Kosmopolis

Dinsdag 16 december ben ik te gast in Den Haag, bij Kosmopolis, in hun debatserie over film en tv: ‘Don’t Look Now’. Het is de derde aflevering in de serie en deze gaat over seksualiteit en intimiteit:


…een avondprogramma over de grenzen van de verbeelding van het intieme. Samen met het publiek zoeken we deze grenzen op. Hoe wordt ons gedrag door beelden beïnvloed, leidt seksuele confrontatie tot jaloezie, tot schaamte of tot apathische verveling, waarbij de dagelijkse porno ons telkens weer visueel moet ophitsen?

Deze avond wordt ingeleid door de primatoloog en gedragswetenschapper Jan van Hooff. Hij vertelt over de effecten op ons gedrag van beelden van intimiteit en naar reactiepatronen van jaloezie en schaamte die mens en dier vertonen op onverhulde confrontatie met seksualiteit. Daarna kijkt u mee – of kijkt u weg – met de beeldkeuze van een van de vier gastheren en -vrouwen. Vanuit hun verschillende culturele achtergronden hebben zij een keuze van beelden gemaakt: zo zullen de grenzen van het intieme telkens weer anders ervaren worden.

Schrijfster Karin Spaink en gespreksleider Elles de Bruin gaan daarna met het publiek in op hun ervaringen. Aan het eind van de avond weten we misschien hoe beelden van seksualiteit op ons gedrag inwerken, wat gevoelens van ongemak ons kunnen leren over onszelf en welke diepere evolutionaire processen die schuilgaan onder culturele taboes.

Net als bij de eerdere Kosmopolis-avonden in deze serie Don’t Look Now (over ‘Beeld en Religie’ en ‘Beeld en Geweld’) is uw actieve deelname van belang. Meepraten dus, maar ook mee-eten: u kijkt mee met een maaltijd op schoot.

Author: Spaink

beheerder / moderator

3 thoughts on “Kosmopolis”

 1. Ach…, ‘n lekker bordje pizza op de kniëen wat ongecompliceerd gewouwel en wat wazige beeldjes in de verte

  http://nl.youtube.com/watch?v=TCrwHgOUIjA&feature=related

  dat gaat tegenwoordig niemand meer uit de weg hoor want we zien ‘t allemaal dagelijks in de trein op kantoor en in de wachtkamer van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat en wat in Amerika was, komt ook in Europa tot Finsterwolde en Staphorst op de hooizolder van de boerenschuur aan toe.

  Wat dat betreft gebeurt, en verandert er allemaal niet zo veel, door de eeuwen der eeuwen en alleen de optische cosmetische gereedschappen perver- en perfectioneren ‘n beetje dan ‘ns wat naar links,

  en dan weer ‘ns ‘n heel klein beetje naar rechts.

  Da’s alles, maar toch altijd nog heel leuk om er de lange winteravond wat mee te verslijten bij gebrek aan de zomeravondterassen van Rokin en Leidseplein.

  ‘^_^/’

  Er zijn er maar weinig, in de mensen- en dierensoort die daarvan moeten braken want daarvoor wordt ‘t allemaal veel te slim en pienter uitgekiend, door de clipjes-makers van TMF en MTV.

 2. “Deze avond wordt ingeleid door de primatoloog en gedragswetenschapper Jan van Hooff. Hij vertelt over de effecten op ons gedrag van beelden van intimiteit en naar reactiepatronen van jaloezie en schaamte die mens en dier vertonen op onverhulde confrontatie met seksualiteit”

  “u kijkt mee met een maaltijd op schoot”

  Nou, heerlijk hoor, neukende aapjes kijken danwel bespreken terwijl je een hap eten probeert door te slikken *braak*

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hou me per e-mail op de hoogte van nieuwe reacties op dit artikel.
      (U kunt zich hier abonneren zonder zelf te hoeven reageren.)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.