Statistiek

Comments Posted By Spaink

Displaying 421 To 450 Of 1,888 Comments

Tijd

Olav: wees gerust, het gaat me goed!

» Posted By Spaink On January 04, 2013 @ 14:52

Euforie

Just-in @ 4 & 6: Mijn stukje gaat er niet over dat MS-patiënten soms daadwerkelijk depressief zijn. Mijn stukje bestrijdt ook niet dat anti-depressiva in zulke gevallen kunnen helpen om de eerste (en hardste) klap op te vangen, en je zodoende tijd kunnen geven om jezelf weerbaar te maken tegen de rest van de storm.

Ik beschrijf in dit stukje de ‘modes’ in de neurologie. Nog maar dertig jaar geleden ging zowat elke neuroloog er op voorhand van uit dat iemand met MS eufoor was; tegenwoordig veronderstelt zowat elke neuroloog met hetzelfde gemak dat deze mensen depressief zijn. Bovendien probeer ik uit te leggen dat wat binnen die diverse modes als ‘pathologie’ wordt gezien (of als symptoom) vaak een heel gezonde, en dus niet-pathologische, reactie is. Natuurlijk ben je depressief als je een kutziekte blijkt te hebben, natuurlijk ben je dolblij wanneer iemand je wrakke lichaam onder zijn of haar hoede neemt…

Jij antwoordt dat niet iedereen een depressief makend live-event te boven kan komen. Dat is a) iets dat ik nooit heb betwist en b) geen symptoom van MS.

Ik beweer alleen dat een depressie na de diagnose meestentijds een heel gezonde reactie is, in plaats van onderdeel van de pathologie van MS. Net zoals opluchting na de diagnose dat is.

» Posted By Spaink On November 24, 2012 @ 03:19

Antwoord aan Pink Ribbon

-w- @ 39: De relatie tussen KWF en Pink Ribbon is anders dan je beschrijft. Ze zijn niet gelieerd, en voor zover ik heb kunnen opmaken uit de reacties van het KWF van afgelopen jaar zijn ze eerder argwanend over Pink Ribbon dan dat ze die als hun eigen verlengstuk beschouwen.

En al heb ik ook op de campagnes van het KWF kritiek: zij hebben *nooit* eenzelfde – in mijn ogen – botte marketing gedaan. ‘Koop [product X] en een deel van onze omzet gaat naar Pink Ribbon!’ Sterker, het KWF was de laatste jaren ook niet erg blij met Pink Ribbon….

» Posted By Spaink On November 12, 2012 @ 03:07

Maria @ 29: Goede vragen, dank je wel!

Kareltje @ 30: De handen ineens slaan romdom kanker klinkt leukk, maar alvleesklierkanker is een totaal andere ziekte dan borstkanker. ja, het heet allebei ‘kanker’ en het gaat alletwee over celworkeing, maar geen enkel type kanker is vergelijkbaar. Dus dat van die handen ineenslaan klinkt leuk en verstandig, maar je hebt er niks aan. (Noot: Zelfs multiple sclerose is waarschijnlijk niet 1 ziekte….)

Kareltje @ 31: Aangezien de Wetenschappelijke raad van Advies van Pink Ribbon ten sterktste verbonden is met Pink Ribbon – en de leden van de RvA soms hun eigen onderzoek gesubsidieerd zien door Pink Ribbon – verwacht ik dat de RvA het volledig eens is met het beleid van Pink Ribbon, en indien niet: dan gaat Susan me dat vast niet vertellen. Dus zulke vragen zijn weinig behulpzaam.

Wilmazone @ 32: Ja, dat lijkt me een goed punt! Hoe kan Pink Ribbon zeggen dat ze borstkanker een stem geeft, wanneer ze reacties niet – of althans, te moeizaam – toelaat?

» Posted By Spaink On November 06, 2012 @ 04:43

Kareltje @ 27: Doe gerust. etzelfde geldt voor anderen: stel je vragen, en ik kijk wat ik eruit kan gebruiken :)

» Posted By Spaink On November 04, 2012 @ 11:04

Kareltje @ 25: Susan Veenhoff heeft me inmiddels uitgenodigd voor een lunch. Ik heb (uiteraard) geaccepteerd.

» Posted By Spaink On November 03, 2012 @ 01:08

Cora @ 16: Dank je wel :)

» Posted By Spaink On October 31, 2012 @ 20:30

Hyperrealistisch

Just-in @ 9: Dat een trending topic als hashtag niet is te volgen, is waar. Dat moet je dus ook maar niet doen: je kunt beter *mensen* volgen.

Wat de kans op hulp betreft: juist de traditionle media doen niets (of zeer weinig) aan hulpverlening. Sociale media doen dat juist wel: variërend van kwijtgeraakte mensen weer bij elkaar brengen (vgl. wat Google deed na de tsunami in Japan), tot in kaart brengen wat er gebeurt *buiten* de gebieden waar de media volop aanwezig zijn

Plus dat twitter mensen in staat stelt ook elkaar te helpen… Gisteravond zag ik noodoproep voorbij komen voor een generator (een vriend die aan de beademing lag, zat zonder stroom) en in een wip had die vriend een generator thuisbezorgd gekregen. Zie dat maar eens via de krant of een nieuwsprogramma te regelen.

Wat die sensatiebelustheid betreft: je denkt toch niet dat rampverslaggeving op de tv daarvan verstoken is? Dan is dat derhalve geen argument tegen twitter. Hooguit tegen *alle* media, sociaal of niet.

» Posted By Spaink On October 31, 2012 @ 01:09

Pieter @ 4: Gewoonlijk volg ik twiter ook niet zo secuur, maar al er iets groots gaande is – zoals de Egyptische revolutie, of Sandy – zit ik geheid aan het nieuws gekluisterd. Juist dan is witter onverslaanbaar.

» Posted By Spaink On October 31, 2012 @ 00:45

Pietie @ 6: Je begint simpel: een paar mensen volgen. Dan zie je op wie zij reageren en wie ze retweeten, en dan ga je die ook volgen, etc etc :)

In het geval van Sandy kwamen een aantal heel goede tweets van mensen die ik al langer volgde; zij maakten hun eigen selectie uit het nieuws, en stuurden die weer door. Zo vond ik onder meer een paar lokale verslaggevers.

» Posted By Spaink On October 31, 2012 @ 00:43

Arthur @ 1: Wanneer je wilt weten wat er speelt, is tempo belangrijk. Maar twitter biedt meer: geen herhalingen, mix van niveaus, plus meer relativering.

» Posted By Spaink On October 30, 2012 @ 15:34

Censuur door Viva

Kareltje @ 242: Ik heb al een paar keer nieuws gemaakt over Pink Ribbon, wat er nu gebeurt is geen echt nieuws meer.

En je opmerking “You had it all and you threw it away.” is dom en kortzichtig. Onderzoek doen naarPink Ribbon is een dure grap: ik moet die tijd uit eigen zak bekostigen, en of daar ooit vruchten van pluk (en iets verdien aan mijn moeite) is zeer de vraag. Eerder is dat ook niet gebeurd. Dus hoezo, ik ‘had’ het? Welnee. Ik zou er keihard voor moeten werken en ander (betaald) werk voor moeten verzaken, zonder enig zicht op inkomen.

Bovendien heb je geen idee wat ik momenteel aan mijn kop heb, maar geloof me, het maakt dat Pink Ribbon me momenteel geen *lor* interesseert.

» Posted By Spaink On October 31, 2012 @ 00:52

Kareltje @ 238: Ik heb momenteel een boel aan mijn hoofd. Voor een nieuwe journalistieke kwestie heb ik geen tijd….

» Posted By Spaink On October 30, 2012 @ 14:22

Kareltje @ 170: Tot vorig jaar heeft Pink Ribbon zef geen cent uitgeven aan wetenschappelijk onderzoek naar kanker. Je kunt een en ander hier nalezen: http://www.spaink.net/2011/11/19/pink-ribbon-in-cijfers/ . Samenvatting: het enige geld dat Pink Ribbon aan kankeronderzoek doorsluisde, was geoormerkt geld bvan anderen. Dat schrijnt, juist omdat Pink Ribbon oproept hen te steunen in de strijd tegen kanker – en niet in de strijd tegen de *afwikkeling* van kanker….

» Posted By Spaink On October 22, 2012 @ 06:34

Pietie @ 163: Voor alle duidelijkheid: de censuur op het Viva-blog kwam niet van Pink Ribbon; die kwam van Viva, en mogelijk van Sanoma. Het was wel aardig geweest van Pink Ribbon als ze een duit in het zakje hadden gedaan door te zeggen dat ze zulke kritiek bést aankunnen, maar ook als ze dat nalaten komt de censuur niet van hen.

Wat niet wegneemt dat Pink Ribbon zelf ook lastig doet over kritiek: zo hebben ze vorig jaar al mijn reacties op de doorrekening van hun jaarverslagen verwijderd.

» Posted By Spaink On October 22, 2012 @ 06:29

Just-in @ 152: Naar het antwoord op al je vragen blijft het raden. Viva weigert immers inzage in haar eigen motieven & overwegingen te geven. Ze verwijderden de column omdat die ‘aanstootgevend’ zou zijn, maar zoals Maarten Reijnders gisteren overtuigend in Webwereld betoogde – zie http://webwereld.nl/column/112165/vrolijke-tieten-en-de-roze-kankermaffia–column-.html – is dat weinig aannemelijk. Viva beweert dat ze alleen de titel en de illustratie hebben aangepast, maar ook dat is evident niet waar. Van Viva zullen we dus niets horen dat ons wijzer maakt.

Een columnist heeft vaak grote vrijheid. De redactie van een krant gaat nooit over de inhoud van een column, en de inhoud van een column hoeft niet ‘in lijn’ te zijn met de ‘kleur’ van een krant. Vandaar ook dat kranten zo dol zijn op columnisten: die kunnen zich meer permitteren dan de krant haar eigen journalisten toestaat, en dus: de onderwerpkeuze en -behandeling verbreden. De onaantastbaarheid van columnisten in de krant wordt hoog gehouden: zodra een krant ingrijpt in de inhoud van een column, stapt de columnist in kwestie meestal op.

Bij tijdschriften ligt dat al stukken moeilijker. Daar zijn columnisten vaak veel meer gebonden aan een ‘format’ je mag alleen over dit schrijven, of alleen over dat. Doe je dat niet, dan vlieg je eruit. Sowieso wisselen tijdschriften vaker van columnisten dan kranten dat doen. Bij maar een paar bladen zie je columnisten die meer dan een paar jaar meegaan, terwijl dat bij kranten heel gewon is.

Bij LeonieV ligt de zaak nog weer anders. Ze is geen Viva-columiste. Ze is een van de (vele) gastbloggers die Viva heeft uitgenodigd om stukjes voor de website te schrijven. Deze gastbloggers doen dat onbetaald en hebben geen contract. Dus da’s weer een heel andere wereld.

Het hoofdpunt is dit: Viva verwijderde de column van LeonieV en gaf daar een valse reden voor op (‘aanstootgevend’). De werkelijke reden zal de kritiek op Pink Ribbon zijn geweest. Wat Viva later bewees door de column terug te zetten, ontdaan van elke referentie aan Pink Ribbon. Toen was al het ‘aanstootgevende’ er kennelijk uit….

» Posted By Spaink On October 20, 2012 @ 02:55

Janus en anderen: als ik via de iPad werk, zijn bericchten slechts met veel moeite naar de Afvalbak te verhuizen. En tegenwoordig werk ik – om niet nader toegelichte redenen – geregeld niet vanaf huis, en derhalve op de iPad. Dus dan gooi ik zulke off-topic berichten maar gewoon weg.

Wie weet dat-ie off-topic gaat, kan *zelf* naar de Afvalbak gaan. Dat bespaart mij werk en bovendien weet je dat je berichten daar nooit zullen worden verwijderd.

» Posted By Spaink On October 20, 2012 @ 00:03

Tartarus: Off-topic posten getuigt van weinig respect voor dit blog.

Noot: Dit is geen forum, maar een website waar ik mijn stukjes plaats. Op die stukjes kan door derden worden gereageerd. Reacties die niet over die stukjes gaan, zijn off-topic en horen hier derhalve niet thuis.

» Posted By Spaink On October 19, 2012 @ 14:26

Tartarus: Wat off-topic is, mieter ik weg. Ik ben opgehouden met de Afvalbak: teveel werk.

» Posted By Spaink On October 19, 2012 @ 14:10

Ineke, Dees, Sanne – jullie dwalen nogal af. Deze discussie gaat over Sanoma, Viva en Pink Rbbon….

» Posted By Spaink On October 19, 2012 @ 01:13

Kareltje @ 95: Ik heb met LeonieV gemaild. Laat ik het daarbij houden.

» Posted By Spaink On October 18, 2012 @ 01:28

Kareltje @ 73: LeonieV’s blog is door Viva aangepast. Ze onderschrijft haar eigen oorspronkelijke woorden, niet de huidige van de Viva.

» Posted By Spaink On October 18, 2012 @ 00:55

edwin emanuel posse @ 67: De term ‘maffia’ voor iets dat niet deugt, is redelijk ingeburgerd, Zoek maar eens op ‘de welzijnsmaffia’ ofzo. En voor zover je meer obscure termen in gedachten hebt bij dat begrip, heeft Sanoma dat nu helaas waargemaakt.

» Posted By Spaink On October 18, 2012 @ 00:50

Pieter @ 54: Het erge is dat Viva alle referenties aan Pink Ribbon uit het stuk heeft verwijderd, en er een poster van een *andere* organisatie bij heeft gezet. Mijn hemel, wat een blamage.

» Posted By Spaink On October 17, 2012 @ 17:01

Friso @ 43: Welnee. Ze gingen na afloop met posten schuiven, een boekhoudkundige truk (en verboden).

» Posted By Spaink On October 17, 2012 @ 16:31

Tessa @ 36: Pink Ribbon in NL geeft geen geld uit aan onderzoek naar de bestrijding / genezing van kanker. Ik heb het vorig jaar uitgebreid nagerekend:
http://www.spaink.net/2011/11/19/pink-ribbon-in-cijfers/

» Posted By Spaink On October 17, 2012 @ 16:06

Yasmijn @ 26: dediscussie op het Viva-forum onder de titel “Censuur Viva?” is nog steeds actief, hoor…

» Posted By Spaink On October 17, 2012 @ 15:20

Kareltje @ 19: Ik zie het…. des te beter dat ik het stuk op mijn site heb gezet, dan!

» Posted By Spaink On October 17, 2012 @ 14:31

Kareltje @ 12: ik vond ‘m gewoon terug via de Google cache:
http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:yRzhFid6bN0J:www.viva.nl/2012/10/12/de-roze-kanker-maffia/+roze+kanker+maffia+cache&cd=1&hl=en&ct=clnk&gl=nl

» Posted By Spaink On October 17, 2012 @ 14:24

Kiezen

Alice @ 21: We zijn natuurlijk *allemaal* mens, dus dat is bepaald geen onderscheidend principe – niet als het om vriendschappen gaat, niet als het om seks gaat, niet als het om ‘zijn’ gaat, niet als het om relaties gaat. Want ook heteroseksuele mensen gaan bepaald geen relatie aan met een genotype, maar uitsluitend met die ‘ene’ man of vrouw bij wie ze zich goed voelen.

Je opmerking over de vrouw die een relatie aangaat met een andere vrouw omdat “ze vooral mens is en als mens haar leven met een ander mens wil delen”, vind ik daarom vreemd. Je lijkt te suggereren dat vrouwen die een man kiezen om hun leven mee te delen, ofwel minder mens zijn, ofwel hun keuzes op andere gronden maken…. Heteroseksuele vrouwen kiezen inderdaad mannen, maar zijn dat dan geen mensen?

Daarnaast lijkt me – in dit verband – je voorbeeld van een vrouw die fysiek niet langer in staat is om een seksuele verhouding met een man aan te gaan, niet relevant. Want dit stukje gaat immers juist over hoe iemand *zichzelf* voelt: of iemand, ongeacht in welke sekse zij of hij is geboren, zich ten diepste man of vrouw voelt – en hoeveel moeite het kost om die twee op orde te krijgen als jijzelf daartussen een clash ervaart.

» Posted By Spaink On November 12, 2012 @ 04:25

«« Back To Stats Page