Partjes

Wat een verademing, die open brief van de burgemeesters van Boxtel en Heusden gisteren. Ze leggen precies de vinger op de zere plek van de recente vluchtelingenproblematiek. Grootschalige opvang van asielzoekers werkt niet, en: start in hemelsnaam van meet af aan met scholing en werk, anders kun je moeilijk van deze vluchtelingen eisen dat ze integreren. Constructieve bonus: de ene burgemeester is van de VVD, de ander van de PvdA. Een duidelijker vingerwijzing kan de regering amper verlangen.

Natuurlijk werkt grootschalige opvang niet. Zet duizend ontheemde en vaak getraumatiseerde mensen bij elkaar, maak dat de buitenwereld ze als een blok van indringers beschouwt, bepaal dat ze het pand niet in of uitkunnen, zorg dat ze amper privacy hebben, en voorkom dat ze iets zinnigs omhanden hebben. Dat is hét recept voor ongedurigheid, onrust, relletjes, depressie en wanhoop in zo’n azc, en voor argwaan en vijandigheid van de lokale bevolking, omdat het de asielzoekers onbenaderbaar maakt. Zo’n aanpak dwarsboomt elke onderlinge handreiking tussen burgers en vluchtelingen.

Bied asielzoekers alsjeblieft een kleinschalige opvang aan, pleiten de burgervaders, een plek waar ze – anders dan nu het geval is – niet elke paar weken of maanden moeten verhuizen; een plek waar ze kunnen aarden. Begin meteen met taalles en laat ze zo snel mogelijk meedraaien in samenleving. Werk, stages, vrijwilligersklussen en het verenigingsleven doen duizendmaal meer voor integratie dan een braaf inburgerklasje. Bovendien biedt zo’n aanpak de asielzoekers een dagbesteding, verschaft het ze een nu smadelijk afwezig besef zichzelf nuttig te maken, en biedt het ze perspectief op integratie: een nieuw leven te kunnen opbouwen.

We weten allang dat grootschaligheid zelden goed uitpakt. Het werkt niet in het onderwijs, het werkt niet in de ziekenzorg, het werkt niet in de kinderopvang, en evenmin in de bejaardenzorg. Op zowat alle terreinen komen we – door schade en schande wijzer geworden – terug van schaalvergroting, van de grofmazige aanpak. Waarom houden we er in de asielopvang dan ineens zo stellig aan vast?

Want, om eerlijk te zijn: de gedachte aan duizend vluchtelingen die ineens gehuisvest zouden worden op de Oostelijke Eilanden, mijn thuisbasis, zou mij ook van mijn stuk brengen. Zeker als dat pand vervolgens als een fort wordt behandeld. Maar als het er vijftig waren, zou ik geheid naar het buurthuis gaan om uit te zoeken of er wellicht iets is dat ik kan doen om bij te dragen aan hun welzijn en aan hun integratie: taalles, naailes, spullen helpen repareren, iemand ’s meenemen naar een museum of naar de bioscoop.

Ooit heb ik geleerd dat wanneer een probleem je boven het hoofd dreigt te groeien, je het moet opdelen in kleinere partjes. Dan blijkt het vaak vanzelf behapbaar te worden.

Author: Spaink

beheerder / moderator

13 thoughts on “Partjes”

 1. Een verademing inderdaad! Het COA ziet grootschalig als “goedkoper” omdat zij enkel het beginstukje onder hun verantwoordelijkheid beschouwen van de lange weg tussen binnenkomst en hier meedoen of het land van vertrek weer opbouwen.

  De landelijke politiek kijkt ook naar “kosten optimaliseren” op dat kleine stukje. Fijn dat diverse burgemeesters en anderen naar het grotere geheel kijken, en er juist “de participatiesamenleving” vorm en inhoud mee (willen) geven.

 2. Ja, inderdaad een mooie blog maar wil er graag iets aan toevoegen. Kleinschalige opvang is beter dan grootschalige opvang maar ook erg belangrijk is dat asielzoekers vanaf dag 1 voor zichzelf kunnen koken. Ik heb zelf in de jaren negentig van de vorige eeuw in een asielzoekerscentrum gewerkt en denk daarom enig recht van spreken te hebben. De grootste spanningen in de centra ontstonden door gebrek aan kookmogelijkheden. De meeste centra hadden cateringbedrijven die het saaie en eentonige eten verzorgden. En dat maanden en maanden, zelfs jaren achter elkaar. Het gevolg was een wildgroei van kookplaatjes die her en der in stopcontacten werden gestoken. De catering ging door maar er werd in de praktijk steeds minder gebruik van gemaakt (verspilling dus). En er moest voortdurend worden opgetreden tegen die ‘illegale’ kookplaatjes. ZELF KOKEN is erg belangrijk voor de bewoners zelf en voor de integratie, whatever that means. En als die zelfkookmogelijkheden er onvoldoende zijn, zorg er dan voor dat de ‘illegale’ kookplaatjes veilig zijn. And believe me, asielzoekers kunnen over het algemeen erg goed koken.

 3. Uiteraard is klein beter dan groot. Groot veroorzaakt ghettovorming, vergroot onvrede, versterkt bekrompen opvattigen, radicalisering enz. Alle negatieve aspecten worden dan ook groter, maar dan in het kwadraat.

  En alle prachtige maatregelen die dan genomen moeten worden, ook prima. Maar dat alles bij mekaar wil niet zeggen dat dit probleem dan opgelost zal worden. De toestroom zal op een gegeven moment zo groot worden dat we die hoe dan ook niet meer kunnen behappen, ook niet meer in kleine partjes.

  En dan vergeet ik nog dat vele van die mensen zwaar getraumatiseerd zijn en dus allesbehalve makkelijk te integreren zijn, als dat al mogelijk is. Iets wat zich (hopelijk in mindere mate) ook bij uitkeringsgerechtigden voor doet, maar waar zelden naar gekeken wordt.

 4. ‘t Zal mij benieuwen waarop dit alles uitloopt. Aanvulling van immigranten/vluchtelingen (100.000 totaal, nu) met erin verborgen enkele oorlogsmisdadigers en losbollen

  http://www.volkskrant.nl/buitenland/twintig-syrische-asielzoekers-verdacht-van-oorlogsmisdaden~a4254165/

  uit islamitische dictaturen vermeerderen de al nijpende problemen in Europa alleen maar meer. Niet echt lekker ook voor de wel goed geïntegreerde moslims ook, vnl. NIET van soenitische huize, waarvan sommigen hier hun toevlucht JUIST hebben gezocht, ooit.

  /europa.http://www.tvgids.nl/Molenbeek/programma/20091708/

  Let wel: steeds meer komt a/h licht, de ijsberg legt zich steeds meer bloot. We weten nog lang niet alles en ik voorspel niet veel goeds. We blijven belazerd worden, tegen elkaar opgezet. Maar ja, als je dat zelf al langere tijd aan den lijve ervaart, voel je dat eerder aan je water, denk ik.

 5. Anna (6),

  “‘t Zal mij benieuwen waarop dit alles uitloopt.”

  Dat is vrij makkelijk te voorspellen. Het is een Zionistische invasie. Nee, niet van Zionisten, maar de taktiek is Zionistisch: je dringt een land niet met wapens binnen – dan krijg je gewapend verzet tegenover je – maar als een soort grondwater. En als je dan in de meerderheid bent, neem je de macht over. Zo is het huidige Israel ontstaan. En daar komen gezinshereniging en voortplantingsnelheid nog bij.

  De Zwarte Pieten discussie bij ons is daar een voorbeeld van. Naarmate de groep donker- dan wel halfdonker gekleurde mensen hier toeneemt, neemt het verzet tegen Zwarte Piet toe. En dan hebben we de Diewertje Blokken die daar ‘genuanceerd’ tegenover menen te moeten gaan staan en ondertussen ons erfgoed verkwanselen. Dat zal straks in het groot ook gaan gebeuren, ehh, het gebeurt al. Dat heet “politiek correct”.

  En de politici, die graag de indruk willen wekken dat ze alles onder controle hebben, verhullen de werkelijke situatie en het werkelijke gevaar. En zo stromen de bekrompenheden ons land en Europa binnen, als grondwater. En dat er oorlogsmisdadigers tussen zitten, ach, wij hebben nou ook niet bepaald schone handen. Ik hoef maar naar Indonesië en Nieuw-Guinea te verwijzen. Bovendien is dat een te verwaarlozen percentage.

  Janus.

 6. Ummmm ik woon in allochtonen wijk, als ( bijna ) enigste blanke, ( soms soms ) ik verlang wel eens weer om in Holland te wonen ipv van allochtonie!

 7. Goh, Janus. Hier ben ik het helemaal met je eens! Gek hè? Behalve dan dat Israël middels snel en veel fokken haar positie heeft verstevigd.

 8. Nee Anna, de Zionisten fokken idd niet zo. De Moslims wel, de ‘oorlog via de baarmoeder’ maakt zelfs onderdeel uit van hun strategie.

 9. Nou ja – even nuanceren – dat zal lang niet voor alle Moslims gelden. Overigens hadden de Roomsen vroeger ook die strategie, het staat zelfs in de Bijbel. Er staat: “Gaat heen en vermenigvuldigt u”, maar voor mij was “Gaat heen” voldoende geweest. :)

 10. mooi geschreven Karin
  en dan nog meteen aandacht voor de trauma,s
  zo snel mogenlijk, dat kan ook beter klein schalig
  dan zijn er meer mogelijk heden

  ik zag al kleine klasjes
  speciaal voor de kinderen om ze de taal te leren
  en met de trauma,s om te gaan
  mijn woonbegeleidster heeft geholpen op te vangen
  die mensen hebben heel wat mee gemaakt..

  dit is niet anders als wat onze voorouders deden in de oorlog
  vechten en vluchten en ze zijn ook goed opgevangen vaak
  daardoor wonen er ook overal nederlanders
  en nederlanders hebben zich daarvoor ook lang niet altijd netjes gedragen
  als we eerlijk zijn…

 11. Hoi toen ik eerst hoorde over hooddoekjes verbod in Frankrijk, vond ik het tikje TE, ja toch klein beetje Rotterdams zijn met de instelling fuck the police we hebben al wetten genoeg!

  Toen kreeg je indirect dan daardoor de aanslag in Parijs met 30 doden! Umm…..
  Aan de andere kant als je hoodoekjes in Holland zou verbieden dan a* hebben de vrouwen geen andere keuze meer dus is positief, en b* het zou de aanzuigende werking van Europas rijkdom op Molsims doen afnemen, zonder hooddoekjes vinden ze het maar saai hier ( en raar hier )

  Zou je een hoofddoekjes verbod steunen in Holland als je daarmee weet dat je over 3 jaar een aanslag krijgt met 30 doden? Weegt de saaiheid op tegen 30 doden? Saai is ook slecht voor een mens!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hou me per e-mail op de hoogte van nieuwe reacties op dit artikel.
      (U kunt zich hier abonneren zonder zelf te hoeven reageren.)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.