Identificatie

Oude manEmile Ratelband wil via de rechter afdwingen dat hij voortaan wettelijk twintig jaar jonger te boek mag staan dan hij is, en eist aanpassing van zijn geboortedatum: hij ‘identificeert’ zich namelijk niet met zijn huidige leeftijd (69), maar beschouwt zichzelf liever als een man van 49.

Als de vraag hoe mannen zichzelf zien doorslaggevend moet zijn voor hoe de rest van ons hen dient te bejegenen, is de beer los. Je wilt de mannen niet de kost geven die zichzelf beschouwen als jonge god, atletisch, behendig klusser, hoogst capabel op werkelijk elk denkbaar vlak, onweerstaanbaar grappig, benevens de ultieme vrouwenmagneet. In werkelijkheid zijn ze vaker wel sulletjes dan niet, en raak je bevangen door plaatsvervangende schaamte zodra ze hun hoogdunkend ego vrij baan geven.

Ratelband beroept zich op de precedent van transseksuele mensen. Zij mogen hun geregistreerde geslacht veranderen, dus waarom hij zijn geregistreerde leeftijd niet? Welnu: geslacht is een geconstrueerde categorie. Nogal wat mensen vallen daarbuiten, al was het maar zuiver biologisch: ze zijn XXY, XXX, of XXXXYY. Soms passen hun chromosomen niet bij hun uiterlijke geslacht, en soms passen ze anderszins niet in de hokjes die wij voor elkaar hebben bedacht. Dat keurslijf past overigens ook dieren niet. Er zijn tal van diersoorten die op dat vlak fluïde zijn, of die in de loop van hun leven ‘spontaan’ van sekse veranderen.

Maar leeftijd is, net als geboorteplaats, een vrij onwrikbaar feit. Je bent altijd zo oud als de keren dat de aarde gedurende je leven om de zon heeft gedraaid, en je geboorteplaats behoudt altijd dezelfde lengte- en breedtegraad. Zelfs al kan je geboorteplaats later van naam veranderen en je geboorteland door een naburige natie worden geannexeerd: de locatie ligt vast. Zo ook je geboortedatum. Voor mijn part meet je die anders – via een meer flatteuze jaartelling, of zo – maar ook dat zal nooit iets veranderen aan je verouderende lijf, meneer Ratelband.

Terwijl dat natuurlijk de crux is bij transseksuelen. Zij getroosten zich drastische ingrepen in hun fysieke lichaam en niet-aflatende hormoonkuren om hun verschijning te langen leste meer te laten overeenstemmen met hun – laat ik dat vooral benadrukken: hun geteste en wetenschappelijk erkende – clash tussen verschijning en beleving. Als Emile Ratelband aanspraak wil maken op vergelijkbare rechten, verwacht ik minstens dat hij zich eerst onderwerpt aan een vergelijkbare, rigide toetsing en een dito bereidheid tentoonspreidt om artsen en hormonen te laten huishouden op en aan zijn lichaam, inclusief het risico op verlies van libido.

Tot die tijd is Ratelbands eis niets anders dan a cheap shot: een smadelijke, goedkope poging om zijn gebrek aan aantrekkelijkheid te verhalen door alle transseksuelen een hatelijke veeg uit de pan te geven. Voor een man die altijd mind over matter propageerde, is dat extra kwalijk.

 
Beeld: Oude man, door Marg, via Wikimedia

Author: Spaink

beheerder / moderator

13 thoughts on “Identificatie”

 1. Dank voor dit artikel. Het past ook bij het wit-mannelijk privilege waar de ‘gearriveerde’ mannen zich al te vanzelfsprekend van bedienden: ‘de tweede leg.’ Generaties lang konden deze mannen partners van dezelfde leeftijd ‘afdanken’ en zich weer jong wanen. Er is nog geen nieuwe vervulling. Ze komen hooguit op het idee van een zogenaamd jongensboek, dat voelt nog wel stoer.

  Deze mannen vallen in het gat van hun vliegende wanen- en machtstapijtjes. Nu hij de jonge vrouw niet meer aan zich weet te binden, zoekt hij het bij de media, bij de politiek en hij zoekt de wet als hulpmiddel.
  Hij zoekt het ook bij Jordan Peterson.
  Laat de echte hulpverleners opstaan. Een aantal mannen redden het niet zonder meer.

 2. Wow dat je meteen over die oetlul schrijft, Karin! Bravo, goed argumenten daar heb ik echt veel meer aan. Die macho praat teveel uit zijn minderwaardigscomplex. Gewoon stom wezen, zo triestgeval! Ook misselijk vent die overal schijt alsof hij zichzelf bijzonder is. Hij streelt zijn ego te vals, pakt zichzelf verkeerde uit zoals wel vaker voorkwam bij zijn hersenloze oetlul!
  Zoals velen weleens zeiden dat ik veel jonger uitzie dan mijn leeftijd, nou dank je wel maar voel me echt 80. Mijn lichaam werkt niet meer zoals ik toen was. Grote zwemfanate tot manke, Tia. Ik had ook zoveel moeite mee met bepaalde fase waar je NIET kan zoals sportzwemmen. Accepteer je ouderworden, anders verbitter je je zelf.
  Maar uch 20 jaar jonger??? Nee gek!
  Hij is echt ouder dan zijn leeftijd, laat me NIET lachen! Hij is Stomgenoeg oudfobie! 😒

 3. Heleen @2: Als iemand op transsekuele mensen wenst te trappen om in de aandacht te komen, verdient-ie het om gefileerd te worden. Vandaar :)

 4. Geslacht is niet een door mensen geconstrueerde categorie maar een biologische. Een man heeft een penis en een vrouw een vagina.

  Maar het klopt dat er mensen zijn die buiten de gangbare categorieën vallen als de chromosomen niet passen bij het uiterlijke geslacht. Dan hebben we het nog steeds over biologie.

  Er is ook een categorie die zich niet thuis voelt in het gegeven lichaam maar waarbij de chromosomen wél passen bij het uiterlijke geslacht.

  Als leeftijd, net als geboorteplaats, een vrij onwrikbaar feit is, dan is de biologie van een lichaam ook een onwrikbaar feit: Als de chromosomen passen bij de uiterlijke geslachtskenmerken dan ben je dat wat je biologisch bent, man of vrouw. Wij kunnen niet zoals enkele diersoorten spontaan van geslacht veranderen in de loop van ons leven.

  Maar het blijkt dat mensen die zich niet thuis voelen in het biologisch gegeven lichaam (waar de chromosomen passen bij de geslachtelijke kenmerken) de kans krijgen aangeboden een geslachtsverandering te ondergaan. Er is hier dan uitsluitend sprake van een gevoel dat niet gedragen wordt door biologische feiten.

  Dhr Ratelband wenst nu op basis van een gevoel ( dat niet gedragen wordt door biologische feiten) zijn leeftijd officieel veranderen in officiële documenten. Mijn vraag aan Karin is wat haar moeite is met iemand die zich niet zijn leeftijd voelt en dat wenst te veranderen,maar iemand die zich niet thuis voelt in het lichaam en het geslacht wenst te veranderen haar goedkeuring heeft.

 5. Prima verhaal voor zover het al de energie waar is om te reageren op de actie van deze aandachtsverslaafde Enile R. Hij had beter een naamswijziging kunnen aanvragen, denk ik, om de rest van zijn leven nog wat interessanter te kunnen maken.

  Het jezelf niet thuis voelen in je leeftijd zegt vooral iets over het idee / gevoel wat men bij die leeftijd heeft. Dat lijkt me in dit geval het zieligste, dan.

 6. @ Karin @ Hussein,

  Dieren of diersoorten zijn niet te vergelijken als de mensen. Dieren hebben geen intellectueels om over hun sexuele behoeften te vertellen, leren, voorlichten, liefde, noem maar op. Dieren hebben eenmaal instinct om pure sex, niet wetende dat ze mannen of vrouwen zijn, ze gingen gewoon uit natuur paren.
  Mensen hebben intellectueels, intelligent, woorden spreken, alle talen, hun sexuele lijven leren kennen, gevoelens spelen alles op tot de sexuele liefde, bla bla.

  Voor mijn part is die ratelende band die zeikt om de groeperingen te maken. Hij kan niet accepteren over homo’s of transgender of lesbo’s of hetero’s, want dat weet hij zelf gewoon niet. Nul komma nul.

 7. Ratelband was altijd al de weg kwijt. Laat hij toch gewoon naar de plastisch chirurg gaan en (nog eens) een jongere vrouw nemen. Dat is tenslotte wat alle met midlife mannen doen hij loopt alleen een beetje achter.

 8. Ik HOORDE hem zeggen dat hij staand voor de spiegel vond dat zijn ‘kop’ er minstens 20 jaar jonger uitzag dan de leeftijd volgens zijn geboorteakte. Toen dacht ik… die heeft een goede psycholoog nodig.
  Later zag ik hem terug in een praatprogramma en kon niet laten om op te merken: Hij heeft geen psycholoog nodig maar een goede opticien.

 9. Ratelband zelf geeft te kennen dat zijn biologische leeftijd door artsen is bepaald op 40 á 45 jaar. Dat is dus meetbaar en controleerbaar. Hij voelt het niet alleen, het IS zo. Hoe vreemd dit ook is, als dit inderdaad waar is, heeft hij een punt. ;-)

 10. Ara, Bewijs het dat hij door eigen artsen leeftijd is bepaald, laat de link hier zien.

  Artsen geven nooit aan welke leeftijd je meetbaar is, dat is voor de testen.

 11. Aan allemaal, Heb van afgelopen week vrij harde conflict met mijn homovriend over die oetlul Emile Ratelband.

  Hij zei : Emile heeft ergens wel een punt:

  “Ik voel me een vrouw gevangen in een mannenlichaam. Ik ben geen man, ik ben een vrouw. Ik wil dat in mijn paspoort staat dat ik een vrouw ben!”

  Okee, dat kan!

  “Ik voel me 49 jaar maar zit gevangen in een bepaalde leeftijd. Ik ben geen 69, ik ben 49. Ik wil dat in mijn paspoort staat dat ik 49 ben!”

  O nee, meneer, dat kan niet!

  Zegt de één: ja maar Emile, je bént nu eenmaal 69 want dat is nu eenmaal zo.

  Zegt Emile: ik kan ook zeggen: je bént nu eenmaal een vrouw want ik zie een spleet en tietjes, dat is nu eenmaal zo.

  Maar jij mag wel van vrouw een man worden. Ik mag niet van 69 naar 49. Waar is mijn recht dan?

  ——
  Maar ook een leeftijd if fluïde. Hoe oud ben je, volgens welke kalender? De Gregoriaanse, de Chinese, de Joodse kalender?

  —-
  Ik zei: “Leeftijd heeft nix met geslachten te maken. Je bent op datum geboren, punt. Ik zeg toch niet dat Jezus in 1 Januari 1900 geboren is. Het is ONZIN! Hij is heel erg kinderachtig, triest, showt nogal verhaal over transgender om te vergelijken. Belachelijk! Je kunt een appel toch niet als een Peer vergelijken, punt. Ik kan mijn klitoris + lips niet vergelijken als je eikel+steel !”

  ” stel dat over 300 jaar alle scholieren graag over de geschiedenis willen leren en blijken uit dat Hitler in jaar 13e vóór Christus geboren was, Jezus in 20 Februari 1978 geboren is, mocht ie nu al mooie wonderen verrichten!!! Zo gaat het niet, je moet hier en daar als aardregels aanpassen zoals het hoort, ook al is elke transsekuele mens om lichaam gebouwd, maar haar of zijn geboortedatum vastgesteld, dat is een feit! punt :) !”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hou me per e-mail op de hoogte van nieuwe reacties op dit artikel.
      (U kunt zich hier abonneren zonder zelf te hoeven reageren.)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.