Kale vrouwen: ‘stress, or a sign of madness’

Naar verluidt heeft Britney Spears van de week haar haar afgeschoren. Nu is ze een ster, en zowat alles dat sterren doen of overkomt wordt breed uitgemeten. Maar met kale vrouwen is iets, dus verschijnen er grote stukken over Britneys actie, ook in serieuze kranten. De Engelse Guardian heeft een lang stuk over kale vrouwen:

With time, a shaven head became fashionable, among men at least, and skinheads eventually lost their shock value. The image of a woman with no hair, however, can still pack a visceral punch. “There are lots of positive connotations in men,” says Alastair Ross, a social psychologist at the University of Strathclyde. “It’s the hair equivalent of joining the Foreign Legion or becoming a monk. It’s having a spring-clean or the sign of a new physical regime. But in women it’s seen as being out of control because it’s outside the normal distribution of hair behaviour.” In other words, baldness is still relatively rare in women, and is generally treated as a sign of crisis or stress – or if it is known to be self-inflicted, a sign of madness.
The Bald Truth, The Guardian, 20 feb. 2007.

Of alle chemodames alsjeblieft hun pruik maar weer willen opzetten.

Author: Spaink

beheerder / moderator

15 thoughts on “Kale vrouwen: ‘stress, or a sign of madness’”

 1. wat leuk, dat dit onderwerp zoveel aandacht trekt… en wat en onzin allemaal. zijn we bang voor kaalheid of zijn we bang voor kaalheid omdat het zo anders is. of zijn we zo bang voor kaalheid omdat het zo anders is en dat naaktheid onthult.

  tja en wat zien anderen dan of wat zien we van ons zelf wat we niet willen zien.

 2. Als ervaringsdeskundige – mijn laatste chemo was op 11 september, hoe toepasselijk – meen ik dat het vooral angst is voor “de ziekte”. Vooral bij AH liet men me voorgaan, ik leek af en toe Mozes wel, overal waar ik kwam zag je een looppad ontstaan. Voorafgaand aan mijn 1e chemo had ook ik mijn haar kort laten knippen, 3 weken erna mijn hoofd laten scheren. Ik heb meteen bloothoofds een rondje Hema gedaan met de gedachte ‘erger dan nu kan het niet worden’. Ik heb menig postbode en collectant verrast met mijn kale hoofd, maar als ik naar buiten ging zette ik een pet op. Toch ben ik van mening dat een “gewone” kale vrouw minder bekeken wordt dan kankeraartjes. Als ik in de spiegel keek zag ik vooral geen wimpers, geen wenkbrauwen. En een lijkenkleur, in en in wit.

  Toen mijn haar terugkwam en op dikte was heb ik de pet afgeschaft, dat is dus sinds begin december, waarbij vermeld moet worden dat de oogbekleding al weer terug was. Ondanks superkort haar werd ik ineens als een normaal mens behandeld. Ik moet helaas weer meer tijd voor de dagelijkse boodschappen uittrekken.

  Vrienden zeggen dat het wel bij me past dat korte haar, maar ik wil ‘t liefst mijn dikke, krullende lange haar terug. Snel, heel snel! Kaal zijn blijft voor mij het meest confronterende deel van kanker hebben. Omdat 3 dagen na het constateren van borstkanker uitzaaiingen werden ontdekt is de mogelijkheid van meer chemo’s reeel. Omdat ik kinderen heb – en daardoor meer bereid ben voor kwantiteit te kiezen – zal ik daar niet meteen nee tegen zeggen. Maar ik zou nu al nachtmerries kunnen krijgen om weer alles mee te moeten maken van het chemogedoe, waarbij kaalheid met stip op 1 staat.

 3. Zie Annie Sprinkle:
  http://farm1.static.flickr.com/121/274694120_c568cd2498_b.jpg

  Lees het stuk hieronder eens. Ze hebben het zelfs over “cancer erotica” (ik weet niet wat jij hiervan vindt, maar ik vind dit echt complete onzin.)

  Annie Sprinkle & Elizabeth Stephens – ‘Cancer Ballet A & B’
  “We are two artists in love, so when Annie was diagnosed on April Fool’s Day, 2005, we braved our war against breast cancer together, utilizing our creativity and our passion for each other to cope. We shaved each other’s heads when we started chemo, then posed for erotic photos while totally bald, thus creating a new genre of erotica – cancer erotica! Our motto is ‘roticize everything’. Then we got copies of Annie’s radiation treatment plans from her doctor. Eventually we collaged and juxtaposed old pin-up photos of Annie (the eroticized breasts) with the new scans and MRI images (the medicalized breasts), and other scraps and ephemera. This process helped us take something painful and scary and make it into something interesting and useful.”
  http://www.queerculturalcenter.org/Pages/HopePgs/sprinkle.html

 4. ‘t Hangt ervan af wat “de groep” (=gemeenschap, societas) van je wil, en wat jij van “de groep”, of je ‘n petje op zet (vaste baan, geregeld inkomen) of niet.

  ‘\°_°/’

  Samenleven en vooruitkomen = inleveren.

 5. Kaalheid door kanker-therapie is natuurlijk een loei van een teken dat betrokkene het niet goed gaat. Alopecia kan verder een scala van oorzaken hebben, ook bij “gezonde” mensen.

  Brtitney’s kaalheid heeft iets van afzeggen met de wereld en het leven om haar heen. Misschien vermannelijkt haar wereld wel?

 6. Brittney’s haar wordt geveild… hoe weten ze nu zeker dat het niet van een ander is? Haren zijn een raar iets… ik dacht vroeger, voor de chemo altijd: ik zou ze nooit afscheren maar toen het moest deed ik het zonder omzien. En nu ik door moet kunnen ze me niet snel genoeg groeien. En het is heel raar om te horen dat je ‘een mooi hoofd hebt.’ Schijnbaar stond het me wel. Maar waarom zijn er dan geen modellen met een kale kop? Miss Chemo.

 7. “LOS ANGELES – De lokken van Britney Spears worden aangeboden op internet. Op veilingsite eBay doken maandag advertenties op van mensen die het haar van de sinds afgelopen weekeinde kale zangeres proberen te verkopen. Dat meldde Times Online maandag.

  Hoewel er flink wordt geboden, zijn er twijfels over de authenticiteit. Er wordt zelfs haar aangeboden dat een andere kleur heeft dan dat wat Spears zelf afschoor in Esther’s Hair Studio. Op de veilingsite staan ook een aansteker en een halfleeg blikje Red Bull. De popster zou de energiedrank hebben gedronken in de kapsalon.”

  tja, hoe idioot is de wereld………….ik hoef dat haar in ieder geval niet…….

 8. Ik kan me nog wel voorstellen dat uitzinnige fans (die zijn toch gemiddeld 10?) graag een haarlokje van hun idool willen hebben. Wat ik al veel weirder vind, is dat een Nederlander ruim 3 miljoen dollar heeft betaald voor een oud raam uit een lelijk gebouw. Zogenaamd het raam van waaruit Lee Harvey Oswald John Kennedy heeft doodgeschoten. Probeer me dan voor te stellen dat ik bij zo’n Nederlander op bezoek ben, die mij zijn duur bevochten roestgeraamte (moet wel, uit zo’n lelijk gebouw na meer dan 43 jaar) toont. Dí­t is het raam van waaruit Kennedy is neergeschoten. Welk ander antwoord kun je geven dan “O”. Welke bevrediging kan de eigenaar er zélf ook aan ontlenen? Na twee keer heb je het wel gezien, lijkt me, zo’n raam. Het is niet als een kunstwerk, waaraan je elke keer iets nieuws en nog mooiers kunt ontdekken.

 9. “Of alle chemodames alsjeblieft hun pruik maar weer willen opzetten.”

  Wat vind ik dat een respectloze opmerking! Die Britney scheert haar hoofd vrijwillig kaal, mensen die een chemokuur ondergaan hebben of de aandoening Alopecia hebben, of mensen met een chemisch verbrand hoofd hebben hier NIET om gevraagd en dan durf jij die opmerking zo uit je mouw te schudden…

  Zeg je ook tegen iemand die zijn been verloren heeft; eh tis verbrijzeld maar wil je het er wel ff aanzetten, ik kan er niet tegen..

  Jemig wat een hypocriet gedoe! Harteloos!

 10. Vzz: ik schreef dit stukje terwijl ik zelf kaal was van de chemo. Ik liep pruikloos rond en ik schudde deze opmerking dus bepaald niet ‘uit mijn mouw’. Het was evident cynisch bedoeld, gericht tegen het klakkeloze seksisme van alle stukjes over kale vrouwen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hou me per e-mail op de hoogte van nieuwe reacties op dit artikel.
      (U kunt zich hier abonneren zonder zelf te hoeven reageren.)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.