‘Going Clear’

Dinsdag 19 mei zond de VPRO “Going Clear” uit, de spraakmakende documentaire die Alex Gibney recent over Scientology maakte. Gibney geeft een historisch overzicht van de sekte en doorspekt dat met de verhalen van ex-leden. Het bijzondere van deze documentaire is dat al die ex-leden stuk voor stuk lang hebben meegedraaid en zeer hoog in de organisatie hebben gezeten. De meesten van hen zijn kort geleden vertrokken, ze kennen de club als hun broekzak, en ze klappen nu flink uit de school. Ze vertellen over manipulatie, uitbuiting, mishandeling, wangedrag, oplichterij, chantage, dwangarbeid en zelfs opsluiting, en het meest pijnlijke van alles: over het bedrog en zelfbedrog dat ze tijdens hun verbijf bij de sekte pleegden.

De documentaire is zeer indrukwekkend. Op een enkele -naar mijn idee trouwens totaal overbodige- gedramatiseerde scène na, wordt de geschiedenis van Scientology en het relaas van de ex-leden zonder opsmuk uit de doeken gedaan: de feiten kunnen gerust voor zichzelf spreken. De gezichten van de ex-leden zeggen voldoende.

Floortje Smit interviewde me voor VPRO’s “Nooit meer slapen” over Scientology en over Gibneys documentaire. Dat radiofragment is hier te beluisteren. (Duur: 10 minuten.) ‘Going Clear’ is nog tot 26 mei hier terug te zien. Jammer dat-ie niet wat langer beschikbaar blijft! Toevoeging d.d. 24 mei: die niet-ondertitelde versie staat momenteel in z’n geheel op Youtube.

Author: Spaink

beheerder / moderator

36 thoughts on “‘Going Clear’”

 1. hoezo interviewde ze je voor de vpro over Scientology? wat weet jij nog echt van de club? Over de oorsprong die met Jack Parsons te maken had. en de overeenkomst van S. met andere bolwerken als het boek Henoch, de Mormonen.. over de relatie met ufo’s.

 2. waarom op je site kijken? Nog meer Karin geklets, daar waar andere boeken een veel beter in zicht in scientology geven; Budd Hopkins, Nick Redfern etc. Maar die ken je niet en die kwakzalvers van de vpro net zomin.

 3. dat is misschien een beetje ingewikkeld om uit te leggen. Ik kan ook vragen waarom jij je op het terrein van Sc. hebt begeven, waar je volgens mij niks te zoeken had. Maar met dat soort verwijten schieten we niks op.

  Dan die flutfilm, Going Clear: onnozele mensen: de eerste knakker had nog nooit van Scientology gehoord en wilde uit nieuwsgierigheid een lezing bijwonen. Kommop zeg; heeft deze vent zijn hele leven in bad gezeten? Uit welke wereldvreemde sekte moet je komen om je bij de sekte Scientology aan te sluiten?

  Verder wordt er geen verband gelegd met de Mormonen, het boek Henoch en jawel… de islam! Kortom: kutfilm. Je hebt je 20 jaar verdiept in Sc. maar je weet echt niet waar dit over gaat. Het gaat veel dieper dan intimidatie. Het staat me tegen dat bij de Vpro steeds dezelfde kletskousen aan de orde komen. Zoals Onze Man in Teheran: niks over de Eindtijdverwachtingen. Zo ook met Scientology: de Vpro snapt totaal niet waar dit over gaat.

 4. Jan @5: Laat ik het zo zeggen: Scientology dook in mijn achtertuin op, en daarna hebben ze tien jaar lang rechtszaken tegen me gevoerd. De man die vertelde dat-ie indertijd niets van CoS wist, had het over de jaren tachtig van de vorige eeuw: je lette duidelijk niet zo op.

  Wanneer je ‘Going Clear’ afdoet als een ‘flutfilm’ en daarna je geloof in de Eindtijdverwachrigen belijdt, weet ik dat verder geen aandacht aan je ga besteden.

 5. 1. ah, Sc. duikt nooit in mijn achtertuin op. Zal wel komen omdat ik mijn schuurtje heb afgebroken.

  2. Inderdaad, in de jaren 80 van de vorige eeuw had nog nooit iemand van Scientology gehoord.

  3. inderdaad, iedereen moet naar jouw gezemel luisteren, maar andersom ho maar. Dan krijg je het dat je 20 jaar met iets bezig bent en er nog niks van snapt.

 6. Ik vind het wel een interessante docu. En heb net zo geintrigeerd gekeken naar de aflevering van Rambam. Hoe kan het, dat een organisatie die zo overduidelijk zich schuldig maakt aan strafbare feiten, niet aangepakt kan worden?
  He bracht ook wat nare associaties met zich mee voor mij (en mijn partner): jaren geleden waren wij betrokken bij een hulpverlener die er -achteraf bezien – sekte-achtige Praktijken op na hield en dingen gedaan heeft die gewoon niet door de beugel kunnen. En toch hebben we hem ook niet kunnen aanpakken, hij heeft zich juridisch heel slim ingedekt- de persoon van Ron Hubbard deed me erg aan hem denken. Enge man.

 7. Jan, jouw achtergrond is overduidelijk. Lastig voor je dat niemand ooit begrijpt waar scientology wel voor staat. En uiteraard ligt het voor de hand om ex-Sc. weg te zetten als leugenaars. Jij legt ook niks uit, je spreekt alleen tegen op een defensieve en agressieve manier, zonder enige inhoud. Dat past dan weer wel goed in de lijn van scientology. Dat de ‘afvalligen’ aanzienlijk verderstrekkende kennis en ervaring hebben met sc. en meer stappen hebben doorlopen maakt het toch moeilijk om de minder gevorderde leden al te serieus te nemen. maar goed, onwetendheid en blinde naïviteit liggen vaker ten grondslag aan fanatisme dan aan ‘gelijk’.

 8. Going clear. Dit is taalgebruik met een hoog “1984” gehalte. Mensen die in de tentakels van Scientology zijn terecht gekomen, worden allesbehalve ‘clear’, maar ze zijn wel chantabel door alles wat deze sectie over de leden weet.
  Kritiek op Scientology is niet toegestaan. Daar wordt uitermate agressief op gereageerd? Waarom vraag je je af? Uit welke angst komt deze agressie vandaan
  Enkele jaren was er ook een Engelse documentaire over Scientology. De maker ervan -volgens mij John Sweeney – werd vervolgens geïntimideerd, bedreigd, gestalkt enz.
  Going Clear Jan, maakte ons weer een keer helder hoe het werkelijk zit. Nu jij nog Jan?

 9. Bram:

  De roots van Scientology gaan terug op Jack Parsons en Aleister Crowley; net als de roots van Nasa dat veel meer een religieuze organisatie is dan je denkt. Nasa betekent in het Hebreeuws: optillen; omhoog tillen. Het is de tegenhanger van het Griekse Atlas die de hemel omhoog tilde. Sc. duikt af en toe op in de ufo-literatuur zodat het aannemelijk is dat we met een Baal-religie te maken hebben, net als de Mormonen en de islam. Satan zelf zit erachter. Scientology, islam en Mormomnen zijn de voortzettingen van de Baal-religies die in het Oude Testament israël teisterden. Het is zeer wel mogelijk dat Ron Hubbard net als Plato een occulte openbaring heeft gehad. Jack Parsons en Aleister Crowley hebben ooit gebprobeerd om de poort naar Babalon te openen en sindsdien zitten we middenin het ufo-fenomeen en sindsdien hebben we te maken met sektes als Scientology. Maar daar snapt de vpro toch niks van. Scientology is duidelijk een Eindtijdverschijnsel.

 10. Jan, veel woorden en theorieën, waarmee je voorbij gaat aan alle vraagtekens, kritiek en feitelijkheden die er rondom sc. bestaan. De indruk die mij van jou rest is die van een paranoïde psychotisch complotdenker die beter niet tegengesproken kan worden, aangezien de kans aanwezig is dat jouw ideeën en overtuigingen door jou nimmer zullen worden betwijfeld en de behoefte om anderen te overtuigen eveneens nogal rigide is.

 11. en de indruk die ik van jou heb alsmede van je nep-intellectuele vriendjes is dat je een verwaande kwast bent om mij zo te benoemen.

  Complotdenken heeft met politiek te maken. Wat ik benoem heeft met hemelse occulte machten te maken. Dat is wel een verschil.

  Groeten aan die nerds van de vpro.

 12. Jan, volgens mij laten we de inhoudelijke -voor zover daar sprake van is- discussie zijn voor wat het is. Ik bedoel dit niet arrogant en doe er vooral mee wat jou goeddunkt: zoek hulp. Wees niet bang voor geestelijke gezondheidszorg, accepteer medicatie indien nodig… Ook jij bent een mens, ook jij kunt de realiteit uit het oog verliezen zonder dat je dit wil. Steek die energie die je nu kwijt bent aan jouw wantrouwen, het naarstig zoeken naar verbanden tussen mens, aarde en hemelse zaken en alles daartussen, goed of kwaad, in de realiteit die je wel kunt bevatten.
  Sterkte!

 13. meneer Bram is afkomstig uit de kolonie van moreel verheven verwaande kwasten. Dat Karin hem toelaat op haar weblog, zegt al genoeg.

 14. @ Spaink (4).

  Q: “Jan, wat zoek je in hemelsnaam op mijn website?”

  Potje om azijn in te pissen? :))

  Nou Jacinta (8), die aflevering van Rambam vond ik nogal puberaal. Oké, er werd wel iets in duidelijk gemaakt, maar verder dan het voorportaal zijn ze niet geweest.

  Bram (9), naast onwetendheid en blinde naïviteit ligt meestal ook een sterk minderwaardigheidscomplex ten grondslag aan fanatisme. Bij mensen die echt worden achtergesteld is een minderwaardigheidscomplex begrijpelijk, maar vaak is daarvan geen sprake.

  Jan (11), Aleister Crowley is zo mogelijk de meest omstreden esotericus/magiër die er geweest is. Het is maar zeer de vraag of zijn weg – druggebruik oa – werkelijk spiritueel inzicht oplevert. (Maar mogelijk bedoel je dat ook.)

  “een Baal-religie”. Nou baal ik van veel religies…. :) Het is echter niet Satan die erachter zit, maar de manipulerende mens die misbruik maakt van de bange mens. Overigens een interessant stukje dat 11 van jou, maar als Scientology duidelijk een eindtijdverschijnsel is, dan maakt het dus onderdeel uit van de ramp. :))

  Jan (13): “Scientology wordt geleid door satan zelf.”

  Dan zou je het toch roerend eens moeten zijn met Karin?

  En Bram (14), die uitspraak van Jan in 13 is toch de meest ultieme kritiek?

  Toch grappig hoe deze discussie is geëscaleerd en dat terwijl, na de nodige onduidelijkheden, het toch om allemaal mensen gaat die zich kritisch ten opzichte van Sc opstellen. Alleen de invalshoeken verschillen nogal.

  Geamuseerde groet, Janus.

 15. Frans @ 10: Een van de mensen die John Sweeney toen zo intimideerden, was Mike Rinder, die inmiddels uit Scientology is gestapt en die in de documentaire vertelde waarom…. :)

  Jan, je bent hier geregeld volkomen off-topic, ik heb daarom een aantal berichten van je gecanceld.

 16. Het was een onthutsende documentaire. Nog nooit zo’n merkwaardig mengsel van onbenullige kwakzalverij en kwaadaardige agressie gezien als in deze club.
  Vrijheid van godsdienst is goed, maar dit is geen godsdienst. Dit is een boosaardige, parasitaire club die zo veel als mogelijk moet worden tegengewerkt.
  Hulde voor de mensen die de moed hebben dit te doen!

 17. Wat ik onthutsend vond, was hoe ver Hubbard en zijn opvolger gingen, alleen maar om geen belasting te hoeven betalen.
  Eén van de geïnterviewden zegt dat Scientology een uitdrukking is van de wanen van de oprichter. Ik vrees dat dit wel waar is.

 18. Hé Karin, ik moest meteen aan jou denken toen sc weer in ‘t nieuws was. Ik ben een van de mensen die zich nog heel goed herinnert hoe dat toeging 15 jaar geleden. Je tijd vooruit. Fijn dat je still going strong bent!

 19. ah, Karin wordt weer op een voetstuk geplaatst. Hoezo was ze haar tijd vooruit? In de jaren 80 wist iedereen al dat Sc. foute boel was. Behalve de gebruikelijke onnozele halzen met teveel geld op zak. Ik ken thans ook een stel tweeverdieners die van gekheid niet weten wat ze met hun vrije tijd moeten doen en zich met allerlei sektarische clubjes inlaten.

  Verder weet Karin na de die jaren nog steeds niks van de occulte wortels van Sc. Haar tijd achteruit, zul je bedoelen.

 20. Jan,
  als jij nu eens begint met de oprichting van een nieuwe religie, scijantology. Heb jij het voor het zeggen, met jouw humeurige toon sowieso een “baal”religie en jouw fantasie is groot genoeg om L.R.H. voorbij te pennen… Wat wij allemaal niet van jou kunnen leren, ik geloof het haast niet… Veel plezier! ;)

 21. Jan (23), als jij stelt: “Verder weet Karin na de die jaren nog steeds niks van de occulte wortels van Sc.”, dan lijkt het me handig als jij daar dan ‘s wat over vertelt. Op de manier waarop jij reageert heeft niemand er wat aan.

  J.

 22. Poeh, Jan JIJ weet er een hoop van zeg.

  ==Het is zeer wel mogelijk dat Ron Hubbard net als Plato een occulte openbaring heeft gehad. Jack Parsons en Aleister Crowley hebben ooit gebprobeerd om de poort naar Babalon te openen en sindsdien zitten we middenin het ufo-fenomeen en sindsdien hebben we te maken met sektes als Scientology.==

  Vertel er inderdaad es wat meer van!

  Om jou hoeven we ons geen zorgen te maken.

  Des te meer om ons nageslacht. Want het kan iedereen overkomen, verzeild te raken in e.o.a. sekte-achtige omgeving. Ieder mens heeft, ondanks zelfs een evt. sterk karakter, zijn of haar zwakke momenten. En precies DAN kan “men” toeslaan. Ongemerkt komt men vervolgens heel langzamerhand met de rug naar de maatschappij te staan, afhankelijk van hoe geraffineerd het gespeeld wordt.

  Dus ik vind het heel goed dat Karin zich in deze materie verdiept heeft.

  Zodra ouders merken dat hun kinderen proberen helemaal met hen en/of vriendenkring proberen te breken, moet men alert worden. En dan NOG. GEEN finale breuk sluit een totale hersenspoeling geenszins uit.

  De situatie waarin ze zeiden in die film hoe de gevangenen zouden reageren als de FBI hen wilde bevrijden uit The Hole, dat ze daar uit vrije wil zaten, kan zeer goed ook in Nederland op kleinere schaal voorkomen.

  Om bovenstaande vraag ik me af in hoeverre de huidige deradicaliserings projecten kans van slagen hebben.

  Verder ben ik het met janus eens:

  ==als Scientology duidelijk een eindtijdverschijnsel is, dan maakt het dus onderdeel uit van de ramp. :))
  Jan (13): “Scientology wordt geleid door satan zelf.”

  Dan zou je het toch roerend eens moeten zijn met Karin?==

  Niet zo lelijk tegen Karin doen, hoor!

 23. Raël gevaarlijk?
  In vergelijking met Claude Vorilhon was Lafayette Ronald Hubbard een hoogbegaafde intellectueel, een ziener… ;-))
  Wordt het hier geen tijd voor een nieuwe Lou de Palingboer?

 24. fixeer je toch niet zo op de details; op hoogbegaafdheid of op fysieke martelingen bij de ene sekte wel en de andere niet; daar gaat het niet om. Het gaat om de koker waar ze uitkomen. Raël, Scientology, Mormonen, Isthar Commando, Intergalactische Federatie en islam komen uit dezelfde koker van de gray aliens.

 25. de baas van Scientology is niet Ron Hubbard maar Xeno. Ik wil wedden dat hij dezelfde personage is als Ishtar van de Galactische federatie. Hij is sluw. de ene keer doet hij zich voor als een wijze persoon die ons wil helpen met de milieuproblematiek. Bij de andere sekte zoals Scientology is hij een tiran.

 26. het verbaast me dat Karin nog nooit de Men in Black op bezoek heeft gehad met al haar geklets over Scientology. Dan heeft ze echt een probleem.

 27. Hum, deze discussie begint steeds vreemder te worden, maar niet minder interessant. Bedankt voor de namen heren, dan heb ik weer ‘s wat na te zoeken.

  Wat mij vooral opviel in Going Clear was de entourage van de Scientology. Met name die presentaties in grote zalen met zo’n enorm groot soort van schild of embleem achter de ‘grote man’. Het had iets van een CIA- of Pentagonpresentatie. Daaruit blijkt dat ze tot de grote (machtige) organisaties gerekend willen worden. Met spiritualiteit heeft dat niets te maken, wel met machtsstreven.

  Overigens, dit is niks nieuws, want bij de Rooms-Katholieke kerk zie je ook al dit soort pracht en praal en dergelijke pracht en praal duidt alleen maar op wereldlijkheid en niet op spiritualiteit. Waarmee ik niet zeg dat spiritualiteit niks met het leven in deze wereld te maken heeft, verre van dat, maar dergelijke pracht en praal is alleen maar een ego-ding, al of niet collectief, en dan begrijp je er toch weinig van.

  Er zijn trouwens nog meer overeenkomsten tussen Scientology en de Rooms-Katholieke kerk: alle wantoestanden die zich binnen de Sc-kerk voorgedaan hebben en zich daar nog voor doen, kwamen – en komen nog, tot op zekere hoogte – voor in de Rooms-Katholieke kerk. Niets menselijks is ook hen vreemd.

  Groet, Janus.

 28. Jan (32),

  Die Men in Black durven niet bij Karin op bezoek. Ze steekt gewoon haar kruk tussen hun benen, ik bedoel ‘poten’, zodat ze de tanden uit hun bek vallen. :) Daarna schopt ze hen hun ufo weer in, waarna dat ding een zelfs voor ufo’s snelheidsrecord breekt om weg te komen.

  J. :))

 29. Xenu/Xemu/Xeno… Men in Black… de Galactische federatie…
  Toch jammer, dat matige/slechte science fiction-schrijvers zoveel invloed krijgen op allerlei labiele types, die op zoek zijn naar iets, dat het gat kan vullen dat is ontstaan na het loslaten van hun religie.
  Wanneer ze minder kwaadaardig waren, zou ik er om kunnen lachen…
  Mijn motto blijft:
  https://www.youtube.com/watch?v=Ei-WsxN3snk

 30. Brrr.. Hoe steviger de doofpottencultuur, hoe heviger de excessen… Ik ben er overigens van overtuigd, dat bepaalde hooggeplaatste personen een belang hebben bij het blijven voortbestaan van Scientology. Als het zomaar een rare sekte was, hadden ze er met alle strafbare feiten die inmiddelss aan het licht zijn gekomen, allang een einde aan kunnen maken, lijkt mij…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hou me per e-mail op de hoogte van nieuwe reacties op dit artikel.
      (U kunt zich hier abonneren zonder zelf te hoeven reageren.)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.