Dik

Voorlichting – of modieuzer, bewustwording – helpt dus geen klap. Kun je iets anders concluderen wanneer na jarenlange promotie van de schijf van vijf en allerlei andere campagnes om toch vooral gezond te eten, blijkt dat we met ons allen alleen maar dikker worden? Zelfs de media, die altijd worden gekielhaald wegens het onrealistisch dunne ideaalbeeld dat ze propageren, hebben kennelijk belazerd weinig invloed op ons daadwerkelijke gedrag. Inmiddels is al ruim de helft van de bevolking te dik, en ook onder kinderen en tieners neemt vetzucht fiks toe.

Ergens kan ik me de verwarring onder consumenten wel voorstellen. Wanneer het logo Ik kies bewust ook op zakken chips wordt geplakt, alleen omdat déze chips ietsjes minder vet bevatten dan normaal, raak je al snel de weg kwijt en in de ban van zelfbedrog. In de praktijk lijkt het kolderlogo vooral uit te pakken als een stunt om duurdere – want zogenaamd ‘bewustere’ – versies van inherent ongezond voedsel aan de man te brengen. Ooit dat logo gezien op een zak appels, een pak karnemelk of op een halfje bruin?

Maar wacht. Er gloort hoop! Ter ere van ons almaar dikker wordend Nederland gaf het Convenant Gezond Gewicht, een samenwerkingsverband tussen overheid en bedrijfsleven, gisteren een feestje voor zichzelf. Het convenant pleit voor gezonde kantines en een gezonde leefstijl. Ze hebben zelfs een apart jeugdproject opgezet, JOGG: Jongeren Op Gezond Gewicht!

Welke partners uit het bedrijfsleven doen mee? Nu ja, Nutricia, Unilever, Albert Heijn, Campina – precies die instanties die ons met verve ongezond eten aan de hand doen, precies de instanties die zichzelf schoonwassen met hun zelfbedachte Ik kies bewust-plakkertjes op hun spullen. Via JOGG biedt Albert Heijn scholen ter promotie eens per jaar een lunch aan, met daarin een lekker pauzehapje: een müslireep. Heeft u ooit uitgezocht hoeveel calorieën een zo’n nepgezonde müslireep bevat? Ik wel. Voor de lijn kun je net zo goed een ouderwetse Mars eten.

Het Convenant is niets anders dan een van overheidswege geaccordeerde entree van voedselbedrijven in scholen, onder het motto dat hun spul ‘gezond’ zou zijn. (In Amerika proberen bedrijven in een vergelijkbare stunt zelfs pizza tot een groente te verklaren. What’s next, verzuchtte iemand: wordt pepperspray straks een specerij?)

Inmiddels heeft vervoersbedrijf Connexxion bij wijze van proef in vijftig bussen een snackautomaat geïnstalleerd. Dit bij wijze van ‘extra service’ aan de reizigers. Op Twitter wordt sindsdien gesproken over de obesibus.

Author: Spaink

beheerder / moderator

63 thoughts on “Dik”

 1. Vaak wordt vergeten dat suikers belangrijke dikmakers zijn. Zeker als men dit te veel binnen krijgt. De lever maakt van overtollige suikers vet en dit “verbrandt” veel langzamer dan de steeds weer nieuw geconsumeerde suikers. De door jou genoemde Muesli-reep zal letterlijk stijf hebben gestaan van (gecarameliseerde) suikers, glucosesiroop en wellicht wat gehard palmvet.

  Frisdranken, ook vruchtensappen, de sausen van McDonalds, de Zaanse Mayo van de Appie er zitten massa’s suikers in ons eten én drinken. En helaas bewegen zelfs kinderen qua calorieën verbranden daar bijna niet meer tegenop.

 2. Het zou allemaal niet zo erg zijn als er voldoende beweging tegenoverstond. En dan natuurlijk niet voetballen of wandelen.
  Hardlopen helpt en badminton. Gezellig, vrolijk, enerverende ontapsnning!

 3. Enige wat mij hielp met echt gewicht duurzaam stevig verminderen was radicaal minder eten. Heel goed naar jezelf luisteren dus naar wat je echt nodig hebt. Doe nauwelijks overdag eten, vind en heb ik niet nodig, s´avonds een gewone portie warm eten. Èn: gewoon naar je werk lopen.

  Nu is de norm overgewicht overigens ook een relatief begrip, hangt o.a. ook af van de mate waarin je spieren hebt.

 4. Fred @4

  Niet gek laten maken. Dunne én dikkere mensen hebben problemen, maar zie vaak hele grote problemen met dunnere mensen wat absoluut niet wil. Ergo: aan dunner geloof ik niet meer zo zeer.

 5. Het enige wat helpt is alle mensen met dubbele agenda’s uit het overleg.
  Zet een groep slimme moeders aan tafel en let op wat er dan allemaal gebeurt.
  En sporten en bewegen is allemaal prima maar alles kost geld.
  Dat moet je hebben, willen en kunnen.
  Wat er niet in gaat hoeft er ook niet af.
  Probeer eens een glas kraanwater, ook niks mis mee.
  Frisdranken zijn wel de grote vetcellenvullers bij de jeugd.
  Kijk anders hier ff naar.
  http://www.youtube.com/watch?v=N-3bwABjFUs

 6. ik vind het ook wel een hele zielige en slecht verzorgde poes op het illustratieve plaatje. het riekt bijna naar dierenmishandeling…..

  gelukkig ben ik thuis de enige met overgewicht en springt mijn kat met gemak overal op en af.

  en helaas, na vele jaren van afvallen en weer bijkomen, maagbandje met een buikvliesontsteking en gastric bypass met maar liefst 5 complicaties, kan ik niet meer sporten of intensief bewegen. dus word het extra secuur letten op mijn eetpatroon. en das een partij moeilijk….ppppppfffffff

 7. De term ‘vetzucht’ lijkt mij misleidend. Ik dacht ook dat de vele suikers een grotere boosdoener zijn dan het vet in ons eten.

 8. Het is zo dat de multinationals vandaag de dag alles overnemen , zelfs de “gezonde lunch/tussendoortjes ” op de scholen.Alles draait om geld en de schaalvergroting zorgt ervoor dat de grote groter worden en de kleintjes kapot!
  Dit dringt door in alles in onze samenleving…mensen worden misleid , zijn hun gezonde verstand ook verloren.Wat is nu gezond ? Dat verteld oa Albert Heijn je wel,uiteraard in hun voordeel, en de verpakking zo beschreven dat het NET even anders lijkt.Het is een misdadige ontwikkeling…zie Nestle als sponsor voor JOGG en de snoepautomaten bij connexxion.Need I say more?

 9. Ja! Ik heb een ‘kies bewust’ logo op melk (Halfvol van campina) en karnemelk zien staan.

  Wat me ook opviel was de mededeling: ‘diëten heeft geen enkele zin, we moeten meer bewegen’. In mijn ogen totaal absurd aangezien mensen met een mooie lijn en slecht eten net zo goed hun cholesterol kunnen verknallen en groter risico op diabetes hebben.

 10. CiNNeR, heus? Ik heb dat ‘Ik kies bewust’-logo tot nu toe alleen kunnen vinden op chips met net wat minder vet, op bijgesuikerde yoghurt met net wat minder suiker, etc.; nooit op simpele, recht-door-zee producten zoals appels, brood, karnemelk, halfvolle melk enzo. Juistdat maakt dat ik ben gaan denken dat alles waarop dat logo staat, niks anders is dan volksbedrog.

  Verder geloof ik geen seconde dat hel en verdoemenis afroepen over dikke mensen ook maar iets helpt. Voor zover dat immers überhaupt iets doet, is dat alleen hun schuld- en schaamtegevoel aanwakkeren. Nou, daar schiet je mee op…

  Ik geloof heus dat het zinnig is om het assortiment in kantines (op scholen, bedrijven en sportclubs) drastisch te herzien. Om bedrijven af te straffen die zeggen dat een müslireep een ‘verantwoorde snack’ is, of dat Optimel ‘gezond’ zou zijn. Dat idiote Convenant moet worden opgeblazen, met Paul Rosenmöller – de ex-GroenLinkser die er godbetere de directeur van is – erbij: het dient alleen om bedrijven hun nepgezonde waren te laten slijten, met een overheidsstempel erop.

  En die snackautomaten op de Connexxion-bussen moeten we met zwier slopen. Gooi er geen euro in, maar duw een pakje roomboter in de gleuf.

 11. Zo werkt het altijd. Bij ontwikkelingshulp moeten we er zelf beter van worden. Groene energie willen we wel in investeren maar het moet ons door besparing wel geld opleveren. Zo ook doet de levensmiddelenbranche mee met het noodzakelijke gezondheidsbewustzijn als het maar geld opleverd.

 12. Weer gewoon aardappelen en groente met een stukkie vlees en jus….. en koffie….., dat laatste vooral…..

  Verder is 90 procent van winkelassortiment puur suiker- en vethoudend….., komt tandarts en huisarts en sportschool overigens ook niet tegenaan gewerkt…..

  Ook gewoon doorademen als je wat dikker bent….., en gewoon wandelen en wat fietsen….., minder spierontwikkeling is het grote probleem…..

 13. Ja, ik dram een beetje met m’n badminton. Maar de redenering is simpel:
  – vet en zoet zou niet erg zijn als je genoeg sport;
  – sport is vermoeiend en saai en houd je daardoor niet lang vol;
  – badminton heeft zoveel spel-elementen en zoveel gezellige contact momenten (in het spel en erna) dat je dat wel volhoudt, gewoon, voor de gein;
  – badminton kan je op je eigen niveau spelen: vanaf overslaan zoals op de camping tot topsport voor Russische commando’s.
  – badminton is niet duur (zeker vergeleken met de sportschool (saaaai) )
  Probeer het eens.

 14. badminton….SUPER….. evenals squash, judo, korfbal, handbal, jiu-jitsu, zo ongeveer alle sporten die ik heerlijk vond en vind om te doen, maar dus helaas niet meer kan cq mag doen. blijft over schaken de ultieme denksport.

 15. Elmo, je kan toch op een lager niveau gaan badmintonnen? Dat wordt dan niet meer het uitbundig rennen van vroeger, maar je beweegt toch en het plezier is er niet minder om. Bij de andere sporten die je noemt is altijd een goede conditie een vereiste vooraf; bij badminton bouw je die langzaam op.

 16. Fred, really wish I could, wegens complicaties bij grote buikoperaties, kan ik niet eens normaal boodschappen doen. Heftige pijnklachten, waardoor ik in de WGA terecht ben gekomen. Draag op maat gemaakte corsetten. Ik kan nog net een potje overmeppen op campingnivo. Echter de pijn in de buikregio elke keer als ik de shuttle moet oprapen, vergalt het spelletje zodanig dat er weinig meerwaarde overblijft. I’ve tried, but ggggrrrrr no….

 17. @Karin: Ja echt waar. De karnemelk moest op herinnering maar de half volle melk staat hier standaard in de ijskast, met logo en al. Dat wil zeggen van Campina, weet niet of het voor andere soorten halfvolle melk ook zo is (ga van de week even kijken). Het staat ook wel op soorten yoghurt (in elk geval de magere, ook al van Campina, sponsor zei u?), kwark en nog wat normalere producten. Het zegt evengoed niets, immers staat het ook op chips, Knorr wereldgerechten (niet allemaal, de ‘gezondste’ hahahaha), fruitdrankjes vol toegevoegde suikers en noem maar een dwarsstraat.

  Ben het helemaal met je eens verder. Toch zeker als je bedenkt dat een toilet in de trein (Sprinter) niet kan maar een snoepautomaat in een bus wel?! Om het inderdaad niet te hebben over schoolkantines, sportkantines etcetera.

  Jammer is ook dat ‘gewoon’ redelijk onbewerkt voedsel zo verkrijgbaar niet meer is tegenover voedsel met minder suiker dus extra vet of minder vet en bakken vol suiker, tal van zoetstoffen, bakken zout of alles gemengd. Heb soms moeite om gewoon een pak magere yoghurt of ouderwets vla te vinden tussen alle room, extra gevulde, half om half kwarkyoghurt met slagroom en een toefje vla er in producten. Onlangs kon ik in een mega supermarkt geen volkoren macaroni krijgen maar wel allerlei vormpjes witte pasta in dertig soorten en maten. Zag nu zelfs eieren met extra omega weet ik veel, toegevoegd via de kip.

 18. Vrees overigens dat er niet veel zal veranderen. Sinds het bureau van de Voeding besloot dat een of ander fruitdrankje zeer gezond zou zijn en product van het jaar werd, terwijl bleek dat het barstensvol zat met suiker en het weinig fruit bevatte, is wel duidelijk dat de overheid zo’n goed raadgever niet is. Waarschijnlijk komt er een vettax en worden her en der premies verhoogd. Helpt niets maar levert weer wat geld op.

 19. Het is allemaal heel simpel. En het is een hele hoop schijnheiligheid, dorre prietptaat, om niets.

  Wie werkelijk WIL afvallen, KAN.

  Afvallen door sportbeoefening, en dat is de enige weg, kost heel erg veel moeite.
  Topsportbeoefening op wedstrijdniveau kost ongelooflijk ontzaglijk veel moeite.

  Die moeite zal men zich moeten doen.
  Er is geen andere weg.

  Wil men het niet, dan lukt het gewoon niet. Het is heel simpel.
  Tegenwoordig wil niemand meer wat.
  Men kan het makkelijk.
  Het is heel makkelijk, heel erg veel moeite voor iets te doen.

  Het is de enige weg, een keuze is er niet, om iets te bereiken.
  Tegenwoordig wil niemand meer wat bereiken.

  Men wil nergens meer moeite voor doen.
  Men wil gewoon blijven door hobbezakken, zoals men is.

  Nou,
  dan vind ik,
  die mensen moet je zo laten.
  Daar moet je geen moeite voor doen.

  Die willen toch niets.
  Ze kunnen makkelijk.
  Maar ze willen niet.

  Laat ze stikken.

  ‘\Ô_Ô/’

  Zo simpel is dát.

  Al die prietpraat.

  Al die schijnheiligheid.

  Al die hypocrisie.

  Al die slappe zakjes.

  De nietskunners.
  De nietspresteerders.

  Wat heb ik daar toch ‘n broertje ‘an dood.

  Maar ja ik ben dan ook in de oorlog geboren hè..?
  Toen bouwden we de wereld nog op.
  Nou wordt hij afgebroken.

 20. Juzo @ 23, ik zou zo graag wat willen zeggen. Maar nee, ik heb geen zin in een oeverloze discussie over je boude gegeneraliseerde opvattingen.

 21. @ 24 Ach Elmo, spaar je de moeite. Dat is toch veel beter voor je gemoedsrust.
  Doe niets. Dat is toch. Het aller – aller beste. Er maar weer mee.

  Niets doen, is altijd nog veel beter dan iets doen.

 22. In Midden- Limburg doet men veel aan vasten….., maar daar willen zij kennelijk niet meer over praten…..

 23. @ 26 @ 27 zie @ 25

  “boude gegeneraliseerde opvattingen”? Ik weet er toevallig alles van.
  Dat jullie daar toevallig een beetje moeite mee hebben, dat is mijn pijn niet.

  Er zijn toevallig ook mensen, die nogal het een en ander van het een en ander afweten.

  Hoezeer dat door kleingeestigen hun niet wordt gegund noch geaccepteerd.

  Tsja daar kan ik ook zo gek niet veel meer ‘an doen.

  ‘\°_°/’

  Maar dat is niet mijn pijn. Ik heb nergens pijn aan.
  Ik sport nogal veel.
  En ik ben nogal mager.

  74 kilo voor 1,84 meter en vier millimeter.

  Vooral op die laatste 4 millimeter sta ik erg graag.

  In Oostenrijk doet men veel aan gek doen.
  Maar ook dat is mijn pijn niet.

 24. Zelfs de katten in Nederland zijn kennelijk al veels te dik getuige de foto hierboven, wat zou zo´n beest daar nu van vinden?

  Had ik kritiek op vasten in Midden- Limburg? Meen van niet, vast zelf haast de hele dag tot s´avonds.

 25. 221 Teletekst do 02 feb
  ******************************* 1/2

  21.05-22.00 uur DE VIJFDE DAG

  * Moet de zorgpremie gekoppeld worden
  aan de LEEFSTIJL van mensen? Een debat
  tussen Bram Bakker,Rob Oudkerk,Mieke
  van Spanje en Asha ten Broeke.

  \\\\\\\\\\======

  Ik dacht het WEL.

  ‘\°_°/’

 26. @ 32 Het gaat niet om gezelligheid. Het gaat alleen maar om gezondheid. Gezelligheid daar kopen we niets voor. Die mensen krijgen meestal leukemie. Want die hebben maar zomaar zitten doen zonder na te denken.

  Zorgpremie korten brengt alles, want ik wens in mijn betalingen niet op te draaien voor de stommiteiten van ‘n ander. De ander moet daar maar voor beboet worden, en ik beloond.

  Mijn uiterst goedkope therapie werkte zodanig, dat ik ‘t overleefde.
  De anderen zijn dood.

 27. Je inname van vet en suikers controleren is het makkelijkst als je zo veel mogelijk zelf maakt en zo min mogelijk uit potjes, blikjes, pakjes en zakjes maakt. Dus geen pastasaus uit een potje, maar zelf aan de slag met tomaten, uien en oregano. Geen soep uit blik, maar zelf een hele kip in een pan water met een prei, een ui, een winterpeen en wat zout gooien. Geen kant en klare visschotel, maar een stuk ongemarineerde en ongekruide vis zelf kruiden en in de grillpan bakken. Koop zelf potjes gedroogde kruiden en breng verse groenten, vlees en vis daarmee op smaak in plaats van met kant en klare kruidenmixen of marinades.

  En wat is er mis met thee drinken zonder suiker voor de dorst? Vol smaak, maar volstrekt calorieloos. Mijn zoontje vindt dat prima – vooral wat zoetiger kruidentheeën.

 28. Die Juzo. Comfortabel babyboomer die menen het land opgebouwd te hebben maar tegelijkertijd het systeem hebben opgesoupeerd. Iemand die beloond wenst te worden voor de mazzel een goed gestel te hebben.

  Je kan opgelucht ademhalen Juzo. De chronisch zieken en gehandicapten worden genaaid waar ze bij staan.

 29. Wie een wat hogere BMI heeft op wat hogere leeftijd schijnt een wat betere levensverwachting te hebben.

  En wat discussies her en der betreft, ook op tv, schijnt mij toch nauwelijks zinvol. Daarmee krijg je mensen echt niet in beweging.

 30. @ 31, Juzo zei:
  “Zorgpremie korten brengt alles, want ik wens in mijn betalingen niet op te draaien voor de stommiteiten van ‘n ander”.

  Briljant voorbeeld van boude gegeneraliseerde opmerking. Ik heb geen stommiteiten begaan, heb wel meer dan enorme pech op de OK gehad. Een essentieel verschil.

 31. @ 36 Over jou heb ik ‘t niet, ik heb ‘t over EXPRESSE stommiteiten (“eigen verantwoordelijkheid”, zoals psychiater Bakker het op de televisie over obesitas zei).

  @ 37 Dat soort opmerkingen laat je achterwege.

  ‘\Ô_Ô/’

 32. JUZO @38

  Ach die Bakker heeft het buskruit ook niet uitgevonden. En iemand die in @31 beweert dat gezellige mensen leukemie krijgen heeft dat ook niet. Smalle landstreken, smalle meningen.

 33. Ik las bij een vriend de eerste pagina van een boek van een belgische reporter, die de toer de france fietste. Ik las.. 1e etappe 197 kilometer, verbruikte energie 2690 kilocalorien…
  Godmiljaar, dat is ongeveer de hoeveelheid calorien die een man dagelijks mag consumeren. Daar word ik wat moedeloos van. Zo weinig verbranden op zoveel kilometer fietsen.

  Het stukje op NU haalt een onderzoek van het RIVM aan. Wat grappig nou. Op
  http://www.kennislink.nl/publicaties/nederlanders-eten-ongezond
  staat een stukje over eenzelfde publicatie van het RIVM uit 2004..!
  Ik quote alinea 5&6 van het stukje van ‘kennislink’ (en daarbij hoop ik, dat er geen gesodemieter komt met Tim Kuikentje wegens copyright infringement)

  “Het rapport benadrukt dat een integrale aanpak nodig is om Nederlanders weer gezond te krijgen. Gezamenlijk moeten overheid,
  consument en het bedrijfsleven de handen ineen slaan om er voor te zorgen dat we weer gezond gaan eten.
  Met name het bedrijfsleven speelt hierin een cruciale rol.
  Fabrikanten en supermarkten moeten het aanbod van ongezond voedsel veel kleiner maken.
  Ook moet er veel minder reclame komen voor de “slechte” producten.

  Het rapport noemt vooral de reclames die gericht zijn op kinderen.
  Ook prijsverlagingen van gezonde producten als groente, fruit en vis moeten de consument verleiden om gezonder te gaan eten.
  ‘Dus Appie Heijn: geen Pringles meer in de bonus maar in plaats daarvan twee netjes sinaasappels halen, één betalen.’ ”

  Zo te zien, lijkt het er op, dat de doelstelling van 2004 nog niet gehaald is. Toch in ieder geval niet, waar het de ‘bonus’ aanbiedingen van appie betreft. Of de prijsverlagingen t.a.v. gezondere voeding.
  Dan is het toch wel een mijlpaal te noemen, dat er zeven jaar later ‘ik kies bewust’ plakkers op produkten zijn verschenen…

  Een andere, interessante link van dezelfde site is http://www.kennislink.nl/publicaties/overgewicht-1

  Uit 2010 behandelt ‘overgewicht’ Met daarin wat nuanceringen, en zat links om op door te klikken. Voor als je teveel door een paardebril kijkt.
  Of het onderwerp je mocht interesseren. Vooral de laatste 2 plaatjes van deze pagina zijn interessant.
  Met tussen en onder de plaatjes de tekst.
  “Overgewicht bij kinderen neemt toe volgens de ene dataset… … maar blijft stabiel volgens de andere.”

 34. Hardlopen doet ongeveer 700 cal. per uur, fietsen ongeveer 500 cal. Je moet dan ook heel wat doen, een kilo vet is al ongeveer 7.000 cal. Dat ligt al snel buiten bereik van normale burger.

 35. Dus als je elke dag een uur loopt, raak je in een week (4900/7000) = 0,7 kg vet kwijt. In een maand is dat ca 2,5 kg. En per jaar 30 kg.
  Tikt aardig aan, ook voor een modale loper. Want ik neem aan dat jouw cijfers ook voor langzame lopers gelden?

 36. we worden steeds dikker? Feit of fictie? Zijn we goedgelovig? Kiezen we zelf of kiezen we juist omdat anderen ons dat met ‘goede’ bedoeling adviseren? Is wat we eten niet inherent aan oonze acceptatie van onze (consumptie)maatschappij. Is reclame of vermelding op produkt:natuurlijk, minder vet, minder suiker, gezond niet alleen maar aanmoediging van koop mij? Als dat soort kreten op nu op producten staan, mag je dan vanuit gaan dat die zelfde produkten juist ‘ongezond’ zijn? Minder zout op chip betekent gewoon fabrikant deed vroeger met moetwil veel zout in chips? Willen we allen het niet steeds gemakkelijker hebben door voorgekauwd en kant en klaar voedsel te kopen? We hebben toch al zo weinig tijd en magnetron biedt soelaas? Als een produkt gezond is hoef je er toch niet erop te zetten is mijn mening? Moeten we de supermarkten als de pest vermijden? Draait dat alleen om economie en geld? Welzijn in onze tijd wat is dat? Gezondheid en ongezondheid zijn dat geen produkten geworden? We hebben geen recht opgezondheid? Gezondheid is gepatenteerd?gezondheid kun je alleen kopen? Ons leven is alleen maar economie dus welvaart is ongezondheid de prijs die we moeten betalen? Worden niet dom gehouden door juist datgene aan voeding te kiezen wat een authoriteit of expert zegt dat we moeten eten? Loopt oveheid niet voortdurend achter de feiten aan? Ook wat betreft verbetering van onze gezondheid? Het gaat toch nooit rechtstreeks om welzijn van het individu, overheid dient altijdeerst de economie (bedrijven ook zij die ons voedsel produceren) dan als het hun uitkomt vaak aan de hand van statistiek het gewone volk? Wij zijn er alleen om de boel aan elkaar te houden door te financieren? Geld stroomt zo het land uit om als eerst de economie in stand te houden maar niet om mensen gezond te maken? Snappen bij de overheid dat als wij met ze allen ongezond zijn erna verloop van tijd ook geen geld in hun laatje stromen. Hoe krijg je al die dikkerds dan van hun stoel om onze economie opgang te houden? Waarom is gezond altijd duur. Technologie in onze eten is nooit een verbetering voor ons nooit ente nimmer. Er zit zoveel in e-nummers in ons eten, dat zijn kunstmatige voedingstoffen (patenteerbaar dus geld in het laatje) dus nooit natuurlijk. Zijn dat niet de boosdoeners voor onze welvaartziektes en van onze dikmakers? Ze hebben toch altijd goede bedoelingen met ons en wij vertrouwen hun blindelings. De voedselproductie kan de groei van de bevolking niet bijbenen, dus moet consumptievlees ook snel groeien. Hoe doe je dat? Valt u ook op dat onze groentes vanuit de schappen bij grotere supermarkten vooral niet uit eigen land komen. Economie wordt altijd duur betaalt (winst) en dat bepaalt ook de kwaliteit van ons eten en dus ook ons leven. We hebben er gewoonweg geen invloed op als economie aan ons wil verdienen dan is dat nooit ter bevordering van uw welzijn(gezondheid), want economie is welvaart . En dat komt helaas in onze maatschappij op de eerste plaats. Wij weten inmiddels dat the sky een limit heeft. En dat is ook bewustwording om onze matrix te veranderen voor een nieuwe wereld voor echt iedereen. Wij zijn elkaars gelijke begint bij uzelf en laat u vooral niet als schaap naar de slachtbank leiden. Karin bewustwording helpt echt wel. Ga op uw gevoel af. U weet in uw hart feilloos wat goed of fout is. Laat dat kuddegedrag eens los. Geen bescherming, geen veiligheid, geen geborgenheid dat is wat de overheid ons doet geloven. Van de geboorte tot het graf is alles u en ik met de paplepel ingegoten, hoe we moeten leven. Mogen we echt ons zelf zijn? Wijsvingertje dit wijsvingertje zo. Een vraag zou u alleen datgene doen wat een andere zei,dan was u nooi zover gekomen waar u nu bent? Nu dat geldt ook voorhet standpunt dat u heeft ten aanzien van voeding. Dus nooit onverschillig zijn, en als een schaap anderen nableren. Want u heeft zelf de touwtjes in handen ook voor gezondheid. Maar daar heeft u volgens mij geen last van. Maar ook dikzijn wordt ons aangepraat. Je mag vooral jezelf niet zijn als je alle reclame moet geloven. Een minderwaardigheidscomplex is ons zo aangepraat. Begin je wat rimpeltjes te krijgen of val je onder de niche ‘oud’ dan staat er een batterij ‘verjongers’ op u te wachten. Koopt u vooral ons; wij zijn de redders in nood met kreten ‘u bent het waard’ (uw portemonnaie, niet waar). De nieuwe kleren van de keizer zijn altijd mooi. Tot dat iemand roept dat u geen kleren aanhebt.

 37. @ 41 Helemaal niet, bij goede training ligt dat binnen het bereik van IEDERE normale burger. Ga eens kijken rondom de Kralingse Plas. Daar lopen er ongeveer duizend, ieder uur van de dag, ieder uur van de nacht, 365 dagen van ‘n jaar.

  Begin zelf eens te lopen.
  Al ben je geen normale burger.

 38. In principe eens met juzo. Maar… Als je ouder wordt, liggen blessures op de loer. Ik heb begin januari iets op mijn teen laten vallen. Klinkt als onbelangrijk, maar de pijn (de nagel zit er half aan) belemmert het lopen. Daarom pleit ik ook voor badminton. Dat gaat wel en is ook nog eens 5x zo leuk als lopen. Hoewel ik lopen ook heel graag doe. Balen dat het even niet kan.

 39. @ 46 Bij goede sportbeoefening staan sportartsen. Volg de aanwijzingen op. Er zijn bepaalde snelle genezingstrajecten voor topsporters. Deze geven een extreem en zeer bijzonder resultaat. Op de televisie is een uitzending geweest waarbij ze topsporters lieten zien die aan topsport deden terwijl ze in de leeftijd waren tussen 78 en 92 jaar. Lees wat topsport is in de Conditiegids van het CIOS in Sittard. Maak je de schema’s eigen die daarin staan onder begeleiding van een goede sportarts in je woonplaats (van het Groene Kruis) en een goede trainingsbegeleider.

  Sporttraining is een zeer, uiterst serieuze zaak. Je doet het goed, of je doet het niet.

  Als je het goed doet, geeft dat je onveranderlijk goed en veel plezier. Je bent niet alleen onaantastbaar voor vele ziektes, maar ook volmaakt onoverwinnelijk in je eigen tak van leven-, beweging- en sportbeoefening.

  Waarom dacht je dat er zoveel naar sport gekeken wordt?
  De gangen van het ziekenhuis hangen tjokvol met posters ervoor.

  ‘\~_~/’

  1.
  Begin met de Kenneth Coopertest rond het sportveld van de voetbalvereniging in je eigen woonplaats.

  2.
  Laat de anderen maar kletsen.

  3.
  Dwing je, en hou vol.

 40. Juzo, dank je wel voor de tips. Eigenlijk had ik het niet over topsport, maar over conditiesport. Oorspronkelijk ging dit forum over vet, en afvallen.

 41. @ 48 Zeer zeker.

  Maar afvallen doe je met beweging, met sport.

  Conditiesport is en gaat vanzelf naar topsport.

  Men moet goed weten waar men mee bezig is.

  Anders moet men meteen ophouden.

  Zo is het nu eenmaal in ‘t leven.

  In ‘t leven zijn uiterst en vrijwel geen keuzemogelijkheden.

  Sommigen moeten daar soms ‘n beetje aan wennen.

  Maar dat gaat vanzelf.

  In het sportleven is geen plaats voor kinderachtige makkertjes.

  ‘\ô_ô/’

  Na afloop van de conditietraining (circuits, toestellen en Coopertest) deden wij altijd nog ‘n spelletje badminton.

  Volkomen afgetakeld, volslagen uitgeput, in stukken en brokken doorbroken, kwamen we uit de zaal in de douche.

  Zo hoort topsport te zijn.

  Afvallen en overleven = topsport.

  Andere mogelijkheden zijn er niet. Daar komt men vanzelf wel achter.

  Zo gaat ‘t nog altijd, bij de Delftse Sportstichting.

  Constateerde ik onlangs tot mijn genoegen.

  Deze makkers duw je niet even om.

 42. @41. Lopen kan je conditie verbeteren. Maar iedereen ziet dat als een wondermiddel. Maak onderscheid tussen wandelen, doorlopen en hardlopen. Hardlopen is niet voor iedeeenweggelegd. Een tempo bij 10 km p.u. voor een duurloop vind ik al een prestatie. Pro’s lopen gemiddeld 20 km p.u. voor een duurloop op wedstrijdniveau. Hardlopen is een hype als u bijv. 5km wandelt en een hardloper doet dat ook, ongeacht de snelheid per uur dan vebruikt u evenveel energie. Het enige verschil is de hardloper komt moe thuis en u bij redelijke conditie fluitend. Luister naar uzelf en laat u niet gek maken. Natuurkundig; arbeid is gelijk aan afgelegde weg(meter) x kracht(Newton). Vanuit arbeid kun je energie in Joule of calorie bereken.
  Trouwens die met sporten beginnen om wat voor redenen ook. Laat je goed informeren en luister altijd goed naar je lichaam. Laat je vooral niet gek maken door schema’s want wij allenztrappen altijd weer in onze eigen vallen. Maar doe het plezier. Eenvoud is de kunst zoek wat echt leuk vind om conditie op te bouwen dat kan alles zijn: huishoudelijk werk, tuinieren, gezonde seks, meditatie, tai chi, de fiets maken ipv met de auto. Boodschappen zelf tillen of dragen naar huis toe. Wat minder voor de tv of pc hangen, een hond nemen, je huis vebouwen, vaker de trap nemen. Maar alles is betrekkelijk zoek evenwicht in u leven. Er leiden zovele wegen naar Amor(dus niet Roma).

  Juzo vooral mij niet geloven, want geloven doe je vooral in de kerk. U heeft uw waarheid en ik heb dat ook. We leven met zijn allen in een bijzondere tijd. Noem het disclosure, de openbaring of ascentie, spiritualiteit. Ik noem het simpel bewustzijnsgroei wel laten het oude bij het oude en gaan richting nieuw. Dus een echte wereld voor iedereen. Go up or you are out. Heilige huisjes bestaan niet meer. Alles komt uit u zelf. Normen en waarden zijn altijd opgelegd. Iets met een goede intentie, hoe klein maar ook verspreidt zich als een olievlek. Dat is mijn cosmische beginsel de universele wet van de resonantie. Nogmaals als u er nog niet klaar voor bent even goede vrienden. Wij hebben allemaal dezelfde oorsprong. Wij zijn allen gelijk de kinderen van de Schepper. Ik accepteer u en u mij niet. Ook dat is niet erg zolang we elkaar wat te vertellen hebben groeien we toch een beetje naar elkaar toe op deze mooie planeet. Nemasté (ik groet het goddelijke in u).

 43. Fred @42

  Naar mijn eigen ervaring ervaring is resultaat van wekelijks zo´n 5 uur (langzaam) joggen pak en beet 15 kilo gewichtsverlies per jaar. Let wel: je bouwt ook weer spieren aan.

  Langzaam is belangrijk om risico van slijtage te vermijden, heb dan ook nooit iets. Heb één keer mijn voet verstuikt door in een plas water te stappen waar de straat een kuil had.

  Toch staat hele preventieve geneeskunde behoorlijk in de vraagstelling. Zo is dan ook 5 uur lopen per week veel beter te doen en op te brengen door gewoon dagelijks naar je werk te lopen en de trap te nemen en verder bij reizen openbaar vervoer te doen. Dat brengt mij al gauw driekwart uur per dag. Geraffineerd eten laat ik mij veelal ver van. Die combinatie is behoorlijk handiger dan persé dagelijks te gaan joggen of anderszins.

 44. zijn we prehistorie niet ontgroeit. Topsport is afvallen en overleven. Die stelling is maar een halve waarheid of is het een halve leugen. Topsport is onmenselijk. Waarom? Het pleegt roofbouw op uw lijf. Grenzen opzoeken is nooit gezond. Topsport is geen plezier. Topsport is onbereikbaar ideaal. Het heeft geen nut voor persoon zelf alleen voor publiek dat prat gaat voor ‘tijden’ en statistiek. Als het hoogste niet wordt gehaald wordt men depri of gaat vals spelen. Eeuwige roem wie wil dat als je nog steeds ontevreden bent met in je verdere leven. Waarom moet Darwin weer te sprake komen als je over topsport begint? Leven topsport gemiddeld langer dan gewone mensen? Is topsport niet net zo’n fabeltje dat je door hard werken rijk beroemd en eindelijk respect krijgt. Waarom weer het elitaire groepje verbijzonderen en op een voetstuk plaatsen? Zijn zij de goden op aarde en wie niet mee kan doen telt niet mee. Zo’n grote onzin heb ik nooit eerder gehoord. Lijdt leidt hard werken
  altijd naar het beoogde resultaat? Talent of aanleg niet nodig? Waarom sport niet altijd helpt. Topsport is extreem, onnatuurlijk,te mechanisch, verzonnen om ons in eerste instantie te vemaken. Eerst de amateurs die van hun sport houden. Dan de pro’s die hun brood daarmee proberen te verdienen. Gaat zelfacceptatie niet eerst om tevredenheid. Ook al ben je niet superslank. Maken we elkaar niet gek om onbereikbare (schoonheidsideaal) te bereiken?Vervelens toe kijken we altijd naar anderen. De schoonheid in ons zelf daar worden we blind door. Waarom is uiterlijk oh zo belangrijk in onze maatschappij? Iedereen heeft zijn goede enslechte kanten. Maar we spiegelen ons graag aan de andere. U weet wel schaap kudde bebebe. Wij zijn elkaar gelijken, dat weten we gewoon, maar we hebben de neiging om niet van uit eigen kracht iets te willen bereiken, maar kiezen de surrogaat om er maar bij te horen. Hoe verdrietig we van binnen en ongelukkig zijn, tevredenheid kopen we en als we geld niet hebben dan maar lijden. We gunnen een andere nooit wat we hebben en spelen het spel vvolgens Darwin op leven en dood. Gooi dat spel in de prullenbak. The missing links worden nooit gevonden. En als we Darwin mogen geloven overleeft de sterkste door natuurlijke selectie. Ook onzin. Er worden genoeg kinderen met een handicap of lichaamsgebrek geboren. hebben die dan geen recht om te leven? En na vele miljoen jaar zijn we qua bouw en dna structuur geen steek veranderd. Het op de vlucht gaan voor wilde dieren is er niet meer bij maar proberen wij juist dat in leven te houden door topsport te bedrijven en oorlog te voeren? Het enige wat we ontwikkeld hebben is onze bewustzijn, maar vaak komen we de wet an Murphy tegen omdat wij fysiek(geen klap veranderd) achterlopen op ons bewustzijn. Zie maar er zijn genoeg mensen die een gewone pak melk niet kunnen openen. Wat een geknoei. Deze onhandigheid toont weer eens aan dat Darwin ongelijk heeft. Want we erven ook slechte eigenschappen en niet alleen het goede blijft over zo als hij bout beweert in zijn evolutietheorie. Deze theorie blijft gehandhaaft om de machthebbers het bestaansrecht hebben het spel verdeel en heers te spelen. Wij zijn toch de sterkste en u en ik hebben niets te vertellen. Maar als we wakker worden dan kunt u helpen om te werken naar een betere wereld voor ons allemaal. Vergeet niet ook de machthebbers dragen hunsteentje bij aan uw bewustwording dat het anders kan. Want ook zij hebben de vrije wil om te kiezen: to go up or to be out. Blijf allen positief want juist in tijden van crisis hebben we elkaar juist hard nodig. Laat u geen oor aannaaien, ook niet door mij. Ik heb niet de wijsheid in pacht om alles te weten want ook ik ben voortdurend zoekende; maar het enige wat een beetje helpt ga zelf op zoektocht en wat voor moois komt u zo en al tegen. Een verrijking voor u leven en het leven de moeite waard. Nog maals de mooiste cadeaus krijgt u als u ze zelf uitpakt. Laat udat niet door een andere inpakken. En tegen het leven vooral niet willen vechten want dat weet ik zeker u gaat het altijd verliezen. Vijanden bestaan niet die creeren we zelf.

 45. Dag lezer. Als u wilt weten wat Darwin wel gezegd (gedacht, geschreven) heeft, dan raad ik u ‘Darwin’s Dangerous Idea’ aan, van Daniel Dennett

 46. @50

  leuke woordspeling geraffineerd eten. Bedoelt u eten dat veel geraffineerd suiker(kristalsuiker) bevat. Of is het eten zo geraffineerd bewerkt dat u niet meer precies weet of het wel gezond voor u is. Uiteindelijk maakt het niets uit.
  Wist u dat cola heel veel suiker bevat . Ze gooien er fosfaat in om de suikersmaak te verdoezelen. En weet u waarom cola zijn geheim niet prijs geeft. Niet om dat zo bijzonder is. Maar ze zijn bang voor een schadeclaim als u wist wat voor ingredienten er allemaal inzit.
  Van chips is ook bekend dat het verslavend werkt als ik me niet vergist door e nummer 121 of 221.
  In codex alimentarus geeft Europa aan wat wel of niet mogen eten. Blij of verdrietig? Helaas we hebben niets te vertellen. De conglomeraten regeren boven onze wetten uit. De Nl wetten zijn al moeilijk begrijpbaar voor een gemiddelde inwoner. Aan eu wetgeving is geen touw aan vast te knopen, hoe complexer hoe ondoorzichtiger. Uw soevereiniteit is ver te zoeken. Deze eu regelgeving behhartigt alleen de belangen van het bedrijfsleven het is een economisch akkoord. Er staat niets over u en ik erin. Wij maar van ondergeschikt belang. Het gggaat allang niet meer om mensen. Het volk dat eu regeert komen in grote getale allemaal uit die verrekte bankwereld. Die bankwereld die moedwillig onze crisis veroorzaakt heeft. En one regeringen begrijpen dat ook allemaal niet even goed en lopen als schoothondjes bedrijfspoedels eu achterna. Rutte kan niet rekenen, drs. kunstgeschiedenis(afgestudeerd in de smartlappen) zegt al genoeg. De Jager uit bedrijfsleven afkomstig papagaait ook maar mee. Eerst met overtuiging we krijgen onze lening aan de Grieken pertinent terug. Zijn uitspraak heeft die moeten bijstellen. Ook de keuzes van de overheid draait op angst voor…vult u maar zelf maar in. Vaak niet gebaseerd op reele angst, daarom die keuzes wat het volk denkt en zegt telt. Wij die hun gekozen hebben als vertegenwoordiger. Ze luisteren gewoon niet meer het draait allang niet meer om ons. Het gedrocht macht en geld belangenverstrengeling, loze kreten als normen en waarden, verloedering van de samenleving. Ook de overheid praat ons schuldgevoel aan zodat wij nog harder schreeuwen helpt dan ons. Dat is de reden dat we nog harder gecontroleerd worden. U moet vooral doen wat wij zeggen. Hij houden ons aan de wetten en betqlen bellasting. En nog steeds creeren ze nieuwe vijanden om ons uit te knijpen en monddood te maken. Als u niet voor ons bent dan bent u tegen ons. Karin je weet ook wel dat Acta inmiddels in Japan is ondertekend. het is toch een Eu wetgeving. Waarom dan inJapan? Een feestje voor de bedrijven en een snoepreisje is een eu ganger niet vreemd? We hebben echt niets meer te vertellen. Wij zijntoch met ze allen goed in coma geraakt. Wij die allen in democratie geloven is niet meer dan een gecreerde illusie. Wat velen niet weten is dat democratie een vorm van dictatuur is. Alleen heeft de gekozen meerderheid de macht in handen, helaas niet meer inhet belang vaan het volk maar uiteindelijk voor eigen belang. Na de politiek moet je toch je carriere veiilig stellen.

 47. Hallo lezer.
  Het is interessant je gedachten te lezen, want we zijn hier in een donker obscuur ongezond en kwaadaardig hoekje van het Internet verzeild geraakt. Dat is helemaal niet erg want dergelijke hoekjes moeten er zijn, al was het alleen maar als referentiekader, om de goeie hoekjes en de gezonde kanten van de maatschappij er tegen af te zetten. Anders hadden we geen contrastwerking is-het-niet-waar?
  Dat neemt niet weg dat deze ongezonde kwaadaardige hoekjes van de maatschappij en van het Internet wat mij betreft gerust nog een hele tijd in al hun kleinte mogen en kunnen doorwoekeren. De leden, de mensen ervan gaan onbetekend ter ziele.
  Het is interessant om te zien en erop in te spelen hoe dat dan gaat, en daarom, schrijf rustig voort gijlieden, alhier en in het Parool

  ‘\=_=/’

  Toch al ‘n onbeduidende krant die niets te zeggen noch in te brengen heeft en nergens nooit niet niet van zijn en ook haar bange lange levensdaa-gen.

  Een verzameling van uitgeblust geperverteerde nietswaardigheid, dit algeheel, en wilt U mij voortaan maar meteen direct naar de Afvalbak overplaatsen, als U zo vriendelijk wilt zijn dan staat dat wel zo netjes en mooi opgeruimd die subversieve opositionele taal. Dat kunnen we in ons rechts-CPN-dictatoriaal PSP geschoold en geschoeide Nederland wel helemaal niet hebben voor Groen Links.

  Het beste, gooit U mij voortaan meteen van en uit de blog weg weg dag dag ik heb erom gevraagd dus ik krijg het en zo hoort het ook.

  Wat denk ik wel.
  In Weggooien Zijn Wij Toch Maar de Aller Flinkst en Sterkste!
  Dát zijn Vrouwen waar ik van Hou’.

  ‘\=_=/’

  Frisse morgen.
  U allen toegewenst
  en dat, geheel zonder dank als dat zou kunnen.

 48. @ 50 Ons land heeft 50 steden van 80.000 inwoners en meer. Per stad zijn er 20 fitnesscentra. Die hebben 200 klanten per stuk. We komen zo op 100.000 fitnessers per 100.000 inwoners van ons land. Zouwen die ‘t dan allemaal bij ‘t verkeerde eind hebben? Laat me niet lachen, en tevens, ik lach de laatste tijd toch al zoveel.

  Laat je nakijken.

  ‘\°_°/’

 49. Lezer @54

  Met geraffineert eten bedoel ik etenswaren die te fijn voorverwerkt zijn. Nu ja dat is in de winkel vrijwel alles, kun je allemaal vergeten. Er is daarbij ook vrijwel niets meer om te kauwen, te veel zout, te veel suikers, enz.

  JUZO @56

  Uw rekensom bestaat uit 200.000 sportschoolbezoekers per 4.000.000 inwoners. Dat noem ik marginale verhouding van slechts 5 procent. Veelaal is in die lokaliteiten dan ook nog weer de een of andere sportdrank of anderszins, gelijk je calorien die je er net afgetraint hebt weer opgenomen via suikers.

  Ergo: ik ga enkel buiten lopen of joggen en drink en eet gewoon “ouderwets” thuis wat ik meen nodig te hebben aan niet geraffineerde waren. Is veelal ook nog eens redelijk goedkoop inkopen en bespaart ook nog eens de veels te dure sportschoollokaliteit (ook die kunnen er wat van zogezegd: pas vooral op met het nemen van een abonnement, waar je veelal niet meer onderuit kunt).

 50. Lezer @52

  Of topsporters gemiddeld langer leven vermag ik te betwijfelen en gezond oud worden die makkelijk niet. Heb te veel van die jongens gezien die 80 marathons en meer deden in hun leven en die per saldo totaal verwrakt raakten. Kapotte heupen en knieen, het dan uiteindelijk helemaal niets of weinig meer kunnen helpt bij ouder worden dan ook beslist niet, men valt dan helemaal stil en wat dan weer?

  Sport is alleen maar goed als je duidelijk rekening houdt met het feit dat men vandaag de dag een veel grotere levensverwachting heeft. Te veel doen met leeftijd 20 tot 50 jaar is onverstandig. Wie betaald ook die rekening? JUZO wil duidelijk niet.

  Overigens wil ook ik niet betalen voor te veel bruin (slecht en veelal onbekent) vet in te dunne buiken, had men maar beter moeten weten.

 51. Lieve mensen,
  het was een genoegen om met u mee te mogen bloggen. Blijkbaar is het voor velen nog een lange weg om wakker te worden. Karin met plezier las ik je artikels. Ga zo door meid. En nog succes met alle mooie dingen die doet en nog gaat doen. Juzo al vind je met achterlijke gladiool ik blijf wie ben. Ik ben ik besta jij bent jij bestaat.
  Ik stop ermee maar aan de rest van de bloggers laat Karin niet in de steek want dat verdient ze niet. Ajuus parapluus. Tot sinas.

 52. Wat nou voorlichting.
  Als je toch kijkt naar wat er voor een bombardement aan reclame voor dikmakende zaken aan iedereen wordt gepresenteerd, dan is dat beetje voorlichting over gezond eten toch werkelijk een druppel op een gloeiende plaat.
  Je zou eens een jaar het om moeten gooien: dus al dat geld naar reclame voor gezonde voeding en beweging en een druppeltje voor alle zoete, vette, alcoholische, snoeperijen. Ik ben heel benieuwd hoe dat zou uitpakken.

 53. Sportscholen zijn er om je elke dag schuldig te voelen omdat je niet bent geweest. Dus gewoon thuis gaan bewegen, meer de fiets pakken of lopend naar de supermarkt. En……. een gouden regel hanteren bij het eten: EET ALLEEN DAT VOEDSEL WAT JE OVERGROOTMOEDER OOK ALS VOEDSEL ZOU HERKENNEN.

 54. Als voedsel niet kan rotten…. is het nooit levend geweest, is het geen voedsel.
  Ooit een zak chips zien rotten? of Cola light?

  Als je over-, over-, over-, over-, grootmoeder ‘het’ niet zou herkennen als voedsel >>> is het geen voedsel.

  80% van het voedsel in supermarkten is NEP voedsel omdat het geen voedingswaarde heeft.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hou me per e-mail op de hoogte van nieuwe reacties op dit artikel.
      (U kunt zich hier abonneren zonder zelf te hoeven reageren.)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.