België wil Scientology vervolgen

Uit de Volkskrant van vanmorgen:

België vervolgt Scientology als criminele organisatie

door Bart Dirks

De Belgische justitie gaat de Scientology-kerk vervolgen voor een groot aantal misdrijven. Het parket verdenkt veertien leden van oplichting en afpersing van (oud-)leden. Ook zouden valse contracten zijn opgesteld en illegale medische handelingen zijn verricht.

Het parket vervolgt zowel de Belgische Kerk van Scientology als het Europese bureau van de internationale beweging (Church of Scientology International), aldus de Belgische kranten De Tijd en La Libre Belgique. Het vooronderzoek heeft acht jaar geduurd. In 1999 werden al huiszoekingen verricht.

De aanklacht is het grootste fraudedossier dat ooit wereldwijd tegen Scientology is opgesteld. Als een Belgische rechtbank Scientology zou veroordelen als criminele organisatie, dan is dat voor het eerst wereldwijd. Scientology, in 1954 opgericht door sciencefictionschrijver Lafayette Ron Hubbard, is in de VS een officiële religie. In België is de religieuze beweging sinds 1972 actief. Het aantal van duidenden Belgische leden wordt door de autoriteiten betwist.

In maart stelden twee leden van het Vlaams Parlement dat Scientology heeft geprobeerd om in gevoelige overheidsdiensten in België te infiltreren. Via het bedrijf Ideas leverde de beweging informaticadiensten aan het Vlaams Parlement. Het gaf er computerlessen in opdracht van pc-bouwer Hewwlett-Packard. Volgens liberale parlementsleden bestond het risico dat Scientology op die manier aan privacygevoelige informatie van burgers kon komen.

“Scientology is er in de jaren negentig al in geslaagd in Franse en Duitse overheidsinstellingen te infiltreren. Dit is de eerste keer dat we zoiets in ons land zien. Sekten worden de laatste jaren ook actiever”, zei Vlaams parlementslid Luc Willems van de liberale partij Open VLD in februari tegen dagblad De Morgen.

Volgens Willems probeerde de sekte ook via drugsprojecten op scholen leden te ronselen. Hij hekelde ook begin dit jaar de ‘medische behandelingen’ van Scientology. ‘De methodes zijn bijzonder omstreden’, aldus Willems, die eind jaren negentig verslaggever van de parlementaire onderzoekscommissie sekten was. ‘De patiënten worden onderworpen aan een combinatie van zeer veel vitamines, hardlopen en vooral intensieve, langdurige saunasessies.’

Scientology heeft nog niet op de beschuldigingen gereageerd, maar wel al eerder een klacht bij de Verenigde Naties ingediend na de huiszoekingen van 1999. In het verleden klaagden de Scientology-leden al van een ‘intimidatie- en pestcampagne van de Belgische autoriteiten’, aldus De Tijd.

Commentaar

Uit wat ik elders lees, gaat ‘t nog niet om een aanklacht maar alleen om een advies om te vervolgen. België heeft zich lang – en daarom vermoedelijk goed – voorbereid; deze zaak komt voort uit een inval bij de sekte die in 1999 is verricht. Wat interessant is, is dat het OM kennelijk samenwerkt met ex-leden en dat ook de internationale onderdelen van Scientology in het geding zijn.

De kans is echter groot dat Scientology de zaak tot in het bespottelijke traineert (daar hebben ze een handje van) en werkelijk elk mogelijk beroep zal instellen, terwijl ondertussen alle betrokkenen worden lastiggevallen, belasterd en hen anderzins het werken moeilijk wordt gemaakt. Met andere woorden: ‘t is goed nieuws maar het gaat een kwestie van erg lange adem worden.


Aantal reacties: 20

 1. ≡ 05 Sep 2007 ≡ 01:13

  Ja, ik hoorde het hier (in Brussel) maandag al op de radio maar had geen tijd het te melden hier. Belgie is het eerste land dat deze stap zet. Eerder al was Scientology neergezet als sekte in plaats van kerkgenootschap, maar een vervolging als criminele organisatie, dat is nooit ergens anders voorgekomen, daarin hebben de Belgen de primeur. Bij het radiobericht werd ook benadrukt dat mensen niet in de praatjes van Scientology moesten tuinen omdat bekende Amerikaanse acteurs als b.v. Tom Cruise een boegbeeld voor de organisatie zijn. Mocht ik hier nog iets horen, op radio of zo, wat niet in de kranten staat, dan laat ik het wel weten.

 2. ≡ 05 Sep 2007 ≡ 01:13

  gratz!

  Vele religies brengen anders gelovigen niet veel goeds. Maar Scientology zelfs niet haar eigen leden (inclusief Hub)

  [plug] http://www.xenu.net/ [/plug]

 3. ≡ 05 Sep 2007 ≡ 01:13

  Het is een interessante materie, en ik zag het gistermorgen vroeg al op teletekst, maar ik denk dat het hier in Nederland allemaal nog zo’n vaart niet loopt. We hebben hier in ieder geval nog altijd de prachtigste Protestantse Kerk in Nederland, die als machtige oersolide dam is, staat en wordt opgeworpen van regeringszijde de eerstkomende 500 jaar, o.m. ook tegen het ante portas oprukkend muzelman- en -vrouwisme.

  ‘\^_^/’

  Daar zullen we dan eerst maar eens mee beginnen, vanwege de macht van het getal. Voor het overige krijgen die scientologisten hier geen poot aan de grond noch om op te staan. Dze men in dze striet weet niet eens wat het is, en de captains of industry motten d’r niks van hebben.

  ‘\~_~/’

 4. ≡ 06 Sep 2007 ≡ 01:14

  JuZo, er worden bij mijn weten ook cursussen gegeven om Vutters die niet weten hoe ze hun leven opnieuw vorm moeten geven na het pensioen te helpen.

 5. ≡ 06 Sep 2007 ≡ 01:14

  Jij begint me een beetje te vervelen, Joan.

 6. ≡ 06 Sep 2007 ≡ 01:14

  LOL Joan

 7. ≡ 06 Sep 2007 ≡ 01:14

  Het wordt een kwestie van lange adem Juzo.

  Loop je niet een beetje op de rechtzaak vooruit met je uitspraken hierboven? Het komt op mij over alsof je morgen al een grote doorbraak verwacht in het nog niet eens gestartte proces.

  Punt is, als Ron Hubbert maar een iets betere scifi schrijver was geweest, dat er veel meer mensen voor de leugens van Scientology zouden zijn gevallen. Dat de Belgische rechter dit in ieder geval niet zal doen is /mijn/ voorspelling.

  [plug] http://www.xenu.net/ [/plug]

 8. ≡ 06 Sep 2007 ≡ 01:14

  hahaha die Joan, ik zit te schateren achter ( of is het voor ) mijn beeldscherm!!

 9. ≡ 06 Sep 2007 ≡ 01:13

  Een eerste reactie van Scientology:

  ‘Geheim van onderzoek geschonden’
  Dat er informatie is verschenen in de media over het onderzoek naar illegale praktijken binnen de Scientology Kerk, is een schending van de geheimhouding van het onderzoek. Dat zegt de beweging dinsdag in een persbericht. De organisatie wint momenteel juridisch advies in.

  (belga) -Scientology is naar eigen zeggen “niet verrast” over het nieuws dat het Belgische federale parket de religieuze beweging vervolgt. “De onderzoeksrechter heeft de laatste tien jaar de media gebruikt om daarmee te proberen de reputatie van Scientology Kerk te schaden”, klinkt het. Volgens de organisatie schiep dit een klimaat van intolerantie en discriminatie rond Scientology Kerk.

  Het lekken van informatie in de media is niet alleen een schending van het geheim van het onderzoek, vindt Scientology. Het is volgens de beweging ook een schending van het vermoeden van onschuld.

  Voorts herinnert Scientology aan een uitspraak van het Europese Hof voor de Rechten van de Mensen van 5 april 2007. Daarin sprak het hof zich uit voor de religieuze vrijheid van Scientologen in 46 landen, waaronder België. “We zijn uitermate bezorgd te zien dat in België deze vrijheid en dit fundamenteel recht niet worden gerespecteerd”, besluit de organisatie.

  14:31 – 04/09/2007
  Copyright Tijd.be

  Net zoals je zegt, Karin: “Met andere woorden: ‘t is goed nieuws maar het gaat een kwestie van erg lange adem worden.” En jij kan het weten… Men heeft er het geld en (dus) de mensen voor.

  Met vriendelijke groet,
  Henk
  Overtuigd agnosticus :-)

 10. ≡ 06 Sep 2007 ≡ 01:13

  Mensen die van om het even welke voodoo-achtige beweging lid worden, moeten daarvan losgekoppeld kunnen worden als zij, en wij, dat willen. Dat vloeit voort uit het oer-stelsel van macht/kracht=macht/tegenkracht.

  Met het proces dat O.M. België voert, verschaf je personen en instanties in de landen de tools, om zich rechtens (met politie en deurwaarders) te kunnen loskoppelen van dergelijke binnentredende, op de markt triviaal opererende voodoo-achtige bewegingen, die er al sinds mensenheugenis zijn en ook net zo lang al niet getolereerd kunnen worden door het grootste gemene veelvoud in de samenleving.

  Daarom is het goed dat niet alleen Karin op haar uiterst bescheiden en nauwelijks effectieve wijze in de blog, maar dat alle media op grotelijkse schaal van het proces en de kwalijke kwaadaardigheid van Scientology melding maken. De ontmenselijking van het individu is nooit te tolereren.

  ‘\°_°/’

  Even afrekenen mijne heren.

 11. ≡ 06 Sep 2007 ≡ 01:14

  Scientology voert in Europa een bij voorbaat verloren strijd, namelijk, tegen de traditie. Die hebben ze in Amerika niet, daarom kon Sc. daar groeien en winnen. Hoe Sc. in Europa ook traineert, en de publiciteits- en propagandamachine bespeelt, de traditionele instellingen en genootschappen zullen dat precies even lang, en met veel meer succes doen: door de traditie.

  In zijn uitspraak zal de rechter uitsluitend refereren aan de traditie. Dat zal voldoende zijn om de burelen der Sc. regelmatig te laten ontruimen, de kopstukken regelmatig voor korte en langere tijd in detentie te laten zetten en datgene te doen waar de maatschappij zo ijzersterk in is: ze volledig te isoleren.

  ‘\°_°/’

  Niets aan de hand. Gaat allen rustig slapen en zowel ook, overdag.

 12. ≡ 07 Sep 2007 ≡ 01:15

  In de meeste religies word je geacht je medemens te helpen. Bij scientology lijkt het sport je medemens (lees tegenstander) kapot te maken.

  Is het het doel van de leerschool scientology trouwens niet om voor je dood gaat onstervelijk te bereiken (Henk)? Dit tegen betaling van een grote som pecunia natuurlijk; wie het middel voor onstervelijkheid heeft mag daar een flinke som voor vragen!

  Het lullige is wel dat in de werkelijkheid de meeste leden van scientology arm zullen doodgaan :-/ Geen ruimteship van Ron Hubbert dat ze op komt halen van deze aardkloot.

 13. ≡ 07 Sep 2007 ≡ 01:15

  Iedereen, dus ook Hubbard (en zijn ‘volgelingen’), heeft het recht om antwoorden te verzinnen op onbeantwoordbare vragen. Dat gebeurt al zolang we als soort bestaan en zal blijven gebeuren tot de mens in uitgestorven. “We” passen aan of hertalen wat niet meer klopt of bedenken nieuwe antwoorden. En afhankelijk van de ‘marketing’ wordt de religie een succes of niet.

  Vrijheid blijheid. Wie er troost, rust, enzoorts in vindt: Een oprecht gefeliciteerd ! We zijn ons bewust van onze sterfelijkheid en religie kan ons, indien gewenst, helpen daarmee om te gaan. Maar de bedenkers van antwoorden moeten zich niet gaan gedragen als zijnde meer dan de bedenkers van antwoorden, moeten anderen niet op gaan leggen dat hun antwoorden ‘de enig juiste’ zijn en moeten zich zeker geen rechten gaan toeëigenen, omdat ze bedenker(s) zijn of hoog staan in de pikorde van de volgelingen.

  Voor christenen, moslims, hindoes, boeddhisten… en voor volgelingen van Hubbard c.s. gelden in ons deel van de wereld dezelfde wetten als voor agnostici en atheïsten.
  Oplichting en afpersing zijn strafbare feiten en dienen, indien bewezen, hard te worden aangepakt… Seneca’s ‘Quod licet Iovi, non licet bovi’ (wat voor Jupiter geldt, geldt niet voor het rund) zou zo langzamerhand eens uit beeld moeten verdwijnen… Naar mijn onbescheiden mening…

  De kans daarop is overigens verwaarloosbaar.Op naar de volgende ‘messias’.

 14. ≡ 08 Sep 2007 ≡ 01:15

  Ik heb met niet echt verdiept in scientology en ben ook niet van plan om dat te doen. Op papier zal men ongetwijfeld het beste met ons voorhebben en in de praktijk zal er ongetwijfeld ook wel eens iets goeds worden gedaan… En het bereiken van (een vorm van) onsterfelijkheid, al dat niet tegen een flinke som gelds, ‘hoort’ bij iedere ‘religie’.

  Zoals ik al schreef mag iedereen zijn eigen sprookje verzinnen en wanneer er volgelingen komen… Vrijheid blijheid, MITS men zich houdt aan de wet. Het maakt mij verder niet uit of de bedenker palingboer, science fictionschrijver, autocoureur, prins, timmermanszoon of karavaanleider was…

  Dat met dat achter een komeet schuilgaande ruimteschip, dat de mensen die onder een paarse doek uit het leven stapten kwam ophalen was, dacht ik, een verzinsel van een andere sekte… Voor m’n gevoel komen er overigens wel steeds meer sektes… er zal wel een flinke markt voor zijn…

 15. ≡ 08 Sep 2007 ≡ 01:15

  Steeds meer sektes? Volgens mij komen er juist steeds minder. In de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw kwam je overal Hare Krishnas tegen en hoe heetten ze ook alweer in het oranje waar Ramses Shaffy ook bij hoorde, aanhangers van de Bagwhan. Ik zie ze niet meer, hoor. Zelf heb ik me nooit tot sektes aangetrokken gevoeld en ik weet ook echt helemaal niks van Scientology, heb die discussie ook nooit gevolgd omdat het niets in mij raakt. Ik probeer wel al járen enigszins volgens de leefregels van het boeddhisme te leven, heb vele jaren op een zenmeditatiegroep gezeten, ga de laatste jaren regelmatig naar bijeenkomsten van Tibetaanse boeddhisten, lees daar ook veel over, kan bijvoorbeeld “de monnik en de filosoof” van zoon Ricard en vader Revel erg aanraden. Ik heb daarbij absoluut nooit het gevoel “in sprookjes te geloven” en heb ook nooit het gevoel gehad dat die mij verkocht worden. Meer dat ik bezig ben te proberen te leven op een manier die goed is voor mezelf, voor anderen, en voor onze planeet.

 16. ≡ 09 Sep 2007 ≡ 01:16

  P.S.: Bedankt trouwens voor die link naar de op- en neergang van de Bhagwan. Die 93 Rolls Royces kon ik me nog goed herinneren (en ook hoe ik daar destijds om heb moeten lachen), maar dat hij uiteindelijk nog in de bak terecht gekomen was wist ik niet.

 17. ≡ 09 Sep 2007 ≡ 01:16

  Terug naar het topic: Ik denk dat de wet ‘lid van een criminele organisatie’ van Zorgdrager toen die minister van Justitie was, erg veel kans zou hebben tegen CoS.

  Ook vind ik het een piramide spel waarbij de hogere organisatie lagen hun ‘tehans’ afvuren naar de ongelukkige lagere lagen om hun godendom te berijken/behouden. Nog afgezien van de geldstroom die in tegengestelde richting plaatsvind (van nieuwe leden naar bovenin de organisatie)

  Ik vind ook er belangrijkere dingen zijn in dit land dan Scientology bestrijden. Zo groot en machtig zijn ze hier ook weer niet. En Tom Cruise is af en toe ook best te harden op het grote doek.

 18. ≡ 09 Sep 2007 ≡ 01:15

  Het feit, dat de opvallende sannyasins uit het straatbeeld verdwenen zijn zegt niets over de snelle groei van het aantal sektes. Mede door dit medium wordt het ook steeds gemakkelijker om ‘je blije (of iets minder blije) boodschap’ te verspreiden. Spiritualiteit, vooral wanneer het in goed verteerbare hapklare brokken wordt aangeboden, scoort…
  Afsplitsingen van, combinaties van bestaande religies, soms opgeleukt met oude en/of nieuwe rituelen. Oude (natuur)godsdiensten herleven, nieuwe, op hedendaagse inzichten gebaseerde, ontstaan.

  En het aantal gidsen, (leer)meesters, therapeuten, leiders, enzovoorts groeit en groeit. ‘We’ moeten weten wie we in vorige levens waren… ‘we’ moeten weten dat we onsterfelijk zijn en liefst ook waar we na dit leven naartoe gaan… ‘we’ moeten… ‘we’ moeten… en gelukkig zijn er anderen die aan dat moeten tegemoetkomen.

  Zoals ik hierboven al schreef: Vrijheid blijheid, MITS men zich houdt aan de wet. Waarbij ik hoop dat de wet ‘ons’ zal beschermen tegen lieden die het al te bont maken. En dat ‘gelovigen’ mij het recht (blijven) geven ongestoord mijn eigen weg te zoeken… Hierbij wil ik wel opmerken dat er, ondanks mijn levensmotto “ni dieu, ni maître”, niet voor niets een tekst van de boeddha op de voorpagina van mijn site staat… :-)

  Mocht je overigens geïnteresseerd zijn in ‘De opkomst en ondergang van de bhagwan’. Zie http://www.skepsis.nl/bhagwan.html

 19. ≡ 09 Sep 2007 ≡ 01:15

  Je zult best gelijk hebben, Henk, het is een onderwerp wat eigenlijk grotendeels aan me voorbij gaat, hoewel ik wel bedacht dat we hier ook nog steeds de Maharishi Yogi hebben zitten in Vlodrop. Heb daar nog eens een film over gezien op tv, waarin mensen mediterend door een zaal hopten en begreep al dat zó’n methode om de ware verlichting te bereiken niet voor mij zou zijn weggelegd, al was het maar wegens gebrek aan lenigheid. Maar wat ik zei, ik probeer de leefregels van het boeddhisme enigszins toe te passen in m’n leven (al lukt dat lang niet altijd) en ik ga weleens naar bijeenkomsten of weekends in Huy en Cadzand, maar een Boeddhist ben ik niet en reincarnatie neem ik met meer dan een korrel, eerder een pondje, zout. Toen ik laatst las dat iets wat mij altijd al een simpele barrière leek voor reincarnatie, de explosieve groei van de wereldbevolking, ook verklaard zou kunnen worden omdat ook interplenataire reincarnaties zouden kunnen plaatsvinden, afgezien van dieren naar mensen, had ik ook wel zoiets van ja hoor, het zal wel! Maar wat ik erg prettig vind aan het Tibetaans boeddhisme is dat bekeringsdrang ze geheel vreemd is, dat de Dalai Lama stelt dat je het Tibetaans boeddhisme vanuit je eigen spirituele traditie en cultuur moet benaderen en ook dat hij altijd volkomen duidelijk maakt dat hij zelf niet verlicht is. Verlichting of reincarnatie is voor mij ook totaal niet het doel waarnaar ik streef, eerder om het toch stapje bij stapje wat verstandiger aan te pakken in het leven, met meer oog voor de planeet en voor anderen, en met minder felle en alles overheersende emoties. Ik heb nog wel een hele reeks levens te gaan voordat ik dat doel verwezenlijkt heb, vrees ik. In dí­t leven gaat het in elk geval niet lukken.

 20. ≡ 19 Jan 2008 ≡ 01:16

  http://gawker.com/5002269/the-cruise-indoctrination-video-scientology-tried-to-suppress

Schrijf een reactie

E-mail adressen worden niet getoond noch aan derden doorgegeven.
Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *