Zeerover beha

Hoewel ik na mijn borstamputatie geen prothese wil, is een beha voor die ene overgebleven borst toch prettig: voor de steun en voor de vorm. Maar op dat vlak is simpelweg niks te koop (*). Vandaar dat ik wat huisvlijt heb betracht. Ik heb een fotoverslag van drie verschillende exercities gemaakt, zodat wie dat wil ook een zeeroverbeha kan maken. Er zijn allerlei constructies qua beha’s, dus ook allerlei oplossingen. Enjoy, en commentaar is zeer welkom.

Als je met je cursor op een plaatje staat krijg je met klik of met een ctrl-klik (view image) een grotere, en dus gedetailleerder foto te zien.

* Inmiddels ben ik erop gewezen dat zowel Lobstar en Lingerie unlimited aangepaste beha’s maken, maar die zijn allejezus duur. Bovendien heb ik allemaal mooie setjes liggen die anders maar zouden verstoffen. Dus hup, het tornmes erin! (Naast juf Engels ben ik van origine ook juf textiele werkvormen. Komt dat toch nog ‘s van pas.)

Voorbeeld 1

Hunkemöller heeft een outlet in Amsterdam West, daar verkopen ze restanten, en daar ging ik grasduinen. Allemaal mooie beha’s gekocht voor zes vijfennegentig enzo, daar kun je je al huisvlijtend geen buil aan vallen. Dit is een van mijn proefkonijnen.
De cup die je kwijt wilt, dien je voorzichtig weg te tornen. Kijk eerst uitgebreid naar de beha: waar zitten alle naden, waar zit de vulling (die kun je dumpen), waar zit het kant (dat wil je houden). Op deze foto is de cup losgemaakt en daarna het kant losgehaald van de cup, en het elastiek aan de zijkant is losgetornd.
De hoogte van de verbinding tussen de cups en de hoogte van het zijstuk is bijna altijd verschillend. Dat verschil moet je zien te overbruggen: het zijstuk speld je wat smaller en dan zet je het losgetornde elastiek daar weer aan vast. Het overtollige schouderbandje zet je langs de onderkant van de zeeroverbra.
Het gat vul je op met het overgebleven kant. Het is een beetje passen en meten, maar je hebt per definitie meer kant over dan het te vullen gat groot is, dus het past altijd :)

Voorbeeld 2

Een heel eenvoudige beha, zonder beugels of echte cup. Alles is van elastisch kant.
Sterker, bij nadere beschouwing blijkt er een elastieken kanten rand onder de beha te zitten en het enige dat je hoeft te doen is met een scherp schaartje de bovenkant los te knippen, en achterop het schouderbandje los te tornen.
Zie je wel?
Klaar in vijf minuten :)

Voorbeeld 3

Deze is lastiger. Weer een beugelbeha, weer veel kant.
De hele cup moet los, alle kantjes en bandjes weg, en dat liefst zonder het kant te beschadigen. Een tornmesje is ontontbeerlijk.
‘t Is soms enorm zoeken waar je het beste kunt beginnen, maar als je eenmaal een naadje open hebt kun je met voorzichtig sjorren en losse draadjes wegknippen een heel eind komen.
Daarna maak je het kant los van de cup, al even voorzichtig.
Hier zie je alle losse stukken naast elkaar: de complete linkerhelft, de zijkant rechts (die nu nog veel te hoog is want ooit verbonden aan de nu overtollige cup), en – in het midden – het losgemaakte kant.
Het kant van de losgetornde cup wordt straks de overbrugging tussen overgebleven cup en de zijkant. Je verstevigt de overbrugging door het overgebleven kant er tegenaan te zetten. Naai dit vast aan de rechtercup.
Het kant aan de zijkant – dat elastisch blijkt – kun je gewoon dubbelvouwen en aan de onderkant vastzetten, dan kom je op dezelfde breedte uit als het middenstuk, waar je op moet aansluiten. Zet het tussenstuk vast aan de halve beha.
Speld de andere kant van het tusssenstuk vast aan de zijkant en pas even: het geheel moet niet de strak zitten, je wilt zo’n ding uiteraard alleen voor het comfort. Als de wijdte goed voelt kun je de handel vastnaaien. Done!

Author: Spaink

beheerder / moderator

18 thoughts on “Zeerover beha”

 1. Wat ik grappig vind is dat de eerste beha veel mooier is geworden :)
  Doet het bandje geen pijn bij het litteken? Ik heb standaard al regelmatig striemen en ‘beurse’ plekken van mijn beha’s, en dat is zonder amputatie of andere (operatie)littekens..
  Heb je ook gekeken of dit ook te doen is met sportbeha’s en andere ‘saaie witte dingen’? Mijn beha’s zien er, wat betreft design, een stuk eenvoudiger uit, maar lijken in hun constructie veel gecompliceerder dan jouw voorbeelden.

 2. Zie ik nou goed dat je aan de rechterkant geen bandje meer gebruikt? Moet dan de onderste band niet strakker zitten dan nodig om omhoog te blijven? Het lijkt mij dat een bandje over de rechterschouder het comfort nog ten goede komt.

 3. Ik liep tegen hetzelfde probleem op met 1 borst. Aangezien ik niet zo handvlijtig ben heb ik me tot nu toe gered met die cuploze niet echt bh-zijnde dingen -ik ben de naam even kwijt, heet het niet “body” of zoiets- die ik nu alleen maar in “small” koop zodat het nog een beetje strak zit.

  Als ik last heb van mijn rechterarm (i.v.m. de okselklierdissectie) doe ik gewoon het rechter”hengsel” naar beneden zodat er dan niets wordt afgekneld. Ik prop dit hengsel dan in het onderdeel van de body. Het totaal zit dan aan de rechterkant allemaal net onder het litteken zodat er ook niets irriteert.

  Met hardlopen enz trek ik zo’n sportbh aan, maar dan ook weer small terwijl ik vroeger met 2 borsten medium had. En zo rommel ik maar een beetje aan. Er zijn verder inderdaad wel speciale lingeriemaaktsters voor vrouwen met 1 borst, maar ik vind het te veel gedoe en ik was voorheen ook al niet zo van de lingeriesetjes en ook niet zo’n kantig type. Maar ik bewonder jouw creativiteit.

 4. Dat is nog eens creatief. Wat ik me afvraag: blijft het wel zitten?? gaat het bandje niet schuiven?? Ik denk dat het op mijn littekens niet kan, dat zou te veel gaan irriteren, vooral dat kant, daar zou ik gek van worden.

  Heeft Lobstar geen bH’s voor 1 borstige vrouwen?? Omdat ik al heel lang de lingerie van Marlies Dekkers zo mooi vindt, heb ik wel eens gedacht om haar te benaderen.Gewoon of ze iets voor “ons” wil ontwerpen.

  Maar bij mij vallen de kledingstukken niet mooi zonder prothese, dus ik doe het toch maar mét. Ik ben zo op het bot geamputeerd, dus het is een lekker stootkussentje.

 5. Mooi gedaan, hoor! Vooral de onderste vind ik heel mooi. Er zijn ook eenborstige bh’s te koop trouwens, bij lingerie-unlimited.nl
  Over de ontbrekende borst zit daar wel textiel, maar zonder cup, wél met een (aangepast) bandje. Ze hebben een website. Voor de onhandigen.

 6. Ik koop mijn bh tjes bij lobstar..zij hebben bh’s voor éénborstige vrouwen. over het platte deel zit een soort van kantje en stof…en ook een bandje..ik heb een soort van topjes in het zwart…..zit heel lekker en ziet er mooi uit. Ik vind jouw creaties ook mooi, Karin.. ook goed idee.. Ik draag soms ook zo’n sportbhtje…vind ik ook lekker zitten..

  Met die platte kant kan een soort van nieuwe schoonheid ontstaan…het is een hele nieuwe sport om kleding te zoeken..kleding die past bij mijn nieuwe lichaam..ik zoek vaak schuine dingen, doorzichtige kantige dingen…wikkelvestjes en zo.. De kleding van lobstar vind ik ook mooi.. Dat is er echt speciaal voor gemaakt en sluit mooi aan en legt de nadruk op andere lijnen in het lichaam….

 7. Ik heb nu twee dagen achter elkaar met zeeroverbeha 1 gelopen, en nee, nergens last van. Het doet geen zeer op het litteken, het zakt niet (ook al heb ik het schouderbandje gesloopt), het ergert me niet, het zit alleen maar lekker :)

 8. Ik heb allebei de borsten nog. Dat komt omdat het door de uitzaaiingen niet meer geopereerd kon worden. Maar bij jullie is het geopereerd en -hopelijk- weg. Ook al baal je ontzettend omdat je één borst hebt, jullie worden na een tijdje schoon verklaard. Ik ben blij voor jullie. Maar ik zou ook wel geopereerd willen worden enzovoorts… nou ja. Ik ben er nog. Had ook anders kunnen zijn afgelopen, nog later kunnen ontdekken… en dan zou het door mijn hele lijf zijn ‘gezaaid.’

 9. Ha Karin,
  Wat een geweldig stukje huisvlijt! En zo’n hele heldere werkbeschrijving ook nog! Prachtig, ik zou het bijna jammer vinden dat ik nog twee borsten heb. (Ook niet operabel door de uitzaaiïngen,. Hoewel er geen gekke dingen meer in zitten heeft mijn kankerborst toch wel een behoorlijke opdonder gehad van de bestralingen en ziet er dus heel anders uit en past ook heel anders in een bh dan de andere borst).

  Het blijft bij “bijna”, ik ben nu stabiel, heb geen last van de herceptin (zelfs mijn hartpompfunctie stijgt en is alweer 67%) En de angst om uitzaaiïngen te krijgen is uiteraard helemaal 0. (Maar ik heb natuurlijk ook wel heel makkelijk praten!!)

 10. Há! Herceptin! Dat is toch dat nieuwe medicijn? Maar daar moest je bepaalde receptoren voor hebben. En aromasepillen, ook al nieuw. Na tweeëneenhalf jaar Taximofen krijg je deze pillen. Maar…. als je geen uitzaaiingen hebt. Nou ja. Blij met niks. Alhoewel: vandaag heb ik in het CWZ gehoord dat ik een hartstikke goede bloeduitslag heb! Ze zagen dat bijna nooit, uitzonderlijk was het… dus ben ik heel blij! En de tumor in de borst is nog steeds aan het slinken. En het gekke is dat ik dat kan voelen. Ik voel dat de anti-hormoonpillen werken. Net als de kuren met ADP (met kalk en zoutoplossing die ik nog vijf jaar moet hebben in de vorm van een infuus, elke maand.) He, ik moet daar niet al te veel over nadenken. Voelde me net zo top!

 11. Voor een piraat heb je weinig zeebenen. Maar het ziet er wel cool uit! En voor iemand met MS is het hele vaste land een wilde zee zo kan ik mij voorstellen.

  Nu moet je alleen nog het zwaard van je dromen vinden als uitbreiding van je ego en voor bijstand van je woorden.

  Een papegaai heb je al in de vorm van moderne media ;-)

 12. Wat was het ook al weer op de middelbare school. Zeeman + Wibra is Zebra. Je moet voorzichtig zijn met hoe je het noemt maar het kan een hit worden! Ik zie al voor me dat een vrouw zowel een linker als rechter zeebra draagt en daar veel geld voor neerlegt.

  Je zou ook op bestelling bh’s kunnen aanpassen voor mensen :-) Orthopetische bh klinkt zo rot. Spaink-Bra is al better ;-D Pira-Bra zou ook kunnen, maar dan voor een erotische lingerie lijn. Zet uw partner in vuur en vlam met de pirO-bra!

  Keuzes, keuzes, keuzes

 13. Wat super, dat je deze tutorial gemaakt hebt. Hier zullen een hoop vrouwen mee geholpen zijn. En kunnen we eventueel dames proberen uit de brand te helpen, die ook zo’n gave bh willen maken. Prachtig naslag werk. Hartelijk dank, dat wij deze link in ons Zelflingeriemaken forum mogen plaatsen.

 14. Ik ben nu op jouw website gevallen bij het zoeken naar oplossingen voor mijn overblijvende borst die niet zonder steun van bh kan, en vind het heel knap werk van jou. Maar is er voldoende steun aan de andere zijde zo zonder schouderbandje. Is er ondertussen al wat meef activiteit te vinden rond dit gegeven? Ben zelf okk wel handig met naald en draad,maar zoek nog wat hulp voor technische ondersteuning. Ken jij adressen in belgie die mij eventueel hulp kunnen bieden? Succes nog en hoop op een antwoird. Lueve groeten.
  monica

  1. Monica: Ja, de beha geeft zo nog steeds voldoende steun aan je resterende borst. Wel heb ik inmiddels ontdekt dat het verstandig is om een bandje te maken waar de tweede cup zat: anders gaat de beha gedurende de dag toch wat schuiven, en draait hij naar opzij. Met een tweede bandje blijft-ie geoon op zijn plaats.

 15. Hallo,hallo!!!
  mijn eerste prototype is een ongelofelijk succes! Met zeer veel dank voor de duidelijke instructies. Een volgende zal verfijnder worden. Gisteren voor de eerste maal een ganse dag een bh gedragen ,en dit zonder knellend gevoel of hinder van drukgebieden.ik kan een gat in de lucht springen van onnoemelijke blijdschap ! Eindelijk weer een aangenaam( en veel vrouwelijker gevoel) dan met de prothese! Mijn geluk ligt in een klein hoekje maar geeft me zoveel terug. Ik kan (bijna) heel de wereld aan. Morgen is gaan snuisteren in lingerieboetiek om kantjes ed te verzamelen ,en dan aan de slag voor de oveige bhs. Dankjewel voor ditvroege nieuwjaarsgeschenk!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hou me per e-mail op de hoogte van nieuwe reacties op dit artikel.
      (U kunt zich hier abonneren zonder zelf te hoeven reageren.)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.