Reality check

‘Weinig zal moeilijker zijn te verteren voor een voormalige reality-tv-gastheer,’ schreef iemand afgelopen vrijdag op Twitter, ‘dan zijn dagenlange, overal live op tv uitgezonden weg naar de nederlaag.’

Het moeten harde dagen voor Trump zijn geweest. Toen de overwinning van Biden zich aftekende, en Trump – zonder  daarvoor enig bewijs aan te leveren – volhield dat er sprake was van grootschalige stemfraude, kapten drie nationale zenders zijn speech af en weigerden ze de rest uit te zenden, omdat die weinig meer behelsde dan een overmaat aan leugens.

Twitter verborg in de loop van de week steeds meer van zijn tweets, omdat die bol stonden van grove onwaarheden. Zaterdagmiddag kwam hij thuis van zijn zoveelste potje golf en trof een feestende massa bij ‘zijn’ Witte Huis aan: allemaal mensen die dolblij waren dat hij had verloren en straks het veld moest ruimen. Trump deed er verbolgen het zwijgen toe.

Pas toen Joe Biden en Kamala Harris hun acceptatiespeech hielden, durfde ik opgelucht te adem te halen. De nachtmerrie was op het nippertje getemd. Niet dat die nu over en uit is: er moet zoveel worden hersteld, zoveel worden heropgebouwd, tegenstellingen die moeten worden ontmanteld – maar de eindeloze neergang, de routineuze afbraak van instituties en wetenschap, het openlijke nepotisme, het vanzelfsprekende wantrouw zaaien, het eeuwige vingerwijzen, zijn tomeloze narcisme en gescheld was een halt toegeroepen. Om maar niet te spreken van zijn gedweep met geweld, zijn racisme, zijn seksisme en zijn pose als vermeende strong man.

De fascist moet straks het Witte Huis verlaten.

Met de Republikeinen heb ik weinig medelijden: die zijn grotendeels medeplichtig. Je mag hopen dat het fatsoenlijke smaldeel zich afscheidt en een nieuwe conservatieve partij opricht. Van deze erfenis kun je je  niet meer zonder kleerscheuren ontdoen: de rot zit inmiddels in de haarvaten.

Met de mensen die voor Trump hebben gestemd, heb ik weinig medelijden – die hebben zich te graag laten betoveren door valse retoriek, zich vol overgave op sleeptouw laten nemen door incels en Proud Boys, zich gelaafd aan verbaal en echt wapengekletter, en hebben ondertussen amper stilgestaan bij het leed dat hun held overal in het land aanrichtte. Liever teerden ze zelf op de angst die hun president onder zijn landgenoten zaaide.

Bovendien: in 2016 moesten we Trump-stemmers pogen te begrijpen omdat ze zich miskend voelden; nu moeten de Democraten toenaderingen tot hen zoeken omdat ze verloren hebben. Wanneer zet iemand ooit al die andere grote groepen mensen eens in het zonlicht, en beschermt de rechten van vrouwen, latino’s, zwarte mensen, ongelovigen, homoseksuelen, immigranten, transgenders, daklozen, onverzekerden, werklozen en minimumloners?

Tijdens de toespraken van Harris en Biden realiseerde ik me nog iets anders. Grammar was back. Coherente toespraken, zinnen met logica en een structuur. Mensen die zich voor anderen verstaanbaar willen maken.

Author: Spaink

beheerder / moderator

12 thoughts on “Reality check”

 1. > De fascist moet straks het Witte Huis verlaten.

  Juich maar niet te snel. Voorlopig zit de fascist nog in het Witte Huis, en het gaat er steeds meer op lijken dat sommige Republikeinen (“gewetenloze schoften,” volgens Maarten van Rossem) vuile kunstjes gaan flikken om de fascist toch aan de macht te houden. En dat zou ze zelfs zomaar kunnen lukken.

 2. Zo’n grote blaaskaak als schreeuwlelijke Trump kan helaas verrekt zo hoog van den toren blijven blazen, zijn lange tenen liggen al hangend uit de vensters van de toren overheen, net zo erg als dikke poorten van de toren vast gegrendeld al in de klem dat er niet uit kan. Maar dan alle burgers, politie, bewakers, autoriteiten zullen hem vast van de toren zelf moeten afhalen. Het is ook zoiets voorspelbaar en akelig.

  @ 1. Waar heb je de tv programma van Maarten van Rossem gezien? Dat wil ik ook zie.

 3. Ben maar blij zolang het duurt. Je was ook zo blij toen de democraten de “Arabische lente” flink ondersteunden, ik herinner me nog je juichende berichten over Egypte toen Moebarak verdreven werd. Dat is ook iets anders afgelopen dan je toen dacht.

  De democraten zullen waarschijnlijk weer met die interventionistische politiek doorgaan en daarmee grote schade aanrichten, en ons weer met drommen vluchtelingen opzadelen. Biden is gedurende heel z’n politieke leven altijd pro oorlog geweest.

  Ik wed trouwens dat Biden de CO2 productie van z’n nieuwe oorlogen niet laat meetellen voor de CO2 neutrale politiek die hij propageert. Jammer voor hem dat het de natuur niks kan schelen waardoor die CO2 geproduceerd wordt.

 4. @4,

  Sorry, ik had niet gezien dat het een betaalsite is. Ik denk dat ik er dankzijn mijn abo op de Volkskrant ongestoord op mag.

  En nee, samenvatten in 1 zin kan ik niet, dus daarom maar een paar korte citaten:

  “Tja. Het zijn uiteindelijk altijd de kiezers die bepalen wie er aan de macht kan komen, niet? De kiezer heeft altijd gelijk, zo hoor je vaak zeggen. Maar een groot deel van de kiezers is niet goed bij z’n hoofd. Dat deel kiest ook voor mensen van wie je van tevoren weet dat ze een hoop ellende zullen brengen. Als de democratie naar de kloten wordt geholpen, dan is dat altijd het werk van de kiezers. Het is heel vervelend, maar zo is het. Het ligt uiteindelijk niet aan de Trumps, de Poetins of de Erdogans. Al die lui zijn aan de macht gekomen, omdat er op hen werd gestemd.”

  “Als de senaat in handen blijft van de Republikeinen, dan wordt het vier jaar nihilisme, nietsdoen, sabotage, stokken in de wielen steken, net zoals ze Barack Obama het regeren hebben belet. Het Amerikaanse politieke systeem is zo halfgaar dat een partij die de voorbije twintig jaar maar één keer aan een meerderheid van de stemmen is geraakt, toch kan blijven domineren.“

  Domineren kunnen de Republikeinen nu ook in het hooggerechtshof, waar Trump nog vlug een derde benoeming heeft mogen doen. “Ja, dat hebben de Republikeinen met half-criminele methodes voor elkaar gekregen. Echt schandelijk. Het zijn schoften, laat ik het nog maar eens duidelijk zeggen. Gewetenloze schoften, anders kan ik het niet formuleren.“

 5. @6,

  ah, bedankt, ik heb geleerd om door een Bijbelse bril naar de politiek te kijken. Uiteindelijk zijn het niet de kiezers die bepalen wie er regeert maar de onzichtbare hemelse machten. Het meest onuitstaanbare van de politiek is dat God zelf het zo bepaald heeft, ook al heten ze Adolf Hitler, dan nog zit God erachter. Hij wil ons laten zien dat het helemaal niet de bedoeling is dat onze wereld rechtvaardig is. Althans niet in deze aion. Maar ik heb makkelijk praten; ik woon niet in PyongYang. In de komende aionen wordt alles beter.

 6. @6, Niet Als….., maar Senaat staat er al toch in de handen van Republikeinen te weten bemachtigen. Echt vreemd, aangezien Biden oppermachtig heeft gewonnen boven 303 kiesmannen. Dat geeft aan de Staten in meerderheid van democraten en die Senaat toch bovenal bemachtigd?? Toch snap ik die kiessysteem niet. Helemaal vreemd in USA staten en politieke machtigingen en waar O waar.

  @7, Als het aan GOD gelegen is, is NIET aan GOD te danken, maar de mensen zelf die overal de wereld kapotmaken. De RAMP is de mens zelf die de wereld kapotmaakt!!! Want de mens luistert niet naar GOD, als HIJ ervoor gaat om ons te laten zien dat we naar een andere kijkje moeten nemen, maar dat doet GOD niet. Hij heeft vast te lang over nagedacht achter de wolken boven wat HIJ dan anders moest doen. De hele eeuwen door, verandert van langzaam naar idiote snelheidstempo waar de kinderen, jongeren niet helder kunnen nadenken, de middenmoot ( “20-38” jaar ) draagt al te rare bekakte kleding, als meeloper van VVD of Idiote extreem Rechtsdenkenden. Dat is nou juist toch de allerergsten van allemaal. Het ligt niet aan GOD als HIJ bestaat.
  Al ben ik streng Katholiek opgevoed en deels Joods “opgevoed”, deels Atheïst opgevoed. Weet ook uit ervaringen wat GOD is.
  Hitler komt niet zomaar uit het niets, maar zijn hele achterban juichtte hem te vroeg helaas, dan kwam hij er dan mee tot de uiterste haatzaaier van de hele wereld. Trump is ook er één van, de éne van de allerijkste miljardairs van de wereld, daar kun je wel stellen hoe hij dan verder “uit het niets”doorstroomde tot de gestoorde presidentschap. Net een Hitlergekke figuurTrump spoort niet!
  Ja ik heb ook makkelijk praten, iedereen geeft toch mening, maar hoe voorkom je dan naar de geloofwaardige feiten rondom de politieke leiders die ook vrij grote leugens rondstrooien, dat is nou de mens die de hele wereld kapotmaakt!

 7. @8,

  Woke lefties zijn net zulke meelopers, zie hun zwarte piet gezeur. Wat God betreft: in Karin’s analyses mis ik telkens het voorbeeld van farao. Tegen beter weten in liet farao de Israelieten niet gaan omdat God het hart van farao verhard had. God zelf stuurde Nebuchanedzar op de Joden af. Dus ook Hitler. God koos Donald Trump om een begin te maken met de vrede in het midden oosten zoals voorzegd in Openbaring 6:2. De mensen die op Trump blijven stemmen of de virus ontkenners doen dit niet voor niks. God heeft hun harten verhard.

 8. @9, het ligt niet aan God, welke bijbels verhalen dan ook waren geschreven door de profeten zelf. Profeten maakten er zelf wetten van, dus Niet Van God !

  O N Z I N , wat het betreft God, heeft er nix met de verharding te maken.
  Mensen maakten zichzelf al kapot, door haat drijven omdat mensen die mensen kapot maakten door veroveringen, bezettingen, verkrachtingen, onthoofdingen, allemaal in de gruwelijke bijbels verhalen.
  Allemaal psalmen en nog wat teksten die vaker door profeten zelf !!!!
  Geen heilige boeken,punt.

  Waar komt de haat vandaan bij Hitler? Omdat hij kunstenaar wilde worden, maar kunstacademies heeft hem afgewezen, ja door de Joodse kunstdocenten. Zoiets drijft zijn gedachten alsmaar door, de gruwelijke obsessie.

  Waar komt de rare gedrag vandaan bij Trump? Omdat hij alleen van de zaken en handels kent, geen empathievermogen bezit in de mensen, alleen dat geld, geld, geld. Hoe hij zichzelf drijft tot zijn grote obsessie? Ja, macht, macht, macht is zijn toevluchtsoorden geworden van zijn sexisme, racisme en nog erger #MeToo ( Ja hoor, hij was samen met Epstein ).

  Mensen die al macht hebben, zijn zichzelf te verharden door de soort slechte obsessie.

 9. Nee, hij was gewoon paranoïde, door zijn eigen volk dat hem woedend maakte. Hij deed gewoon aan zichzelf aan, niks demonisch aan. Hoe langer jezelf woede drijft, is zelf aan je danken. Echt de kwade geest!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hou me per e-mail op de hoogte van nieuwe reacties op dit artikel.
      (U kunt zich hier abonneren zonder zelf te hoeven reageren.)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.