Shit storm (met wc-papier)

Daar zijn we mooi klaar mee: een heuse pandemie. Welke strategie je overheid ook kiest: iedereen moet er doorheen, we hebben weinig keus. Individueel en als groep moeten we immuniteit opbouwen, en onderwijl iedereen die ziek en zwak is naar vermogen beschermen. Pas als dik de helft van de bevolking een besmetting heeft doorgemaakt, hebben we de eerste klap achter de rug.

Op veel punten staan mensen in Nederland er redelijk voor: we hebben een goede infrastructuur, schoon water, voedsel, riolering, en een redelijke weerstand. Plus natuurlijk die kilometers wc-papier.

Alleen: als tienduizenden ziek zullen worden, wil je dat spreiden, al was het maar omdat een deel in het ziekenhuis belandt (waarvan een deel op de intensive care, waarvan nog weer een deel verdomme zal overlijden). Wanneer te veel mensen tegelijk ziek worden, stort niet alleen de zorg ineen, wegens te weinig capaciteit, maar ook de infrastructuur. Daar moet je niet aan denken. Dan sterven er aanzienlijk meer mensen en raakt zowat alles ontwricht.

Deze pandemie maakt op slag duidelijk hoe immens belangrijk maatschappelijke voorzieningen zijn, en een degelijke sociale structuur. We hebben hier bijstand. Een ziektewet. Ziekenzorg. We hebben vangnetten. In Amerika zijn miljoenen mensen onverzekerd: zij riskeren opgezadeld te worden met onbetaalbare schulden zodra hun gezondheid hapert. Dat is ‘normaal’ al een kanjer van een probleem, en thans al helemaal niet meer te overzien.

 

Half coroneus Amerika werkt door totdat het erbij neervalt, en besmet ondertussen de andere helft.

Plus dat flexwerk daar harder heeft huisgehouden dan in Europa. In Nederland zijn veel mensen afhankelijk van slecht betaalde baantjes waarbij de werkgever alle risico’s op hen heeft afgewenteld en zijzelf geen enkele zekerheid genieten. Van post- en maaltijdbezorgers tot schoonmakers en thuishulpen, van oproep- en invalkrachten tot nuluren- en tijdelijke contracten, van scharrelbaantjes tot schijnzelfstandigheid. Klinkt allemaal heel leuk, maar de meeste mensen leven zo van dag tot dag. (En nee, minister Wiebes: dat was zelden een vrije keuze.)

Maar in de VS is dat nog een paar slagen erger. Grote werkgevers als Amazon en Walmart betalen geen cent uit in geval van ziekte; sterker, je riskeert ontslag. Gevolg: mensen werken door, ziek of niet. The New York Times publiceerde dit weekend een akelig overzicht van werknemers zonder ziekteverlof in retail en de horeca. Ze werken, ook al moeten ze kotsen, hebben ze koorts of diarree. Als ze thuisblijven, staan ze zonder uitkering op straat – en riskeren ze hun huis te verliezen.

De regering heeft bedacht dat wie corona heeft, nu een dag of tien ziekteverlof kan krijgen. Maar ja, dan moet je wel aantonen dat het corona is – en dat kun je niet, omdat er onvoldoende testsetjes zijn, en je hoogstwaarschijnlijk niet verzekerd bent. Half coroneus Amerika werkt door totdat het erbij neervalt, en besmet ondertussen de andere helft. Welcome to the shit show.

[Beeld: Alexas_Fotos via Pixabay]

Author: Spaink

beheerder / moderator

One thought on “Shit storm (met wc-papier)”

 1. Hallo mevrouw Spaink,

  Onderstaande reactie heb ik zowel aan de Volkskrant als aan het NRC gestuurd.

  Simpel een en een bij elkaar optellen, geeft helaas schrikbarende cijfers. Zeg maar gerust oorlogscijfers.

  Uw huidige column over het WC-papier en de VS vind ik prima. Ik heb er smakelijk om gelachen. Ik lees over het algemeen uw columns graag.

  Het enige dat ik van belang vind, is dat u zich bewust bent van deze cijfers. U mag ze gebruiken, u hoeft niets.

  Met vriendelijke groeten,
  Jurri Ross

  Mijn mailtje aan de kranten:

  Hallo,

  Ik ben hevig teleurgesteld over de kritiekloze wijze waarop de Volkskrant verslag doet van de “geweldige” speech van Rutte over het coronavirus.
  Hebben jullie wel door wat deze man heeft gezegd?

  Mij maakt deze toespraak niet bepaald gelukkig. En dan vooral de dingen die impliciet even worden gezegd.
  Ik weet niet of dit bekend is in NL, maar het uiteindelijke gevolg van een besmetting en ziekte zal voor veel mensen longfibrose zijn. Ook voor mensen die het virus maar “licht” hebben. Dus als blijkbaar een groot deel van Nederland eerst ziek moet worden, betekent dat ook dat veel mensen blijvende longschade oplopen.
  Daarnaast is het impliciet opmerken dat een groot deel van Nederland zal worden geïnfecteerd voor die zg. “groepsimmuniteit” zou ontstaan meteen ook een doodvonnis voor een deel van de bevolking. Ik krijg het gevoel dat die op de koop toe wordt genomen en maar eventjes niet wordt benoemd.
  Op wikipedia (https://nl.wikipedia.org/wiki/Kudde-immuniteit) lees ik wat dat betreft beangstigende getallen. Voor besmettingen die met “druppeltjes” worden verspreid (en voor wat ik heb begrepen, valt het coronavirus hieronder) wordt gesproken over benodigde besmettingen van rond de 90%.

  Een simpele berekening:
  Nederlandse bevolking: 17 miljoen.
  Aantal benodigde besmettingen: 90%
  Totaal aantal besmette mensen: 15.300.00 oftewel bijna 15,5 miljoen.
  Bij een sterftecijfer van 1% betekent dit: 153.000 doden.
  Bij een sterftecijfer van 0,1% betekent dit: 15.300 doden.

  Dat vind ik nogal wat.

  Ook heeft de WHO vandaag nog gezegd: “Testen, testen, testen.” Ook daar hoor ik niets over.

  Kortom, ik maak mij ernstig zorgen over de dingen die niet worden gezegd of gedaan.

  Ik woon in Duitsland, maar familie en bekenden van mijn vrouw en mij niet. Mijn vrouw is een risicopatiënt met twee autoimmuunziektes, invaliditeit etc. Em ik ben heel blij dat het virus hier in Duitsland heel wat serieuzer wordt genomen dan in Nederland. En – by the way – dat de gezondheidszorg hier beter is (want niet kapotbezuinigd).

  Ik denk nog steeds dat platleggen (of nagenoeg platleggen) verstandiger is. Hier in Duitsland wordt door de mede-eigenaar van dat vaccinatiebedrijf gezegd dat hij verwacht dat in de herfst een vaccin zal kunnen worden gepresenteerd.

  Ik weet dat ik als een van de weinigen voor een drastische aanpak ben, maar ik zie hier nog te veel kool en geit sparen.

  Ik hoop dat ze hier in Duitsland wel wat verder durven te gaan. De ongemakken neem ik dan maar voor lief. Alles beter dan mijn vrouw (die sowieso ernstig in gevaar is hiermee) of andere dierbaren te verliezen.

  Ik verwacht van een linkse kwaliteitskrant die de Volkskrant claimt te zijn dit soort “nare” boodschappen. Kortom, ik verwacht zeker niet van het kritiekloos bewieroken van een rechtse premier die denkt alles weg te kunnen lachen en uitzitten.
  Overigens, ik wil niet dat ik bij naam o.i.d. wordt opgenomen in enige publicatie.
  Ik ben geen viroloog, geen statisticus of weet ik wat. Het enige dat ik doe is 1 en 1 bij elkaar optellen.
  Ik mag dit toch ook wel van u verwachten?

  Met vriendelijke groeten,
  Jurri Ross

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hou me per e-mail op de hoogte van nieuwe reacties op dit artikel.
      (U kunt zich hier abonneren zonder zelf te hoeven reageren.)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.