Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /htdocs/www.spaink.net/wp-content/advanced-cache.php on line 489

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /htdocs/www.spaink.net/wp-content/advanced-cache.php on line 489
Karin Spaink - Ga maar!

Ga maar!

Opgeteld bedroegen de bonussen op Wall Street vorig jaar 28,5 miljard dollar. Dit uitgesmeerd over 167.800 mensen, die gemiddeld (inclusief onderknuppels) al een salaris van zo’n twee ton per jaar kregen. Bijna 30 miljard: daar kun je flink wat van het begrotingstekort mee wegwerken, toch?

Zet dat bonusbedrag af tegen het inkomen van werknemers met een fulltime baan en een minimumloon. Daarvan telt de Verenigde Staten er net meer dan een miljoen van, en ze verdienen 7,25 per uur. Hun verzamelde inkomen in 2014 was 14 miljard dollar.

Oftewel: het ‘extraatje’ voor de bankiers is dubbel zo hoog als wat de fulltime minimumloners in de VS samen verdienen. Je hart krimpt ineen wanneer je die cijfers laat inwerken – zeker wanneer je weet dat je in de VS van een minimumloon vaak amper kunt rondkomen en op voedselbonnen bent aangewezen om de eindjes aan elkaar te knopen.

Met de middenklasse daar gaat het trouwens ook niet zo goed. Net als hun companen in Nederland hebben ze te kampen met stijgende schulden, hogere lasten, plus een sterke waardedaling van hun vermogen.

Maar de bankiers, nee, die verdienen een bonus! Zij zwengelen immers de economie voor ons allen aan?

Nou, nee. Het Amerikaanse Institute for Policy Studies bestudeerde de effecten van meer geld hier of meer geld daar, en constateerde dat het veel geroemde ‘trickle down effect’ – als je er bovenin meer geld in stopt, komen er lager in de hiërarchie vanzelf meer banen en inkomens uit rollen – niet opgaat. Immers: wie al rijk is, kan amper meer uitgeven, maar wie weinig heeft en net iets meer krijgt, laat zijn vers gewonnen centen juist wél rollen.

Wanneer je 30 miljard aan toch al rijke Wall Street medewerkers geeft, is de economische boost zo’n 11 miljard; geef je exact dezelfde kapitaalinjectie aan de minimumloners, dan schiet de economie met bijna 35 miljard omhoog. Geld moet rollen, maar wie er al van veel heeft, gaat er vervolgens alleen maar bovenop zitten.

Sheila Sitalsing legde het gisteren prachtig uit in haar Volkskrantcolumn. In Brazilië, vertelde ze, doet de regering haar best om voedsel, leningen, onderwijs, gezondheidszorg juist voor de armen goedkoper te maken. Het effect? De armen worden ondernemender. Het kost inderdaad wat, maar het levert aanzienlijk meer op: banen, werk, inkomen, welstand, ideeën, trots en durf.

Intussen zitten we in Nederland met een om extraatjes jengelende staatsbank, plus een ING-top die zichzelf bonussen uitkeert maar wel alle flexwerkers eruit wil gooien, omdat dat ‘goedkoper’ zou zijn. Wie wordt hier nu gepamperd?

In Engeland zijn ze het zat. Daar is een volksinitiatief tegen zeurende bankiers gestart. Snikken dat je in het buitenland beter betaald zou worden? Goed hoor jongen, we bieden je gratis een lift aan naar het dichtstbijzijnde vliegveld.

Bij deze stel ik mezelf beschikbaar. Ritje in een Canta, iemand?


Aantal reacties: 8

 1. ≡ 15 Apr 2015 ≡ 14:31

  Vraag is hoeveel gegadigden krijg je weggewerkt in een Canta?

 2. ≡ 15 Apr 2015 ≡ 20:11

  Goed stuk. Dank!

 3. url url'>Spaink ≡ 15 Apr 2015 ≡ 23:23

  DeRaaf @ 1: Dat hangt van hun bagage af :)

 4. ≡ 16 Apr 2015 ≡ 00:13

  Spaink @3 Bagage?

  Hoe humaan van je dat je daar aan denkt, was mij persoonlijk ontschoten.

  Ik geloof dat je je hele leven krijgt om een evenwichtig mens te worden geloof ik (jammer dat je er daarna weinig aan hebt, maar is een andere discussie), dus mogelijk dat het nog goed komt met me.

 5. ≡ 16 Apr 2015 ≡ 08:14

  Zoals wij vroeger zeiden: Enkeltje Syberië!!

 6. ≡ 05 May 2015 ≡ 13:41

  Ja, ik vind dat rare dreigen met “anders gaan alle hoog-gekwalificeerde (en dikbetaalde) mensen met al hun financiële kennis weg” ook zo’n drogreden – welke er nog steeds in gaat als koek. Ik denk meestal 1,2 hupsakee. Ga maar lekker emigreren naar Rusland, India of China en zie daar maar te overleven – zonder ‘vrienden’. Darwinisme pur sang. Survival of the fittest…….

  Whatever…! Ik ben voorstander van kleinschalige initiatieven voor de gewonere/ gemiddelde consument. Bijv. de kleinere banken; zonder (vage) aandelen en beursnoteringen. Mooi initiatief van Rutger Bregman. Dat wanneer het mogelijk voor jou is, asap gaan overstappen naar een kleinere bankinstelling…

 7. ≡ 05 May 2015 ≡ 13:46

  Ennuh, helemaal mee eens qua opiniestuk. Nu ben ik namelijk heel creatief geworden om met weinig geld rond te komen…..

  Maar, ik ben – met ietwat meer financiële middelen (@ls ik eindelijk weer eens werk gevonden heb) – bereid om de economie weer een kleine injectie te geven;-)

 8. ≡ 10 May 2015 ≡ 19:17

  gefeliciteerd met je gevonden werk
  leuk hoor

  ik mag niet meer werken

Trackbacks & Pingbacks 1

 1. From Ga maar! - Sargasso on 16 Apr 2015 at 08:01

  […] column van Karin Spaink verscheen eerder in het […]

Schrijf een reactie

E-mail adressen worden niet getoond noch aan derden doorgegeven.
Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *