In de wolken

Mijn kat haatte het dat ik rookte, ze rende al weg zodra ik naar mijn shag greep.

Zelf had ik er alleen een hekel aan wanneer ik ergens een nieuw brandgaatje ontdekte. Ik vreesde bijvoorbeeld elke dag voor mijn kersverse bureaustoelen. In de auto was roken lekker maar lastig: de stoplichten boden zelden genoeg tijd om fatsoenlijk een sigaret te draaien. En ja, tabak werd steeds duurder. Ik pafte inmiddels wekelijks voor een paar tientjes weg.

Maar ophouden? Nee, geen sprake van.

Toch werd mijn interesse gewekt toen ik onlangs pas na een kwartier ontdekte dat mijn gesprekpartner, anders dan ik dacht, helemaal geen sigaret rookte maar zo’n elektrisch ding had. Nadat hij vervolgens in alle toonaarden de lof van het apparaat bezong, dacht ik: hm, misschien toch ’s proberen?

Handig voor in de auto, dacht ik nog.

Een week later bezorgde de post mijn starterpakket. Ik schroefde de boel in elkaar en nam mijn eerste damp. Ik inhaleerde, ik blies uit. Er kwam een prachtige wolk uit mijn mond. Het smaakte verrassend goed. Lichter, of nee, op een vreemde manier helderder dan sigaretten.

Sindsdien heb ik elke avond, bij wijze van test, alsnog een shaggie gerookt, om te kijken of ik de tabak nou écht niet miste. De zesde avond maakte ik ’m halverwege uit: niet lekker.

Voor mij geen sigaretten meer. Ik ben fulltime damper geworden.

Ja, in het begin voelt het raar om met zo’n ding rond te lopen. Alsof je ostentatief pronkt met het nieuwste Apple gadget. Maar aangezien zelfs fervente rookhaters in mijn omgeving stuk voor stuk zeggen nergens last van te hebben wanneer ik damp, neem ik mijn eigen onhandigheid graag op de koop toe.

Ja, je moet anders inhaleren. Langer, aandachtiger, en vooral: minder hard trekken. Maar dat went snel. Daar tegenover staat: geen sigaretten die tussen twee trekjes door voor niks opbranden. De elektronische sigaret werkt immers alleen wanneer je daadwerkelijk inhaleert. Nooit meer smeulende peuken in de asbak…

Ja, als oud-roker verlies je het ritueel van shaggies draaien. Maar met je damper kun je ook leuk spelen en hem eindeloos door je handen laten gaan, en het is daarnaast een geweldig gespreksonderwerp. (In twee weken tijd heb ik al drie andere verstokte rokers tot het dampen bekeerd.)

De grootste winst is dat dampers alleen nicotine afleveren. In wat je zo inhaleert, zit geen teer, geen dioxide, geen koolmonoxide; in wat je uitblaast, zit alleen onschuldige damp. De schade van ‘meeroken’ is volledig van tafel.

Niettemin hebben anti-rookclubs als Stivoro zich fel gekant tegen het dampen. Het is me een raadsel waarom. Dampen verleidde zelfs een verstokte roker als ik – onverwacht en onbedoeld – tot een veel gezonder alternatief. Dat nicotine sec niet gezond is, kan geen reden zijn: dat argument geldt immers ook voor alcohol.

Zelfs mijn kat is blij. Ze vlucht niet langer weg. Integendeel: ze ruikt geïnteresseerd aan mijn verdamper.

Author: Spaink

beheerder / moderator

71 thoughts on “In de wolken”

 1. Je hebt gelijk in het kwadraat.
  Ik heb nooit gedacht dat ik dampen lekkerder zou vinden dan mijn Zware Van Nelle.

 2. Bovendien hoef je niet meteen een hele sigaret te roken. Je stopt het ding weg als je genoeg hebt geinhaleerd. Geen geknoei met asbakken. Echt een aanrader. Had ik al gezegd dat het ook nog eens goedkoper is?

 3. Brandgaatjes? Zelden. Als, dat dan weer wel; in een gisteren aangeschafte nette blouse of trui. Zulks verschaft toch enige ergernis hoewel je, van de andere kant, kunt grinniken om je eigen stommiteit.
  Last heb ik vooral van mensen die al in een hoestbui uitbarsten zodra ze mij ‘n vloeitje zien pakken (ik heb nog niet eens in m’n shagbuil kunnen grijpen, rollen, plakken en branden; laat staan tevreden inhaleren en wat daarop volgen gaat: uitblazen). Dat soort ultra-calvinisten bemant ook de burelen van StiVoRo et al. Érger nog dan indertijd de Inquisitie; die brave lieden zagen andersdenkenden juist gráág roken.

  Overigens is mijn reactie op wie klaagt dat-ie méérookt altijd: “Dan krijg ik geld van U, want het is héél erg duur.”
  De zuurpruimen!

 4. Heel goed dat er een beetje schot in de zaak begint te komen. Ik doe dit nu bijna 3 maanden en wil nooit meer terug.

  Er zijn echter nog veel gevaren. Denk aan de tabakslobby, big pharma, de antirookfreaks en de politici. Hou de boel dus in de gaten want ze zijn hier absoluut niet blij mee.

  Ik zelf ben mij aan het voorbereiden op totale autarkie qua dampen. Ik ga bijvoorbeeld voor dit soort shit echt nooit euro’s per dag aan de minister van financiën betalen.

  Ik zit nu op een kwartje per dag en ik streef naar een dubbeltje per dag.

 5. JPaul @ 3 Ik draaide graag enigszins losse sjekkies, daar zal ermee te maken hebben. En ook: dat ik ze soms uit mijn vingers liet vallen.

  Ellen @ Berens: Ik had vooral een liefdesverhouding met de shag, hoor. Alleen die brandgaatjes… Waarom ik onverwacht overstapte op dampen, staat in het stuk: het is veel lekkerder.

 6. Helder gebracht….nog even een aanvulling: je kunt uiteraard ook zonder nicotine dampen!Geen schadelijke stoffen meer is al prachtig, zonder nicotine nog een stapje verder…………ik doe het al 4 jaar, en vind het nog steeds lekker……….

 7. Welkom bij de club van reeds 15 miljoen dampers in de EU. En zowel Big Tobacco, Big Pharma als Big Taxation zien hun woekerwinsten behoorlijk inkrimpen. En inderdaad zeer vreemd dat ook de anti-liga je nog erger gaat haten als ex-roker dan dat ze dit reeds deden toen je nog rookte. Als je gaat dampen vervalt namelijk hun morele verantwoording dat je schade toebrengt aan de medemens om je te mogen stigmatiseren en agreseren à volonté. Op 7 oktober trekken de europese dampers dan ook naar Straasburg om te betogen tegen de plannen van de anti-liga om dit gezondere alternatief te laten verbannen in de EU.

 8. Leuke blog! Ben nu wel heel nieuwsgierig naar de naam van die wondersigaret van jou en waar je die kunt kopen? `Zodat ook mijn laatste shaggie gedraaid is..

 9. Zit er echt alleen maar nicotine in? Van sigaretten dachten we ook lang dat daar alleen maar tabak in zat… En heb je ze ook met methol of frambozensmaak?

  Maar evenzo wel een verbetering!

 10. klinkt positief

  ook goed voor het kattebeest
  want dat rookte niet alleen mee
  maar likte het ook van haar vacht
  en heeft daarmee extra opname van de stoffen

  alhoewel 1 van mijn mijn kattebeessies gek op mensen is die roken :(
  en ze bijna in het zakje tabak zit

  groetjes anita

 11. Kristine @ 12: Er zijn tientallen smaken in e-liquids, die daarnaast ook nog eens in diverse nicotinegehaltes te koop zijn. Dus ja, ieder z’n eigen smaak. Ik damp momenteel een stuk of vijf smaken. Ook in de verdampers heb je veel soorten, en veel dampers hebben verschillende spullen.

  Dit is wat ik nu gebruik:

  – De Joyetech eGo-C, met een extra Joyetech clearomizer: http://www.e-cig4u.nl/Joyetech-ego-c
  – De Kanger EVOD BCC, zie http://www.e-cig4u.nl/EVOD-startset

  Mijn favoriete smaken zijn tot nu toe allemaal echte tabakssmaken:
  – Flue Cured Tobacco en Koffie, beiden van ismoke.nl
  – Dekang DK-blend, van e-cig4U.nl
  – Virginia (van elektrischesigaretshop.nl.
  Alles in 11 of 12 mg.

 12. Plamoen @ 13: Er zit nicotine in, water, en glycerine / glycol. Die laatste twee zijn onschuldig, ze worden ook in voedsel en geneesmiddelen gebruikt. Verder nog wat smaak- en geurextracten…

  Er zijn tientallen smaken, waaronder diverse menthols en fruitsmaken. Frambozen: dat weet ik niet, ik kijk nooit bij het fruit :)

 13. Ook ik e-rook al enige tijd en verdikke, na 2 dagen lagen er 5 pakjes sigaretten ongeopend op mijn bureau en die zijn inmiddels verdroogd.Totaal geen behoefte meer aan de *echte*, alleen maar dampen.Ook mijn katten blijven op schoot c.q. naast me liggen nu ik e-rook.Let wel op dat je geen liquid morst en dat de kat dat oplikt, dat is dan gevaarlijk.Als men even googelt, vindt men HET forum met inmiddels 4000 leden én de verkopers/webshops van de e-sigaretten.Allemaal super snel en veel keuzes.

 14. @ 19 Dank voor de direkte link.Tis overigens de ehhhhh…de*rijke* tak van de familie….Peeters met dubbel e ;) (was het maar waar, rijk, maar we hebben niets te klagen hoor,dus dat doe ik ook niet)(en what’s in a name?….nou, die van mijn overleden man,die houd ik in ere)
  Agnes66/Aggie van het forum.
  Succes met het dampen/vapen, gaat je lukken.
  En voorzichtig met de kat en de liquid,maar zo heerlijk dat ze weer bij mij/jou komen liggen.

  Gr.
  Aggie

 15. Mevrouw Spaink rookt geen tabak meer.

  What’s next? Vrede in Syrië, alle wereldburgers steenrijk en gelukkig?

  Het einde der tijden is werkelijk nabij, de tekenen liegen niet ;-)

  Zijn er eigenlijk ook van die elektronische dingen met een beetje acceptabele sigarensmaak? Of moet ik om mee te kunnen doen mijn geliefde dominicaanse corona’s voortaan missen?

 16. Ook ik was niet van plan om te stoppen met roken.Dankzij een collega die dampte ook een egoT starterset aangeschaft,gewoon uit nieuwsgierigheid.
  Al vele stop pogingen maar elke poging mislukte,was dus best wel septisch.
  3 maanden geleden gestart met dampen,en geen sigaret meer gerookt!
  Er zijn zoveel voordelen aan dampen!Om te beginnen je gezondheid!Ik werk in de zorg en patiënten roken dat ik gerookt had en dat vond ik vervelend.Nu ruiken ze niets meer!Na een drukke werkdag hoef ik s’avonds niet meer met mijn hoofd onder de afzuigkap te staan of buiten in weer en wind!Geen rokers hoest meer!En zo zijn er nog meer positieve punten te noemen!Voor alle critische mensen zou ik zeggen proberen en dan oordelen.Er zijn vele websites om een starterset te bestellen.Het kennis centrum elektrisch roken (KCER)heeft een geweldige website waar heel veel nuttige info is te vinden,daar staat ook een lijst op van gecertificeerde webshops op om een starterset te bestellen!
  @karin bedankt voor je positieve column,hopelijk kunnen we blijven dampen.
  Binnen de EU zal er begin oktober worden gestemd om de E-sigaret te verbieden!

 17. Olav @ 22: De vrede in Syrië is iets lastiger, denk ik, maar je weet maar nooit…

  Er zijn inderdaad ook e-liquids in sigarensmaak. Of die acceptabel zijn, kan ik niet beoordelen. Want daar heb ik nou helemaal geen verstand van. Kijk anders eens op http://http://www.elektrisch-roken.nu , daar zitten ook sigaren- en zelfs pijprokers.

 18. Dankjewel Karin, kijk nu kan ik echt even vooruit, en al die smaken, zo wordt roken weer leuk! Ik heb er echt zin in. Ik zie me al zorgeloos in bed liggen heisen aan mijn wondersigaret.. want net als jij liet ik soms gewoon die peuk uit mijn handen vallen.
  Vreemd hè. Zou dat Freudiaans roken zijn? Omdat je eigenlijk, onbewust niet wil? Ik rook trouwens sinds kort weer. Dat shaggie draaien (bezuinigen) is geen onverdeeld genoegen, zoals dat vroeger nog wel was op school. Wat een gepruts, telkens scheuren de vloeitjes. Ik doe er dan een viltertje tussen, omdat ik een hekel heb aan stukjes shag in mijn mond. Maar dit gaat allemaal verleden tijd worden begrijp ik. Ik verheug me er nu al op. Geen boze blikken meer van mijn zoon.. Ik zal je verslag uitbrengen als het eenmaal zover is.

 19. Kristine @ 25: Nee hoor, dat laten vallen is gewoon onhandigheid. En ms: ik ben niet zo goed in de heel fijne bewegingen, en in kracht zetten :)
  En veel succes & plezier toegewenst!

 20. Hoi Karin, dat is nou grappig, ik was aan het kijken naar een instructiefilmpje van de EGO-c damper. Zegt mijn zoon dat hij er zelf eentje op zijn kamer heeft! Die heeft ie voor mij opgeladen om te proberen. En nu zit ik watermeloen te dampen. Wat een mooie uitvinding. Geen as, vuur of rookpluimen waar je anderen mee belast. Een keertje binnen kunnen roken, verslavend zo’n ding.
  Zo zie je maar, de damper was gewoon binnen handbereik! Groet,
  Kristine

 21. Erg leuk artikel!

  Heb er zeer van genoten, verhalen zoals deze zullen hopelijk meerdere mensen doen “inspireren” om af te stappen van het reguliere roken.

 22. Beste mensen,

  Laatst (2 weken geleden) een eGo-cc gekocht op http://www.dampershop.nl en ben zeer tevreden over. Geen enkele gewone sigaret meer aangeraakt. Wat mij betreft een veel minder slecht alternatief dan mijn gewone sigaretten.

  Heb gekozen voor de eGo-cc omdat ik hier zeer goede verhalen over lees.

  Volgens mij gaat het alleen maar om geld waarom er zo negatief over gesproken wordt. Ik heb in iedergeval al een een hoop geld bespaard.

 23. Na 40 jaar non-stop roken nu al 8 weken aan mijn mooie eRoll. Na 5 weken bedacht ik dat ik ook best eens liquid zonder nicotine kon proberen
  Blijkt dat dat lekkerder smaakt en ik de nicotine niet eens mis! Maar het grootste wonder is toch wel dat ik van de ene op de andere dag totaal onaangedaan naar gereedliggende pakjes sigaretten kon kijken.

 24. @35.HenK Hallo, levend(ig)e: hoe is’t?
  De propaganda klopt niet. Met ‘n slof (Belse) toebac/week verstook ik voor 2500 (vijfentwintighonderd) Euripides zowat twintigduizend saffies per annum.

  Ongezond vanuit menig optiek. Echter ik bespaar de schatkist mijn AOW en méér!

 25. @36 JPaul ‘We’ leven nog en soms zelfs met plezier.
  Met 2 pakjes Camel zonder filter per dag van m’n eigen ‘dealer’ klopt de berekening wel… maar die verraste me niet en was op zich nooit een reden om te stoppen. Zonder opname op de hartbewaking had ik nog steeds gerookt en ‘t is wel goed dat er geen sigaretten in huis zijn, want er zijn momenten… Ik ben echt nog geen ex-roker.
  Bij jou alles “zo goed als mogelijk”?
  Met vriendelijke groet,
  HenK.

 26. Citaat (39): “En *goede* dampbatterijen zijn beveiligd tegen kortstluting.”

  Dat mag ik dan hopen ja. Als je dan toch dit pad van de verbeterde ongezondheid op gaat, dan is het wel aan te raden om dat veilig te doen. De klapsigaar was een leuk feestartikel, maar nogal gevaarlijk. De klapdamper zou dat ook zijn.

  Maar ik begrijp dat jullie dampers dan toch ook wel even op de kwaliteit van de batterijen moeten letten. Er zijn kennelijk ook slechte, niet beveiligde. Toch wel een aandachtspuntje, lijkt mij. Vooral als ik ooit naast één van jullie kom te zitten….

  J.

 27. Volgens mij zit het gevaar in de oplader en niet in de e-sigaret zelf. Ik zou niet zo bang zijn voor een klapdamper. ;-)

 28. Dag Karin,

  Dank voor je tekst, uitleg en verwijzingen. Ik ben om (las ook weer net in de NRC een artikel over het dampen). Kun je mij wellicht zeggen waarom je 2 verschillende apparaatjes hebt? En als je er 1 moest kiezen, welke zou je dan nemen? En waarom? Aangezien jij al het voorwerk al hebt gedaan (waarvoor veel dank!) en ik overrompeld raak door alle info op de site van electrisch roken, wordt het dus 1 van de 2 apparaatjes die jij gebruikt. Ben benieuwd welke! Fijn weekend en alvast dank voor je reactie, Barbara

 29. Barbara: Ik heb inmiddels een aantal batterijen en clearomizers. De beste voor de beginner is de Kanger EVOD BCC, denk ik. Daarnaast heb ik clearo’s met grotere inhoud, en batterijen die iets langer meegaan. En verschillende tankjes, omdat ik het prettig vind om erschillende smaakjes klaar te hebben staan.

  Maar begin eerst ‘s met de Kanger Evod. Als dat je bevalt, kun je makkeijk uitbreiden.

 30. Geweldig geschreven Karin, zelf ben ik op 22 mei 2012 gestopt met sigaretten/shag roken en lekker aan het dampen. Ik ben helemaal ‘verslaafd’ aan Desert van Dekang (6mg). En zelfs mijn man is ook aan het dampen geslagen, na ruim 40 gerookt te hebben. Ook desert (0mg!!!)
  Ik bestel mijn liquids en attributen altijd bij http://e-cig4u.nl én bij http://ebnferro.com/ goede en snelle service.

 31. Ik heb zelf ook 3 poezen beestjes die vinden het fijn dat ik niet meer rook! nu kunnen ze lekker op schoot blijven liggen.

  Voorheen moest ik van me zelf naar buiten omdat de rook alles geel maakt in huis.

  Smaak is veel beter als tabak.
  Als ik het nu ruik ,,,, bah

 32. Ik damp nu drie weken na jaren een pak shag (zware) per dag gerookt te hebben. Wonderbaarlijk! Ik rook geen shag meer, maar enkel en alleen maar dampen. Vanaf dag 1 geen gewone sigaret meer aangeraakt. Ik ben helemaal blij met mijn damper!!!

 33. @ 50 Mirjam:Ik damp nu ruim 3 maanden en na 2 weken hebben wij de boel gewit en alles opgefrist.Dat blijft zo.Zelfs de ramen blijven blinken.Je ruikt ook geen rook meer.Dus het antwoord op jouw vraag is: Nee.

 34. Inderdaad, je muren, gordijnen, ramen, alles blijft schoon. Ik denk dat er met koken (zelfs van water) meer rotzooi in je huis vrijkomt dan van je dampertje. Nu, na ongeveer zes weken geen gewone sigaret meer gerookt te hebben in huis, ruikt het er eindelijk ook een stuk aangenamer.

  Ook in mijn auto begint het nu (eindelijk) wat frisser te ruiken…

  Gewoon lekker doorgaan met dampen Mirjam :) En last but not least: uiteindelijk worden ook je longen schoon!!!

 35. Hm! Even een ander geluid; ik heb ook een poosje een damper uitgeprobeerd en het had zeker voordelen maar ik merkte dat ik alleen maar meer ging roken, omdat je het nu echt overàl kan doen. Begon het ook een vreemd gezicht te vinden, steeds zo’n dikke maskara-stift in mijn mond, en toen heb ik ‘m maar weer aan mijn zoon teruggegeven. Nu ben ik helemaal gestopt met roken, en dat is ook heel fijn: de muren blijven wit, en mijn kleren ruiken lekker, het is heel goedkoop en ook nog eens gezond. Maar voor de straffe roker: veel plezier met dampen en vergeet het geklooi met shag en vieze peuken, dan is dampen nog altijd veel beter. :)

 36. @53 Kristine:Natuurlijk kán je het overal doen, dat is waar.Ik ondervind ook dat ik veel minder damp>een hijs neem ,dan ooit met een echte sigaret.
  Na 2 hijsjes is mijn behoefte aan nicotine voor een tijd weer voorbij.Overigens zegt de visite dat we totaal geen rooklucht meer in huis hebben c.q. dat ze niks meer ruiken. En wat anderen ervan denken?Juist heel positieve reacties, nooit een nare/rare opmerking.Maar goed van je dat je toch van de sigaretten afgekomen bent en helemaal niet meer rookt.

 37. Kristine (53),

  Q: ….”maar ik merkte dat ik alleen maar meer ging roken, omdat je het nu echt overàl kan doen.”

  Ja, precies, het is echt niet alleen maar rozengeur – what’s in a word – en maneschijn. Dit is één van de kritiekpunten op de e-cigaret.

  Voor meer relativereingen: lees de draden “Verbod op gezondheid” en “Opstap” van Karin, alhier en dan vooral de posts van CiNNeR en mijzelf.

  En helemaal stoppen? Da’s het allerbeste, mooi dat je dat gedaan hebt. Proficiat! Maar het pakt dus bij eenieder verschillend uit, wat logisch is.

  Hans (52),

  Je longen worden dan weliswaar schoon, maar wat velen vergeten is dat de dode plekken in de longen die door het roken zijn veroorzaakt, niet genezen. Wat dood is blijft dood. (Ik spreek uit ervaring.) Dus blijven roken is meer dood, maar dat geldt dus niet voor jou.

  Janus.

 38. Inderdaad (helaas) waar: dood=dood, maar meer dood=meer dood! En volgens mij kunnen je longen na verloop van tijd weer aangroeien…
  Ik weet het: niet (ex) rokers zijn/blijven sceptisch tegen álles waar ook maar rook/damp vanaf komt. Rijdt U auto, kookt U dagelijks? Ooit erbij stilgestaan wat voor schadelijke dampendaar vanaf komen? Gebruikt U deodorant? After shave?

 39. De damper is echt een flinke verbetering ten opzichte van gewoon roken. Al zeker voor de omgeving. Iedereen weet ook wel dat dampen ook niet gezond is, maar toch zijn veel mensen gehecht aan hun rokertje, dat begrijp ik als exroker(ben al een aantal keer voor jaren gestopt, maar ga soms weer voor de bijl helaas) ook heel goed. En blijkbaar hebben sommigen juist de ervaring dat ze door de e-cigrate minder gaan roken, dat is wel positief. Ik haalde geen bevrediging uit mijn e-smoker, en bleef maar hijsen aan dat ding. Het was mijn laatste hoop om een gematigd en socciaal roker te zijn. Maar het bleek voor mij niet te werken dus ben gestopt, misschien heeft de e-smoker juist dat laatste inzicht gegeven. Ja autogassen zij slecht Hans, maar van koken wist ik dat niet en deodorant gebruik ik niet, maar je kunt ook zeggen; maak het dan niet nog erger door te roken. Trouwens, stoppen met roken is eigenlijk helemaal niet moeilijk, je bent er zo vanaf. maar de motivatie vasthouden is voor mij soms wel lastig gebleken. Voel me wel energiek en ontspannen, ook op de korte termijn al zoveel winst, kan het iedereen aanraden, te stoppen met roken en in plaats daarvan: schone boslucht in te ademen! Groet, Kristine

 40. @58:Kristine: dank voor je reactie.Wees trots op jezelf.Je onderbouwt het goed en chapeau dat je niet meer rookt.

 41. Hans (57),

  Q: “meer dood=meer dood! En volgens mij kunnen je longen na verloop van tijd weer aangroeien… -”

  Ik bedoelde dus dat als je blijft roken dat er dan meer longweefsel dood gaat. Maar van weer aangroeien heb ik nooit gehoord. Ik ben in behandeling geweest en mij is verteld dat de longen zichzelf wel schoon maken, maar dat het weefsel dat eenmaal beschadigd is, kapot blijft. En de VVD kon trots op mij zijn: Ik heb wel een meter asfalt opgehoest. Vierbaans breed.

  En uiteraard zijn er heel veel dingen die ook schadelijk zijn, mogelijk nog erger, maar dat is voor mij geen reden om dan iets anders dat schadelijk is dan ook maar te accepteren. Het is juist reden om die andere dingen dan ook niet te accepteren. Wat de auto betreft zit daar beweging – what’s in a word – in, die worden geleidelijk steeds meer hybride.

  Kristine (58),

  Interessant om jouw ervaringen te lezen.

  Q: “Trouwens, stoppen met roken is eigenlijk helemaal niet moeilijk, je bent er zo vanaf.”

  Nou, dat heb ik heel anders ervaren. Ik heb veel gebruikt – geen harddrugs – maar het was het lastigste om van de tabak af te blijven. Iets wat ik niet verwacht had. Maar wat ik wel hoor is dat mensen die eenmaal noodgedwongen zijn gestopt, bijvoorbeeld na zes weken in het ziekenhuis gelegen te hebben, dat die het dan makkelijk vonden om er verder vanaf te blijven.

  Janus.

 42. Ik heb al kapitalen uitgegeven aan stoppen-met-roken methodes. Hypnose, laser therapie, knopjes in mijn oren waar ik met een magneetje overheen moest gaan, nicotine kauwgom, nicotine pleisters, noem maar op. Niets hielp. Tot ik de elektronische sigaret ontdekte. En ja, helemaal stoppen met roken/dampen is mijn uiteindelijke doel. Natuurlijk wil ik ook van mijn nicotine verslaving af uiteindelijk! Ik wil niets liever. Echter, zoals bij vele rokers gaat het niet zo eenvoudig als niet-rokers ooit denken. En wanneer ik alles had geweten toen ik begon te roken, was ik er waarschijnlijk ook nooit aan begonnen. De elektronische sigaret helpt tot nu toe in elk geval om ook mijn omgeving niet mee te laten roken. Ik heb twee kleine kindertjes, en die zijn helemaal in de wolken (letterlijk en figuurlijk) dat ik nu damp in plaats van tabak te roken. En ik voel me er ook nog eens veel fitter door.

 43. Hoi Karin,

  Gelukkig iemand met misschien enig invloed op de politiek die en een voorstander is van de e-sigaret. Ik ben nu een paar jaar bezig met voedingsupplementen ik heb gezien hoe de politiek de supplementen branche monddood heeft gemaakt. Zelfs mijn eigen supplement die mij helpt tegen de Jicht, daar waar 17 medicijnen niets uithaalde, mag ik niet in combinatie met jicht nomen. Ik ben dat de politiek op slinkse wijze ook de e-sigaret in de ban gaat doen. Mijn vrouw heeft de afgelopen 5 jaar geprobeerd te stoppen met roken. Pas nadat ze de e-sigaret heeft aangeschaft heeft ze geen enkele sigaret meer aangeraakt. Dit heeft mij doen besluiten ook e-sigaretten te gaan verkopen naast mijn voedingsupplementen en superfoods. Ik dacht eerst da de combinatie wat vreemd zou zijn totdat je beseft dat iemand van het roken af kan helpen met een e-sigaret. De verkoop van e-sigaretten en e-liquids ben ik via http://www.cigy.nl gestart en zal snel uitgebreid worden met meer modellen en e-liquid smaken. Ik hoop echt dat ze in Brussel de e-sigaret met rust laten. Ben je voorstander van de e-sigaret teken dan de petitie op https://secure.avaaz.org/en/petition/The_European_Parliament_Save_electronic_cigarettes_from_excessive_EU_regulation/?aHQnrgb

 44. @62 Marco Na vele protesten van velen, netjes, via twitter, facebook en emails ,ondertekning van de petities, hebben de dames en heren in het EP toch hun eigen beslissing genomen.Misschien nog een uitstel van 2 jaar,maar waar gaat de e-sig onder vallen?Er zijn nog veel onduidelijkheden.Geeft spanningen onder de dampers,die eindelijk van de teersigaret af zijn en gelukkig/gezonder zijn met hun e-sig. Wat hadden we nog meer kunnen doen?Ik weet het niet meer.

 45. Hoi Mede dampers,
  Zou willen dat ik de e-sigarette eerder ontdekt had.
  Voor mij is het zeer positief om te lezen dat een kat de damp als niet storend ervaard.
  Deze dieren hebben een byzondere intuitie wat gevaren betreft.

  Merk zelf dat mijn gezondheid sterk verbeterd.
  Begin zelfs al de damp als een sigaar te dampen, lekker in de mond en niet vol inhallerend.
  Ben zeer content!

 46. euh mijn kat is gek op echte sigaretten
  en steelt ze net niet uit je mond
  en is gek op rokersvan echte sigaretten, zit zo,n beetje op je voeten
  daar is ze mee opgegroeit
  ze heeft er echt moeite mee daqt ik niet rook
  dus met die intuittie zit je er soms een beetje naast

 47. Onze minister Schippers rookt nog shag en wil niet dat wij e-roken, Hetzelfde gebeurde toen ik met drinken stopte, drank blijven anbieden.Boos dat ik niet meer dronk.Zelfde reacties.

 48. Ik ben zelf ook sinds kort overgestapt van het het echte tabak roken naar het dampen. Het klinkt misschien raar maar ik voel mijn lichaam zowaar fitter worden. Ik hoor nog veel mensen over het feit dat de damper niet gezond zou zijn, maar ik wacht nog steeds op echte bewijzen/studies hierover. Weet u misschien of die er al zijn? Ook in het financiële plaatje is de overstap aantrekkelijk, ik bespaar zo 10 tallen euro’s per week.

 49. Beste Karin,

  Gisteren mijn damper binnengekregen.
  Is een onverwacht succes!
  Shag kon weg!
  Wel fijn om via jouw site kennis te nemen van de onzin omtrent het dampen. Aangezien jij iemand bent die de dingen goed uitzoekt.
  Bedankt voor jouw informatie!

  Vriendelijke groet ,

  Marlies

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hou me per e-mail op de hoogte van nieuwe reacties op dit artikel.
      (U kunt zich hier abonneren zonder zelf te hoeven reageren.)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.