Psychosesimulator

De Volkskrant schrijft vandaag over de psychosesimulator. Het gaat om een bus of vrachtwagen waarin cabines van één vierkante meter zijn gemaakt die zijn volgestouwd met apparatuur: een breedbeeldtelevisie, een trilplaat, een bewakingscamera en luidsprekers. Wie zich in de cabine bevindt krijgt allerlei vreemde gewaarwordingen opgedrongen:


De geluiden zijn zo hard dat het pijn doet aan haar oren. Stemmen weergalmen tegen haar slapen en onder haar voeten trilt het asfalt. Tinekes leven verloopt in zoommodus. Beelden worden op haar afgeschoten. [..] Degene die de psychosetrip wil ervaren, moet op een metalen schijf gaan staan. Om hem heen is een reling voor steun. Een begeleidster vertelt dat op elk moment de cabine kan worden verlaten. Dan begint de simulatie. “Het is heftig”, zegt een vrouw die na vijf minuten naar buiten komt. Ze kijkt geschokt, en zegt tegen de wachtenden: “Heftig.”‘

De simulator is ontwikkeld door een geneesmiddelenfabrikant, het ding tourt door heel Europa. De gedachte is dat ‘gezonde’ mensen op die manier beter begrijpen wat een psychose is en hoe die voelt. Hoewel ik ‘t een geweldig idee vind, passen wat kanttekeningen. Het maakt, ook voor de heftigheid en de intensiteit van de ervaring, nogal wat uit of die psychotische sensaties vijf minuten of vijf dagen duuren. Dat je de cabine vrijwillig in stapt en vroegtijdig kunt verlaten, maakt ook een groot verschil: die vrijheid heeft de echte psychoot immers niet. En tenslotte: bij de simulatie weet je dat, hoe realistisch alles ook mag lijken, de triggers van buiten komen. Wie in een psychose zit, mist die geruststelling: voor hem of haar is wat er gebeurt de absolute, ontornbare waarheid.

Maar toch: ik ben erg nieuwsgierig naar de simulator ik zou er graag eens in gaan.

Author: Spaink

beheerder / moderator

18 thoughts on “Psychosesimulator”

 1. doe maar niet je mag mensen die een psychose hebben gehad gewoon geloven op hun woord ;-)

  bovendien zal je bv door alle trillingen e.d.meteen in een schub schieten.

 2. Het lijkt mij heel heftig, ik weet niet of ik het aan zou durven.
  De bus voor vermoeidheid, “in your steps” was jaren geleden inderdaad een geweldig initiatief. Ik heb een aantal jaren terug geprobeerd of de bus weer naar Ned. kon komen, om keuringsartsen eens de vermoeidheid te laten ervaren. Helaas was dat veel te duur, en was het niet haalbaar
  Elly

 3. Dit snap ik dus ook weer niet. Karin in de psychose-simulator? Nu, na angst in de benen, buik en hoofd van de Herceptine?

  Niet doen dus. Never.

 4. Ja, dat lijkt mij ook een bijzondere (en heftige) ervaring. Helemaal als je de zaken, die jij noemt, in het achterhoofd houdt.

  Volgens mij is er ooit ook van de kankerbestrijding eens een rondtoerende bus geweest waarin je kon ‘ervaren’ hoe het is om moe te zijn van de kanker (of andere aandoeningen). Ik herinner me dat artsen nog verbaasd waren over de intensiteit van de moeheid en de consequenties daarvan..

  Goede initiatieven vind ik, al blijft het in het ‘echt’ nog veel erger (denk ik)

  Goed weekend!
  Mien

 5. Heb het ook gelezen en het lijkt me zeer interessant.

  In Second Life ben ik ook een keer in een psychose-simulator geweest. Ik moet eerlijk zeggen dat ik het niet heb volgehouden, na een minuut of wat ben ik er uit gestapt. Terwijl het nog een minder heftige ervaring zal zijn dan wat er in de Volkskrant wordt beschreven.

 6. Echt járen geleden, toen dat net een beetje opkwam, heb ik paddo’s genomen. Had zo’n smartshop op de hoek van de straat zitten en die jongens hadden het me gratis meegegeven, op conditie dat ik iets over mijn ervaringen zou schrijven in een boek dat ze hadden liggen voor de klanten. Volgens mij heb ik er veel te veel en veel te sterke gegeten, maar het was inderdaad een ‘psychedelische ervaring’ zoals ik die tot dusver alleen kende van films uit de sixties. Beangstigend ook. Het duurde heel lang en het heeft mijn gedachten over wat als ‘realiteit’ ervaren wordt voorgoed op z’n kop gezet. Heb geen idee of zo’n ervaring in zo’n bus, of de werkelijkheidsbeleving van mensen die in een psychose verkeren, raakpunten heeft met mijn ervaring toen. Wel lijkt het me verschrikkelijk als dat soort ervaringen niet zelfgekozen zijn, zoals bij een psychose, je niet weet of het ooit nog op zal houden. En ook vermoed ik dat het begrip realiteit ruim is, en veel te maken heeft met de compositie van de chemische stoffen in je hersenen. Beinvloedbaar dus. Een geruststellende en een akelige gedachte tegelijkertijd.

 7. Juzo, hoe komt het toch dat je meteen uitgaat van het slechtste en anderen gaat zitten beleren? Waarom is het zo moeilijk te beseffen dat mensen oprecht nieuwsgierig en belangstellend kunnen zijn, of betrokken, omdat ze – zoals zovelen – iemand kennen die wel eens psychotisch is geweest en ze beter willen begrijpen wat dat inhoudt?

 8. JuZo, je bent meelijwekkend. Op je reageren doe ik niet meer. Het hardbetonnen plaatwerk voor jouw kop is ondoordringbaar. En dat is het meest sneu voor jezelf.

 9. Wanneer komt deze kermis attraktie in Den Helder? Lijkt me wel leuk. Heb nog nooit een zintuigelijke psychose gehad (zien, horen, trillen). Ik ken(de) mensen die wat muziek opzetten tegen stemmen. Maar daar kon je altijd nog een gesprek mee hebben. Dus zo hard stonden die stemmen niet (hoewel je soms wel reacties kreeg van ” ‘he’ zei je wat?” maar wat maakt dat uit?)

  Ik wantrouw alles dat van de pharmaceutische industrie komt (paranoïde schizofrenie noemen die dat dan op hun beurt). Ze hebben één doel -> zo duur mogelijke pillen verkopen in grote hoeveelheden. En het is een publiek geheim dat ze onwelvallige onderzoeken wegmoffelen door de geldkraan dicht te draaien.

  Een psych van me had het over een dubbele boekhouding. Dat is het enige positieve dat ik van hem geleerd heb trouwens, maar het is waar. Ik leef in de echte wereld die door pillen de overhand heeft. Maar ik heb ook dingen meegemaakt (maanden lang) waarvan ik weet en wist dat ze niet echt zijn. Zo kun je er ook op reageren als het met je gebeurt. Het gevaar is dat de psychose zo dominant wordt dat je er aan toegeeft. Of dat je vergeet hoe het ook weer zonder was. Goede vrienden en verpleeging die je kunt vertrouwen helpen hier.

  Kijk eens Girl Interrupted met Angelina Jolie. Er is een scene in een café waar ze het hebben over een jongen die paarse olifanten zag. “So the treatment worked and he stopped seeing the elephants” “No, he still sees them. He just doesn’t tell his psychiatrist anymore”. Nou wie was het ook al weer met die waarideeën? Een client weet tenminste dat hij ze heeft. Of hij dat aan zijn psychiater verteld hangt af of hoeveel hij er voor over heeft van ze af te komen.

  Anti-psychotica zijn kutmedicijnen in hoge dosis. Haldol werd als strafmedicatie gebruik in de Soviet Unie (ook voor dissidenten). Als je uit de isoleer wilt krijg je echt een ongelovelijke dosis troep. Ik was volgens de verpleging bijna dood geweest van te veel cisodinol (gestikt in een dikke tong en al mijn spieren samengetrokken waardoor in niet eens rechtop kon lopen). Maar na een paar dagen in de isoleer wil je er wel weer uit. Ik heb het daar niet lang leuk gehad.

  Zouden ze met psychiaters moeten doen. En willekeurig aantal dagen tussen 1 dag en 3 maanden in de isoleer. Van mij hoeven ze er overigens dan nooit meer uit. Lekker rustig in een prikkelvrije omgeving. Is goed voor ze.

 10. Hallo.
  Ik werk bij Tactus, in een forensische verslavingskliniek. Ik vraag me af of men de bus kan huren zodat het een keertje bij ons langs kan rijdens? Ik denk namelijk dat het heel leerzaam voor mij en mijn collegas zou zijn om een keertje te kunnen ervaren wat een psychose in de praktijk is. Onze doelgroep bestaat namelijk uit psychisch kwestbaren mannen, die regelmatig onder een psychose lijden. Ik hoop dat ik specifiekere informatie kan krijgen over de bus / vrachtwagen.
  Groetjes, Meggi.

 11. de diagnose bij mij is paranoide schizofrenie van alles kan van alles zeggen, ik zeg KAN niet is dood. Ik kan het wel lekke lekke puuuh. ( kunnen veel gezonde mensen nog is een puntje aan zuigen )

 12. dag,

  wie kan mij helpen?
  ik ben op zoek naar een simulator om claustrofobische angsten te oefenen.
  vriendelijke groet, linde

 13. Linde, van een claustrofobie-simulator heb ik nog nooit gehoord, ik weet niet of zo’n ding bestaat… Een kennis van me die ook claustrofobisch is, oefende door onder haar bed te gaan liggen. Dat hielp!

 14. hoi,

  ik en 2 anderen personen moeten een werkstuk maken over psychose, maar ook met eigen meningen enz… Nu hadden we iets of wat info gekregen over de psychosesimulator, het leek ons wel interessant om over die simulator enkele dingen te vermelden. Weet iemand toevallig de plaatsen/dagen/uren ofz… de psychosesimulator ergens staat? Of zou iemand ons zijn mening kunnen zeggen die dat al ervaren heeft?

  vriendelijke groetjes!

 15. Er zijn nieuwe data’s en tijden bekend over de simulator bus, kijk op schizofreniepleinl.nl voor meer informatie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hou me per e-mail op de hoogte van nieuwe reacties op dit artikel.
      (U kunt zich hier abonneren zonder zelf te hoeven reageren.)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.