Kreupele knieën

Schets van een knieslotWe gaan steeds verder in onze biopolitiek, in het lichamelijk verankeren van beleidsmaatregelen. De Volkskrant meldde vanmorgen dat er een knieslot is ontwikkeld dat moet voorkomen dat TBS’ers ontvluchten. Het gaat om een ‘uitwendig gewricht’ van titanium dat over de knie wordt bevestigd en dat op afstand kan worden bediend. Als het gewricht via een zender ‘op slot’ wordt gezet, wordt de bewuste knie in buigstand gewrongen en kan de drager niet meer lopen, alleen nog maar kruipen.

Wat een griezelige uitvinding, al was het maar omdat techniek altijd wel ‘s faalt. Falen heeft de neiging tot dramatische consequenties te leiden bij techniek die in of aan je lichaam zit. Mijn vader heeft een elektronische arm, die raakte vroeger altijd ontregeld van de tv en van de hoogspanningskabels op treinstations. In zijn geval betekende het dat alles uit zijn hand flikkerde. In het geval van zo’n knie betekent het dat je ineens omvalt. Op straat kan dat dodelijk zijn. Oh, ‘t is toch maar een TBS’er, who cares.

Bovendien: hadden we niet al de enkelband uitgevonden, die een signaal afgeeft en de politie waarschuwt als iemand zich buiten een bepaald gebied beweegt? Dat ding berokkent tenminste geen fysiek leed.

Author: Spaink

beheerder / moderator

22 thoughts on “Kreupele knieën”

 1. Op het Nederlands ministerie van Justitie bevindt zich ergens een kamer waar een paar mensen met een niet te nauwgezet geweten en met een ruim budget ‘tuig’ mogen bedenken dat niet direct dodelijk is maar ‘klanten van justitie’ zonodig wel onmiddellijk doet omvallen. Het is een ronduit perverse kant waarover hopelijk veel gedonder komt. (Het maakt overigens geen verschil of het nu Justitiemedewerkers zijn die ‘van alles’ mogen bedenken of dat het een aan derden uitbestede opdracht is.)

 2. volgende stap is een chipje in de hersenen die op afstand wordt bestuurd; zie een jeugdboek van Evert Hartman uit 1980: *Vechten voor overmorgen*. Een fictieboek dat start in 1992. (pag 251 / 252).
  Hij had een vooruitziende blik wijlen meneer Hartman

 3. Jules is net als die limburgse Geert uit de politiek: laatste is zo tegen arabieren dat ie bij het tanken eerst de arabische benzine-druppels er uit filtert en dan pas weer verder rijd.

 4. We zijn gelukkig nog niet (nooit) zover dat de fictie in “boeken” of blogs werkelijkheid is geworden /wordt. En verder vertrouwen “””we””” dan nog maar even zo lang als ‘t duurt op het “Gezoendene Folks’- Emp. Fienden”.

  Daar gaan we weer.

  Er zijn altijd machten en krachten in de maatschappij, die een “zelf-regulerend” en vooral ook “zelfreinigend” vermogen hebben. Ook bij de Haard van de Grootste Volks-On-Gezondheid (Amsterdam).

  ‘\=_=/’

  Zo kannie wel weer.

 5. Prof. Loe Hulsmans (Coornhert-Liga) Rotterdam, van wie ik strafrecht heb gehad in de studietijd, zei altijd:

  “je moet de grootste misdadigers niet straffen. Je moet ze ‘n kusje geven”.
  Of woorden van gelijke strekking.

  ‘\+_+/’

 6. Mijn taak was en is het, te spreken namens het GGV en daar werd en word ik voor betaald. En goed ook.

  ‘\*_*/’

  Daag.
  (Grootste Gemene Veelvoud).

 7. Ik riep gisteren voor de tv al: “wacht maar tot de eerste omkukelt van het perron af”. Hebben gevangen niet recht op hun lichamelijke integriteit? Of is dat al geschiedenis sinds ze in de EBI full body searches en op Schiphol röntgenscans mogen doen?

 8. Straf moet maximaal afschrikkende werking hebben. Dat is vereiste nummer een.

  Dat ze in de deplorabelste omstandigheden terechtkwamen is hun niet aan te rekenen, maar wel hun opvoeding (opvoeders).

  Als we deze “lieve jongetjes” al te zoetjes gaan bepoezelen, lopen binnen de kortste keren de grootste schurken moordenaars en kinderverkrachters over onze achtertuintjes rond te batavieren.

  Zover zullen we ‘t toch nog maar even nét niet laten komen. Deze gasten hebben, als ze zo’n ding aangemeten krijgen natuurlijk wél wat op hun kerfstok.

  Als we, ze, niet willen dat ‘t misgaat, zullen ze zich ernaar moeten gedragen. Zo eenvoudig is dat.

  ‘\°_°/’

  Jules Zollner.
  Oud-lid Coornhert-Liga,
  oud-rechtbankverslaggever Limburgs Dagblad.

 9. Arabieren worden in dit land niet toegelaten want WIJ hebben hier de slagboom en die hebben JULLIE niet.

  Het land loopt onder dat is zeker maar WIJ wonen hier 300 meter boven N.A.P en JULLIE krijgen dus natte voeten en wij niet.

  Maar WIJ laten JULLIE er niet in.

  Tsja daar is weinig meer ‘an te doen.
  Het land is een land vol tegenstellingen
  maar WIJ hebben het Grootste Gemene Veelvoud
  en de wijheid in pacht en JULLIE hebben alleen de hoofdstad
  als Haard van Vaolks – ON – Gezondheid.

  Tsja.
  Daar is heel weinig meer ‘an te doen.

  ‘\^_^/’

  Zijnde het Zelf-regelend en reinigend vermogen van de maatschappij.

 10. Jack oh sorry Jules is een feedback geilerd.
  ik vond hem een jaar geleden ook al op een forum met deze waanzinnige *uitspraken*, maar dan over een ander onderwerp. maakt niet uit btw waar het over gaat bij Jack uuuh Jules
  afijn ieder zijn hobby ;-)

 11. dat is waar daar heb je gelijk in als je maar LoL hebt en dat heb ik voor tien nee miljoenduizenden eens even kijken wie of wat zal ik nou weer eens even pakken en te grazen nemen helaas er is helemaal niemand nou dan ga ik maar ns n flink stuk door de stad wandelen dag hoor dag dag dag dag dag

  ‘\*_*/’

 12. ah een ah-ding
  je bent toen van een MS forum geflikkert omdat je MS als een * huisvrouwenkwaal* beschouwde.
  sneu

 13. Absoluut onjuist.
  Ik herinner me alles van forums en heb zelfs ook alles ervan bewaard.
  Dergelijke uitlating zou ik nooit doen omdat ik op een bepaalde manier aan de medische wetenschap ben verbonden, en bovendien omdat ik qua aard en karakter teveel respect heb voor de (lijdende) medemens.

  Me uit jaloezie geen dingen in de schoenen schuiven. Dat is onwijs.
  Probeer iets origineels, en sterks. Sterkte. En beterschap.

  ‘\Ô_Ô/’

  Jules Zollner, Heerlen.

 14. Bovendien is er toch geen kankerpatient, en daar gaat deze site momenteel toch over, die iemand ook maar iets wil. Bedoel wie heeft in die situatie nu iets tegen Islam of anderszins. Wie heeft er in die situatie iets op tegen of iemand nu wel of niet het land binnenkomt of hoe de hoofdstad nu wel of niet te beoordelen is.

  De Julestjes zouden nog raar opkijken als kanker hen zelf overkomen zou.

 15. In Nederland regelt het zich allemaal vanzelf. Verenigde Naties zeggen met zo veel woorden dat het tóch met een grote kans onder water komt. Op een dag moet je roeien naar je vakantiehuis in Zeeland. Ik ook! En of er dan nog Arabieren zijn en aangeketende gevangenen?

 16. Die enkelband lijkt me in dit soort situaties (proefverlof, niet gelimiteerd in afstand) minder effectief. Die worden gebruikt voor elektronisch huisarrest, waarbij van te voren een gebiedsbepaling kan worden gemaakt. Er is door ik meen TNO wel uitgebreid geexperimenteerd met dit knieslot en het lijkt mij te prefereren boven het systeem met stroomstoten dat óók getest is. Natuurlijk moeten mens’vriendelijke’ middelen worden ingezet om calamiteiten tijdens proefverloven te voorkomen. Feit is wel, dat afgezet tegen een vrij geringe populatie van TBS-gestelden relatief vaak calamiteiten voorkomen. De recente gebeurtenissen in Rotterdam waarbij onder andere een vrouw verkracht werd, de schipper die vermoord werd, en zo zijn er nogal wat incidenten. Dan lijkt me een knieslot dat alleen in werking treedt bij een poging tot ontsnapping me een relatief mensvriendelijk middel.

 17. Joan, daar heb je niet helemaal gelijk in. Bij TBS-ers op proefverlof gaat relatief weinig fout. Het gaat wel eens fout, de afgelopen tijd zelfs spectaculair, maar het gaat veeeeel vaker goed – maar daar hoor je niks over.
  De recidive na TBS is ook lager dan na een gewone gevangenisstraf. Dat zal deels vast komen omdat ze een aantal ongeneeslijke gevallen niet loslaten (op de long stay afdelingen).

  Ik snap de bedenker van dit ding wel, Justitie wil laten zien dat ze er bovenop zitten en – als er iets gebeurt – dat ze alles hebben gedaan om te voorkomen. Maar ik denk dat het gewoon menselijkerwijs niet mogelijk is om alle risico’s uit te sluiten. Alleen accepteert de samenleving dat niet meer – of in elk geval veel minder.
  Maar deze houding leidt wel tot angstige ambtenaren die de proporties uit het oog verliezen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hou me per e-mail op de hoogte van nieuwe reacties op dit artikel.
      (U kunt zich hier abonneren zonder zelf te hoeven reageren.)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.