Taille als tijdsbepaling

Voor het eerst in weken gingen Moz en ik weer naar de sneak (ik mis hem erg sinds zijn doordeweekse verhuizing naar een ver noordelijk eiland – en niet alleen omdat hij mijn filmmaatje is). Vanavond draaiden ze White Lightning’, die in november uitkomt. Hij mag goede recensies hebben maar wat een kutfilm… We zijn na drie kwartier opgestapt.

De film gaat over een Amerikaanse white trash familie in de jaren zestig. Zoon Jesco raakt op zesjarige leeftijd verslaafd aan benzinesnuiven en gaat van inrichting naar internaat en vice versa. De hele film is doordrenkt van fikse hoeveelheden tamelijk grafisch uitgebeeld geweld, en nou kan ik een boel hebben maar ik vermocht niet te zien waar het toe diende of toe leidde, dus toen we getracteerd gingen worden op de moord op Jesco’s vader pakten Moz en ik onze biezen. Zelden zo vaak mijn hand half voor mijn ogen geheven om maar niet alles te hoeven zien.

En de film is vies, groezelig, smerig. White trash staat in de film zowat gelijk aan gedegenereerd. Veel erg smerige mensen met tanden uit hun mond die sterke drank slurpen uit jampotten, en die het verstand van een kleuter hebben. De geur van aangekoekt vuil, verschaald bier, oud zweet en ongewassen kleren dampt van het doek. ‘Ga onder de douche! Kam je haar!’ dacht ik vermanend, maar ja, verstandiger zouden ze daar ook niet van zijn geworden dus dat hielp ook geen lor.

Het enige inzicht dat ik opdeed was dat arme mensen vroeger gewoonlijk broodmager waren, terwijl die tegenwoordig juist vaker overmatig dik zijn. Aan de gemiddelde taille van de armen kun je afleiden in welk decennium hun armoe geplaatst moet worden.

Author: Spaink

beheerder / moderator

6 thoughts on “Taille als tijdsbepaling”

 1. Ik heb me aan mijn bezoeken aan A’dam altijd zo verbaast, dat verse groente en fruit daar op de markt spotgoedkoop lijken te zijn.
  terwijl ik hier in de provincie, rustig 1 euro voor een paprika mag betalen. en als ik mazzel heb, krijg ik er 2 voor 1 euro. Daar heb je ook een hele grote zak chips voor, die beter vult. Het lijkt er wel op, alsof vers en gezond ook steeds duurder word. Overigens is het al jaren bekend, dat overgewicht vaak voorkomt in lagere sociale klassen.

 2. De vraag is of je (emotioneel) “slim” bent als je jezelf kogelrond eet…

  P.S.

  Ik ben trouwens dun en erg dom :(

 3. die Jesco, die onderwerp was of aanleiding, is nogal een loser. Niet in iedereens ogen (iemand rijdt even 200 miles verderop om hem op te zoeken wegens beroemd, en dan beroemd om een lokale tapdance-stijl die zowat is uitgestorven) (nou én?), vast niet in zijn eigen ogen zolang de vellen nog redelijk op hun plaats hangen en dus de tatoos van idem, maar wel in de mijne.
  Kijk maar even: http://www.juliescoggins.com/dancing_outlaw_page.htm
  ‘Pathetic’ lijkt het goede woord.
  Maar daar maak je geen sappige docu mee..

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Hou me per e-mail op de hoogte van nieuwe reacties op dit artikel.
      (U kunt zich hier abonneren zonder zelf te hoeven reageren.)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.