Vertrokken, per galopperend paard

aardbevingsschade Groningen

In een van de pakweg twintig praatprogramma’s die dagelijks op de Nederlandse buis zijn te zien, ging het over de toeslagenaffaire. Iemand liet zich bezorgd uit over het wantrouwen dat deze lang slepende kwestie bij onschuldige burgers had gezaaid, en hoe slecht dat is voor ons aller rechtsgevoel. De overheid, op wie wij allemaal horen te kunnen vertrouwen, had deze mensen niet alleen ten onrechte tot fraudeur gebombardeerd, maar ze daarnaast willens en wetens getraineerd, gepiepeld en verneukt.

Ze werden niet te woord gestaan, ze hoorden vaak niet eens wat het probleem was, ze kregen geen antwoord op brieven, hun dossier werd kwijtgemaakt, politici deden of hun neus bloedde, de ambtenaren logen tegen de pers en verdonkeremaanden papieren, en tot overmaat van ramp werden de dossiers die de gedupeerden uiteindelijk in handen kregen, half zwartgelakt.

Al die tijd zakten de gedupeerden dieper weg in de misère. Ze moesten onmogelijk grote sommen geld terugbetalen, en door de extra boetes die daar vanwege incasseringskosten bovenop kwamen (denk aan deurwaarders, betekeningen, dwangbevelen) werden de schulden bekant onoverkomelijk.

Onschuldig in diepe ellende gestort, zuiver door toedoen van de overheid. Zie dat maar eens goed te maken.

‘Goh,’ zei iemand, ‘wat erg toch. Zoiets moet niet nog eens gebeuren.’

Het gebeurt al. En het gebeurt al veel langer – in Groningen, waar als gevolg van de bodemdaling en aardbevingen die de gaswinning heeft veroorzaakt, inmiddels duizenden mensen met scheuren in hun woning, verzakte vloeren en kierende daken zitten. Er komt commissie na commissie, die alles nog eens overdoet en vervolgens de papierhandel doorschuift naar weer een nieuwe commissie – maar schot in de zaak komt er niet.

De schadeleverancier, de NAM, traineert; de overheid pakt niet door, en honderden mensen hebben er een dagtaak aan om dossiers te vreten en die in de vorm van rapporten weer af te scheiden. Maar de gedupeerden worden aan het lijntje gehouden. Een enkeling krijgt een paar duizend euro smartengeld, er wordt hier een huis gestut en daar een woning gerestaureerd of herbouwd, maar dat was het wel zo’n beetje.

Er is geen plan, er is geen stip aan de horizon, er is geen soelaas. Er zijn alleen maar meer commissies, meer rechtszaken, meer rapporten en onderwijl verder afbrokkelende huizen. De NAM blijft gas winnen en laat de bodem verder verzakken. En de Grunniger, hij bouwvalde voort.

Vertrouwen komt te voet en vertrekt te paard, zegt men wel. Hier is geloof ik eerder sprake van vertrouwen dat verjaagd werd – door een galopperend paard, dat niet opkeek van hier of daar een gevloerde burger, vertrappeld onder overheidshoeven.

Intussen wil Shell – dat voor de helft eigenaar is van de NAM; de andere helft is in handen van het Amerikaanse ExxonMobil – subsidie van de overheid voor zijn energietransitie. En hop, daar ging weer een kudde paarden.

[Beeld: fragment van foto aardbevingsschade Groningen, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed / Kris Roderburg]

Author: Spaink

beheerder / moderator

6 thoughts on “Vertrokken, per galopperend paard”

 1. mesvis@dds.nl:
  Weer goed en terecht beetje scherp stuk! Word toenemend kribbig van die stomme reacties dat ” we toch met z’n allen op deze regering hebben gestemd, enz”! Ik heb er zeker niet op gestemd en al heel lang niet, net als heel veel anderen waarvan ik weet dat die zeker anders gestemd hebben: ‘we’ hebben alle recht om te klagen en kritiek te leveren! En het zeker eens te zijn me je prima columns…

 2. De hele gedoe van de onverantwoordelijke Ambtenaren, Ministers en financiën ( belastingdienst en Ministerie ) laten nog steeds hun achterste tongen niets zien. Echt om te walgen, dat hun magen zeker gemaakt van een staal, ijzer en slot en grendel zijn.
  De vraag natuurlijk is waar de kern precies vandaan haalt om dan die toeslagenaffaire te vertonen, wie , wie én wie ????

  Als het aan ministerie van financiën ligt, ligt het dan aan hem, toch?! Want de wetten zijn elke jaar ook zoiets vastgesteld, welke toeslagen naartoe heen gingen, aan wiens verantwoordelijkheid, toch ministerie zelf.
  Maar als aan belastingdienst ligt, moet hij wel ergens sluipend zijn geweest om aan de bijv. kindertoeslagaffaire of kinderopvangaffaire….noem maar op. NU dan algemene toeslagenfraude, waar dan?

  Voor mij is het geheel niet echt duidelijk, toch laten ze ministers komen maar ze komen alleen voor hun heilig verklaren ( hun neuzen blijven bloeden !!! ).
  Ook misselijk van te worden. Hoe corrupt ze toch allemaal in één pot nat terecht zijn gekomen, Hoe dupe voor elke gezin of opvang dan wordt, kan ie ook niet eens verdedigen, want de vragers, rechters zijn net zo erg als onder-de-mat figuren van ministerie, soort papier onder de mat leggen, hoeven de burgers niet te weten. Zo gaat ook al vrij lang hoor, zolang toeslag ook bestaat. Hoe rechtvaardig je ook kritiek levert, krijgt er altijd te weinig voor terug, of helemaal niets.

  Wij hebben allemaal op de regering te goed vertrouwd en gestemd omdat wij geloven in goede daden en niets corrupt aan gedacht.
  Dan verwacht ik graag naar de nieuwe verkiezingen hoe wij er dan over hen denken, en welke corrupt ze dan wel niet hebben, zo erg dat je toch niet meer weet.

  Ik zou aan alle burgers aanraden, om de rug toe te keren tegen de ministerie tegen corruptheid en discriminatie aan eigen volk, gewoon schande !!!!

 3. Jawel, we hebben met zijn allen op deze regering gestemd. En hoe dat kan, inderdaad, omdat we er kennelijk met z’n allen op hebben gestemd. Uitzonderingen daargelaten, want er zijn ook nog mensen die niet telkens in hetzelfde gat vallen. Die hebben ontdekt dat logisch nadenken leidt tot besef, zich niet laten piepelen door vertegenwoordigers van ondoordachte systemen, kennelijk amusant voor de zwakbegaafden onder ons. Kortom, het stemgedrag. Wie ik ben? Mijn naam is Johannes Aukes, iemand met een gezonde afkeer tegen onrecht en domheid. Die weet hoe het verkeerd in Nederland, dat het heiligdom Den Haag letterlijk op instorten staat. Terwijl onze Groningse monumentale gebouwen gebukt gaan onder de gevolgen van gaswinning, blijkt de Nederlands constitutionele monarchie inmiddels omvergeworpen door politici die zich letterlijk hebben verkocht aan multinationals. Die uit pure onmacht, wanhoop en domheid zich geen raad weten met gevolgen zoals hetgeen gaande in Groningen. Evenmin met een waarheid waaraan men nooit meer zal kunnen ontsnappen, het moment dat de Groningers meer dan duidelijk dat van democratie allang geen sprake meer. Hoe zwaar ook de last die de gedupeerden van gaswinning moeten dragen, indien dit de prijs voor een betere toekomst, waarin politiek uiteindelijk een ver verleden, was het iedere seconde waard. Voor de illusionisten onder jullie, stem allemaal op de VVD, dat versnelt het negatief effect van politiek.

 4. @5. Goed onthouden, we zijn NIET met allen op VVD gestemd. Hoeveel RutteIII keren heeft gewonnen, was voor ons ALLEN raadsel!!! Rijken, Topambtenaren, bedrijfsondernemers, 2-grootverdieners in één huis hebben op VVD gestemd. Hoeveel burgers die NIET op Rutte hebben gestemd, waren ze zeker als goed meerderheid dan die bovengenoemde zakkenvullers. Hoe kan dat dan?

  Stel dat Rutte ooit één keer had gezegd tegen ene van de burgers, die bij sector financiën werkt, dat hij belooft meer geld zal investeren aan die sector. Dan viel baaaaammmmmmm die ene burger financiën van PvdA naar VVD in de handen.
  Zo gaat het eenmaal met zijn valse geloofwaardige beloften, die totaal niks uitkomen. (was allang vóór corona tijd geweest). Niet verbazingwekkend dat Rutte drie keer in lachwekkende schepen zit als kapitalistisch kapitein.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hou me per e-mail op de hoogte van nieuwe reacties op dit artikel.
      (U kunt zich hier abonneren zonder zelf te hoeven reageren.)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.