Tegenbeweging

The Guardian had op 23 oktober een mooi artikel over de opmars van de e-sigaret, oftewel het dampen. E-cigarettes: a consumer-led revolution.

Een paar mooie quotes uit het verhaal:

“A recent Public Health England report stated that e-cigarettes are 95% less harmful than cigarettes, a controversial figure. However, as Linda pointed out, it’s almost irrelevant whether e-cigarettes are 95%, 90% or even 80% less harmful than cigarettes. What’s important, is that they are less harmful.”

“The sheer reach of e-cigarettes is their most powerful weapon. While behavioural support for cessation, combined with NRT or varenicline, has been underused by smokers wanting to quit, the rise of e-cigarette use over the past five years has been unprecedented. There are now an estimated 2.6 million vapers in the UK. With such a large numbers of users, even modest levels of smoking cessation success from their use will have a large impact on cessation rates.”

En de allermooiste:

“Never before has a route out of smoking garnered as much support from its users. As far as I know, there are no online forums for nicotine patch users to discuss optimal patch placement, no celebrity endorsements for nicotine lozenges and no users of nicotine nasal sprays challenging European Union Directives.”

Dat laatste is wat mij ruim twee jaar geleden bij de kladden greep. Rokers die uit eigen beweging van tabak overstapten naar de esig, en die elkaar helpen en het dampen onder elkaar promoten. Opmerkelijk: dampers ondervinden momenteeel veel tegenwerking van overheden, van de tabaksindustrie én van de gezondheidsindustrie. Maar dampen blijkt de beste manier te zijn om roker over te halen…


Aantal reacties: 2