5 thoughts on “NRC Handelsblad, 18 april 1992: kwakdenken”

 1. Inderdaad er veel te veel kwakdenkers met als bezwaar dat zij een opleiding gehad hebben in een verkeerde richting en beschermd door te veel diploma’s, vergunningen, erkenningen, enz., enz,.

  Logische denkers lijkt mij een beter begrip. Al jaren probeer ik de wereld bekend te maken met een bepaald logisch denkpatroon en voeding en gezondheid die door sommigen erkend en uitgeprobeert wordt. De meesten echter, deskundig of niet, willen er niet aan, terwijl het zo logisch is. Dit geldt voor zowel voor lijders- als voor niet lijders aan chronische ziekten.

  Het basisprincipe is heel eenvoudig. Goede voeding in een gezond darmstelsel, zorgt voor een goede voedselvoorziening van alle organen. Als alle organen optimaal werken zorgt dit voor een prima werkend imuunsysteem. Met een prima werkend immuunsysteem voelt men zich in optimale conditie en krijgt men het gevoel tegen alle dingen opgewassen te zijn.

  Slechte voeding kan het darmstelsel uiteraard blijvend beschadigen. De darmvlokken zijn hierin een uiterst kwetsbaar en kunnen al in de babytijd beschadigd raken. Dit kan blijvende kwalen veroorzaken die blijvend ongemak geven.
  Meer hierover staat op de website http://www.makersdiet.nl, de site is noncommercieel en uitsluitend gericht op het gratis verstrekken van informatie.

  Zirus.

 2. Heel je leven gezond en goed gegeten en toch kanker krijgen, het komt regelmatig voor! Zelfs dieren die niets anders doen dan goed en geschikt voedsel eten worden ziek. Neanderthalers hadden ook al kanker, terwijl hun lichaam gemaakt was voor het eten dat ze tot zich namen. Alles aan voeding ophangen, is dat niet net zo kwakdenken als alle andere alternatieve therapieën?
  Overigens is er niet lang geleden aangetoond dat bijv. het eten van veel groenten en nemen van antioxidanten niet bedraagt aan voorkomen van kanker. Om maar eens een voorbeeld te geven.
  Een van de belangrijkste redenen dat je beter de wetenschap kunt volgen is omdat daar transparante onderzoeksmethoden worden gebruikt en men in discussie kan gaan over de voor-en nadelen van bepaalde gezichtspunten. Ook wordt er regelmatig getoetst en bijgesteld, in tegenstelling tot het dogmatische kwakdenken.

  Leuk, hier weer een discussie over openen. Het blijkt dat ook dit onderwerp zo actueel is als ik weet niet wat, terwijl het boek van Karin al uit ’92 stamt!

 3. Ps: wat een bull shit die makersdieet site, voorbeeld:
  “8.45 uur Een platte eetlepel ‘colon clean’ met een platte eetlepel ‘Greens+’ omroeren in schoon drinkwater, evt. bronwater en een glas schoon water daar achteraan, liefst lauwwarm water”.
  Gratis informatie? Gratis reclame zal je bedoelen! Non commercieel zijn dit soort boodschappen zelden!

 4. Beste K. Spaink,

  Ik heb een hele lange zoektocht achter de rug in religie en spiritualiteit: Jehovah’s getuigen, evangelische kerk, pinksterkerk, charismatische beweging, katholicisme, zen…
  Ik worstel sinds 1996 met hevige chronische spanningspijn in de borst met een ademstoornis, wat mij door heel wat reguliere en alternatieve therapievormen leidde.
  Onlangs kwam ik in contact met een centrum in Oostende http://www.alternatief-healing.be/ en een vrouw die ooit bij Zeberio in de leer ging: http://www.zeberio.com/ !) en door een quantec-diagnose: http://www.energetic-medicine.net/Quantec.html diagnose (zeer bijzonder) kwam ik bij http://www.scenar-revenko.ru/en/index.html terecht en bij een sjamaan vrouw die mij wees op een energetische symbiose met mijn moeder. Zij had blijkbaar een miskraam toen ik 2 md. oud was en mijn ziel koos ervoor om weer uit haar geboren te worden met alle karmische lading (ook van verlaten zijn in vorige incarnaties) van dien.
  Die energetische geneeskunde brengt mij nu veel dichter bij de rijke esoterische wijsheidtradities (de intermediaire lagen…) dan ooit voorheen.
  Ik lees http://www.google.be/#q=omraam+aivanhov&hl=fr&biw=1003&bih=624&prmd=ivns&source=univ&tbs=vid:1&tbo=u&ei=b8kMTYuCKo3oOfveueQI&sa=X&oi=video_result_group&ct=title&resnum=3&ved=0CD0QqwQwAg&fp=64305c4c0deddd4e en werk veel met licht en aarding.

  Tegelijk besef ik dat ik misschien uw boek ‘Het strafbare lichaam’ moet lezen. Daarom deze mail aan het centrum deze morgen:

  Ik wil geen therapeuten “stalken” maar energie gaat om geven en nemen. Ik heb al zoveel geld gestoken in alternatieve benaderingswijzen, maar van verandering is nog steeds geen sprake. Therapieën zijn een hulpmiddel okay, maar hoever gaat dit dan allemaal?
  Zonder medicatie is dit dus niet draaglijk. Ik moet weer zelfs wat bijnemen, waar ik mij dan ook weer niet zo gelukkig bij voel.
  Ik blijf ook in de knoop zitten betreffende het volgende. En het gaat hier toch niet om analytische hersenspinsels alleen hoop ik.
  Bij mindfulness en soortgelijke ‘methodes’ zoals zen, vipassana, christelijke meditatie, centering prayer enz… leert men aanvaarden wat er is zonder zich aan gedachten, gevoelens, emoties, dingen … vast te klampen (gehechtheid, begeerte…) én zonder zich van … te willen ontdoen (vechten of vluchten). Men leert bvb. pijn omarmen alsof men een gekwetst kind op de schoot neemt. Niet gemakkelijk als je elke dag jarenlang met dezelfde pijn geconfronteerd bent. Maar het gaat hier om het juiste midden, wachten zonder verwachten, kwetsbaar, open en naakt durven staan,… in het besef dat het leven niet (zo) maakbaar is. Overgave aan de goddelijke wil of voorzienigheid, zoals de Caussade het noemde: http://www.amazon.com/Abandonment-Divine-Providence-Jean-Pierre-Caussade/dp/0385468717.

  Bij lichtwerk, positief denken en voelen, de wet van resonantie of aantrekking, the Secret, visualiseren en affirmeren, mantra’s en decreten reciteren, chanten, yoga enz… lijkt het eerder te gaan om transformatie, verandering van wat is. Men gaat van A naar B. De vraag is dan allereerst of men zo niet door wensenergie juist een tegengestelde – of weerstandsenergie genereert, die contraproductief is, m.a.w. niet ‘werkt’ omdat men tegen de stroom van het leven ingaat en niet aanvaardt wat is. Als aanvaarding betekent een diepe verbinding leggen (re-ligare) met wat is, is wensenergie dan geen weerstand?
  En vervolgens, wanneer gaat dit van het ego uit (cf. het Amerikaanse The Secret) en wanneer is het zuiver en in het belang van het grote geheel, de liefde, de kosmos, God? M.a.w. ‘Niet mijn wil maar Uw wil geschiede’.

  Bovendien lijkt een zekere toename van kramp hier onvermijdelijk, tenzij men in vertrouwen loslaat na de vraag, de visualisatie enz… geponeerd te hebben. Dit is althans mijn ervaring, gezien mijn krampachtigheid en dwangmatigheid…
  Als ik voor mezelf en Rita wil dat er genezing komt en niet aanvaardt wat er met haar en mij nu is, kom ik dan niet in een kamp-energie terecht die juist verhindert dat het genezingsproces start en/of doorgaat? Of gaat dit alleen voor haar op omdat ik niet het recht heb te interfereren met haar zielsontwikkeling?
  Maar wat houdt bvb. bidden voor iemand anders (voorbede) dan in?
  Hier gaan overigens de wegen van een oosters getint monisme (alles is een eenheidssoep, wij zijn God) en een joods-christelijk theïsme (God is transcendent én immanent) uiteen.

  En wat dat transformeren, transmuteren van oorzaak, gevolg, registratie, herinnering van negatief karma, trauma, misbruikte energie, diepe tot op celniveau en DNA ingesleten denk-, voel-, gedragspatronen, kernovertuigingen enz… betreft, wat kan spiritueel werk doen en waar ligt de functie van therapie? Dit ontgaat me nog altijd!
  Sommige therapieën beweren dat je door de trauma’s enz… heen moet, ze moet her-inneren, erkennen, aanvaarden, en loslaten om te kunnen genezen? Kan dit ook door lichtwerk en hoe?
  Hoe komt het dan dat ik door scenarbehandeling geen inzicht krijg in deze patronen uit het verleden die nu nog zo’n impact hebben? Maar als tijd niet bestaat, kan je die NU transformeren zal je zeggen omdat de eeuwigheid de tijd snijdt in het NU en tijd een illusie is. Maar het gaat m.i. om beide, en-en: de verticale nu-dimensie en de horizontale dimensie van onze levensloop die we in ons lichaam meedragen.

  Bij lichtwerk en als ik zo’n DVD bekijk als http://www.wetderresonantie.nl/ dan vraag ik me ook af of de schaduw, het kwaad, het lijden en de dood hier niet onderdrukt, weggeduwd worden, taboe zijn… terwijls integrate hiervan juist nodig is (zie Jung). Geen licht zonder schaduw. En ook: ‘Qui veut faire l’ange fait la bête’, zoals we in de kerk op vandaag zien gebeuren.
  Is het leven wel zo maakbaar, zo lichtend? http://nl.wikipedia.org/wiki/Orenmaffia, http://www.spaink.net/1992/03/07/het-strafbare-lichaam/ !!!!!!
  En dan ben ik weer bij Jezus Christus die de enige verlosser is of bij Paulus die zegt: “In mijn zwakheid ben ik sterk” of bij Zen… of in de Ark waar ik met mentaal geretardeerden werk…
  Wat met kwetsbaarheid, onafheid, onvolmaaktheid, lijden, nederigheid, eenvoud, armoede van geest, zuiverheid van hart in het licht van zoiets als The Secret?
  Hoeveel mensen worden nooit genezen en geraken zelfs door dit soort denken nog meer verstrengeld in hun lijden door culpabilisering? Is alle lijden dan psycho-somatisch? Kiezen, creêren we voor 100% ons leven zelf? En wat is zelfrealisatie eigenlijk?
  Is het niet de grote leugen van den beginne om te beweren dat we als God (zullen) zijn?

  Het meest schrijnende is dat ik niet bij mijn hart/diepe gevoel/emoties… kom, gezien dat pantser rondom mijn hart!
  Wat kan ik doen? Dragen en aanvaarden?

  Groet,

  GRAAG EEN REACTIE

 5. Beste Fred,
  Karin Spaink lezen…. Zeker weten! En niet langer dralen…. Verspil je tijd niet aan de NewAge.
  En om van alle die spirituele verwarring af te komen: Jed Mc Kenna. Die schreef een trilogie beginnend met “spiritueel incorrecte verlichting”
  En dan de anti-guru U.G. Krishnamurti “de denkbeeldige geest”
  Van hem komt de uitspraak “Spiritualiteit is bedacht door de geest. En de geest bestaat niet.”
  Ergo (mijn conclusie) : de geest kan ook jouw lichaam nooit ziek gemaakt hebben. KLAAR! maak je leven simpel. Wordt je veel gelukkiger van.

  als je echt een antwoord wilt, is dit verplichte literatuur. Puur anti-gif tegen de verwarring.
  Groet Judith

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hou me per e-mail op de hoogte van nieuwe reacties op dit artikel.
      (U kunt zich hier abonneren zonder zelf te hoeven reageren.)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.