Snor

Hebben we eindelijk de borstkankermaand kunnen afsluiten – de roze lintjes vlogen iedereen weer om de oren – en nou willen mannen óók zo’n hippe maand waarin ze een feestelijk tintje aan een rotziekte geven. November moet movember worden: de maand waarin je je moustache laat staan om het bewustzijn over prostaatkanker te promoten en je solidariteit met je broeders een publiek smoel te geven. Hun heldhaftige motto: Grow a mo’, save a bro’.

Zulk simplisme werkt enorm op mijn zenuwen. Je strijdt niet tegen borstkanker door een roze stofzuiger of mobieltje te kopen; je snor laten staan redt niemand van prostaatkanker.
Al dat roze gedoe is niets dan een consumentenaflaat. Je gaat jezelf te buiten onder het mom een goed doel te steunen. Kijk mij eens solidair zijn: ik koop roze pumps! Dat bedrijven die een miniem percentage van jouw aankoopsom doorschuiven naar Pink Ribbon en dat bedrag daarna als aftrekpost bij de belastingdienst opvoeren, zichzelf als ‘maatschappelijk geëngageerd’ wensen te afficheren, is nog wranger.

Moeten we zulke larie nu ook voor mannen invoeren? Vecht tegen prostaatkanker, koop een blauwe Blackberry! Strijd tegen prostaatkanker, koop een Ray Ban met een gratis opplaksnor! Gaan we bij mannen ook doen alsof kanker hebben een solidaire, feestelijke aangelegenheid is, waarvan je – na de ziekte natúúrlijk te hebben overwonnen – enorm veel hebt geleerd? Gaan we prostaatkanker nu bejegenen als een broodnodige levensles? Waarom denken we überhaupt dat we kanker glamour kunnen geven en alle angst en paniek eruit kunnen halen?

Borstkanker heeft één ding voor op prostaatkanker: bewustmaking helpt. Wie regelmatig haar borsten bevoelt, kan de ziekte vaak vroeg signaleren. Dat scheelt enorm in overlevingskansen. Voor prostaatkanker bestaat zo’n eenvoudige test niet. Ook bevolkingsonderzoeken helpen geen lor: driekwart van de mannen met een verhoogd PSA blijken na verder onderzoek namelijk helemaal niks te hebben. Inmiddels hebben ze wel wekenlang in de rats gezeten en moesten ze een pijnlijk biopt ondergaan.

Bewustzijn over een ziekte promoten is alleen relevant wanneer mensen individueel iets kunnen aanvangen met dat besef. Anders is het gratuit. Erger: dan reduceer je zo’n ziekte tot een oppervlakkig teken, tot een modieus icoon. ‘Leuke snor heb je. Prostaatkanker? Ja, dat sucks. Maar die snor staat je goed, man. Houwen zo.’

Roze lintjes tegen borstkanker, snorren tegen prostaatkanker. Nog even, en we krijgen campagnes met luchtballonnen tegen longkanker en een maand waarin iedereen in het bruin moet wegens de strijd tegen darmkanker.

Author: Spaink

beheerder / moderator

45 thoughts on “Snor”

 1. Ik zag vorige maand een ontzettend infantiel spotje:
  Cartoon van huppelend vrouwfiguurtje (met rok, dus)
  “Als je ontdekt dat je borstkanker hebt…”
  Figuurtje staat stil.
  “…dan staat je wereld even stil.”
  Figuurtje loopt weer door, naar een winkel.
  “Dus koop [tijdschrift A of B]!”

  Ik heb ze niet het genoegen gedaan om de namen van de tijdschriften te onthouden. Ik was ook te, tsja, plaatsvervangend beledigd, zal ik het maar noemen.

 2. Enerzijds is dat natuurlijk wel zo: de mens wenst niets meer te lezen maar alleen nog naar figuurtjes te kijken en die in de hersenpan te vertalen en op te nemen:

  zie ALLE aanduidingen op de perrons van de stations der Nederlandse, en buitenlandse Spoorwegen.

  De mens wordt tóch al zo oververmoeiend bestookt en besprongen met allerlei humbug en hollebollegijsboodschappen die nergens op slaan en die totaal geen enkel nut hebben. Hij wordt er GEK van.

  De reclamemakers zijn dat schuld. Anderzijds zijn de reclamemakers het NIET schuld, er MOET reclame gemaakt worden anders verkopen en produceren we niets en is het HELE land werkloos en andermaal,

  tot de gaarkeukens veroordeeld.

  Ten derde verpersoonlijken vereenzelvigen die roze strikjes polsarmbandjes snorretjes Amerikaanse vlaggetjes in het knoopsgat en welke prullaria al niet meer,

  wel een zekere lotsverbondenheid der individuen van de mensheid op aarde.

  Een zeker gevoel van mens. Ik heb met je te doen. Ik ben geen Steen.
  Ik leg mijn ARM om je heen.
  Dat verwarmt.
  Want het wordt koud, om de aardkloten heen.
  Heel naar en in de steek laterig koud.

  In deze wereld van totaal geperverteerde egocentrische on-mensen en duidelijke aperte loeders en varkenskoppen

  is dat een positief bestanddeel.

  Zie ik weer zo´n a-sociaal aan de overkant van de straat voorbijlopen, of op mijn kruistochten via het Internet,

  dan kijk ik gauw ´n andere kant,
  en gooi hem of haar een heel lelijk scheldwoord toe.

  Dan heb ik tenminste toch nog wát gedaan, in de internationale verbroedering.

  -.-

  Deze keer is het stuk van K. Spaink heel aardig geschreven.

  -.-

  Dat het zo blijve, en voortgane.

  ‘\~_~/’

 3. Mede door de ontkerkelijking is er een gigantische markt voor nieuwe “rituelen” of andere toepassingen van oude.
  Waarom niet op 21 december de dag voor mensen, die daar allemaal niet aan mee willen doen en dat laten zien door op die dag in een gestreepte, korte broek te lopen… ;-)

 4. Karin Spaink zei:

  “Bewustzijn over een ziekte promoten is alleen relevant wanneer mensen individueel iets kunnen aanvangen met dat besef”.

  Een stelling die staat als een huis! Althans, zo lijkt het…

  In Nederland, het zogenaamde Kennisland, kan men gewoon weten waar de hoofdoorzaak ligt bij het krijgen van borstkanker.
  Immers, Nederland is “wereldkampioen” als het gaat om vrouwen met borstkanker; nou niet helemaal waar, want Vietnam spant werkelijk de kroon!

  Weten al die wetenschappers nu echt niet wat de drijvende kracht achter de meeste gevallen van borstkanker is, of mag het gewoon niet worden gezegd?

  Waarom heeft Vietnam zo’n hoog percentage vrouwen met borstkanker en is er misschien een oorzakelijk verband te vinden?

  Oorzakelijk verband! Getver, laten wij het wel leuk en positief houden, want o.a. de commercie en de Borstkanker Vereniging Nederland moeten wel omzet blijven draaien!

  Het oorzakelijk verband tussen Nederland en Vietnam is een Dioxine/Organische verbindingenprobleem, waardoor Nederlandse en Vietnamese vrouwen zo vaak borstkanker krijgen.

  Een Dioxine/Organische verbindingenprobleem?! In Vietnam is het begrijpelijk, de grote Amerikaanse Agent Orange “erfenis”. Maar in Nederland?!

  Waar Nederland nog meer wereldkampioen in is, is goed herbruikbaar Nederlands afval verbranden in de 12 Afvalverbrandingsinstallaties, (AVI’s genaamd), waardoor de lucht en de voedselketen in bijna geheel Nederland 24/7 vervuild wordt met zeer giftige Dioxine/Organische verbindingen.

  Uiteraard waren er in Nederland strenge milieueisen, maar o.a. door de nieuwe politieke (giftige) wind vanuit Den Haag mogen o.a. de AVI’s nu helemaal zelf meten of zij zichzelf wel houden aan de maximale veilige uitstooteisen voor Dioxine/Organische verbindingen…

  (Alle wetenschappers, die niet worden betaald door o.a. de AVI’s, zijn het er trouwens over eens dat er voor Dioxine/Organische verbindingen helemaal geen veilige uitstooteisen zijn te bepalen door de extreme toxiciteit…).

  Om het allemaal nog erger te maken, zijn de importvergunningen al verleend om naast Nederlands afval ook structureel vele miljoenen tonnen Engels en Italiaans afval te gaan verbranden…

  Hoe zou het toch kunnen, dat Nederland, het Kennisland bij uitstek het borstkankerprobleem niet kan en zal oplossen…

  Voor prostaatkanker geldt exact hetzelfde! Men weet allang wat de hoofdoorzaak is, maar het overgrote merendeel van de wetenschappelijke gemeenschap buigt en draait zich een slag in de rondte uit angst voor o.a. de almachtige Zuivelindustrie!

  Uw en mijn gezondheidsbelangen? Dat zit wel snor!

 5. Karin, helemaal mee eens.
  Weliswaar sponsor ik m’n neefje met z’n ‘Mo’ (hij doet zó z’n best….), maar met zeer gemengde gevoelens.
  Jij verwoordt ze precies. Heel veel dank.

 6. Ha Ka,

  Dolle pret, die post van jou. (En mee eens.)

  En wat moeten dan al die mannen, die al een snor hébben en die niks te maken willen hebben met dat prostaatkankergedoe? Moeten die hem dan maar tijdelijk afscheren? (Zullen al die homo’s leuk vinden met dat verkapte schaamhaar op hun bovenlip.)

  En wat moeten mannen, die wél wat met dat prostaatkankergedoe te maken willen hebben en al een snor hebben? Moeten zij hem dan afscheren in october en hem in november weer laten groeien? Of gaan ze je dan vragen of het afscheren van je snor een nieuwe actie is ter ondersteuning van borstkankermaand?

  En als je hem in november liet staan en je hem dan in december vergeet af te scheren, loop je dan achter of gaan ze je dan vragen voor (of tegen) watvoor ziekte jij je snor dán hebt laten staan?

  Maar mannen, die hem in december wel weer afscheren kunnen daarmee mooi demonstreren dat ze voor de bestrijding van platjes zijn, want mét een snor is de kans die op te lopen een stuk groter.

  Allemaal dilemma’s.

  En wat doe jij trouwens met jouw snor? Die laat je als solidair feminist toch wel staan in november, hoop ik? Dan laat ik mijn roze lintje groeien in de volgende borstkankermaand. (Ai, dit keer vergeten.)

  Maar even serieus: Kanker maakt meer stuk dan je lief is. (Ik heb er al een boel zien gaan.) Elke verhoging van dat bewustzijn kan een verbetering betekenen in het voorkomen van kanker.

  Het vervelende is alleen dat mensen met een zeldzame ziekte steeds meer op de achtergrond raken en dat geeft een heel pijnlijk eenzaam gevoel.

  En Tartarus: Petje af weer.

  Janus.

 7. HenK,

  Doe me nou een lol. Jij in een gestreepte, korte broek! En dan nog wel in de winter. Dan krijg je pas na een stevige opwarming van de aarde een boel medestanders.

  En wat te denken van een ritueel om de ontkerkelijking mee te vieren? Lijkt je dat wat?

  J.

 8. Janus,
  Waarom denk je, dat ik die datum en dat kledingstuk als voorbeeld heb gekozen ?
  Een ritueel is voor mij een persoonlijk iets en ik heb weinig/niets met door anderen verzonnen rituelen.

  Een ritueel om ontkerkelijking mee te vieren ?
  Neuh, maar misschien ga ik op 4 mei wel iets doen… om de geboortedag van Thomas Huxley te herdenken…
  Op de Dam gaan staan schreeuwen of zo…
  Misschien had de Damschreeuwer dát als argument moeten gebruiken bij zijn rechtszaak. ;-)

 9. Ben het er mee eens dat al die speciale maanden eigenlijk volstrekte onzin zijn. Anderzijds trekt het e.a. natuurlijk wel in belangstelling en zal het ook zeker wel helpen e.a. beter bespreekbaar te maken.

  Feit is zeker dat je in b.v. Tilburg “overall” bezien een beduidend hogere (vroegere) sterftekans hebt als aan de kust van Zeeland. Luchtqualiteit speelt zeker een rol, daar heeft Tartarus gelijk.

  Begrepen is aetiologie van kanker echter geenszins. Denk zelf toch vooral aan virussen. Dat is een ingewikkelde zaak.

 10. @ Sjaak, post 13

  Het is meestal een combinatie van (besmet/verkeerd) voedsel en o.a. Dioxine/Organische verbindingen.

  Prostaatkanker kwam b.v. in Japan (bijna) nooit voor; na het overschakelen op een Westers dieet begon ook daar Prostaatkanker te ontstaan.

  Zeeland… Heel mooi!

  Alleen jammer dat daar ook een grote en notoire Dioxine/Organische verbindingen-vervuiler staat, Thermphos International BV, die al vele jaren veel te veel Dioxine/Organische verbindingen uitstoot…

  De provincie staat erbij en kijkt er alleen naar… Hard ingrijpen blijft tot nu toe gewoon uit.

  http://provincie.zeeland.nl/milieu_natuur/thermphos/

 11. Ik heb toch wel eens uitgelegd wat de normen en waarden zijn, voor blootstelling van mensen aan schadelijke stoffen (zoals doxines en organische verbindingen, radioactiviteit etc.) hè? Dat heb ik hier toch wel eens gedaan hè? Nietwaar??? Zal ik het nog eens doen? Of nog maar even niet. Nog maar even wachten. Dat is eigenlijk nog wel mooier. Eigenlijk. Het komt er toch wel van. En dan heb ik het over internationaal erkende, normen en voorschriften. Daar heb ik het dan over. Welteverstaan. Maar ik zal nog maar even wachten. Het is de komende dagen veelSSS te mooi weer.

  ‘\°_°/’

  En het is eigenlijk ook maar zo’n gezanik, allemaal.

 12. Hi Karin,
  Vind je stukjes altijd leuk om te lezen en ben het er meestal wel met je eens. Deze keer however…
  “…driekwart van de mannen met een verhoogd PSA blijken na verder onderzoek namelijk helemaal niks te hebben.”
  Fijfentwintig procent hebben dus wel iets?
  Vergelijk dat met borstkanker, waar “slechts” 20% van de lumps kanker blijken te zijn.
  Dan heeft het toch wel degelijk nut om een prostaat test te doen?
  Ik begrijp dat je bezwaar hebt tegen de roze lintjes en zo, maar een snor kun je niet (ver)kopen?

 13. @ HenK 12

  Waarom die datum en dat kledingstuk? O, ksnappum al: Jij wilt helemaal geen medestanders!

  En die Huxley op 4 mei herdenken? Moet kunnen: hij is ook een dooie. Maar heeft-ie wel een beetje fatsoenlijk in een oorlog meegevochten dan? Als man van ‘Het Recht van de Sterkste’ was hij dat wel aan zijn stand verplicht, vind ik.

  Ik heb trouwens iets bedacht voor mannen, die al een snor hebben en die toch willen meedoen aan dat prostaatprotest in nmovember. Ze kunnen hun snor geel laten verven. Hoezo zeiksnor, ik zeg niks.

  J.

 14. Met interesse en verbazing heb ik jouw sarcastische stuk gelezen. Waar komt je onvrede vandaan? Het is juist goed dat er onderzoeken zijn en maanden waarin ziektes centraal staan. Daardoor ontstaat er meer kennis op het gebied van kanker en bekendheid onder de bevolking.

  Wij zelf strijden tegen darmkanker, het blauwe lintje, tegen darmkanker komt naar voren in de maand maart. We hebben er mede voor gezorgd dat er bevolkingsonderzoek komt naar darmkanker. We geven mensen voorlichting om er voor te zorgen dat de ziekte aantallen (meer dan 12.000 mensen) oer jaar terug kunnen worden gedrongen. Het is bewezen dat dit mogelijk is.

  We zullen ervoor zorgen dat je een voorlichtingsboekje ontvangt en wellicht je mening kan bijstellen waarom het juist wel belangrijk is dat deze maanden er zijn!

  Stuur me een mail en dan zorgen wij dat je post ontvangt!

 15. @ juzo, post 17

  Voor sommige chemische/radioactieve stoffen (b.v. bij inademing van Plutonium) is er wetenschappelijk nog geen 1 veilige norm te bepalen.

  Thermphos International BV mag b.v. ook zelf zijn eigen uitstoot meten… En men weet ook wanneer er een “onafhankelijke” inspectie komt…

 16. Geachte M. Bakker,

  Uw initiatief is tegen darmkanker is -naar ik tot nu toe gelezen heb- te prijzen!

  Vergeet u echter nooit, dat mensen met duidelijke klachten die wijzen op o.a. darmkanker gewoon vaak niet worden doorgestuurd, (of veel te laat) naar een specialist, omdat de huisarts, -de onverbiddelijke en genadeloze Poortwachter- het doorverwijzings-quotum van 177 per 1000 patiënten heeft bereikt…

  P.S.

  Als u (schriftelijke) onweerlegbare bewijzen wilt hebben van dergelijk financieel/quotum gerelateerd handelen van deze “Poortwachters”, kan ik u dit gewoon leveren.

  Of vraag er eens naar in uw omgeving; het liefst bij mensen die wonen in een grote stad in een “mindere” wijk!

 17. @ 21 Volslagen onzin, Tartarus.

  Alle uitstootvormen zijn keurig netjes in controleerbare opvolgbare normen en wetten vastgelegd. Dat jij dat niet weet, daar kan .ik. niks aan doen.

  Het Studium Generale van de universiteit Nijmegen heeft er een hele cyclus aan gewijd, en die avonden heb ik allemaal keurig netjes ter plaatse gevolgd, en erover ge(krant)publiceerd.

  Het was en is mijn specialiteit. Het merendeel van de normen wetten en voorschriften is met verplichting voor alle landen van de E.U. vastgelegd in Genève.

  ‘\°_°/’

  De vindplaatsen zal ik nog wel eens publiceren, Google er zelf maar even op (Europese Commissie, Geneefse Conferentie), ik heb momenteel erg weinig tijd.

  Morgen of overmorgen zal ik even laten weten, hoe men die normen bepaalt.
  Dat heb ik al een keer gedaan, dus zoek het maar even terug.

  Dat laat aan duidelijkheid helemaal niets te wensen over,
  en dan zijn we van dit soort intelligentie- vraag en aanbodkwesties ook alweer helemaal keurig netjes af.

 18. @ juzo, post 24

  Juzo zei:

  “Volslagen onzin, Tartarus.

  Alle uitstootvormen zijn keurig netjes in controleerbare opvolgbare normen en wetten vastgelegd. Dat jij dat niet weet, daar kan .ik. niks aan doen”.

  en:

  “Het was en is mijn specialiteit”.

  Ik kan er ook niets aan doen dat u na uw pensioen nu onvolledig geïnformeerd bent en dat u nu sprookjes en grove leugens bent gaan geloven van o.a. de B.V. Nederland.

  Ik houd mij bezig met (wetenschappelijke) feiten:

  Asbest was een heel “mooi” voorbeeld!

  Nederland was 1 van de allerbelangrijkste landen die constant en structureel wetgeving tegen heeft gehouden/ernstig heeft vertraagd om een totaalverbod op Asbest in te voeren.

  En zo gaat het maar door, tot op de dag van vandaag!!!

  Nog even een actueel voorbeeld:

  Geen 1 Benzine-station in Amerika heeft een pomppistool waarbij Benzinedamp gewoon kan vrijkomen, omdat men wetenschappelijk bewezen weet hoe schadelijk Benzinedampen zijn voor met name vrouwen.

  In Nederland en de rest van Europa is deze “Benzinedamp-reducerende” regelgeving met veel succes tegengehouden/vertraagd door de oliemaatschappijen.

  Dus Nederlandse en Europese burgers worden tot op de dag van vandaag willens en wetens gewoon blootgesteld aan Benzinedampen, waarvan men wetenschappelijk ook nog niet weet waar de maximale veilige grens ligt…

 19. P.S.

  @ Juzo, post 24

  Dat u niet weet dat o.a. Thermphos International BV zijn eigen uitstoot (deels) mag meten…

  Googelt u eens: “Fosfor aan de Schelde” en bekijk de reportage van Zembla!

 20. Die heb ik gezien, en ga jij eens met Google naar Genève.

  Daarna lees je ter griffie de Handelingen en vonnissen zittingen meervoudige Kamer economische delicten van iedere arrondissementsrechtbank in Nederland.

  Daarna stel je je in verbinding met GGD Noord Brabant aangaande het voorkomen van plutonium in dichtbevolkte wijken groenteteeltgebieden buitengebied Eindhoven en Helmond onder invloed kerncentrales Doel, Mol, Dessel Eurochimic en BelgoNucléaire, Tihange, Jülich.

  Je volgt de bewegingen en openbare verslagen terzake, van de personeelsleden Algemene Inspectie Dienst, ministerie Binnenlandse Zaken.

  Ik stop deze discussie, hij is en jij bent volslagen zinloos.
  Zoals zo vaak.

  Het is volslagen onmogelijk op een verstandige en wetenschappelijke wijze met jou te discussiëren.
  Je slaat wartaal uit.

  ‘\°_°/’

  Daar doe ik niet aan mee.

 21. @ post 27

  Inderdaad, als u niet ingaan op feiten, zoals u bijna altijd consequent doet*, is een discussie zinloos.

  * O.a. het feit dat o.a. Thermphos International BV zijn eigen uitstoot (deels) mag meten…

  Chemie-pack in Moerdijk werd ook “streng” gecontroleerd door de steeds verder “uitgekleden” Algemene Inspectie Dienst…

 22. Europese norm voor uitstoot dioxine ligt bij 0,1 nanogram/m3. Opname voor de mens is gedefinieerd met 1 tot 3 picogram/ kg/ dag.

  Voor zover ik kan zien op google ligt genoemd zeeuws bedrijf op enkele dagen per maand duidelijk boven aangegeven norm, maar meestal ook er duidelijk onder.

  Sommigen hanteren een deterministische zienswijze t.a.v. dioxine waarbij elke picogram er één te veel is, anderen gaan meer uit van een stochastische zienswijze. Al met al gaat belgische Prof. Pluyers toch uit van circa 2.000 kankergevallen in Belgie per jaar door dioxine. Of dat getal nu waar is of niet, duidelijk is toch dat westerse samenleving een prijs heeft. Evenzeer kun je echter ook redeneren dat westerse tegelijkertijd ook veel goed doet en andere mensen juist weer laat leven door allerlei vooruitgang, bedoel röntgen bij mensen geeft ongetwijfeld schade bij mensen, maar redt tegelijkertijd ook levens.

  Kanker is ernstig, maar je moet het ook niet overdrijven en in ieder geval relativeren in een totale betrachting. Wie kanker heeft of heeft gehad stapt wel in de auto met benzineaandrijving en telefoneert als een wereldkampioen met zijn mobieltje. Zogenaamde biologische eieren laat u ondertussen maar liever in de winkel, die hebben meestal veels te veel dioxine per gram vet.

 23. Beste meneer Bakker (20),

  Ik heb veel waardering voor uw streven darmkanker de wereld uit te krijgen. Maar als ik een poging mag doen Karin te begrijpen en uit te leggen, dan heeft zij – net als ik – zo langzamerhand bezwaar tegen de circusachtige kanten die eea krijgt.

  Zo las ik dat er in de plaats waar ik woon zoiets als een verkiezing werd gehouden van de leukste borstkankermoeder van de borstkankermaand of zoiets. Ik was bijna gaan kijken, want vermoedelijk was het een mooie meid. Ook in dit geval is het ongetwijfeld zo dat je met lillekerds geen publiek (en dus geen geld) trekt.

  Waar ik bezwaar tegen heb is de steeds verderer toename van deze ‘lintjesregens’. Zo hebben we maar twaalf maanden per jaar en dan zouden we maar aan de twaalf meest voorkomende ziekten aandacht kunnen besteden. (Correctie: maar tien ziekten, wan in de vakantiemaanden is het commerciëel gezien ongetwijfeld niet interessant om er aandacht aan te besteden.) Met ook nog het gevaar dat de mensen iets krijgen van: ‘Nee hè, niet weer een ziekte, hè.’

  En wat ik al zei – post 10, één na laatste alinea – dan komen mensen met minder voorkomende ziekten steeds meer in de verdrukking, iets wat toch al het geval is, doordat het researschtechnisch – lees: commerciëel – niet interessant is om je daarin te verdiepen. Een uiterst wrange situatie.

  Er is nog een nadeel en dat is de aflaatachtige werking van dit soort ‘carnavals’. Zo van: ‘Ah, we hebben er weer aandacht aan besteed – Olééééé, olé, olé, Olééééé – en nu kunnen we het weer vergeten.’ Heel jammer en heel droevig.

  De ‘zorg’ is al vrijwel geheel vercommercialiseerd en dat is heel lastig terug te draaien. Mensen zoals u doen een poging het menselijke er weer in terug te krijgen. Dat is zeer lofwaardig, maar doe dat dan niet alleen maar voor de eigen groep aub. Want waarom zou de eigen ziekte belangrijker moeten zijn dan die van een ander? (Iets wat ik vaak proef in dit soort acties.)

  Hoe het dan wel moet? Ik zou zeggen vraag regelmatig aandacht voor de menselijke kant, noodzaak en behoefte, van zorg in het algemeen. En dat er dan incidenteel een groep wordt uitgelicht vind ik prima, maar laat het dan ook ‘s een groep zijn, die maar klein is, maar voor wie het leed minstens zo schrijnend is.

  Overigens – wat u mogelijk niet eens weet, want het is al lang geleden – heeft Karin lijfelijk te maken gehad met borstkanker en dan heeft iemand wat mij betreft recht van spreken. (Zoek maar eens naar ‘Afbeeldingen’ van Karin Spaink via Google en dan zal u wel zien – letterlijk – wat ik bedoel.)

  Met vriendelijke groet, Janus.

 24. @ 29 We hebben ons aan niets anders te houden dan aan normen die zijn vastgesteld in de wet.

  Wat men daar ook van vindt, het speelt allemaal geen rol. Het is praatjes voor de vaak, en galmen omdat men zichzelf zo mooi hoort praten. Daar kopen we niets voor, en daar hebben we niets aan.

  Kanker is aartsvijand nummer een, voor de mens.

  Over de normstelling en controle van stoffen die gevaarlijk zijn voor de gezondheid van de mens kom ik binnenkort met speciale info op mijn eigen site. Dat meld ik dan nog wel.

  ‘\°_°/’

  Het is nogal geen kleinigheid waar we het hier over hebben zeg.

 25. @ Sjaak, post 29

  Ik ben het grotendeels eens met uw post.

  Feit is wel dat de Dioxine-uitstootnormen in Nederland zo zacht zijn als boter…

  Immers, o.a. Thermphos International BV en de 12 AVI’s in Nederland controleren hun eigen Dioxine-uitstoot de meeste tijd zelf.

  De slager die zijn eigen vlees keurt…

  Er worden/zijn nu AVI’s gebouwd in Nederland die zelfs (bij een storing) helemaal zonder filters afval mogen verbranden, omdat dit de allergoedkoopste optie is… (B.V. de splinternieuwe AVI in Harlingen)…

  Tja, dan vind je vanzelf, ook bij biologische eieren veel te veel Dioxine terug…

 26. De normen zijn zo hard als graniet.
  Ze staan heel nauwkeurig omschreven, en iedereen kan ze nagaan en ook controleren.

  Niemand en geen bedrijf controleert z’n eigen Dioxine uitstoot alleen zelf. Dat is de grootste onzin die er bestaat en Zembla kan zeggen wat ‘t wil. Naar alle soorten bedrijven komen controleurs, met strenge maatstaven en meetapparaten in de hand. Ze komen onaangekondigd. Ik ben er zelf bij geweest.

  Zo doet dat bijvoorbeeld de brandweer, om naar de radioactiviteit stralende brandmeldertjes in je huis, en de radioactiviteit stralende laserprinters in je bedrijf te kijken en te meten. Andere controleurs meten de kwikresiduen op de gewassen rond e chemische fabrieken, waar ze zich ook maar bevinden. En dan worden er besprekingen ter verbetering bij de bedrijven gevoerd, bij niet opvolgen waarvan, na hernieuwde controles aangifte wordt gedaan en strafboetes volgen, nooit onder 100.euro per stuk.

  Alle andere onzin is onzin, en van mij mag iedereen zeggen en geloven wat hij wil. Maar waar het waarheid en werkelijkheid betreft, moet je bij mij als vrijgestelde en de ARBO-diensten zijn, en nergens anders.

  ‘\°_°/’

 27. Je moet eens weten wat wij als grafisch bedrijf hebben moeten doen om aan de normen te voldoen.

  Grafische bedrijven zijn volmaakt en volledig chemische bedrijven, en horen tot de ergste kankerverwekkende oplossers benzeen-vergiftigers (rook uit de schoorsteen) en vervuilers die er in de industrie bestaan.
  Ze betalen uiterst hoge afvalstoffenheffingen.

  Woonwijken liggen er allemaal omheen, en dus zijn de controles extra streng en extra vaak, zogoed als bij alle andere soorten chemische vervuilers in land en omtrek.

  ‘\*_*/’

  Als er gecontroleerd werd, huppelde ik mee.
  En reken maar dat er geluisterd werd, een FNV hoofdbestuurslid dwingt bij de bedrijven in de traditionele sector absoluut gezag.

  Daar hou’ ik toevallig van.

 28. @ Juzo, post 33

  Juzo verordonneerde:

  “Niemand en geen bedrijf controleert z’n eigen Dioxine uitstoot alleen zelf. Dat is de grootste onzin die er bestaat en Zembla kan zeggen wat ‘t wil. Naar alle soorten bedrijven komen controleurs, met strenge maatstaven en meetapparaten in de hand. Ze komen onaangekondigd. Ik ben er zelf bij geweest”.

  Sinds uw pensioennering is er helaas het een en ander veranderd…

  Tja, als u werkelijk denkt en gelooft dat Zembla de boel bij elkaar liegt en bedriegt en dan niet onmiddellijk publiekelijk wordt aangeklaagd door de betrokken partij, dan kunt u beter bij uw voornemen blijven om niet meer op mijn berichten te reageren en fijn carnaval te blijven vieren.

 29. @ 35

  “Sinds uw pensioennering is er helaas het een en ander veranderd… ”

  Dat niet, nee.
  Sinds mijn pensioenering in 2002 (pre-vut) is er helemaal niets, totaal niets, en nergens niet wat, veranderd. Hebt u dat GOED, negrepen???

  Mooi zo. Dan noteer voor huiswerk:

  Zembla doet het, op mijn manier en zoals alle journalisten het doen en dat is: de zaak van één kant bekijken, gestuurd en betaald door partijen en verre, verre van de waarheid met list, leugen en bedrog maar dat zult u wel nooit kunnen begrijpen.

  Ik reageer altoos wel op uw berichten maar niet als ze onzin bevatten.

  Gaat u eens ‘n stuk wandelen. Op het strand en langs de zee.

  ‘\°_°/’

  En komt u dan daarna nog maar eens een keer terug dan zullen we verder zien.

 30. Ja. Als ik hier moderator was dee ik dat ook. Ik solliciteer al alle jaren naar de ergste, de aller ergste straf. Namelijk de doodstraf.

  Waarom eigenlijk?

  ‘\=_=/’

  Vind je het leuk om denigrerende grapjes naar vutters te maken? Hoe komt dat?

  Leg het eens uit.

  Dan kan ik je misschien helpen.

  Mijn methoden zijn misschien ‘n beetje eigenaardig.
  Maar daar kom je wel overheen.

 31. Tartarus heeft gelijk in zijn diverse reacties dat het goed zou zijn om probleemstelling beter en vooral ook duidelijker aan te geven in maatschappij m.b.t. kanker.

  Om het kankerprobleem heen blijven kletsen heeft inderdaad geen zin.

  Als het gaat om dioxine- achtige verbindingen zijn er zeer waarschijnlijk geen drempelwaarden wat kanker betreft. Het zit in vetweefsel en hoopt zich cumulatief op. Daar helpt een drempelwaarde gedefinieerd per dag dan uiteindelijk weinig.

  Daar komt nog eens bij dat geneeskunde er in eerste plaats ook niet is om vermijdbare schade te verhelpen. Kankermaanden houden dan ook makkelijk dergelijke problemen in stand. In aller regel gaan die over verhelpen van de betreffende ziekte, maar eigenlijk nooit over de oorzakelijke kant van het verhaal.

  Je snor laten staan in november of iets roze kopen in october is een makkelijke uiting van medeleven als je als maatschappij verder niet lastig gevallen wordt wegens bijvoorbeeld een makkelijke manier om van al je huisvuil af te komen.

 32. “Borstkanker heeft één ding voor op prostaatkanker: bewustmaking helpt. Wie regelmatig haar borsten bevoelt, kan de ziekte vaak vroeg signaleren. Dat scheelt enorm in overlevingskansen.”

  Dat blijkt niet zo duidelijk uit onderzoeken. Vroeg vinden betekent niet minder doden van borstkanker. Wordt ook steeds minder aangeraden aan vrouwen om borst zelf-onderzoek te doen.

 33. Mooi hè,

  De Poortwachters, euh huisartsen hebben ingestemd om nog veel minder mensen te gaan doorverwijzen naar die dure specialist…

  Blijkbaar was het trieste en schokkende doorverwijzings-quotum van 177 per 1000 patiënten nog steeds niet genoeg…

  De berichten van huisartsen die niet door willen verwijzen, niet eens willen komen of je door de assistent met een kluitje in het riet laten sturen komen steeds vaker voor…

  Zie hier 1 van de vele “mooie” voorbeelden van de “goede” duurbetaalde gezondheidszorg in Holland…

  http://www.jankraak-taichitao.nl/content/website.php?hoofdpagina_id=1169

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hou me per e-mail op de hoogte van nieuwe reacties op dit artikel.
      (U kunt zich hier abonneren zonder zelf te hoeven reageren.)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.