Landmark: ‘gek van geluk’

logo LandmarkVanavond (22:05 – 22:45) heeft Zembla een uitzending over Landmark, een sekte die een rechtstreekse afstammeling van Scientology is.

“Met steeds meer succes weten organisaties als Landmark en CSA Europe nieuwe cursisten te trekken voor hun groepstrainingen in het zoeken naar een gelukkiger leven. Helemaal ongevaarlijk zijn deze trainingen echter niet. Deelnemers kunnen in ernstige psychische problemen raken en soms komen cursisten zelfs in een acute psychose terecht. Voor de aflevering ‘Gek van geluk’ sprak ZEMBLA met ex-cursisten, een voormalige medewerker en psychiaters over de gevaren van deze trainingen. Ook ging een psychologe namens ZEMBLA naar een training van Landmark en volgde een researcher van het programma zelf een cursus van CSA.” Meer over de uitzending vind je op de website van Zembla.

Ik heb eerder iets over Landmark geschreven voor het blad XL: De Tupperware-handel in geluk (augustus 1999). Mijn stukje kwam me toen op een woedende reactie van Landmark zelf te staan. Gaap. Ja hoor jongens. Wie meer wil lezen over Landmark/CSA verwijs ik van harte naar de uitgebreide pagina’s van De Stelling, die overigens om hun kritische artikelen over Landmark met rechtszaken werden gedreigd. De site geeft tevens een goed overzicht van Landmarks andere dreigementen aan het adres van tijdschriften en journalisten.

Author: Spaink

beheerder / moderator

49 thoughts on “Landmark: ‘gek van geluk’”

 1. Zelf heb ik een Essence training gedaan, dat lijkt erg op Landmark. Ik had het als ervaring niet willen missen, en het heeft ook wel grenzen voor me verlegd. Het was soms bijzonder confronterend, kwam heftig in aanraking met mijn emoties soms. Maar inderdaad was er ook een meisje dat ernstig psychotisch raakte en uiteindelijk is afgevoerd naar een psychiatrische kliniek. En vooraf werd toen (het is al zeker 8, 9 jaar terug dat ik het deed, misschien is dat inmiddels veranderd) absoluut niet gewaarschuwd dat de training dermate confronterend kon zijn dat die tot ernstige psychische klachten zou kunnen leiden. Voor mij was het nuttig met mijn sceptische en kritische aard te ervaren dat ik mezelf toch zo mee kon laten voeren en overgeven, in die zin verlegde het grenzen, en ik heb er totaal geen schade van ondervonden. Heb later nog meer trainingen gedaan, bij de eigen organisatie die de trainster van Essence later opende, en ben ook wel naar transdance bijeenkomsten gegaan, vond dat heerlijk. Dus wat dat betreft zou ik het mensen niet afraden. Alleen moet je psychisch wel stabiel zijn om dit soort trainingen te doen. Dat zou eenvoudig op te lossen zijn door als voorwaarde te stellen dat een verklaring van de huisarts moet worden overlegd waaruit blijkt dat iemand niet onder psychiatrische behandeling voor specifieke aandoeningen is of aan stoornissen lijdt waardoor het onverstandig is zo’n training te volgen.

 2. Ik liep toen aan het eind van die training ook met sterretjes in m’n ogen. En wij hadden op het laatst ook muziek en iedereen was aan het huggen en het dansen. Ik vond het wél een prettige ervaring. Je moet het natuurlijk zien in de context van zo’n gebeuren, inderdaad afmattend, je raakt in een soort roes. Zelf vond ik het niettemin bevrijdend. Ik was me voor die cursus denk ik meer van mezelf bewust, kon mezelf minder goed relativeren, dan daarna. Hoewel ook het leven dat kan hebben gedaan, ik weet het niet meer, het is al zo lang geleden. Ging die training toen doen omdat er iets gebeurd was waarin ik vast bleef zitten, het lukte me niet me los te maken van die gebeurtenis. En daarin was het wel effectief. Overigens is er vanuit Essence ook absoluut geen agressieve verkoopbenadering. Ik ben één keer gebeld met de vraag of ik ook de Source training (het vervolg) wilde doen en toen ik neen zei werd er absoluut niet aangedrongen, ik ben daarna ook nooit meer benaderd. Wij werden ook niet op stap gestuurd om nieuwe mensen te werven, heb dat ook niet gedaan en werd daar ook niet toe aangezet.

 3. Sorry, de herinnering deed me wel twee keer op de submitknop drukken. Was de trance weer, vermoed ik. Trancedance kan ik echt aanraden, hoewel ook dáár mensen gek bij worden. Maar ik vond het heerlijk, je kunt het ook gewoon thuis in je uppie doen.

 4. Karin, jouw voortdurende vijanddenken is duidelijk ziekelijk. Het zal je wel niet kwalijk te nemen zijn, om welke reden dan ook, maar je maakt alleen maar kapot, zonder ook maar iets op te bouwen. De haat die je met jouw inquisitie zaait, komt weer bij jou terug. Zolang ieder mens de vrijheid heeft zelf te mogen kiezen, zal jouw hetze geen ander effect hebben dan jezelf steeds verder laten wegzinken in het moeras van drogredeneringen en zelf gefabriceerde waarheden. Je verzuipt in je eigen demagogische waanzin, zoveel is me duidelijk.

  Ik heb jouw gegoochel met hele en halve waarheden en leugens niet nodig om zelf tot een oordeel te komen, als ik al behoefte zou hebben om ergens over te oordelen, waar ik niet alles van weet, wat er van te weten is.

  Zoals gebruikelijk in zo’n omgeving vol doorgedraaide dorpsbewoners met hooivorken die zich een vijand gevonden hebben om de eigen frustraties en angsten op bot te vieren, vermeld ik hier maar niets van doen te hebben met Scientology, Landmark, CSA, of welke organisatie dan ook.

 5. Het is en blijft een probleem bij dit type sektes. Besteed je er aandacht aan, dan zal die aandacht (ook wanneer deze aandacht negatief is) leiden tot nieuwe aanhangers. Omdat men bij voorbaat iets heeft tegen degenen die er aandacht aan besteden, omdat men er zich op een verkeerde manier ‘zichzelf in herkent’, omdat het ‘blijkbaar in is’ en/of omdat men het gevoel heeft ‘spiritueel leeg’ te zijn.

  En een leeg gevoel leidt tot succesvolle ondernemingen… Wat de McDonald’s doen voor de fysieke mens, doen o.a. de in Zembla genoemde ‘ondernemingen’ voor de psyche. Men levert een, in eerste instantie, snel, bevredigend antwoord tegen honger. En dat zonder roken, spuiten of slikken…

  En dat voor mensen die stabiel en geestelijk gezond zijn. Alsof mensen die stabiel en geestelijk gezond zijn gebruik zouden willen maken van datgene wat zij te bieden hebben ?

  Ondanks de bezwaren die kleven aan het geven van aandacht, ben ik toch blij met programma’s zoals Zembla en columnistes zoals Karin. Zonder die aandacht zou je de ‘ondernemers’ helemaal vrij baan geven en dat leidt op termijn tot grotere problemen dan de tijdelijke, beperkte, aandacht nu.

  Essence wordt overigens ook ‘behandeld’ op de De Stelling-pagina’s,
  http://www.stelling.nl/landmark/essence.htm

  Ennuh… de met hooivorken bewapende doorgedraaide dorpsbewoners willen niet hun frustaties en angsten botvieren, maar hebben er genoeg van dat ‘religies’ hen frustaties en angsten willen aanpraten om daarna met antwoorden te komen.

  Wie zelf na wil denken moet niet in een ‘kerk’ gaan zitten…

 6. Bijzonder dit allemaal te lezen! Ik heb Zembla opgenomen en moet het nog kijken.

  Heb een zwager en schoonzus die beiden de essence training deden, thuiskwamen met razendenthousiasme toespelingen, zonder concrete verhalen (ze mochten niets inhoudelijks vertellen). Daarbij verhalen over dagen die tot in de vroege uurtjes duurden (training), samen genoeg om mij wantrouwend te maken.

  Ik ging kijken op internet en kwam al gauw een link met de scientology tegen, het verbaasde me niets. Ben nu natuurlijk helemaal nieuwsgierig naar de uitzending, dus ik ga binnenkort zeker kijken!

  Groet, Mien (ik zag je gistermiddag, in herhaling voorbij komen bij Alziend Oog)

 7. Henk, ik heb niet het gevoel in een ‘sekte’ te hebben gezeten hoor, omdat ik 8 of 9 jaar terug een training van een paar dagen heb gevolgd. Zonder enige druk achteraf vanuit die organisatie. Ik heb destijds zelf die training gezocht, omdat ik – zoals gezegd – vast bleef zitten in een nare gebeurtenis die zich destijds afspeelde in mijn leven. Traditionele therapie bleek niet te helpen. Overigens had een vriendin van mij, volledig bij toeval, wij zijn geen ‘zoekers’ in het leven, zich voor dezelfde training aangemeld, zij omdat zij in een relatie die inmiddels was afgesloten bleef hangen. We waren allebei blij met het resultaat, hebben geen van beiden negatieve ervaringen gehad, en zijn ook geen van beiden na afloop op hinderlijke wijze benaderd door de organisatie, of aangezet om zelf mensen te benaderen. Overigens vind ik het niet erg fatsoenlijk om anoniem geluidstapes op te nemen. Als je dat bij een psychiater doet, zul je ook heel wat gesnik en gesnotter horen. Maar weinig integer naar de andere deelnemers, die daar zelf voor gekozen hebben omdat ze met bepaalde uiterst persoonlijke zaken zitten en wél kiezen voor een setting waarin meerdere mensen aanwezig zijn, natuurlijk niét waar anonieme, met geluidsapparatuur ‘bewapende’ journalisten aanwezig zijn. Uiteraard wordt voor Zembla, dat ruim een half uur duurt, ook een wat gekleurde selectie gemaakt van een intensief programma van drie dagen. Nogmaals, ik zou het gepast vinden als mensen een verklaring van een huisarts moeten overleggen. Verder past het volgen van een training volledig binnen de keuzevrijheid van elk individu. Zo, en nu vertrek ik naar Brussel. Heerlijk, een nieuw leven!

 8. Er hangt hier een vreemde geur, die me doet denken aan wat ik geleerd heb over Göbels’ Propaganda Ministerium van ruim een halve eeuw terug. Sindsdien hangt diezelfde geur bij Amerikaanse en andere overheidsintellingen. De geur van ‘hoe creeeren we een vijand waardoor het volk zo angstig wordt, dat we onze plannen zonder weerstand kunnen uitvoeren’. Joden werden neergezet als ratten, daarna waren het de communistische duivels en toen die zich bekeerden tot de dollar, was de islamiet aan de beurt. Zonder vijand kan er niet geregeerd worden, zoveel is duidelijk. Het is gewoon, het hoort erbij. De vijand. Scientology, Jomanda, Landmark, vul zelf maar in. Het zijn ideale onderwerpen om tot vijand te maken. Ze mogen gehaat worden en vernietigd. De waarheid wordt gecreerd om het beeld van de vijand gestalte te geven. De gladde praters en volmaakte demagogen schreeuwen het volk toe wie de vijand is. De hooivorken komen te voorschijn. De uitzinnige meute komt in beweging. Destructie is het doel. Wie niet voor hen is, is tegen en gaat ook op de vork. De haat wordt geleefd en zal onze wereld doordrenken.

  De haat die we koesteren, zal ons ten deel vallen. Amen.

 9. Maar dan toch alleen in en rond Amsterdam. Verder in ‘t land hebben we d’r weinig last van.

  ‘\^_^/’

  De hoofdstad is een erkende haard van onrustbarende volks-ongezondheid.

  Ze staan daar bij de eerste krikkrak als bezetenen met spandoekjes te gillen elkaar (op) te zwepen vanwege het vergevorderd schuld- straf- en boetebesef.

  Heel Nederland beneden de grote rivieren is op hetzelfde moment in bevrijdende feestroes gedompeld.

  Dat houdt nog wel ‘n tijdje aan. ‘n Jaar of 4, 50, 500 in de continu en dat is een uitermate geruststellende hoogst vermakelijke gedachte.

 10. Henk: “Het is en blijft een probleem bij dit type sektes. Besteed je er aandacht aan, dan zal die aandacht (ook wanneer deze aandacht negatief is) leiden tot nieuwe aanhangers. Omdat men bij voorbaat iets heeft tegen degenen die er aandacht aan besteden, omdat men er zich op een verkeerde manier ‘zichzelf in herkent’, omdat het ‘blijkbaar in is’ en/of omdat men het gevoel heeft ‘spiritueel leeg’ te zijn.”

  Joan: “Verder past het volgen van een training volledig binnen de keuzevrijheid van elk individu.”

  Helemaal mee eens, maar diezelfde vrijheid geldt ook voor mensen die er minder positief over willen schrijven. Zeker wanneer dat onderbouwd gebeurt.

  Sapere aude!: “De haat die we koesteren, zal ons ten deel vallen. Amen.”
  Aangezien de haat vooral wordt tentoongespreid door de (juridisch) vertegenwoordigers van de gebakken lucht-verkopers, kan ik alleen maar hopen dat je gelijk krijgt.

  Quod verum est, id merum est… :-)
  Onderzoek alle dingen… maar blijf wel zelf nadenken !
  Wantrouw hen die zeggen dat je dat niet moet doen.
  Wie zegt wat ? Wanneer ? Waarom ?
  Wie begint over vijanddenken en haat (met overdreven voorbeelden) ?

  Maar nogmaals, vrijheid – blijheid… maar dan wel voor iedereen.

 11. Dat van die oorlog is echt helemaal geschift. Iedereen is op deze site aan het lezen en schrijven vanwege een persoonlijke oorlog die niemand leuk vind.

 12. Vrijheid is, een gedeelte van de vrijheid inleveren voor de ander. En van hem of haar weer een gedeelte terugkrijgen. Vrijheid is, het met elkaar afspreken van streng te handhaven vrijheidsbeperkende regels. Dat is vrijheid. En anders (bestaat er) niets. En ook dan alleen, bestaat er blijheid.

  Anders bestaat er alleen oorlog, en dat is ook heel mooi.

  ‘\°_°/’

 13. De eerste de beste die aan mijn huis, haard, eigendommen, vrouw, kinderen en land komt die schiet ik eraf, want ik heb een geweer in de meterkast staan.

  ‘\°_°/’

  Pief.
  Paf.
  Poef.

  en klaar ben je. Zo is ‘t maar net.

 14. Als Landmark, CSA of welke verwante onderneming dan ook, echt een sekte zou zijn, zou ik er op afgaan en er wat aan gaan doen, ter plekke. Nu blijft het het bij het laffe recyclen van gefabriekte onzin over die bedrijven. Noem ze sekte en daarmee zijn alle argumenten dichtgetimmerd. Inderdaad, verwerpelijke propagandamethoden. En ja, hoe meer het luie en laffe journaille aandacht geeft aan deze uitstekend renderende ondernemingen, hoe meer aanmeldingen ze krijgen.

  Laat ik dan toch maar eens Landmark, CSA en al die anderen zelf gaan doen. Het kost wat, maar dan zal ik eindelijk zeker weten hoe de vork in de steel zit. “Gek van geluk’? Dat wil ik wel eens meemaken.

 15. Er zijn manieren, methoden, truukjes, foefjes, handigheidjes, slimmigheden, wetenschappelijke grondregels en ervaringsgegevens, procedures, doctrines en manifesten, (persoonlijke) manualen en “boeiende” (beklemmende) handvaardigheden……………..
  …..in de psychotherapie.

  Die bestáán.

  Je moet heel sterk staan en karakterologisch van goeden huize komen, om daaraan te kunnen weerstaan en geestelijk overeind te blijven.

  Maar er zijn er die het kunnen.
  Al zijn ‘t er niet veel.
  Ze zijn meestal van heel jongsafaan heel krachtig en goed getraind.

  ‘\^_^/’

  Ze vallen daarna in heel hun verdere leven niet meer op, of om.

  Dat er ‘n paar sektes op de wereld zijn
  die zichzelf geregeld uitmoorden nou ja.
  It’s all in the game en ook mooi meegenomen.
  We kijken in zo’n geval maar even ‘n andere kant op.
  En wapperen en waaien ons een beetje koelte toe. Met de hand.
  Pff.

 16. Heb gelezen wat er over de Essence training staat en dat is voor mij absoluut niet herkenbaar. In de eerste plaats werden noch ik, noch mijn vriendin gepusht andere namen op te geven of zieltjes te winnen. Wij gingen de training allebei doen omdat we – op dat moment – met een concreet probleem zaten. Ik vond de training heel leuk om te doen, voor mijn vriendin heeft hetzelfde gegolden. Wij kwamen daar niet als ‘gelukzoekers’ (zijn allebei al behoorlijk gelukkig) maar omdat we gewend zijn problemen niet te laten doorzeuren, maar daar iets aan te doen. Ik vind de kritiek echt typisch kneuterig Hollands. Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg, die teneur. Ik zou het zonder meer een verbetering vinden, dat schreef ik hierboven al, als mensen die dit soort trainingen gaan volgen een bewijs van hun huisarts moeten overleggen. Daaruit blijkt dan ook dat met de huisarts gepraat is over de bestaande problematiek, en een huisarts is over het algemeen op de hoogte van de – ook psychische – gezondheidstoestand van zijn of haar patienten. Het is inderdaad niet aan te raden zo’n training (ik kan alleen voor Essence spreken) te doen als je psychisch labiel bent. Ben je dat niet, dan is het een heel leuke ervaring, die zeker bepaalde remmingen kan doorbreken. En dat is wat sommige mensen zo dwars zit in het leven. Dat voortdurende bewustzijn van het eigen ik, de ontzettende fundamentele onzekerheid waardoor ze zichzelf uitvergroten tot iets wat hen alleen maar tot a pain in the neck voor anderen maakt. Essence kán daar een kleine bijdrage in zijn, in die persoonlijke ontwikkeling die je meer signaalgevoelig maakt, een aangenamer mens ook voor anderen. En zoals ik het me herinner was het een heel leuke training. Ben later nog naar andere trainingen geweest, niet van Essence, en ook daarbij is mijn insteek altijd geweest om er plezier aan te beleven en iets van op te steken. Vroeger, toen dat nog bestond, deed ik regelmatig dingen bij Oibibio, ook altijd met veel plezier, kan me nog een lachmeditatie herinneren waarbij een vriendin in tranen uitbarstte, omdat ze zich zo acuut ongelukkig voelde tussen al die schuddenbuikende mensen, maar dat is wel degelijk een bepaald bewustwordingsproces, waardoor toch weer een gedachtenstroom in gang wordt gezet, zodat zij ging denken: Wat maakt mí­j het eigenlijk uit wat zo’n zaal vol malloten van me denkt? Dat is het begin van een veel prettiger leven. Weten te relativeren is de ware levenskunst, en dat leer je onder meer door dit soort trainingen, als het tenminste doorwerkt en de training niet een doel in zich is. Natuurlijk in samenhang met hoe je verder je leven invult en leidt, en geholpen door een gezond boerenverstand. Dat niet iedereen dat heeft, ligt niet aan die trainingen. Zeker in de markt van de persoonlijke ontwikkeling zitten altijd wel eens wat zoekers en mensen die er komen omdat ze niet het vermogen hebben gewoon gelukkig te zijn met wat het leven biedt. Maar voor het gros geldt dat absoluut niet, is mijn ervaring. Het is mij altijd opgevallen dat juist degenen die het meeste meesmuilden of gniffelden als ik zei dat ik naar zo’n training ging degenen zijn met hoge bloeddruk, hartklachten en een onvermogen het leven een beetje van de zonnige kant te bezien.

 17. ik heb wat er geschreven is doorgelezen en ik zal direct met de deur in huis vallen…ik zit bij de “essence sekte” mag ik wat spannende achtergrond muziek alstublieft. Ach en wee mijn arme kinderen, 4 stuks nog wel, wat moet daar van terecht komen. Moeders voelt zich goed en is happy met zichzelf, heeft meer energie dan daarvoor, laten we dat het pre-essence tijdperk noemen. Tja, ik denk dat ze niet meer te redden zijn want zij voelen zich ook beter over zichzelf hoe is het mogelijk. Kun je nagaan wat een enge beweging het moet zijn want die kids zijn er immers niet eens zelf geweest. Het heeft geen zin meer om te ontkennen hier kunnen niet anders dan duistere machten aan het werk zijn, ren, ren zo snel als je benen je kunnen dragen voordat je ook in de klauwen valt van die engerds.

  Mensen laten we vooral even gewoon ons gezond verstand gebruiken, hoe kun je in vredesnaam een mening over iets waar je zelf niet aan hebt deelgenomen als waarheid presenteren. Het is jouw mening die niet gebasseerd is op je eigen ervaring, niets meer en niets minder.Is dat “verkeerd”? nee maar maak er ook niet meer van dan dat het is.

  Heeft één van jullie, die de wereld/mensheid willen redden van deze sektes( over zieltjes winnen gesproken bij de essence kunnen ze nog wat van jullie leren) zich wel eens verdiept in het fenomeen “psychose”of “manie” denk je nou werkelijk dat, wat voor een training die kan “maken” bij iemand , tuurlijk niet die aanleg zat al in je en dan is dit een trigger, dat had van alles kunnen zijn, hoe er mee om wordt gegaan als zoiets gebeurt vind ik veel interresanter.

  Ik als persoon heb er wat aan gehad, zieltjes winnen doe ik niet aan en is me ook niet gevraagd, maar toch hebben mensen om mij heen de stap gezet om de essence zelf te gaan doen en niet omdat ik ze mee heb gesleurd naar een info bijeenkomst gewoon omdat ze zien wat het voor mij heeft betekend. Iemand die het niets lijkt is niets minder waard voor mij een ieder moet zijn eigen keuzes maken en die heb ik te respecteren en ik heb niet in het minst de behoefte om ze daarom af te branden. Mij zie je niet oerdansen op een berg, anderen noemen het de meest fantastische ervaring van hun leven, mooi toch en ik kan daar ook oprecht blij om zijn voor die ander.

  Maar ja, dat is natuurlijk de schuld van de essence, shit het is nog erger dan ik al dacht.

  Fijne avond

 18. Joan en Jojo, Ik vraag me wel af of jullie ook niets inhoudelijks kunnen/mogen vertellen? Wat gebeurt er op zo’n training, wat maakt dat je jezelf zo tegenkomt en waarom voel je je nu beter dan voordat je de training deed?

  Natuurlijk hoef je dat hier, in het openbaar, niet te vertellen, maar ik vind het vreemd dat iets wat zoveel voor je betekent, met zoveel geheimzinnigheid omgeven moet blijven. Waarom niet vertellen, délen wat het is waardoor..?

  ‘Nee, je moet zelf maar naar zo’n training (of info) komen’, dat is het antwoord. Dat maakt mij wantrouwend, misschien overdreven, maar over het algemeen kan ik redelijk goed op mijn gevoel vertrouwen (door schade en schande wijs?)..

  Ik hou van openheid. En ik hou niet van geldklopperij en manipulatie, en ik vermoed dat er van het laatste teveel sprake is bij zulke ‘sektes’ alias trainingen.

  Groet, Mien

 19. Hoi Mien,

  ik had al een reactie geschreven maar dat is denk ik niet helmaal goed gegaan aangezien hij er niet bij staat.

  Ik ervaar het niet als “een heel verhaal” maar als een eerlijk/oprecht verhaal en daar bedank ik je voor.

  Je kind verliezen lijkt mij het ergste dat je kan overkomen. Ik heb zelf 4 dochters en ik ben eerlijk ik kan me er eigenlijk niets bij voorstellen.

  Wat betreft je familie, ik ben het met ze eens alleen zou ik het anders uitleggen.
  Stel je voor, jij bent volgende week jarig en ik vertel je “Mien, we hebben een enorme surprise party georganiseerd en als je op je verjaardag thuis komt is het helemaal donker maar we zijn er allemaal en het wordt een geweldig feest” zou je dan op de dag zelf nog even spontaan kunnen reageren, ik denk van niet je was immers hoe dan ook al voorbereid, had er al over nagadacht en ook over hoe je zou gaan reageren. Dit is precies hetzelfde, als je dingen al weet ben je, je onbevangenheid/spontaniteit kwijt. Er is zelfs een gerede kans dat je achteraf denkt, had ik het maar niet geweten.

  Ik heb me op geen moment gemanipuleerd gevoeld, je moet immers helemaal niets. Wil je 5 dagen in de zaal zitten als opvulling en niets in de groep zeggen dan doe je dat. Het is niet zo dat je dan gedwongen wordt om voor de zaal te komen en daar even fijn door de mangel wordt gehaald. Je zit er voor jezelf niet voor anderen en zeker niet voor de trainer.

  Ja, er gaat veel geld in om en ik liep daar ook tegen aan achteraf heb ik dat gevoel helemaal niet meer. Waneer ik iets koop waar ik lang plezier van wil hebben ga ik ook voor wat ik als het beste beschouw. Het is en blijft een bedrijf en daar wordt niet geheimzinnig over gedaan.

  Het laatste wat je schijft is wat mij het meest raakt. Als je met dat gevoel iets wilt doen ga er dan voor en of dat bij essence is of in de praatgroep van Pietje Puk, maakt niet uit.
  Ik kan me voorstellen dat je niet veel zin hebt in zo’n info avond, dan bel je gewoon kantoor (nummers staan op de site) en leg je daar je twijfel voor. Als je met iemand praat waarbij je niet een goed gevoel krijgt, geef dat dan vooral aan en vraag naar iemand anders, niemand zal zich beledigd voelen. Er is iemand op kantoor (ik weet niet welke dagen) die zelf haar kind heeft verloren en dus daar wel over mee kan praten, wellicht een goede om mee te beginnen.

  Succes en een fijne dag en nogmaals bedankt dat je zo oprecht bent.
  Gr. Joanna

 20. Hallo Mien,

  wat uitgelegd wordt als geheimzinnigheid (en geloof me ik ken dat gevoel, had ik ook plus een flinke dosis scepsis) is niet bedoeld om je op die manier te “dwingen” naar de training te gaan. Als iemand je zou vertellen wat er precies gebeurt stap je er nooit onbevangen meer in en zal jouw ervaring gekleurd zijn door wat je van die ander gehoord hebt en is het dus per definitie niet meer jouw eigen ervaring.

  Mijn man heeft vorige week de training gedaan, 7 maanden na mij en hij had ook een hekel aan wat dde geheimzinnigheid wordt genoemd, baalde dat ik niets over de processen vertelde slechts wat het met me deed. Ik hou van mijn man en het was niet altijd gemakkelijk maar juist omdat ik van hem hou zei ik niets, hij is daar nu blij mee en snapt het helemaal. Hij heeft mede zolang gewacht omdat hij niet helemaal erop vertrouwde dat het effect langer dan een paar weken zou aanhouden. Een paar weken werden een paar maanden en toen kwam de twijfel zou ik het wel kunnen, wat als ik er niets uithaal? Dan krijg jeje geld terug dus dan heeft het je enkel tijd gekost. Hij heeft de stap gezet en is met een nieuwe kijk op het leven maar vooral op zichzelf terug gekomen, voor alle duidelijkheid een optimistische kijk.

  Wat het met je doet en wat je eruit haalt is erg persoonlijk, ik had een houding dat ik wantrouwde todat het tegendeel bewezen was, die houding belemmerde mij. Ik kon wel verklaren waarom ik die had, rotjeugd en alles wat je,je daarbij voor kan stellen. Afgelopen zomer nam ik de beslissing om in actie te komen, als je al jaren pogingen doet om je gevoel en leven te veranderen zonder genoeg resultaat dan kunnen die 5 dagen er ook nog wel bij was mijn gedachte. Voor mij was dat het beste wat ik ooit heb besloten en ik heb er tot op de dag geen spijt van gehad.

  Op je gevoel vertrouwen daar is niets mis mee, het is echter ook niets meer dan een gevoel en ik kijk er zo tegen aan dat je als je daar blindelings op af gaat je ook dingen mist soms moet je een sprong in het diepe wagen en kijken waar je terecht komt. Geloof me, ik vond het doodeng en hé met mij zo’n beetje driekwart van de zaal.

  Wat je beslist is helemaal aan jezelf, jij bent er niet een minder mens om het je eigen keuze. Wat ik je wel kan garanderen en ook dan is aan jou de keuze, vertrouw ik of niet, Het is geen sekte, je wordt ook niet gebrainwashed het is gewoon een training waar een kans bestaat dat je wat leert hoe je functioneerd en hoe het anders kan als je het wilt, niets maar dan ook niets moet.

  Succes met je beslissing en als je nog wat wilt vragen schroom dan niet ik vind dat geen enkel probleem.

  Groeten, Jojo

 21. Hoi Jojo,

  wat een verhaal, maar er blijven voor mij nog veel te veel dingen in de mist hangen rondom Landmark, Essence etc. Mijn schoonzus en zwager hadden het ook over het feit dat vertellen hoe het te werk ging, mijn mening zou verkleuren. Ik begrijp dat niet zo goed, ik heb nu ook al een flink portie wantrouwen, waarom zou inhoudelijke informatie dat nog erger (misschien zelfs minder?) maken?

  Daarmee bedoel ik niet dat ik jou jouw ervaring(en) misgun of denk dat je het spoor bijster bent, daarmee geef ik vooral mijn eigen wantrouwen aan.

  Heb sowieso iets tegen het in groepsverband onderhevig zijn aan manipulatie, want dat is wat ik zag in de docu van Zembla (en ook meemaakte, in bescheidener vorm, in een vormingsweek van mijn MBO opleiding). Het is niet mijn ding, daarbij ook nog ‘een ding’ waarin veel geld omgaat.

  Ik leer veel van het leven zelf, misschien is het dat wel. Heb de nodige chronische kwalen en we verloren ons enige kind. Als er gebeurtenissen in het leven zijn om van te leren, dan heb ik al het nodige aan ervaring. Aan de ene kant helaas (ik vind het enorm verdrietig dat ik mijn enige kind niet leer kennen) aan de andere kant maken zulke levenservaringen je ook rijker.

  Al was ik, in sommige opzichten, liever arm gebleven, maar dat is een andere discussie. Nou, een heel verhaal..maar ik wens je alle goeds!
  Mien

 22. Hoi Jojo en Joan,

  bedankt voor jullie reacties. Het verandert niet mijn mening en mijn twijfel/wantrouwen maar ik vind het leuk te lezen hoe jullie het ervaren (hebben)

  Jojo, met gemanipuleerd voelen bedoel ik ook het gevoel dat je in het groepsgebeuren meegesleept wordt. Ik ben daar zelf niet zo gevoelig voor, maar heb dus tijdens een vormingsweek op de middelbare beroepsopleiding gezien hoe gemakkelijk mensen daarin meegaan en wat het voor effecten kan hebben (niet allemaal positief, sommige mensen waren compleet de weg kwijt)

  Bedankt voor de antwoorden en alle goeds gewenst
  Mien

 23. Mien, ik werk in Brussel en ben alleen in de weekends in Nederland, dus zie nu pas jouw reactie. Ik ben niet het type mens dat aan enig soort training zou deelnemen waarover je niet zou kunnen of mogen vertellen. Wel heb ik een nogal druk leven, zodat ik echt niet meer zou weten wat ik op een training heb gedaan, een jaar of 8 geloof ik terug inmiddels. Ik kan me nog 2 dingen herinneren en zou die wel kunnen en zeker mógen vertellen, ware het niet dat ik niet weet of het programma deze onderdelen nog steeds gebruikt. Het lijkt me namelijk niet zo leuk voor potentiele Essencegangers al op een weblog te lezen wat daar gaat gebeuren. Dan werkt het denk ik ook niet zo goed, en die mensen betalen juist voor een effectieve training. Zelf vind ik het ook niet leuk van anderen bij voorbaat te horen hoe de film waar ik naartoe ga en waarop ik me verheug eindigt.

 24. Ik kan je daar wél een Essence-achtig antwoord op geven, Mien. Wat brengt dat wantrouwen je? Geluk en voorspoed op je pad? Wat ik me herinner van het begí­n van die training was dat een vrouw een aanklacht tegen haar moeder begon, in die volle zaal. Ze had dí­t niet gedaan, was in dát tekort geschoten, had haar dochter déze frustratie bezorgd en dié ook nog. De trainster maakte daar vrij korte metten mee. Ze vond dat diegene die daar over begon haar moeder wel eens dankbaar kon zijn dat ze haar 9 maanden lang had meegetorst in haar buik, haar als kind toch kennelijk genoeg te eten en te drinken had gegeven en voldoende beschutting had geboden om te overleven. Dus of het gezeur afgelopen mocht zijn. Ik vond dat een heel goede aanpak. Uiteindelijk heeft elk mens maar één leven om er wat van te maken. Ouders zijn ook maar feilbare mensen die natuurlijk ook wel eens wat anders aan het hoofd hebben dan het nageslacht en ook maar op hun manier het beste proberen te doen.
  Als jij op grond van een ervaring op een middelbare beroepsopleiding de wereld in hokjes denkt te kunnen indelen, dan wens ik je nog veel succes. Maar mijn zorg is het niet.

 25. Hoi Mien,

  ik ben het wel eens met je reactie en die begrijp ik ook nog. Het verhaal van Joan snap ik ook omdat ik zelf de essence gedaan heb ik kan me echter ook goed voorstellen dat het erg kort door de bocht over komt. Dit is precies wat ik bedoel, als je er niet zelf geweest bent is het bijna, zoniet geheel onmogelijk om het te voelen. Ik kan aan jou, tot ik een ons weeg, uitleggen hoe die sinaasappel smaakt maar totdat je het zelf ervaart door te proeven zul je nooit helemaal weten.

  Ik heb absoluut niet de indruk dat jij iemand bent die in hokjes denkt. Je bent gewoon sceptisch/kritisch en daar is in mijn ogen niets mis mee zolang het je maar niet belemmerd in het opdoen van nieuwe ervaringen maar ook dat is uiteindelijk aan jou om te bepalen en aan niemand anders waneer en of het een belemmering is/wordt.

  Ik wens je veel geluk, nieuwe uitdagingen en ervaringen toe of dat bij de essence is of ergens anders is mij volledig om het even. Je komt over als iemand die verder kijkt dan haar neus lang is en dat is volgens mij een absoluut winstpunt.

  Groetjes,
  Jojo

 26. Hoi Jojo,

  Natuurlijk heb je gelijk wat betreft uitleg en het echt ervaren.

  Zoals ik het nu zie, heb ik geen behoefte aan een sinaasappel (om maar even op jouw beelspraak voort te borduren) ;-)

  Ik geloof zelf ook niet dat ik in hokjes denk (vroeger wel mee opgevoed, maar zelf probeer ik daar zoveel mogelijk afstand van te doen omdat het je star maakt)

  Ik vind op mijn levenspad (soms helaas, omdat ik liever onwetend of dom op dat vlak was gebleven) genoeg uitdagingen, dus inspiratie genoeg.

  Een mens is inderdaad nooit te oud om te leren, zodra je niet meer leert, leef je niet echt, denk ik wel eens…

  Dank voor je woorden, ik geloof dat wij elkaar wel begrijpen!
  Goed weekend nog!
  Mien

 27. Nou, hokjesgeest n.a.v. een middelbare schoolervaring, zo zie en voel ik het zelf niet.

  Als ik jouw redenatie lees over het feit dat je maar dankbaar moet zijn omdat je moeder je negen maanden heeft meegetorst, voldoende eten gegeven heeft etc… dan gaan mijn haren recht overeind.

  Alsof een kind erom vraagt geboren te worden!? Dan denk ik liever ‘wat heb je met de ervaringen, positief en negatief, in je leven gedaan?’ (waarmee ik dus niet pleit voor een levenlang jammeren over de tekortkomingen van ouders, maar juist de levensles daaruit wil trekken)

  Mijn ervaringen in het vormingscentrum waren van dien aard, dat ik, in mijn ogen terecht, kritisch ben t.a.v. zulk soort praktijken. Maar ok, als jij dat hokjesdenken wilt noemen, dan mag dat natuurlijk, maar uiteindelijk plaats je mij dan ook weer in een hokje ;-)

  Groet, Mien

 28. Mien, ik vind het gewoon een beetje vreemd dat je het over “dat soort praktijken” hebt terwijl je het hebt over iets wat je dus niet kent, maar dat je “dat soort praktijken” wel gelijk koppelt aan een ervaring die je op een vormingscentrum hebt opgedaan. Dat komt op mij over als het plaatsen van heel verschillende dingen in één hokje. Maar het is mij volstrekt om het even. Alleen ben ik niet met je eens dat het leven zelf al zoveel biedt dat je geen training nodig zou hebben. Dat klinkt nogal raar naar de mensen die naar zo’n training gaan, alsof ze het voor de kicks and thrills zouden doen. Dat is natuurlijk niet zo. Elk mens maakt in z’n leven goede en nare dingen mee. Misschien heeft de één wat meer tegenspoed dan de ander (een gebrek aan tegenspoed kan ook behoorlijk funest zijn) maar over het algemeen krijgt elk mens in de loop van zijn of haar leven z’n portie wel. En dan is het maar net wat je doet met al die gebeurtenissen. Een training, of therapie, of vrienden, of een partner, of een combinatie van die elementen, kunnen je helpen om op een andere manier tegen dingen aan te kijken, problemen op een andere manier op te lossen dan je uit je eigen geaardheid geneigd zou zijn te doen. En dat is alles waar zo’n training over gaat. Helemaal niks geheimzinnigs aan, wat mij betreft.
  Wat je trouwens zegt dat een kind er niet om vraagt geboren te worden, neen, dat is waar. Persoonlijk ben ik van mening dat elk kind z’n handjes dicht mag knijpen dat het geboren is en de kans heeft gekregen om te leven. Het alternatief is een eeuwig niets. Maar ook dát is maar net hoe je er tegenaan kijkt.

 29. Hoi Joan,

  tsja, misschien had ik me anders moeten uitdrukken? Ik vond mijn vergelijking niet mank gaan, na wat ik las over Landmark en Essence.

  Ik heb zelf niet de behoefte om ‘anders’ tegen dingen aan te kijken, of andere oplossingen te bedenken dan die ik nu gebruik (al zal dat met vallen en opstaan zijn) Ik denk dat ik in mijn leven al het e.e.a. aangrijpends heb meegemaakt om die mening te hebben.

  Bijv. Wij waren (na 15 jaar wachten en dokteren) eindelijk doorgaand zwanger en verloren ons kind bij 42 weken zwangerschap omdat de artsen vonden dat het nog wel even kon wachten (nadat ik 2 keer me meldde met ‘te weinig leven voelen’). Helaas was het de enige keer in mijn leven dat ik doorgaand zwanger was, nadien nog een miskraam en vervolgens raakte ik in de overgang.

  De meest intense ervaring in mijn leven, waarvan ik veel geleerd heb, maar ik zou willen dat ik een complete analfabeet was geweest op dat gebied (als ik daarmee mijn kind had mogen houden)..

  Verder nog meer aan tegenslag, maar het verlies van mijn kind is en blijft het meest ingrijpend.

  Ik snap dan ook jouw redenatie niet zo goed dat een kind altijd zijn handjes dicht mag knijpen, helemaal als je ziet hoe erg sommige kinderen het treffen met hun ouders (incest, mishandeling).

  Voor mij is de redenatie andersom ‘ouders mogen hun handen dichtknijpen als het hun gegund is kinderen te mogen krijgen’ en ik zou willen dat dat besef er ook voor elke ouder was-is.

  Het ‘eeuwig niets’ voelt voor mij als een vaag begrip, al kan ik er, in mijn situatie, wel iets bij voorstellen omdat wij verder moeten zonder kind(eren).

  Maar ik kan me niet zoveel voorstellen om ‘een eeuwig’ niets als tegengesteld van een kind wat maar dankbaar moet zijn.. In mijn beleving heeft een kind wat niet geboren (of zelfs verwekt) wordt geen ‘bewustzijn’ dus ook geen ‘eeuwig niets’.

  Groetjes, Mien

 30. Ik bedoel het ook niet zozeer voor het kind gedurende de kindertijd, Mien. Ik bedoel het voor volwassenen die inmiddels wat uitgebalanceerd zijn geraakt, ongeacht de start in het leven. Maar zullen we deze discussie staken? Want ik denk niet dat we het hierover eens zullen worden.

 31. ik werd onlangs gebeld over de vraag of ik landmark gedaan had. iemand had namelijk die zembla uitzending gezien en dacht dat ik nu een of andere freak van een of andere rare sekte was. Mijn antwoord was, nee ik deed de essence. Toch nieuwsgierig heb ik die zembla uitzending gekeken (ik ben niet zo enthousiast over zembla, het is vooral sensatie) en het viel me op dat de journalist die de landmark deed eigenlijk niet eens zo negatief was. Verder vond ik dat de directeur van Landmark een slap verhaal had.
  Maar goed, de essence. Jaren geleden sprak ik met een vriendin van mij en die liet op een gegeven moment vallen dat zij de essence had gedaan en dat het helemaal leuk was. Ik haat soft gedoe, ik haat trainingen, ik vind de scientology fout, maar om de een of andere reden had ik het idee. Goh, als zij het zo leuk vond, dan doe ik het ook. Ik had niet een of ander onverwerkt iets in mijn leven, het leek me gewoon wel eens leuk om te doen. En dat was het. Heb meteen ook de source gedaan. En ja, ik ben en was enthousiast, en ja, ik ben sinds die tijd nog gelukkiger en tevreden dan ik al was, en ja, daarom hebben andere mensen het ook gedaan, met hetzelfde resultaat.
  Erg he?
  of niet?
  Ik heb de website van stelling.nl gelezen over essence en dat is een staaltje “journalisitek” waar ik van walg. Zo wordt er verwezen naar links met slechte ervaringen. Een van die links is retecool.nl. En daar zitten allemaal kantoormannen de hele dag tieten, auto’s en telefoons te becommentarieren. En uiteraard is de essence voor watjes en allerlei andere dombo’s die NL bevolken. Immers, lekker bier drinken is veel leuker dan met je zelf bezig zijn. Op de oproep van retecool om negatieve ervaringen in te sturen komt later het bericht dat GEEN EEN is binnengekomen.
  In de rest van het stuk wordt er nog meer onzin geschreven. Paul Hakker is een vago en de finaciering is vaag. Op de website van humanication staat precies uitgelegd hoe het WEL zit. Nix vaag. Paul Hakker heeft Essence toen er finaciele problemen waren uit de brand geholpen en daarom is het gelinkt met een asbestbedrijf, want daar heeft Paul Hakker zijn geld verdiend.
  En dan over yiftag….. hij is van de scientology.. zegt stelling.nl Waarom? omdat hij het woord clearing gebruikt. Een scientology woord, zegt stelling.nl Ik zou zeggen, pak een woordenboek en zie daar: clearing is een doodgewoon engels woord.
  Ik weet niet hoe dat landmark en csa in elkaar zit dus daar laat ik me maar niet over uit. Zoals het op me overkomt is het overigens veel agressiever dan essence, als het scientology is, wil ik er in principe niets mee te maken hebben, als ze langs de deur komen om je meer trainingen te laten doen, dan vind ik dat genant.
  Ik ben zelf nooit meer benaderd voor wat dan ook door de essencemensen. Ik vond het een zeer nuttige training en kan het vrijwel iedereen aanraden. Dat het geld kost vind ik ook geen punt: dat kost een psychiater ook, dat kost ook een journalist die een introotje schrijft voor een boek ook, dat kost een monteur ook als je auto wat haperingen vertoont.
  Ik vond het mijn euros meer dan waard. Een rollercoaster-ride van vijf dagen en nu (vijf jaar later) heb ik er nog steeds profijt van. Ik zou zeggen: als je essence zo ontzettende oonzin vind: dan doe je het toch lekker niet.

 32. Ik ben erg geschokt! Ik ben met een klasgenoot naar een avond geweest van Landmark die ons aangeraden werd door een leraar.

  In het eerste deel van de avond werd er geprobeerd om ons in een staat van vatbaarheid te brengen door dat je moet na gaan denken over je eigen problemen.
  Vervolgens probeerden ze ons over te halen om in te schrijven. Hierbij werd veel druk op ons uitgeoefend. We hebben er in totaal denk ik wel 45 min. over gedaan om maar te kunnen gaan zonder ons ingeschreven te hebben. De volgende dag ben ik gaan lezen over het bedrijf Landmark en ben dus erg blij dat ik me niet heb ingeschreven!

 33. Ik ben naar een informatie-bijeenkomst van essence geweest omdat een kennis van mij die training had gevolgd. Hoezo, geen zieltjes winnen??? Mensen, kom uit die roes en open je ogen!!!

  Als eerste mag je al leuk een formulier met gegevens invullen. (wat ik dus niet heb gedaan, ben ertussen door geglipt). Daarna gaat er iemand enthousiast praten en noemt onderwerpen waar een ieder zich in zal herkennen. Ben je wel eens onzeker? Ja, dat is iedereen wel eens. Maak je wel eens fouten? Ja, dat doet iedereen wel eens. Etc., etc.. Dan komen er mensen die duidelijk nog in een roes verkeren over hun overwinningen vertellen en dit koppelt zij vervolgens terug. Kijk, zij zijn stukken minder onzeker, etc..

  Vervolgens worden er groepjes verdeeld, wel precies zo dat er zoveel cursisten, zoveel gasten en zoveel trainers in een groepje zitten. En de cursisten zonder gast? Die kunnen de zaal verlaten, daar valt immers niks aan te verdienen, want die hebben geen gast meegenomen die ze de cursus aan kunnen bieden. Het is gewoon allemaal om één ding te doen; om het geld. En ja, ik geloof best dat de cursus goede dingen kan bieden. Maar de manier waarop het gaat. de LGAT, de link met scientology, ik ben persoonlijk van mening dat dit in nederland verboden zou moeten worden. Mensen word wakker uit jullie essence-droom, het kan jullie kapot maken.

 34. Niet alleen in NL. Alle op die mannier leden winnende geloven/sekte/groepen.. etc. moet verboden zijn/worden.

  Er wordt gezegd dat door media aandacht zowel positief als negatief het meer mensen aantrekt. Bull-shit! Er zou gewoon gefilmd moeten worden wat er gedaan wordtv (zoals in Frankrijk). Ook het leden werven en ook het buddy systeem en het buiten de groep vallen als zaken niet verlopen zoals ze volgens het systeem zouden moeten verlopen.

  Ook zou inzichtelijk moeten zijn hoe de mensen die wel betaalt krijgen (bijna alles gaat op basis van z.g.n. “vrijwilligheid”) werken.

 35. Ik denk dat mensen van nature niet graag buitengesloten willen worden. En als ze niet bij een bepaald groepje horen en/of niet precies weten wat de mensen in dat groepje doen, ontstaan er negatieve gevoelens en gedachten.
  Hoe kan je iets veroordelen waar je niets van weet, juist omdàt je er niets van weet? Mijns inziens: “onbekend maakt onbemind”. Een pure, natuurlijke reactie.

  Ik heb de Essence training gevolgd, ben er erg blij mee en ben nog steeds precies dezelfde persoon als altijd, maar een tikje relaxter. Ik maak geen deel uit van een sekte en heb na de training zelfs totaal geen contact meer gehad met mensen van Essence. Ik heb er geen behoefte aan, dus gebeurt het niet.

  Verder ben ik ook zo’n “spelbreker” die anderen niet vertelt wat er precies gebeurt in de Essence training. Ik kan ook uitleggen waarom ik persoonlijk dat niet doe: omdat ik weet dat er een groot verschil is tussen vertellen en ervaren. Als ik bijvoorbeeld vertel dat je met blokjes gaat spelen, komt dat erg vreemd over. Terwijl het hoe en waarom erg veel inzicht kan verschaffen. Maar als ik je vertel wàt je er van moet leren, dan leer je het juist niet, omdat je het niet ervaart. (Het is alsof ik je de clou van een nog te vertellen mop al vooraf verklap; je zal dus niet eerlijk meer kunnen reageren.)

  Ik weet dat iedereen die kritisch is me uit zou honen als ik het volgende zeg: ik gun mensen hun eigen ervaring, en ik wil ze hun leermomenten niet ontnemen. Flauw of niet, toch is het zo. En of je nu van plan bent de training te volgen of niet, dat kan je nooit met zekerheid zeggen.

  Psychoses… tja, ik heb er geen verstand van en kan er dus verder niks over zeggen. Ik kan alleen zeggen dat het voor mij niet schadelijk is geweest, ik heb er baat bij gehad. Dus in mijn ogen is het niet slecht. Tenslotte is het persoonsafhankelijk; terwijl 1 persoon niet koud of warm wordt van een boek of film, is het voor de ander puur vergif.

  En ik geloof dat het is opgezet met de beste intenties, en zo ook wordt voortgezet.
  Kritisch zijn is goed, zo zijn de grootste wetenschappelijke ontdekkingen gedaan. Maar zorg er wel voor dat je, met je kritische blik wel open blijft staan voor nieuwe inzichten, zelfs als het niet is wat je verwacht (lees: wilt) zien. Ik ben nog steeds kritisch, maar geef toe dat Essence wel degelijk toegevoegde waarde kan hebben, simpelweg omdat ik de sinaasappel geproefd heb en niet meer om de smaak heen kan ;-)

 36. Goh … Wist niet dat ik in een sekte zat …

  Ik heb twaalf jaar geleden het Forum gedaan en dit jaar opnieuw. Tussentijds een keer een telefoontje gekregen van Landmark of ik ergens wilde assisteren. (Ik wilde niet). Daarna nooit meer ‘lastig gevallen’.

  Ik ging het Forum doen met een specifieke situatie die ik aan wilde pakken. Dat is gelukt. Wat ik extra kreeg is dat ik mij meer durfde te uiten (ik was iemand die veel praatte, met weinig vertelde wat er echt was). Meer zelfexpressie dus. Na een cursus. Van drie dagen.

  Ik heb een aantal mensen uitgenodigd om een keer mee te gaan, zodat ze konden kijken of het wat voor hun was of niet. Sommige zeiden ja, anderen nee. Van degene die ja zeiden, zijn sommigen het gaan doen, anderen niet.

  And that’s all folks. Maar ja, soms is het makkelijker om een tv-uitzending na te praten …

  Marcel

 37. Gut, ik wist ook niet dat ik bij een sekte zat.

  Ik heb in 2003 het gehele CSA trainingsprogamma doorlopen en ja, ik ben gek van geluk dat ik uit mijn overlevingsdoos heb kunnen springen. Ik ervaar het leven ruimer en zonniger. Niet omdat het leven zo is, maar omdat ik anders kijk naar het leven.

  Verander de wereld, begin bij jezelf. Ik had deze slogan al vaak gehoord, maar nu begrijp ik het.

  Peter
  ps het is een vrije wereld. Als je de training niet wilt doen, prima.

 38. YES YES YES! Ik zit bij een sekte! Hoera, doe de vlag uit. En zo worden we in een hokje geknald, omdat het niet begrepen wordt. Dat klopt ook; iemand kán dit niet begrijpen, als je het niet ZELF GEDAAN hebt. Geweldig die discussie tussen Joan en Mien; ik wist van tevoren dat het nergens heen zou leiden. Ze spreken niet dezelfde taal. Mien, als je het wilt weten wat het is, doe het dan gewoon. Het is niet uit te leggen, dus als je het echt weten wilt: GA!

  Alles wat je hier op dit forum leest, op stelling.nl en weet ik waar allemaal nog niet. Het maakt niet uit. Laten de mensen die geen training gedaan hebben maar discussieren. Dit is een strijd die nergens (letterlijk!) over gaat.

  Lees het boek van Eckhart Tolle “NU”, maar eens. Daarin wordt de reden en de strijd waar ik het over heb, het waarom, duidelijk uiteengezet.

  Leef!
  Alex

 39. Hee, ik zit ook bij een sekte…

  Ik heb zelf de essence- en source training gevolgd. ‘t Was een leerzame en mooie training. Meer niet. Ik denk alleen dat het geen training is voor labiele mensen.

  Ik vind het wel een ophef over persoonlijke ontwikkeling trainingen. Jammer dat iets in het nieuws komt als er iets negatiefs is op aan te merken. Ik denk dat het anno 2008 een rage is, de mens wilt iets anders. Misschien komt de kerk wel weer in aanmerking over een jaar of 20.

  Oh ja, ik heb nog wel eens een essence- en source training bijgewoond als een assistent, en waar ik nog steeds niet tegen kan is dat sommige mensen in een halleluja stemming komen en dit dan ook naar buiten brengen… Yakkes. Misschien bevrijdend voor deze mens, maar ik ga ze uit de weg. Gelukkig zijn er ook nog droogkloten onder ‘ons’.

 40. Goh, Het wordt aardig lastig om te bepalen of je een essence training wel of niet moet doen. Zoveel voor en tegenstand. Het doet iig mij wel twijvelen of ik hier mee moet beginnen. De gevolgen die het kan hebben zijn niet te min, in een psychose raken.

  Wat ik bovendien niet snap is dat de cursus tot 2 uur ‘s nachts duurt, en ze je daarna gewoon naar huis laten rijden, is dat wel veilig, en waarom moet dat zo laat? Verder las ik dat men extra weinig eten geeft, zodat je labiel wordt, wat is hiervan waar? Daarnaast lees ik dat men je helemaal afsluit van de buitenwereld. Zijn er geen pauzes tussendoor zodat je naar buiten kunt?

  Ik zou de cursus graag doen om wat meer te weten te komen over gevoelens werken en hoe ik ze kan beinvloeden, maar door alle tegenstand ben ik niet meer zo zeker of ik hem nog wel wil doen…

  Gr. Jeroen

 41. Voor allen hier zou ik zeggen; kies voor de langzame weg. Waarom haast maken? Een vinger steken in alle wonden tegelijk en dat dagen achter elkaar is echt behoorlijk ziek. Daarnaast heb je geen enkele nazorg! Mijn beste vriend is na 2 trainingen een maand later uit het leven gestapt en dat zonder enige aanloop. Niemand had dit zien aankomen. Psychose vermoedelijk. Onbewijsbaar maar wel gebeurt! Niet doen dus en gewoon via de reguliere weg beginnen met langzaam groeien. Vraag huisarts om advies en sturing hierbij. Dit is geen cursus, geen workshop maar keiharde psychotraining. Daarnaast zal de gewone weg vergoed worden door verzekering. Geen haast dus! Neem de tijd. Niemand kan jou in een paar dagen van al je pijn, verdriet en andere problemen verlossen. NIET DOEN!

 42. ik heb in 1995 essence gedaan
  in 1996 source
  in 2001 challange
  vanaf 2002-2008 krijgskunst getraind
  in 2004-2005 door europa gelopen.
  en nog wat reisjes gefietst
  in 2013 een workshop bij de essence gedaan.

  Hoe zat het met die sekte?
  ik weet er niks van , zeker al die trainingen niet opgelet.
  en die essencetraining inhoud van 19 jaar geleden werkt nog steeds.
  daar kan geen psychotherapie tegen op wat ik daar heb opgelost voor me zelf en wat het in die 19 jaar erna nog helpt in lastige situaties. Fantastische trainingen geweest! en na 23 jaar nog steeds het zelfde dan moet het toch goed zijn anders was hij wel weg.

  al dat gelul op internet slaat werkelijk nergens op, integere club, met integere mensen niks kerk, niks sekte allemaal bullshit.

  Ik kan maar 1 ding zeggen, de essence was mijn mooiste vakantie totdat ik 5000km met een rugzak ging lopen, maar zonder essence was ik echt nooit in santiago aangekomen en in belgië op de trein naar huis gegaan. al die 800km met te kleine schoenen was het de kracht dat ik doorging, ik ging naar huis kocht nieuwe schoenen en 3 dagen later stond ik weer in frankrijk om het af te maken. Vroeger zou ik dat nooit gedaan hebben. heel dat lopen trouwens niet.

 43. mijn vader had het ook al over een sekte, want dat gemanipuleer van hem werkte niet meer toen ik uit de essence kwam. je leert er tenminste wel gewoon nee zeggen als je nee bedoelt en dat vinden sommige mensen heel vervelend. Dus misschien kan mij pa hier ook nog even gaan klagen over een gebouw die hij ook nog nooit van binnen heeft gezien.

  Mark Rutte zou de training eens moeten doen, zou hij wat empathischer met zijn volk omgaan en wellicht nog eens iemand tegenkomen privé.

 44. Ik heb de Essencetraining in 1995 geprobeerd.

  Niet alleen op aanraden van wild-enthousiaste vriendinnen, maar ook omdat ik achtervolgd werd door telefoontjes van mensen die mij graag in die training wilden krijgen. Schijnt een opdracht te zijn geweest, dat werven….

  Ik was net na vele jaren vergeefs proberen, zwanger van mijn zo lang gewenste kind.

  Had ik die training maar niet gedaan.

  Na het intimiderende gebrul van Yftach, en de opdracht om allemaal op te staan en gehoorzaamheid cq geheimhouding over de inhoud te zweren, was ik de enige in de volle zaal deelnemers (die ook allemaal hun persoonlijke bezittingen en medicijnen in beheer hadden moeten afgeven – psychologisch uitkleden noem ik dat) was ik de enige die weigerde op te staan.
  Met als gevolg dat ik de zaal moest verlaten. Geshockeerd.

  Ik heb mijn geld teruggevraagd – en met moeite teruggekregen.
  Ben daarna buiten in het zachte groene gras gaan liggen om bij te komen.
  Kort daarna kwamen er druppeltjes bloed.
  En de volgende dag een miskraam.
  Een kind is er nooit meer gekomen.

  Ik zeg niet dat de Essencetraining dit bewijsbaar veroorzaakt heeft.
  En iedereen die er iets aan heeft of denkt te hebben gehad, respecteer ik. Dat blijft persoonlijk.

  Maar ik ben erg blij om zoveel jaren na dato te ontdekken dat ik niet de enige ben die over deze training zegt:

  NOOOOIT aan beginnen!

 45. Janske, 48,

  Het is heel goed mogelijk dat je chockerende ervaring je miskraam in werking heeft gezet. Ik heb daar wel eens eerder een voorbeeld van gehoord. Het ongeboren kind zegt dan in feite: “Doei, als het hier zo gaat, geef mijn portie dan maar aan Fikkie.”

  Het is eigenlijk in deze wereld vreemd dat het niet veel vaker gebeurt. Zelfs in oorlogsgebieden worden kinderen geboren. Als al onze ongeborenen met een miskraam zouden protesteren tegen onze wereld, zou het roer snel om (moeten) gaan….

  Hierop doorredenerend denk ik dat vooral gevoelige zielen afhaken. Dat zie je in het leven zelf ook, nadat ze geboren zijn.

  Janus.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hou me per e-mail op de hoogte van nieuwe reacties op dit artikel.
      (U kunt zich hier abonneren zonder zelf te hoeven reageren.)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.