De dikke vinger van de KLM

Volgens mij ging het fout bij de luchtvaart: daar mochten ze ineens alles weer van het kabinet, zonder enige rem op de capaciteit. De cabines konden hutjemutje vol, afstand houden was niet nodig, ‘want anders is het economisch niet rendabel’. Hopla, alle principes en afspraken die Rutte het volk maandenlang had ingeprent, gingen in één klap overboord – maar uitsluitend voor die ene sector.

‘Fuck,’ dachten de café- en restauranthouders, de film- en theaterzalen, de concert- en poppodia, de bus- en de treinbedrijven terecht. ‘En wij dan? Wij houden ons hoofd ook niet boven water als die anderhalvemeterregel gehandhaafd blijft.’ Waarom werd de luchtvaart als enige uitgezonderd, terwijl de KLM bovendien miljardensteun en -garanties kreeg?

Het effect: het draagvlak voor de afstandsregel stortte prompt overal ineen. Niks gelijke monniken, gelijke kappen, niks ‘alleen samen komen we hier doorheen’. Hier werd één sector voorgetrokken en uitgezonderd. Daardoor klonk elke voorzorgsmaatregel – die we tot dan toe voor het hogere doel zo goed en zo kwaad als mogelijk hadden nageleefd – plotseling als willekeur, als pure hypocrisie, en voelde het voor alle andere sectoren als: ‘ze moeten ons hebben’, en ‘naar ons luisteren ze niet’. Zo voedde het kabinet het ressentiment tegen hun eigen beleid.

Wat de kwestie extra akelig maakt: de luchtvaart wordt al ontzaglijk bevoordeeld: er wordt geen btw geheven over vliegtickets, en kerosine is vrijgesteld van belasting. Ook trekt de luchtvaart zich amper iets aan van klimaatbeleid. En juist deze sector werd vrijgesteld van maatregelen die er elders zo enorm inhakken?

Intussen heeft de NS grote problemen. De afgelopen maanden hadden de Spoorwegen weinig passagiers, wat door het thuiswerken maar mondjesmaat bijtrekt. Het bedrijf moet op korte termijn 1,4 miljard bezuinigen en er staan 2300 banen op de tocht. Alle vervoersbedrijven samen kregen van het kabinet een noodpakket van 1,5 miljard; dat haalt op geen stukken na wat voor de KLM wordt uitgetrokken. Terwijl openbaar vervoer bepaald essentiëler is voor de maatschappij dan stedentripjes naar Barcelona of zonvakanties naar Turkije.

Nu blijkt de minister ook nog te hebben gelogen: Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) meldde de Tweede Kamer eerder dat vliegtuigen een uniek ventilatiesysteem hebben, waardoor de binnenlucht elke drie minuten wordt ververst. ‘De HEPA-filters vangen het virus voldoende af,’ zei ze. Gisteren moest diezelfde minister in een Kamerbrief toegeven dat dergelijk onderzoek helemaal niet bestaat, noch dat daarin ‘op korte termijn [is] voorzien’.

Voortrekkerij, een smak geld en leugens – geen zee gaat het kabinet kennelijk te hoog om de KLM te beschermen. Zelfs het maatschappelijk draagvlak voor de bestrijding van een dodelijke ziekte mag daaronder lijden.

[Beeld: public domain pictures]

Author: Spaink

beheerder / moderator

6 thoughts on “De dikke vinger van de KLM”

 1. Toch ook heel vreemd: Mondkapjes werken wel in de trein en in de bus, maar niet in het openbare leven. Zelfs niet in het ziekenhuis op bezoek of in het verpleeghuis.

  En vergeet bij de KLM alsjeblieft niet dat er wordt gesproken over “biokerosine” maar dat die er nauwelijks is, laat staan dat de motoren erop zijn afgesteld. Daarbij is die zg. biokerosine een mengsel van biobrandstof met gewone kerosine (waarbij die gewone kerosine de overhand heeft).

 2. Tja, probeer maar iets te begrijpen van een overheid die zegt dat mondkapjes zinloos zijn, maar ze wel verplicht stelt in bus en trein, maar weer niet in ziekenhuizen of verpleeghuizen.

 3. Ik roep al jaren tegen eenieder die ‘t maar horen wil, dat het ov gratis zou moeten zijn in Europa en vliegtickets duur.

  Goed voor het milieu en voor de mobiliteit.

 4. ‘Waarom werd de luchtvaart als enige uitgezonderd, terwijl de KLM bovendien miljardensteun en -garanties kreeg?’
  Ik denk OMDAT ze miljardensteun en garanties kregen; dat geld willen ze natuurlijk wel weer graag terug zien, dus dient er zo snel mogelijk weer zoveel mogelijk winst te worden gemaakt.
  Terwijl we uitstekend 90% van de luchtvaart kunnen missen. Een groot deel daarvan wordt veroorzaakt doordat vier weken Thailand all-inclusive voor de familie Doorsnee inmiddels goedkoper is dan twee weken op de camping in Friesland……Laat ze eerst maar eens realistische prijzen invoeren. Met bijbehorende belastingen. Dan wordt de nationale economie daar ook nog eens beter van.

 5. Ze hebben allemaal boter op hun hoofd hoor in Den Haag. We hebben ze al een bericht gestuurd over filter en systeem. Als je me een mail stuurt, stuur ik hem door mocht je het interessant vinden. HET systeem van een vliegtuig zou ca 80km/h (windkracht 8!) Moeten ventileren wil het systeem werken….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hou me per e-mail op de hoogte van nieuwe reacties op dit artikel.
      (U kunt zich hier abonneren zonder zelf te hoeven reageren.)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.