Zak door het net

Zwak netDe VVD zit kennelijk in zijn maag met het minimumloon en de minimumuitkering. En maart stelde staatssecretaris Tamara van Ark voor dat werkende arbeidsbeperkten voortaan onder het minimumloon mogen duikelen, en dan individueel via de gemeente een aanvullende uitkering of toeslag moeten aanvragen.

Afgelopen weekend was de beurt aan fractievoorzitter Klaas Dijkhoff, en de bijstand. Die moest maar eens fiks omlaag vond hij, voor iedereen, en alleen wie héél braaf is en nooit met zijn armen over elkaar zit – netjes solliciteren, bijscholing doen, indien nodig taalonderwijs volgen – kan bij bewezen goed gedrag een aanvulling krijgen tot het ‘normale’ bijstandsniveau.

Oftewel: zak maar gerust door de armoedegrens heen, jelui.

Maar solliciteren moet al wanneer je in de bijstand zit, net als jezelf inschrijven bij uitzendbureaus, en (bijna) al het werk accepteren dat je wordt aangeboden. Ook wanneer de gemeente je verwijst naar een cursus, een werkervaringsproject of een herintegratieproject, ben je al verplicht daaraan mee te doen. Dus dat is niets nieuws.

Wel nieuw is dat de VVD openlijk wil snijden in het sociaal minimum, en de aanval inzet op de regelingen voor de laagst- en slechtstbetaalden in Nederland. De hoogte daarvan wordt in deze voorstellen collectief verlaagd, waarna iedere gedupeerde vervolgens op individuele basis extra toeslagen moet zien te veroveren om weer op een enigszins leefbaar minimum uit te komen.

Vrijwel zeker veroorzaakt die omkering een fikse bureaucratie en heel veel controles. Het lijkt ook evident dat deze aanpak arbeidsbeperkten en bijstandsgerechtigden een akelige hoeveelheid rompslomp en nijpende bestaansonzekerheid oplevert, maar de VVD maakt niet echt de indruk dat zij daarom maalt.

Intussen is veel gemeentes allang duidelijk geworden dat wie het niet breed heeft harder onder druk zetten, amper werkt. Ze helpen, steunen, en vooral; zinnig werk scheppen, helpt veel meer. Maar er is onvoldoende werk, en dat gaat met de voortgaande robotisering waarschijnlijk erger worden. De aanpak van de VVD loopt ook daarop spaak. Maar soms bekruipt me het gevoel dat ze die armoedzaaiers sowieso liefst zouden afschaffen. Een robot zeurt tenminste niet en beroept zich nooit op sociale rechten, arbeidstijden of werkomstandigheden, en als-ie kapot gaat, recycle je hem gewoon. Wel zo makkelijk.

Het gemak waarmee de VVD de gebrekkige toegang van veel mensen tot de arbeidsmarkt beschrijft als resultaat van hun eigen laksheid – ‘en nee, u kunt niet van ons verwachten dat wij blijvend voor u klaarstaan: u moet eerst zelf al het mogelijke hebben gedaan!’ – spoort heerlijk met hun individualistische politiek. Wie slaagt, heeft dat aan zichzelf te danken, en elk falen is persoonlijk verwijtbaar.

Maar het blijft vreemd dat de VVD die ideologie nooit van toepassing verklaart op bedrijven. Want die moeten ontzien, gelokt, verleid, gepamperd en in de watten worden gelegd.

Author: Spaink

beheerder / moderator

7 thoughts on “Zak door het net”

 1. Goed stukje Karin. Dijkhof behandelt mensen in de bijstand als kinderen die heropgevoed moeten worden. Deze maatregel zal leiden tot meer mensen met schulden, meer mensen in de schuldsanering en meer mensen met een bewindvoerder. Nog een geluk dat de economie omhoog gaat, dus dat de kansen op werk voor deze mensen wel toenemen.

 2. Prima stuk, helemaal mee eens. Ik vind het onbegrijpelijk dat ze iedere keer weer zoveel stemmen halen. Blijkbaar raken ze het onderbuikgevoel van veel mensen, daar is kortzichtigheid troef.

 3. Best eng zo te lezen, alsof minumloners en werkende arbeidsbeperkten niet verder kunnen uitbreiden met nog meer mogelijkheden waar ze recht op hebben dan werkende niet-gehandicapten. Dat is zeer benauwd hoor.
  Dan denk je toch van: Snijd verhoogde topsalarissen en ministerslonen af, daar hebben ze ook geen recht op, laat ik zo zeggen: Halveer je loon, want je zit toch regelmatig naar de vliegen op het plafond te staren, liegt de hele poppenkast waar je echt niet trots op bent als minister, gewoon alles halveren, Topambtenaren ook halveren. De kloof van Rijken en Armen moet niet groter worden, maakt minder sociaal in de samenleving. Natuurlijk negeren ze alles de tegensprekers nl minimumloners en werkende arbeidsbeperkten, en dan? Niets niets niets hé ? En wat gaan jullie dan doen? Daarom vind ik al Dijkhoff niet echt betrouwbare bron, niet te vroeg juichen omdat hij de beste minister van het jaar was geweest of niet ?? Economie met Euro is echt onvoorstelbaar en zelfs onmogelijk gemaakt, dat is echt niet om te leven.

 4. Jammer dat de rest van NL dit niet zo ziet. Maar misschien komt dat wel omdat bijna “alle media “subsidie (stuurgeld) krijgen en dus vooral in het gareel lopen.

  En dan bedoel ik alle media, TV, Magazienes, kranten voor ze nog bestaan. enzovoort. Alle media op de wereld in handen van 6 (westerse lees: VS) eigenaren. En wie is er een schoothondje. Hier in NL heeft het zelfs een naam. Ik vraag mij af hoelang Rutte nog moet bukken omdat hij ons goud uit de VS opgehaald heeft. Heeft vast niet te maken met de belasting regels voor de grote bedrijven, waar de EU nu eindelijk over begint.

 5. Dijkhoff vergeet ook vooral jongeren die niet echt breed hebben met beginsalaris aldus minumumloon, daar hebben ze ook kamer of woning te huren in de stad of niet, alles halveert absoluut de rest nog voor andere kosten zoals energie, zorgverzekering, levensverzekering, motorbelastingen, levensmiddelen is dan ook vrij snel op als het om minum gaat van bijv 1000 euro per maand netto. Jongeren die samenhokken bv in antikraak wonen hebben ze ook niet breed of studentenkamers voor hoge huurkosten zijn ze allemaal even duur.
  Alle ministers hebben dus in dijkhoff’s voorstel al zonder enige debat en of aan ons volk eerst rondvragen wat voor leven de jongeren eigenlijk wel niet hebben. Aan kleren kopen of vakantie naar buitenland krijgen ze vast van hun ouders. Ongelofelijk! Vroeger hadden we veel met allen natuurlijk van sociale dienst van uitkering geleefd, huren, eten, dranken, vakanties waren zo laag betaalbaar.
  Elke weekend uitgaan met de groep vrouwen voor 25 gulden kreeg je niet eens op. tientje gulden voor de groep hadden we al genoeg bier of wijn, de rest niets

 6. Karin, je hebt het wel over de VVD, maar het échte schandaal is bij de PvdA. De partij die zegt op te komen voor de zwakkeren in de samenleving. Het is mét de PvdA in de regering dat de toegang tot de Wsw is geblokkeerd (PvdA-staatssecretaris Klijnsma!). Het is mét de PvdA in de regering dat extra huurverhogingen kwamen. Het is mét de PvdA in de regering dat het Eigen Risico werd opgetrokken naar 385 Euro. Het is mét de PvdA in de regering dat de zorgtoeslag en de huurtoeslag werd verlaagd.

  Dat de VVD dit doet, allee… niks nieuws, wat verwacht je dan van de VVD? Maar dat de PvdA daaraan meewerkte, dát is het schandaal. Zij zijn gigantisch afgestraft bij de verkiezingen. En het erge is: ze hebben geen idee waarom. Je zou je vuurpijlen niet alleen op de VVD moeten richten. De PvdA, die moet je aanpakken.

  Kots op de PvdA. Ik hoor het mijn – ex PvdA gemeenteraadslid- moeder nog zeggen: “Joop den Uyl, daar moet je op stemmen Judith. Die is goed voor arbeidsmensen.” Van die PvdA is niks meer over.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hou me per e-mail op de hoogte van nieuwe reacties op dit artikel.
      (U kunt zich hier abonneren zonder zelf te hoeven reageren.)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.