In, spin, de lockdown in

logo Red Team

logo Red TeamHad het Red Team het toch weer bij het rechte eind: halve maatregelen leiden tot hinkelbeleid. In, spin, de lockdown in, uit, spuit, de lockdown uit. Beter had het kabinet krachtig kunnen ingrijpen toen het eind september radicaal misging. Nu hebben we een softe lockdown van tweeëneenhalve maand achter de rug, en moeten we er alsnog keihard aan geloven.

De schade – zowel economisch als psychologisch – is daardoor nu groter dan zij anders was geweest. Het zorgpersoneel is ziek en volkomen overspannen, veel ondernemers zijn wanhopig, de horeca staat op omvallen, jongeren vliegen tegen de muur op, muzikanten en kleinkunstenaars zijn radeloos.

Maar vooral: er is weer geen plan. Een lockdown is slechts een noodstop. Maar tenzij je de rustpauze die je zo hoopt te verkrijgen benut om ander beleid in te zetten, koers je daarna gewoon op de volgende lockdown af. In, spin, de bocht weer in.

Na de eerste lockdown, in juli, hadden we het TTI-beleid op orde moeten hebben: test, trace (contactonderzoek) en isolate (quarantaine). Maar grootschalig testen hebben we, alle overheidsbeloften ten spijt, pas vier maanden later, in oktober, geregeld. Fatsoenlijk contactonderzoek is nog altijd ver te zoeken: deels omdat de aantallen besmettingen daarvoor te hoog zijn, deels omdat de GGD’s er niet tegen zijn opgewassen (en nu alleen maar meer taken krijgen toebedeeld). Van maatregelen voor quarantaine is al helemaal geen sprake: niemand die reizigers controleert die via Schiphol binnenkomen, niemand die nagaat of besmette mensen inderdaad thuisblijven, en er zijn geen maatregelen die zulk noodzakelijk thuisblijven faciliteren.

Wil de komende lockdown meer doen dan de besmettingscijfers tijdelijk naar beneden halen, dan moet de overheid deze vijf weken gebruiken om een degelijk plan te trekken.

Er moet een solide TTI-beleid komen: test, trace, isolate. Zorg dat mensen zich dichtbij huis kunnen laten testen. Zorg dat testen snel en vaak kan, en dat uitslagen maximaal een dag later beschikbaar zijn: alleen dan heeft het traceren (en waarschuwen) van contacten nut. Zorg dat mensen die in contact zijn geweest met iemand die besmet is, zonder repercussies thuis kunnen blijven: geef hen tijdens hun quarantaine betaald verlof, op basis van een rijksuitkering (zodat de lasten ervan niet op de werkgever rusten, en die hen niet kan pressen om door te werken). Zorg dat deze rijksvergoeding ook mensen geldt die in de gig-economy werken.

En nee, weten dat er nu vaccins voorhanden zijn, is geen ‘beleid’. Voorlopig zijn er te weinig doses voorhanden om iedereen in te enten. Voordat voldoende mensen zijn gevaccineerd om groepsimmuniteit te bereiken, zijn we een jaar verder. Derhalve zullen we het komende jaar nog steeds opflakkerende virushaarden hebben, die allemaal, stuk voor stuk, uitgestampt moeten worden. Plus: niemand weet nog hoe lang de nieuwe vaccins effect hebben. Met pech beschermen ze ons maar een jaar.

[Beeld: logo Red Team]

Author: Spaink

beheerder / moderator

12 thoughts on “In, spin, de lockdown in”

 1. Wat is er met jou gebeurd Karin.
  Jarenlang heb je Big Pharma hier bestreden en nu omarm je ze liefdevol.
  https://www.spaink.net/2012/08/14/alleen-octrooien-zijn-duur/

  Denk jij echt dat Corona weg gaat?

  Die AstraZeneca (beurswaarde 130 miljard) gaat ons redden?
  Voortschreidend inzicht laat zien dat de 1,5 meter onzin, dat mondkapjes niet werken, en dat het virus als een gekke muteerd. Het gaat om een aerogeen virus dat makkelijk 10 meter kan afleggen in bedompte ruimtes. Nergens statistische bewijzen dat lockdowns helpen. Alle grfieken volgen dezelfde lijn. “En Nieuw Zeeland dan ” hoor je ze roepen. Het is daar hoogzomer lieverd. “En zuid oost Azie dan”. Het is daar tropisch tot subtropisch met een vochtigheid van boven de 70%.
  Een PCR test toont een stukje DNA aan van een Corona-achtige structuur. Meer niet.
  Beweeg veel, leef gezond (vit D en C) en we kunnen nog jaren van je collumn genieten.

 2. In Frankrijk is na twee weken strenge Lock Down de R anders mooi gedaald naar 0,8. Daar heeft de Lock Down (met duidelijke regels wat wel en niet is toegestaan) dus wel geholpen.
  En daar is het geen zomer, en ook niet subtropisch, maar ook gewoon herfst.

 3. Robelia @ 1:

  Dit las ik vandaag elders, je leert er misschien iets van:

  ‘Er wordt inderdaad schandelijk veel verdiend aan geneesmiddelen. [..] Overigens vormen vaccins slechts een miniem onderdeel van de geneesmiddelenmarkt (minder dan 1 procent) en zijn de winstmarges op vaccins niet bijster hoog. De echte winst wordt niet gemaakt op de vaccins maar op de geneesmiddelen. Als het de farmaceutische industrie alleen te doen zou zijn om winstmaximalisatie dan zouden ze dus beter geen vaccins kunnen ontwikkelen, want aan het bestrijden van de ziekten die met vaccins worden voorkomen is veel meer te verdienen.’

 4. Feit blijft dat het virus zo schadelijk is dat veel mensen worden opgenomen op de verpleegafdelingen van ziekenhuizen.Teveel mensen. Om daarna door te stromen naar ic afdelingen als dat nodig is. Feit is ook dat nogal wat mensen langdurig ziek worden en blijven. Dat het beleid van dit kabinet nu grotendeels gebaseerd is op de situatie en corona regelgeving in Duitsland geeft alleen maar aan dat dit probleem Europees geregeld zou moeten worden.

 5. @Spaink
  Je haalt Jan van Eijck aan.
  “I am a philosopher, mystic, writer, poet and artist who used to be a scientist.
  I had an academic career as a logician and computer scientist.”
  Geen arts, geen immunoloos, niks geen kennis over gezondheid en die gaat ons iets vertellen over de pandemie.

  “Pasteur ontdekte hoe we het menselijk afweersysteem kunnen helpen om ziektekiemen onschadelijk te maken; hij werd daarmee de uitvinder van de vaccinatie”

  Niet Pasteur maar Edward Janner is de uitvinder van de Vaccinatie.
  https://jennermuseum.com/
  Ja dat krijg je als je er geen verstand van hebt.

  Verder is het meer een filosofisch verhaal dan inhoudelijk beargumenteerd.

  Hij voert een gesprek met hypothetische tegenstander om zijn visie uit te dragen.

  “Overigens vormen vaccins slechts een miniem onderdeel van de geneesmiddelenmarkt (minder dan 1 procent) en zijn de winstmarges op vaccins niet bijster hoog.”
  Bron graag Karin!

  Hij eindigt dan met: “En zo kom je terecht bij dissidente artsen, bij malloten, bij kruidendokters met voedingssupplementen, bij ranzige rechtse YouTube kanaaltjes, etcetera. En voor je het weet leef je in een werkelijkheid van compleet eigen maaksel.

  Ik wilde je een paar linken geven van wetenschappers waar ik op vertrouw, maar meer is niet beter.
  De specialisten in dit onderzoek proberen de resultaten inzichtelijk maken.

  Het vergt een uurtje van je tijd maar het loont de moeite.

  Een ondernemer die 1000 uur steekt in onderzoek.
  https://www.youtube.com/watch?t=86&v=DiDIHS1Lk0Q&feature=youtu.be
  Als dit niet overtuigt weet ik het ook niet meer.
  Gr Rob Huis in ‘t Veld

 6. Ik denk dat het coronavirus er altijd zal zijn (zoals er altijd al varianten van zijn geweest). Daarom verwacht ik zoals bij het griepvirus dan ook dat er elk jaar een nieuw vaccin op de markt komt. Deze kan dan mooi aan de kwetsbare groepen worden verleend, gelijktijdig met de griepprik.

  De huidige variant is dodelijker, maar zal net als bij de Spaanse Griep op een gegeven moment verdwijnen.

 7. Robelia @ 6: Doe alsjeblieft niet zo dom en onnodig pompeus. Je wilt bronnen voor een logisch argument dat ik citeer? Grapjas.

  Vaccins zijn goedkoop. Die voor covid-19 kosten momenteel circa een tientje per dosis; oudere, al ingeburgerde vaccins kosten nog aanzienlijk minder. Als Big Pharma vette winsten wil maken, zouden ze er beter aan doen zich niet op vaccins te richten, maar de ziekte gewoon te laten voortwoekeren en zich toe te leggen op de ontwikkeling van medicijnen die de schade tegengaan die overlevenden ervan overhouden (naar schatting ondervindt 10 procent van de mensen die ziek worden, langdurige effecten – we hebben nog geen idee of die op termijn bijtrekken). De neveneffecten bestrijden levert namelijk veel meer op, en vormt dan bovendien een levenslange melkkoe.

  Je kunt gerust argumenteren dat Big Pharma zich nu slechts toelegt op vaccins tegen corona om hun besmeurde blazoen op te poetsen, door nu als ‘redder’ op te treden. Maar dat argument maak je niet; je suggereert botweg dat alles wat Big Pharma doet, fout is – kennelijk per definitie. Dat is erg kortzichtig. Ik spreek je graag nog eens wanneer jij, of iemand van wie je houdt, een auto-immuunziekte of een behandelbare kanker krijgt.

  En: je verwijt mij dat ik iemand aanhaal die een filosofisch argument gebruikt. Maar vervolgens:
  a) zet je als argument een ‘ondernemer’ in, die zegt ‘zelf’ onderzoek te hebben gedaan,
  b) maar die vervolgens amper bronnen noemt, en toch buitengewoon stellig doet,
  c) die werkelijk geen klap van vaccins, virologie, epidemiologie of farmacie afweet,
  d) die het vooral over economie heeft,
  e) en dat blijkt dan een inmiddels notoire nonsense-video te zijn, die barst van de feitelijke fouten een rare redeneringen? (Zie voor wat debunking ervan dit stuk.)

  Ga je schamen. En verdiep je vooral eens in echte wetenschap.

 8. Danny @ 7: Covid-19 s is absoluut nieuw en nooit eerder gezien. Je verwijzing naar de griepprik is flauw: influenza omvat een grote groep virussen, die rap muteren en waarvan bovendien de ene keer het ene type en de andere keer een totaal ander type rondwaart.

  De groep coronavirussen is sowieso al kleiner dan die van de influenzoavirussen. Maar van deze subsoort ervan, Covid-19, zijn tot nu toe pas twee relevante mutaties gezien: naast de oorspronkelijke Wuhan-versie zagen we eerst de (amper gemuteerde) versie die in Europa neerstreek, en afgelopen week de (licht gemuteerde: naar het oogt niet ernstiger, maar wel besmettelijker) versie die in delen van Engeland en Zuid-Afrika zijn gesignaleerd.

  Maar ook die verschillen weinig van elkaar, terwijl de jaarlijkse griepvirussen onderling enorm verschillen. (Juist daaarom is het zo moeilijk om elk jaar een goed vaccin ertegen te ontwikkelen: je weet op voorhand niet met welk soort je later dat jaar te maken zult krijgen.)

 9. Je kan het flauw noemen, het is wel waar het heen gaat. Vandaag al een bericht op de nos dat vaccins hier in de toekomst op mutatie van het virus moeten worden aangepast en je dan een soort jaarlijkse inenting krijgt net als bij de griepprik.

 10. @Robelia dat is nu wat angst doet bij mensen. De pers heeft vanaf het begin die angst flink aangejaagd, en de regering opgejut om steeds strengere maatregelen te nemen tegen een virus dat niet veel gevaarlijker is dan een flinke griep maar behandeld wordt alsof het om Ebola gaat.

  Iedereen die het niet eens is met strengere maatregelen en dingen wil nuanceren wordt weggezet alsof die geestelijk gestoord is (viruswaanzinigge, viruswappie) in de beste Sowjet propaganda tradities.

  Gelukkig komen de vaccinaties er snel aan ontdanks het gestuntel van De Jonge. Ik ben nog aan het inschatten wat voor kij gevaarliujker is, de kleine kans op bijwerkingen van de vaccinatie of Covid19, maar ik denk toch dat als de oproep komt ik braaf mijn Arierverklaring, pardon vaccinatiebewijs ga halen. Want de pers is nu al bezig campagne te voeren om ongevaccineerden als melaatsen te gaan behandelen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hou me per e-mail op de hoogte van nieuwe reacties op dit artikel.
      (U kunt zich hier abonneren zonder zelf te hoeven reageren.)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.