Hand in hand

Pechtold hand in hand met collegaTien minuten lang vond ik het een reuze sympathiek gebaar: politici die ineens publiekelijk hand in hand wilden lopen om aan te geven dat er werkelijk niets mis is met mannen die hand in hand lopen. Daarna was de lol er snel vanaf, ook al lucht het me zeer op wanneer mannen vaker hand in hand zouden lopen.

Zulke dingen zijn namelijk zelden gevaarlijk wanneer je bij vol daglicht, en met een stoet fotografen in je gevolg, over strand of straat loopt. Doe het liever ’s avonds laat, in donkere straten, en zonder je persoonlijke hofhouding erbij; daarna spreken we elkaar nog een keer. En doe het vooral altijd in plaats van voor een fotogenieke plaat. Maar toen daarna het doorgaans uiterst homofobe (en dito seksistische) viertal van Voetbal Inside zichzelf op het podium hees om elkaar in de handjes te knijpen met hoe goed ze bezig waren, vond ik de hele actie ineens ronduit onsmakelijk.

Zeggen dat het erg is dat twee jongens in elkaar worden geslagen omdat een groepje andere jongens – sommige daarvan nog halve kinderen, eigenlijk – menen dat homoseksualiteit ‘vies’ is, is zo ongeveer de minlijn. Ik bedoel: zelfs de SGP, die nu niet bepaald bekend staat om haar affiniteit met homoseksualiteit, meent niet dat je iemand om die reden de tanden uit de mond mag meppen. Zij houden het kuis bij ‘een zonde in het oog van God’, en veroordelen je tot de hel. Maar zulke zondaars eigenhandig verrot slaan? Nee, die beslissing laten ze liever aan hun god.

Dus hoezo leg je eer in met je kennisgeving dat je ervan gruwt wanneer iemand in elkaar wordt geslagen? Yo man, tien punten voor je medemenselijkheid gescoord, ofzo?

Duizendmaal liever zie ik mannen die – desnoods tot vervelens toe – boos worden en in verzet komen wanneer andere mannen nog weer andere mannen uitmaken voor ‘homo’. Waarom zou je intimiteit tussen mannen onderling überhaupt tot seks reduceren, en zelfs al ging het wél om seks: wat is er in hemelsnaam mis met seks tussen mannen?

En daar zit mijn andere pijnpunt: een te groot deel van de mannen die nu uit solidariteit met de slachtoffers ostentatief drie seconden lang hand in hand poseerde, bespotte zelf zodra het ze uitkwam elk fleem van ‘onmannelijk gedrag’. Heulen met slachtoffers vinden ze prima, maar hun eigen seksualiteit in twijfel trekken: ja nee ho wacht! Je moet wel snappen dat ze dominant zijn, hè, en dus: dat zij échte mannen zijn.

Ik wil mannen die lief zijn – voor elkaar, en voor vrouwen. Ik wil mannen die niet pas boos worden nadat iemand in elkaar geslagen of verkracht wordt. Ik wil mannen die elke keer dat een andere man ‘flikker’ wordt genoemd of een vrouw voor ‘hoer’ wordt uitgemaakt, hun seksegenoten adequaat weerwoord geven. Ik wil mannen die ten allen tijde van harte bereid zijn om hun soortgenoten af te vallen wanneer die enige vorm van macho-kameraadschap promoten of exploiteren.

Anders pruim ik die hand-in-hand foto’s simpelweg niet.

Author: Spaink

beheerder / moderator

20 thoughts on “Hand in hand”

 1. @Spaink “in verzet komen wanneer andere mannen nog weer andere mannen uitmaken voor ‘homo’.”
  Je bestempelt aldus ‘homo’ tot scheldwoord. Bejje belazerd? Net zo min als flikker, mietje of poot. Of neger. Roetmop, ja; dat dan weer wel. Roethof juist weer niet.

  Verder zijn gedragingen van TV-sujetten ALTIJD pose voor de bühne en van politici eender; behalve wellicht in het geval der gristenhonden – die zijn domweg eerlijk en betrouwbaar.

 2. Ik geloof dat Pechtold blij was dat-ie voor heel eventjes uit de kast kon komen….

  Verder geloof ik er geen flikker van – no pun intended – dat dit protest breed gedragen wordt in de samenleving. Het is idd show voor de bühne, meer niet. Bij sommigen zit het waarschijnlijk wel dieper, maar ja, hoe groot is die groep?

  J.

 3. @Janus, besef je hoe groot de homofobe ondertoon van die eerste zin is? Besef je dat het ook uitspraken als dat zijn die het idee dat “homo zijn minderwaardig is” in stand houden?

 4. @4.Spaink Ik blijf er, hoe-dan-ook, bij dat “homo” géén scheldwoord is. Ongeacht de bedoeling(en) van wie ‘t uitspreekt.
  Moet ik anders mijn vrienden (m/v/onzijdig/etcetera) voor heto gaan uitmaken?

  Bejje belazerd?

 5. Puk,6,

  Het was een GRAP. Pechtold grijpt alles aan om in the picture te komen. Nu ook dit weer. Ik vind een grap een uitstekende bliksemafleider voor spanningen tussen wie of wat dan ook.

  Overigens werp deze hele actie (en ook de oorsprong ervan) een geheel nieuw licht op het aloude clublied van Feyenoord….

  Janus.

 6. “C’est le ton qui fait la musique”.
  Wie zegt wat, wanneer en op welke toon.
  Voorbeeldje: Wie naar een show van Hans Teeuwen gaat weet, dat hij/zij iets anders mag verwachten dan bij een show van André van Duin.

  Vreemd eigenlijk, met de ontkerkelijking lijken er meer mensen dan vroeger fijner dan gemalen poppenstront. Tenen schijnen ook steeds langer te worden.
  Mag ik nog wel vinden dat ik de Canal Parade (zoals men zegt “het hoogtepunt van de jaarlijkse Gay Pride”) een walgelijke wanvertoning vind? Of krijg ik dan ook meteen het stempel ‘homohater’ op mijn voorhoofd?

 7. HenK, 9,

  Ik wil je met jouw reactie toch niet in de kou laten staan.

  Ik ben het in grote lijnen met je eens, alhoewel ik het woord “walgelijke” te overtrokken vind. Maar ze in mekaar slaan is weer iets geheel anders, iets waar jij het ongetwijfeld mee eens bent. Jij zal ze op z’n hoogst met een gedichie om de oren slaan. :)

  Trouwens, ik vind voor een “hoogtepunt” zo’n Canal Parade wel erg lang duren….. :))

  Ik blijf erbij dat het de samenleving als geheel worst (….) zal wezen wat die mensen zijn en hoe ze leven, als we er maar niet mee geconfronteerd hoeven te worden. Ik voel ook weerstand bij twee bekkende kerels op straat, net als bij twee bekkende oudere hetero’s op straat overigens. Ik denk dan: “Ga dat lekker thuis doen en loop er niet mee te koop.”

  Alleen een zich ‘noodzakelijkerwijs belangrijk’ voelende elite windt zicht erover op en gaat dan protesteren. Laat de politie dit afhandelen, lijkt mij. Er is veel meer onrecht dan zo’n incidentele homo-bash.

  Ik heb homo’s vroeger wel eens geadviseerd om zelf een knokploeg te beginnen en die homomeppers in de val te lokken en ze een koekje van eigen deeg te geven, maar nee hoor.

  Het met mekaar hand in hand lopen (of gearmd) is overigens niet alleen een teken van liefde, maar ook een teken van: “Die is van mij en daar moet jij vanaf blijven.” Dit uiteraard (mag je hopen) met wederzijdse instemming van de beide handvasthouders.

  Janus.

 8. Karin, 12,

  Ik had niet zo stil gestaan bij de stemverdeling. Ik Denk dat Denk moeilijk tegen had kunnen stemmen, anders hadden ze er gekleurd, ik bedoel: divers, op gestaan. Maar toch mooi meegenomen. Het zal hen wel kiezers kosten, Denk ik. Maar who cares, de verkiezingen zijn nog heeeeeeeeel ver weg.

  En van de VVD is het dus het eerste kiezersbedrog. Er stond in dat artikel:

  “De VVD stemde tegen beide voorstellen, terwijl de liberalen tijdens de verkiezingscampagne nog voor verplichte voorlichting op het mbo tekenden.”

  Ze willen de onderwijsinspectie niet voor de voeten lopen…..

  Janus.

 9. “De VVD stemde tegen beide voorstellen, terwijl de liberalen tijdens de verkiezingscampagne nog voor verplichte voorlichting op het mbo tekenden.

  VVD-Kamerlid Dilan Yesilgöz zegt nog vierkant achter die handtekening te staan, maar ze wil de onderwijsinspectie niet voor de voeten lopen en voorlichting Bovendien neemt ze liever het lesaanbod eens in zijn geheel onder de loep dan er een onderdeel uit te lichten.”

  Met andere woorden: een onderdeel, zolang dat er niet uit wordt gelicht, van het onderwijs heeft geen functie in het lesaanbod als geheel. Derhalve in het geheel geen functie – kan geschrapt van het curriculum.
  Zo kan rekenen als onderdeel van “het lesaanbod in zijn geheel” wel afgeschaft worden; of aardrijkskunde, of tekenen, of biologie. Zolang je maar zorgt dat die bloedjes een i-Pad ter beschikking hebben.

 10. JPaul,

  Ik deel je kritiek, maar het is wel een “Ik pas in mijn jas; mijn jas past in mijn tas; dus pas ik in mijn tas” redenering.

  Ik denk dat de VVD liever helemaal geen overheidsbemoeienis wil en dat dat de werkelijke achtergrond is van hun standpunt. Alleen in verkiezingstijd moet je iedereen zien te paaien, dus ook de homo’s.

  Dat de VVD ook een Denker in zijn gelederen heeft, zal daar ook wel mee te maken hebben. Of komt dat, doordat het aantal blanken wegens fraude ernstig is gedecimeerd?

  Janus.

 11. Janus @ 15, je schrijft: “Dat de VVD ook een Denker in zijn gelederen heeft, zal daar ook wel mee te maken hebben.” Wat bedoel je daarmee? Is er een lid van Denk dat tevens lid is van de VVD?

  En je zegt: “Of komt dat, doordat het aantal blanken wegens fraude ernstig is gedecimeerd?” Wat bedoel je daarmee? Waar is ‘het aantal blanken’ precies gedecimeerd? Zeker niet in de Tweede Kamer, want daar zitten momenteel immers nul zwarte mensen in. En over welke fraude heb je het precies?

 12. Karin, 16,

  Uit de naam van de woordvoerder van de VVD, Dilan Yesilgöz, maakte ik op dat deze persoon ook een Turkse of Marokkaanse achtergrond heeft, net als onze Denkers.

  Het was een grapje en ik kan me nauwelijks voorstellen dat jij zo onnozel bent dat je dat niet in de gaten had.

  En dat, ehh, die ‘Denker’ in de gelederen, niet het grapje, heeft mogelijk ook te maken met het paaien van kiezers.

  En ik denk ook dat duidelijk is dat het aantal blanken dat wegens fraude ernstig is gedecimeerd, dat dat ook van toepassing is op de VVD, de partij waar ik het over had in 15. Ik geloof niet dat het ooit is voorgekomen in de Tweede Kamer dat er zoveel leden van één partij het veld moesten ruimen vanwege ‘onregelmatigheden’.

  Janus.

 13. Janus @ 17: Dus jij vindt dat je iedereen met een (deels) Turkse achtergrond kunt wegzetten als mogelijk Denk-lid? / verwant aan het gedachtengoed van Denk? Mijn hemel. En in de VVD is het aantal ‘blanken’ ernstig gedecimeerd? Welnee, het barst ervan.

 14. Karin, 18,

  Ik vind dat je hier wel heel erg zit te muggenziften. Het was een grapje en grappen moet je nooit uitleggen, daar worden ze in geen geval beter op. Bovendien gaan grappen wel vaker mank op het één of andere punt.

  En uiteraard is het aantal blanken niet gedecimeerd in de VVD. Moet ik dat ook nog uitleggen? Ik had idd beter kunnen schrijven: het aantal ……. ernstig is gedecimeerd? Nou kan iemand met jouw IQ, jij dus ook, wel invullen wat er had moeten staan.

  Eea heeft me wel op het feit gewezen dat er eigenlijk nooit sprake is van humor in noch jouw columns noch jouw eigen reacties eronder. Jammer.

  J.

  (Na een Paaspauze. Wij hebben dit jaar gebraden Paashaas gegeten. Is dit een grap? De oplettende lezer weet het antwoord. Nee, u krijgt geen gratis iPhone ingeval van een goed antwoord.)

 15. Gebraden Paashaas?
  Welnee, met Pasen smelten we de hazen in plaats van de kazen.
  En ik hou het graag bij mijn bijna antieke Nokia debieltje…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hou me per e-mail op de hoogte van nieuwe reacties op dit artikel.
      (U kunt zich hier abonneren zonder zelf te hoeven reageren.)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.