Aandacht loont

Heerlijk, een ziekenhuis dat bij zinnen komt! Het Nijmeegse RadboudUMC heeft ontdekt dat het loont om langer met patiënten te praten. De trend is een heel andere: ingegeven door de efficiëntiedrang van zorgverzekeraars – die menen dat snel gelijkstaat aan goedkoper – is haast het devies. Korte gesprekken met de artsen, snelle diagnoses, vlotte behandeltrajecten, korte opnames.

Alleen: dat hoge tempo pakt onverwacht uit als ‘een efficiënte route naar hogere kosten’, constateert ook zorgverzekeraar VGZ. ‘De zorg wordt duurder, juist door te besparen op tijd.’

Bij het Radboud zijn ze, door meer tijd te nemen bij het bepalen welke vorm van prostaatkanker iemand heeft, inmiddels goed in staat te onderscheiden tussen agressieve versus de kalme, feitelijk ongevaarlijke vormen van de ziekte. Door ruim tijd te nemen om opties met patiënten te bespreken en ook de nadelen van diverse ingrepen fatsoenlijk te belichten, is het Radboud in staat om overbehandeling flink terug te dringen. Netto resultaat van hun aanpak: waar andere ziekenhuizen in 90% van alle prostaatkankers daadwerkelijk ingrijpen, doet het Radboud dat slechts in 70% van de gevallen.

Niet alleen uit besparingsoogpunt is dat een goede zaak. Veel prostaatoperaties zijn overbodig: de patiënt zal nooit last krijgen van de ziekte. Wél ingrijpen heeft daarentegen vaak heftige gevolgen voor de patiënt: er is een redelijk grote kans op blijvende incontinentie en impotentie. De kwaliteit van leven van patiënten gaat met deze aanpak zodoende met sprongen vooruit, vergeleken met de vlotte, ‘efficiënte’ aanpak..

Anders dan artsen op voorhand vreesden, kiezen patiënten na een uitgebreid gesprek over alle voors en tegens van behandelingen wat vaker voor een behoudender aanpak. Lang niet iedereen wil de meest invasieve, intensieve of agressieve behandeling. Terwijl dat in de rap-vlot-snel scenario’s juist de trajecten zijn die artsen voorstellen; een terughoudende aanpak vergt meer spreekkamertijd, nodig om tot afgewogen keuzes te komen. Je zit al snel een uur met een patiënt te praten over allerlei behandelopties, terwijl verzekeraars liefst zien dat artsen in tien minuten tijd vertellen wat het behandelplan is.

De allergrootste winst lijkt mij trouwens nog niet eens te schuilen in de kostenbesparing die het tegengaan van overbehandeling oplevert. Het ware nut van deze aanpak is dat hij vertrouwen schept tussen arts en patiënt. Patiënten krijgen grondige voorlichting, er is ruim tijd voor hun vragen, aarzeling en angsten, en in deze aanpak gaan artsen gaan niet simpelweg uit van een voorgeschreven traject van behandeling, maar luistert naar de wensen en overwegingen van de patiënt.

Dan voel je je in vertrouwde handen, als patiënt. Het grappige is: ook dat werkt kostenbesparend. Wie zijn of haar specialist vertrouwt, is minder bewerkelijk en minder veeleisend dan een patiënt die zich geen raad weet.

Author: Spaink

beheerder / moderator

10 thoughts on “Aandacht loont”

 1. De wal keert het schip kennelijk. Wie weet gaan VVD-ers ook nog ‘s begrijpen dat de humane aanpak de meest efficiënte is.

  Ehh, deden we het vroeger ook al niet zo?

 2. Het zou helpen als mensen met een ernstige ziekte niet zouden worden overgeleverd aan arts-assistenten. Die aio’s willen graag, maar zaaien twijfel omdat ze nog niet volleerd zijn en geen zekerheid kunnen bieden.
  In 2003, dus vóór de privatisering van de zorg, bleek ik een erg laag HB te hebben. De huisarts heeft mij via zijn verwijzing 2 weken lang overgeleverd aan de duivels van het Flevoziekenhuis in Almere. Daarna kwam ik in het AMC terecht, waar men vaststelde dat ik een ongeneeslijke vorm van lymfeklierkanker heb. En dat was alleen maar dankzij de woede en ongerustheid van mijn vrouw, die geen genoegen nam met wat ons werd voorgetwijfeld.

  Ik wil hiermee aangeven dat dat uitgebreide gesprek niet nodig is als de juiste persoon op een zaak wordt gezet.

  1. Pieter @ 3: Maar zelfs met zo’n bittere diagnose loont een uitgebreid gesprek. Wat zijn je opties, wat kan, wat kan niet, wat is de last van een behandeling, wat levert die je statistisch gezien op? Plus: du moment dat jij weet dat je behandelend arts je klachten, je vragen en je aarzelingen serieus neemt, ben je beter gewapend, en hebben jullie voor de komende jaren vrijwel zeker een betere verstandhouding.

   Ik bedoel te zeggen: kennis en deskundigheid alleen zijn niet zzaligmakend.

 3. Als ik mij een expliciete aanvulling mag permitteren: het lijkt mij een wereld van verschil qua stress en angst voor de patiënt die naar huis gaat in de wetenschap dat er niet ingegrepen hoeft te worden.

  Daarnaast is mijn zeer positieve ervaring met het Radboud UMC al vele jaren, en op meerdere afdelingen, dat ik altijd alle tijd en oprechte aandacht heb gekregen voor mijn complete lijstjes bespreekpunten.

  Kennis en deskundigheid zijn vitaal, evenals het met respect zien van de patiënt als beslispartner. Mondig of minder mondig.

  Maar je hebt gelijk, het is op zichzelf een heel positief stemmende ontwikkeling, waar je aan refereert in je tekst. Die inderdaad wat meer aandacht verdient, dan er in de pers aan gegeven is.

 4. Tsja, dat een mens ook gewoon als een mens gezien en gehoord wordt, lijkt nu opeens heel vooruitstrevend. Fijn dat dit nu ook onderkend wordt :-) En inderdaad met eerlijke voorlichting, kan er veel leed bespaard blijven. Zowel op menselijk vlak als economisch…

 5. Alleen maar positieve ervaringen, ik. Ook terechtwijzingen vriendelijk, doch beslist en met uitleg. Zelfs voor dummies.
  Noem het kleinigheden; maar toch. Hulde!

  Herstel: tweemaal in mijn carrière/loopbaan/strompelpad kwam ik, helaas, in de medicijnliedenpopulatie een knurft (m/v) tegen. Zonder zwaar gevolg.
  Mazzel gehad; blijkbaar.

  Deze column samenvattend: “goedkoop is duurkoop”. Nu nog zien wat VGZ en andere verzekeraars hier gaan mede aanvangen… .. .

 6. Prima artikel, al gaat het niet alleen om de tijd nemen. Een oncologie verpleegkundige die goed bijgeschoold is met de laatste pijn behandelingen kan veel betekenenin de verschillende stadiums van een behandeling, ook bij de besluitvorming.
  Tijd nemen, en vooral kwaliteit van de gesprekken maakt het verschil. Daar ben ik het dus helemaal met dit artikel eens.

 7. Zo logisch! Helemaal mee eens, ik durf zelfs te stellen dat t voortijdig overlijden scheelt… (Als onze artsen echt goed gezorgd en geluisterd hadden Had onze dochter ws eergisteren haar 14e verjaardag gevierd ipv ..)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hou me per e-mail op de hoogte van nieuwe reacties op dit artikel.
      (U kunt zich hier abonneren zonder zelf te hoeven reageren.)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.