Naargeestig nonchalant

Twee gemaskerde mannen stormden het jongerencentrum om de hoek binnen. Ze waren op zoek naar Gianni, op wiens hoofd naar verluidt een bedrag van tienduizend euro staat. Ze vonden Gianni en schoten hem neer; hij raakte zwaargewond, maar overleefde. Al doende schoten de indringers een stagiaire in haar been en doodden een andere stagiair, de 17-jarige Mohammed.

Wat Mohammed overkwam heet tegenwoordig een ‘vergismoord’: een naargeestig nonchalante manier om de dood van een onschuldige omstander aan te duiden.

Wittenburg is onderdeel van de mocro wars, een langdurige vete over drugs en geld, waarbij bendes uit Nieuw-West, de Oostelijke Eilanden en Betondorp betrokken zijn. Mocro wars: net zo’n slordige term. Gianni is Surinaams, en werd twee maanden geleden beschoten door een witte man, die hem zei: ‘De volgende keer gaat-ie door je hoofd!’. Maar ja: mocro mafia klinkt aanzienlijk lekkerder dan ‘onderwereldvete tussen mensen van divers allooi’.

De Telegraaf publiceerde daags erna een artikel met als kop ‘Dode schietpartij A’dam is jongen van zeventien’. Twitter ging prompt los, en maakte in de kortste keren een dader van het tragische slachtoffer. Triomfantelijk postte ene @LisaHenegauwen: ‘Zo, kop aangepast: Dode schietpartij A’dam is criminele marokkaan van zeventien.’

De reacties op haar bericht, overwegend gepost door mensen met een fiere driekleur wapperend achter hun naam, waren al even voos. ‘Hoera’, juichte @GerardVanEeden2. @gerrit_Ramsdonk: ‘Doorknallen. Er zijn nog merr mocro neefjes die eenzelfde lot toekomt.’ @lindaTexel: ‘Weer 1 minder. Mooi.’ @ohzitdatzo: ‘ze ruimen zowaar hun eigen vuil op.’ @HistoryDokter: ‘Dat die #mocro-zwijnen elkaar maar lekker afmaken.’ @RonnyBlueFlag: ‘Zou 500 x per dag moeten gebeuren.’

Vertwijfeld bracht iemand te berde dat er een kind was doodgeschoten, een onschuldige omstander. ‘Nah,’ was de overheersende reactie, ‘Geen kind. Een MAROKKAAN.’

De notie dat Mohammed een onschuldige omstander was, een ‘vergisdode’, werd compleet weggevaagd. Hij was Marokkaan, en had dus geheid iets op zijn kerfstok. @charlotte101987, met wie ik in discussie ging, beweerde vol overtuiging dat ook ‘de mocro’s in haar dorp’ zeiden dat ‘geen enkele mocro zonder schuld was’.

Daar sta je dan, als ouders van Mohammed, die zo onnoemelijk zijn best deed.

Je kind wordt vermoord door een bende waar hij volledig buiten stond – sterker: tegen wiens waarden hij zich heftig zou hebben verzet. Je kind zat op school, werkte bij de Albert Heijn, liep stage bij het buurthuis, had vluchtelingen in Griekenland geholpen, en zette zich in voor mensen in de buurt. Je kind was een modelkind, maar sterft bij vergissing, door toedoen van een meedogenloze bende. En vervolgens verkneukelt rechts Nederland zich publiekelijk over de dood van je zoon.

Hoe kun je, wanneer je bekommert om ‘onze waarden’, in hemelsnaam vrolijk maken over de dood van zo’n jongen? Want eigenlijk zeg je dan: niks wat zo iemand doet, is ooit goed genoeg voor ons. Dat we Mo nu alsnog als ‘verdacht’ wegzetten, is een tweede vergismoord begaan. Mo deed enorm zijn best een goed burger te zijn, maar wordt alsnog afgeschreven, door hem te impliceren in een oorlog die de zijne niet was.

Wat we daarmee ook zeggen: het doet er niet toe hoe je je inspant. Je zult altijd suspect zijn, als je Marokkaan bent.

Lees ook: Dossier Wittenburg in Het Parool

Author: Spaink

beheerder / moderator

17 thoughts on “Naargeestig nonchalant”

 1. “Wat we daarmee ook zeggen: het doet er niet toe hoe je je inspant. Je zult altijd suspect zijn, als je Marokkaan bent.”

  Een beetje nuance is op zijn plaats, niet iedereen is het met bovenstaande eens natuurlijk en vind het verschrikkelijk wat er gebeurt is.

 2. Als de zo in zwang zijnde identiteitspolitiek je persoonlijke leven binnen sluipt en je overmeesterd dan ga je alles indelen in rassen nationaliteiten geslachten rijken en armen. De rode draad in identiteitspolitiek is dat die groepen daders en slachtoffers vertegenwoordigen. Dan ga je Twitter afstruinen in de hoop juist die tweets te vinden die jouw opvattingen hierover bevestigen zodat je uitkomt bij gasten als @RonnyBlueFlag of @HistoryDokter. Je doet er dan nog een schepje bovenop door te schrijven dat het “mensen zijn met een fiere driekleur wapperend achter hun naam” (wat overigens niet waar is) en stelt de politiek rechts georiënteerde mensen in een slecht daglicht door te stellen dat “rechts Nederland zich verkneukeld aan de dood van Mohammed.” Het is écht waanzin door adhv enkele domme tweets van een paar personen een hele groep (rechts) aan de schandpaal te nagelen. Hiermee doe je in mijn ogen een ‘Joost Niemöllertje’ maar dan niet over rechts maar over links. Het is gewoon lui en gemakzuchtig om zo te werk te gaan.

  Voor mij is het een open vraag of de dood van Mohammed een zgn vergismoord of een afrekening was. Als bijvoorbeeld de doodsoorzaak een afgeketste kogel is geweest is het aannemelijk dat het een ‘vergismoord’ betrof. Misschien dat het technisch onderzoek daar uitsluitsel over kan geven.

 3. De conclusie die ik er uit trek is dat er kennelijk een georganiseerde extreemrechtse trollenclub bestaat die gebruik maakt van de mogelijkheid om te reageren met zo grensoverschrijdend als mogelijke haatzaai acties. Het zijn daarmee in ieder geval niet “de reacties” van “het publiek”.

 4. @3 Daan Een columnist generaliseert om een duidelijk punt te maken. En ging het maar om enkele tweets die je met een loep.moet zoeken.

 5. @CiNNER, we leven in een land met 17 195 059 inwoners. Karin voert een handvol foute twitteraars op maar in werkelijkheid zijn het er pak hem beet honderd of vijfhonderd geweest. Wat zegt ons dat over Nederland? Vind jij het gerechtvaardigd als moslims op Twitter foute opmerkingen over homoseksuelen maken en dat een columnist dan schrijft dat heel Islamitisch Nederland zich verkneukeld over de homofobe tweets, gewoon omdat een columnist mag generaliseren om een duidelijk punt te maken? Welk duidelijk punt zie jij gemaakt worden?

 6. @ Daan Mocht jij onverhoopt doodgeschoten worden, dan moeten we er dus voorlopig maar van uitgaan dat het een criminele afrekening betreft en je eigen schuld begrijp ik van je. Tenzij later uit onderzoek blijkt dat het een afgeketste kogel was, maar tot die tijd beschouwen we je dus geheel terecht als crimineel en gaan met z’n allen los op twitter om te juichen. Zoiets?

  Overigens is al lang gebleken dat deze jongen niet het doelwit was en niet bekend was bij de politie. gewoon een jonge jongen die stage liep. En ik heb ook de twitterreacties gezien.

  En ook ik heb de vlaggetjes achter de namen gezien. En ik heb ook op hun tijdlijn gekeken. En het was geen gemêleerd gezelschap van alle politieke partijen. Het was PVV- en FvD-aanhang. Daarmee is niet gezegd dat alle aanhang van die partijen zo is, maar wel dat het gedachtegoed van die partijen kennelijk heel aantrekkelijk is voor dit soort types. Want aan de linkerzijde ben ik deze reacties niet tegen gekomen.

 7. @Herman,

  Alinea 1: Je hebt het niet begrepen.

  Alinea 2: Wat is je bron? Dat hij niet bekend was bij de politie en gewoon stage liep wil niet zeggen dat hij geen doelwit was. Ik weet het niet.

  Alinea 3: Leuk, ik heb geen vlaggetjes achter de namen gezien. Heb je ook een verklaring waarom het gedachtengoed van links zo aantrekkelijk is voor gewelddadige en plunderende antifa aanhangers?

 8. Prima dat je zulke vreselijk naargeestige, wrede en hatelijke reacties aan de kaak stelt. ‘rechts Nederland’ is alleen een veel te grove generalisatie. De groep die dat soort weerzinwekkende uitspraken doet is specifieker. Als het noodzakelijk is om een groep aan te duiden, dan is het belangrijk om daar precies in te zijn.

 9. Er wordt gegeneraliseerd en genuanceerd dat ‘t ‘n lieve lust is. Boze twitteraars zijn altijd rechts of zelfs fascist en begrip komt steevast van links.
  Daders zijn altijd “man” -ook als ze pas 18 zijn, en slachtoffers altijd “jongen” -al zijn ze 21 jaar.

  En LaKaatje mag zich hierover best extra opwinden: het gebeurt letterlijk bij haar om de hoek en me dunkt zeg…

  Bij mij in de straat is vorige week bij bouwwerkzaamheden een woonhuis volledig ingestort. De overbuurvrouw (80) is twintig seconden vóór de dakkapel op de stoep flikkerde uit haar huis gehaald.

  Door een Mocro.

  Eentje die toevallig (ik weet waar hij woont, vier kilometer verderop) langs kwam banjeren.
  Zoiets mag volgens sommigen niet onbestraft blijven… .. .

 10. @Daan

  Alinea 1: Ik zie geen enkel verschil tussen het doodschieten van hem of een situatie waarin jij wordt doodgeschoten. Ik ken je niet, dus zal je in jouw geval wel het doelwit zijn geweest, ik weet het niet, maar ga net als jij ervan uit dat tot het tegendeel bewezen is uit een eventueel onderzoek, dat het best wel eens een afrekening kan zijn in het criminele circuit. Precies hetzelfde als jij nu doet dus.

  Alinea 2: De politie, die aangeeft dat hij niet het doelwit was, maar dat er gericht gezocht werd naar een ander die overigens ook neergeschoten is.

  Alinea 3: Jij-bak. is te makkelijk. Dit was geen Antifa actie maar een criminele afrekening waarbij een onschuldige Marokkaan (In dit land ben je onschuldig tenzij anders in rechte bewezen) omkwam en waarop gelet hun tijdlijn en overige tweets aanhangers van PVV en FvD juichend reageerden. Daar ging de column over. Nu aankomen met een slap “ja-maar-hullie-doen-het-ook-verhaal” is een zwaktebod en slaat ook qua inhoud de plank volledig mis.

  Misschien kun je je beter afvragen waarom je de behoefte hebt partijen te verdedigen die kennelijk erg aantrekkelijk zijn voor dit soort lieden en of je daar qua gedachtegoed dan wel bij wilt horen.

 11. Nou, Ongeschoolde getierde Twitteraars die nogal “hoog van de toren blazen” in elke racistisch uitlating, maakt al steeds van kleine mini-muisje tot reuze olifant waar je toch zo stom benul uitbarst, alsof het alleen om MARROKAAN gaat. Dat vooral andere gevaarlijke journalisten die zelf ook ervoor zorgen voor de kranten hoe ze de lezers steeds rechtser zonder gezien weten aansturen, hoe burger als lezer hoe dommer ze denken. Altijd oppassen zei ik al mijn beste wensen 2018 dat je niet te veel letterlijk moet nemen zoals ze in de kranten of social media of TV DWDD (<–dit gebeurde ook zo vaak helaas ! ). Het is allemaal grote bull shit , zeer 'rotte' mensen op de aardbol. Het lijkt wel alsof Nederland van Oergekke USA Trumpland aangeleerd is, hoeverre ze overal escaleren tot elke ergernis van elke mens. Het is verrekte pleuriszooi! Daar leer je toch niets van Twitteraars! Ja, Karin bedoelt zeker goed voor de lezers hoe het erg was dit grote vergismoord was.
  @ Daan, @ Herman en @ Jan, Je bent zeker niet de getuige van die vergismoord en oordeel niemand en nog niemand over potdomme !
  Nederland is niet Rechts Nederland, dat moet je heel goed en grondig achter de schermen zoeken waar die kern precies vandaan komt. Helaas kwamen al eerder te vroege pers naar buiten die zegt ook veel te snel : "Oei, die crimineel is Marokkaan! ". Het woordenschat "Marokkaan" zat me allang hier, alsof Marokkanen de enige volk hier in Nederland wonen, Grote larie allemaal. Hier wonen wel 17 miljoenen Nederlandse internationale Burgers, die van alle landen zijn gekomen en van wie ook in Nederland geboren is. NOU EN !!!! Denk maar niet dat altijd om die Marokkanen gaat, ook overal 'Blanke' criminelen, Bekende Chinezen die illigale gokkers zijn, Slapende Surinamers die mooi drugs binnen hun lichamen volstoppen in Airport, Zwartwerkers die Polen enzovoorts. Hoe het es op! De kranten en social media moeten stoppen met dit soortgelijke taalgebruik over huidskleuren, cultuurmensen, gehandicapten. Het zou Landelijke staking zijn tegen Racisme en moorden, en dat het niets en niets met Marokkanen te maken hebben !!!!

 12. Ben wel eens bepaalde maroc sites geweest, en dan is het racisme tov van autochtonen ook niet van de lucht hoor, Praten jullie daar dan ook wel eens over?

 13. @edwin Ja maar hullie doen het ook. Jij bent af. Dat soort schoolpleinruzie-argumenten heb ik veertig jaar geleden al achter me gelaten. Heb je over dit concrete voorbeeld iets te melden behalve iets wat begint met “ja maar hullie”?

  Anders wacht je maar tot het volgende speelkwartier.

 14. @daan Jezus, jongen, waarom betrek jij hier in godsnaam antifa bij? Het gaat om een jongen van 17 die per ongeluk is doodgeschoten! Heb een hart!

 15. Bij een vergismoord is er sprake van een persoonsverwisseling. Als er zoals hier een onschuldige omstander wordt geraakt/gedood is dat collateral damage. Bijkomende schade. Is daar al een Nederlandse uitdrukking voor?

  De vorige beschieting van Gianni L. lijkt niet direct met die mocro wars te maken te hebben.

  Volgens verschillende bronnen had S. een hoogopgelopen ruzie met jongens die in Kattenburg op straat hangen en daar volgens buurtbewoners rottigheid uithaalden. In de dagen voor de schietpartij in november zou de ruzie tussen S. en het groepje jongens verder zijn geëscaleerd vanwege een conflict over een gestolen scooter. S. zou daarbij fors zijn mishandeld.
  https://www.parool.nl/amsterdam/onderzoek-naar-verband-schietpartijen-wittenburg~a4562229/

  Dit tast verder de strekking van je verhaal niet aan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hou me per e-mail op de hoogte van nieuwe reacties op dit artikel.
      (U kunt zich hier abonneren zonder zelf te hoeven reageren.)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.