Kip aan het kruis

Chris Korda is leider van de Church of Euthanasia. Die kerk maakt zich vooral druk over het milieu en overbevolking, maar doet dat niet à la Greenpeace, Lekker Dier of de Malthusser Bond. Er zijn al vriendelijke campagnes, redelijke lobbies en verontrustende cijfers genoeg. Voor hen geen advertenties met zielige zeehondenoogjes, geen walvisjagers die in de weg gevaren worden, geen foto’s van bedelende en hongerlijdende Afrikanen.

De CoE staat een hardhandiger aanpak voor door onze eigen dubbelhartigheid centraal te stellen. Als mensen vlees willen eten, best, maar waarom dan niet dat van onszelf? We begraven nu ons eigen goeie vlees. Met welk recht denken we dieren te mogen opofferen en een beestachtig bestaan te laten leiden voor onze geneugten? De koeien- en varkenshouderij kost bovendien meer voedsel dan het oplevert. Is het – aangezien er wereldwijd mensen honger lijden – niet wrang om juist aan dat dagelijkse Westerse lapje zoveel op te offeren? En oh, u wou moeder aarde redden? Heel loffelijk, meteen doen! De beste manier is uzelf van kant te maken, aangezien de mensheid de grootste verwoester van de aarde is. Save the planet, kill yourself stelde de CoE, en gaf een serie gedegen tips voor zelfmoordenaars.

Al snel stuitte de CoE op een nog groter hypocrisie dan die rond het milieu: die van het geloof. De christelijke kerken raken bijvoorbeeld hoogst ontzet bij het idee aan kannibalisme. Volkeren die hun doden aten om ze te eren, moesten hoognodig gekerstend worden. Wat leerden de kerken de heidenen vervolgens? Het lichaam van Christus te eten. Een priester van de CoE legde daarop een ironisch dwarsverband tussen katholicisme, kannibalisme en koteletjes: hij spijkerde een diepvrieskip aan een kruis en zei “deze kip is gestorven voor uw zonden”. Met een even groot gebaar wees de CoE Amerikaans religieus-rechts op hun inconsistenties: geschokt zijn over abortus, maar wel vinden dat homoseksuelen in de hel moeten branden en abortusartsen doodgeschoten mogen worden. De oplossing? Eat a queer fetus for Jesus.

Vals, ongemakkelijk, bijtend, sarcastisch, resoluut en hilarisch. Ik kende ze al van internet, maar nadat ik de CoE in 1997 op tv zag werd ik prompt lid, als eerste Nederlander. Ik moest plechtig beloven dat ik nooit kinderen zou krijgen (wij zijn tegen overbevolking, tenslotte) en dat was dat: ik was voor het eerst van mijn leven lid van een kerk. Oh, en ik kon nog martelaar van de kerk worden ook, vertelde Korda. Mocht ik ooit zelfmoord plegen – strikt op vrijwillige basis, uiteraard – en hen in mijn afscheidsbriefje noemen, dan promoveer ik vanzelf tot Sinte Spaink.

Toen Jonathan Swift in 1729 in een kort essay, A Moderate Proposal, uitlegde dat de Ierse katholieken, doodarm als ze waren, hun kinderen beter als voedsel aan de rijken konden verkopen – dan waren er minder kinderen te onderhouden, wat iedereen ten goede kwam, en bovendien kregen de armlastige ouders op die manier eindelijk wat inkomsten – las iedereen dat essay als een satirische aanklacht tegen de gruwelijke situatie in Ierland, waar mensen de hongerdood stierven als gevolg van onderdrukking door de protestantse Engelsen, en als een navrant commentaar op het gedrag van de mensheid in zijn geheel.

Nu Chris Korda zich als voorganger van de Church of Euthanasia zegt dat mensen beter elkáár kunnen opeten dan dieren, als ze per se vlees willen consumeren – “Waarom zouden we goed vlees onder de grond stoppen om daar te verrotten, terwijl miljoenen dieren in de bio-industrie moeten lijden voor onze gehaktbal?” – raakt de halve vaderlandse pers en politiek in de war. Het Amsterdamse gemeenteraadslid Hans Res – nota bene zelf slager – maakte zich zo boos dat hij burgemeester Cohen vroeg een optreden van Korda, morgen in Paradiso, te verbieden vanwege “de openbare orde”.

Korda laat bij haar (muzikale) optreden onder meer haar videoclip I like to watch zien. De aanval op de Twin Towers wordt daarin doorsneden met pornobeelden, zodat de ontploffende torens in spuitende fallussen veranderen. Schokkend, oordeelden sommigen, maar ik vond dat wel meevallen, en niet eens zo’n vergezochte analogie nu Amerika zelf meent dat het verkracht is en haar mannelijkheid wil oplappen door andere landen te overweldigen. De vergelijking is geen zier schandaliger dan die eerdere tussen de Golfoorlog en videogames, maar wel tien keer eerlijker: de geilheid van de camera’s is erin verdisconteerd, net als de onthutste fascinatie van de kijkers.

Beeld uit I Like To Watch. De clip is te downloaden
op www.churchofeuthanasia.org.

In de Verenigde Staten is de clip volstrekt legaal, er is zelfs amper commentaar op geweest. CDA-raadslid Hans Res wil Korda’s optreden verbieden. Roomser dan de paus. Maar hij zit dan ook bij een andere kerk.

Author: Spaink

beheerder / moderator

One thought on “Kip aan het kruis”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hou me per e-mail op de hoogte van nieuwe reacties op dit artikel.
      (U kunt zich hier abonneren zonder zelf te hoeven reageren.)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.