Uitgesteld kijken

Een week of wat geleden belde ik UPC om de digitale televisie op te zeggen. De meneer van de klantenservice vroeg of-ie mocht weten waarom. ‘Ja hoor. Ik vind tv geen interessant medium meer,’ antwoordde ik.

Je hóórde hem van zijn stoel vallen. Kennelijk zeggen mensen alleen op omdat ze naar een andere leverancier willen overstappen, want deze overweging scheen volledig nieuw voor hem. ‘Ehm. Mag ik u vragen waarom?’ ‘Dat vertelde ik u net,’ zei ik, ‘ik vind de tv niet interessant meer. Ik zet ‘m alleen nog aan om een dvd af te spelen, en daar heb ik UPC niet bij nodig.’ Met moeite hervond hij zijn à propos en legde me de opzegvoorwaarden uit.

De servicemedewerker kan zijn borst natmaken: ik zal bepaald de laatste niet zijn voor wie de tv veranderd is van ontvanger tot een afspeelscherm, een minibioscoopje.

De tv als medium is ouderwets geworden, en te begrensd. Je wordt geacht te kijken wanneer het de omroep schikt en series te volgen in het tempo dat hen behaagt. Daar hebben we steeds minder zin in. Voor veel mensen – nrc.next wijdde er gisteren een mooi artikel aan – vormt het zogeheten ‘uitgestelde kijken’ een prettig alternatief. Met behulp van Uitzending Gemist of een dvd-recorders bepaal je zelf wanneer en in welk tempo je iets ziet, en kun je als je daar zin in hebt een heel seizoen in een enkel weekend proppen.

Andere vreugdes van het uitgesteld kijken werden in het stuk helaas onderbelicht. Je kunt een leuke of onduidelijke scène meteen terugspoelen om die beter te bekijken, en – o heerlijkheid – je kunt de reclames, de plaag van de tv, overslaan.

Maar nadat ikzelf twee jaar geleden een dvd-recorder had aangeschaft, bleek ik daardoor uiteindelijk nog minder tv te kijken. De reden? Het buitenland. En het internet. Wie een goede buitenlandse serie heeft ontdekt, wil niet één of twee jaar wachten tot een Nederlandse zender hem eindelijk programmeert. Die downloadt ’m en bekijkt een aflevering daags nadat die in Amerika of Engeland is uitgezonden. (Inmiddels zijn er zelfs vertaaldiensten op internet ontstaan: allerlei series worden van losse Franse, Spaanse, Duitse of Arabische ondertitels voorzien, die je apart kunt downloaden en die gewoonlijk van hoge kwaliteit zijn.)

De omroepen zullen zich ook daarop moeten bezinnen. Het gaat er tegenwoordig op de keper beschouwd niet alleen om uitgesteld kijken, maar ook meteen kunnen kijken: niet hoeven wachten tot een film of serie eindelijk in jouw land via de reguliere kanalen beschikbaar komt. Daarnaast zal het schaarstemodel waarop de Europese omroepen zijn gebaseerd, komen te vervallen: er hoeven geen zenduren meer te worden verhandeld. Wie niet op de tv past, kan immers via internet uitzenden.

Dat zoiets financiële consequenties heeft, snapt een kind. Reclames worden steeds meer gemeden, omroepverenigingen lopen leeg, de tv wordt verruild voor internet. Al die films en series moeten ergens uit worden bekostigd, maar waarom zou ik omroepbelasting betalen als ik alleen buitenlandse programma’s bekijk?

Kijkers willen gerust betalen, daar getuigen de stijgende cijfers van filmbezoek van (de enorme reclameblokken voor de film en de pauze middenin weggooien bleek erg probaat), en ook de verkoop van dvd’s loopt hard nu ze schappelijk geprijsd zijn en aantrekkelijke extraatjes hebben. Maar wachten: dát willen kijkers niet meer. De enge oplossing is de distributie te veranderen – wereldwijd.

Author: Spaink

beheerder / moderator

11 thoughts on “Uitgesteld kijken”

 1. Funnily enough, I gave up my subscription when I moved house.
  Which, being a UPC employee, and therefore getting it for next to nothing… is a lot to say :)

 2. Ik kijk zelden tot nooit televisie… Dwz: niet op het moment van een daadwerkelijke uitzending; ik neem alles wat ik wil zien (en da’s niet heel veel) op. Wij hebben via UPC een uitgebreid (maar niet met film1 en dat soort flauwekul) pakket met HD zenders, omdat we een full-HD plasma tv hebben. En dan zijn vooral de uitzendingen van National Geographic HD, Discovery HD en History Channel HD erg mooi… Die neem ik dus op met het UPC kastje, met HD recorder. En verder kijk ik geregeld via uitzending gemist.
  En verder gewoon zelf dvd’s enzo… Ik zie helemaal nooit reclames en ook zelden tot nooit het nieuws.

 3. Mee eens en niet mee eens.

  Ik kijk redelijk weinig TV. Zit meer achter de computer en zoek daar ook naar onderwerpen bijvoorbeeld op Youtube. Ik vind documentaires leuk.

  Het nadeel van internet is dat het een “vraag”medium is. Dus je typt het onderwerp en dat krijg je ook. Het voordeel van TV is dat het een “breng”medium is. Door af en toe te zappen kom je toch programma’s tegen waar je anders het bestaan niet van had geweten. En zeker met documentaires kom je zaken tegen waar je het bestaan niet van wist. Dus daar had je ook nooit op kunnen zoeken.
  Zo heb ik ook tijden op de BBC naar weird weekends gekeken. Fantastische journalistieke vorm. Is nu ook op de Nederlandse televisie te zien.

  Dus ik zou nog niet zonder TV willen. Neemt niet weg dat de honger soms nog niet is gestild en de zoektocht verder gaat op Wikipedia of Youtube. (en zo doe ik het tegenwoordig ook met boeken lezen)

 4. Sinds ik onbeperkt internet heb is er een wereld voor me open gegaan en is de TV vrijwel werkloos (de schotel stond toch op het dak dus NL 1,2 en 3 en wat ongecodeerde Duitsers ontvangen we nog). En Robin, op sommige p2p sites kan ik gewoon BBC series opzoeken. Zo kan ik nu eindelijk weer kijken naar “Walking with Dinosaurs”, ik heb die nog op VHS maar had geen werkende afspeler meer. Nu hab ik ze als avi bestand en kan ik ze zowel op de TV als de computer afspelen.

 5. Als het aan Tim Kuik ligt, word dit ook allemaal verboden en vervolgd. Is allemaal ‘stelen’ natuurlijk, kan hij straks de televisie omroepen ook tot zijn klanten gaan rekenen.
  De industrie houd krampachtig vast aan het verouderde business model, wat totaal uit de tijd is.
  Ik ben een nachtmens, en s’nachts de televisie aanzetten is wel het stomste wat je kunt doen, hier in de provincie. Ik hou niet zo van de reclames met kirrende vrouwen, die de helft van de kanalen vullen. De herhalingen van het nieuws en de aktualiteiten programma’s gaat nog wel, al is dat ‘in beeld’ ook zwaar irritant. Ik had al becijferd dat als ik alles van de kabel eruit mikte, ik dan toch weer 180 euro per jaar bespaar. ‘t is dat ik zo slecht kan regelen, anders had ik het al gedaan. Nu betaal ik 16 euro per maand voor een werkloze tv.

 6. Al meer dan een jaar kijk ik thuis geen TV. Dit is begonnen vanwege een studentenhuis met maar één aansluiting. Ik verwachtte veel programma’s (P&W, buitenhof, journaal) via uitzendinggemist te bekijken. Dit heb ik het afgelopen jaar amper gedaan, stomweg omdat ik er geen behoefte aan heb.

  Wat ik merk is dat ik dingen begin te missen. Ik lees zo nu en dan een krant, surf op Internet naar NOS Teletekst, lees regelmatig opiniebladen. Maar ik mis (als in: niet meekrijgen) de dagelijkse beslommeringen. Het werkt een soort wereldvreemdheid in de hand, een kwaal waar beta’s toch al vatbaar voor zijn ;-)

  Daarnaast heeft TV, met name zappen, nog een doel: ontspanning. Een uurtje zappen geeft een ander soort ontspanning dan een uurtje BBC DVD’s kijken. Zappen doe je gedachteloos, je kijkt niet om de programma’s maar zoekt afleiding, iets om je gedachten te verzetten. Ik kijk bij vrienden en familie zo nu en dan TV, en verbaas mij soms over de ontspanning die zappen geeft.

 7. De televisie weg? Ben je nou helemáál. Dat doet niemand.

  De televisie hebben we, om televisie te kijken (nieuws,acualiteiten,reportages,documentaires,detectives)

  en de computer hebben we om te computeren.
  Niks omgekeerd, of andersom.

  Geen flauwekul, zegt Wakker Nederland.

  In de broodrooster gaan we ook niet de wekelijkse witte bonte wasjes rommelpotten.

  Kóm nou, zeg.

  Gene gek maken, van Sint Maarten.

  Wat ‘n onzin.

  ‘^_^/’

 8. @Juzo, ach, wegdoen niet gauw. Het is voor mij nu eenmaal tegennatuurlijk om een nog goed werkend apparaat af te danken en in de 2e hands verkoop krijg je er niks meer voor. Ik heb ook nog een hele collectie min of meer antieke telefoons en comnputers staan. Maar als de TV stuk gaat betwijfel ik of ik wel een nieuwe neem.

 9. Ik zou ‘t maar doen. Want die moderne nieuwe superbrede grote HD’s voor weinig geld zijn prachtig. Ik ga soms wel eens bij mijn buurman kijken die heeft er een zo groot als het hele achterraam. Dan ga je wel wat dieper zitten als er zo’n raceautootje op je afkomt. Of de trein dendert over je heen.

  Dankzij de tv heb ik uit alle landen van de 60 kanalen een perfect foto-film-archief van alle kopstukken en andersoortige calamiteiten kunnen samenstellen.

  Mooi geordend, en razend actueel dat neemt niemand mij meer af. Vroeger moest je daar heel veel voor betalen en enorm veel tijd in steken en nu gaat het allemaal vanzelf, in het éénmans persburootje.

  Dat lukt met alle tijdrovende vermoeiende zwerverij op ‘t Internet absoluut niet.

  ‘^_^/’

  Laat de tv maar netjes staan dan is het allemaal heel goed geregeld.

 10. ik heb al 4 jaar geen TV meer, en mis het geen moment.
  Maar ik heb destijds eerst wel even moeten zoeken naar de juiste bronnen om m’n films en series te downloaden.

  TV is een ouderwets medium dat hard aan verniewing toe is. en gezien De Media niet wil/kan veranderen zal de consument het wel doen.
  ik geef ze nog hooguit 10 jaar.

 11. Ik denk dat TV ook op een gegeven moment een overbodig medium zal zijn, dat zal ze opschudden daar in Hilversum. Eigen schuld, dikke bult. Heel ergerlijk bijvoorbeeld dat hele goede series zoals Six Feet Under en Mad Men zo laat worden geprogrammeerd. Ik ben ook helemaal op dvd-boxen overgestapt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hou me per e-mail op de hoogte van nieuwe reacties op dit artikel.
      (U kunt zich hier abonneren zonder zelf te hoeven reageren.)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.