Britse rellen

Voor u gelezen:

Het eerste zinnige stuk dat ik tegenkwam over de rellen in Engeland stond vandaag in The Guardian; de auteur is Hari Kunzru, iemand die ik leerde kennen toen-ie nog voor Wired schreef. Volgens hem gaan deze rellen niet over kleur of klasse, maar over de cultuur van instant gratification en doorgeslagen individualisme. Hij zegt onder meer:


We’ve created a culture where fear and greed roam unchecked at all levels. If we don’t like it, we ought to make a change.[..]
In a society that has abandoned or devalued most forms of mutual assistance in favour of a solipsistic entrepreneurialism, it’s hardly surprising that, faced with the end of the good times, people help themselves. Fear and greed are our ruling passions. That’s true of the kids smashing shop windows to steal trainers. It’s also true of the MPs fiddling their expenses, the police officers taking backhanders, the journalists breaking into phones. [..]
it’s hard not to think we’ve made a culture in which the strong and swift are encouraged to feel they bear no responsibility towards the halt and lame.

Hari Kunzru: These riots reveal some unpalatable home truths, The Guardian, 12 augustus 2011.


Aantal reacties: 13

 1. ≡ 13 Aug 2011 ≡ 05:23

  uit het (LEZEN!)(commentaar van mij = -.-) artikel:
  The example has been set by our new masters, the one per cent for whom and by whom we’re governed.
  -.-This is false and a fault: there are fewer!
  The ability of powerful actors in the financial markets to socialise risk while privatising profit appears, to the financial peasantry, indistinguishable from organised crime.
  -.-Time to reintroduce the guillotine, methinks.
  or that bankers don’t beat up shopkeepers (they don’t have to)
  -.-They seek to employ, by law, the police-force (full) for that
  No need to torch the Reichstag
  -.-(This beats EV’RY comment ’bout nine-one-one, twothousand&one!)
  Wat? Is er mis met een gemeenschap die sommige van haar medeleden!!! niet weet te verleiden tot deelname, maar in stede daarvan: tot verzet.
  ‘n Misinterpretatie van “survival of the fittest” of “struggle for death”, wellicht?

 2. ≡ 13 Aug 2011 ≡ 06:21

  And apart from the horrendous images of a young paki or phillipine or other such foreign scum being robbed of his posessions ( a choice of goods) and his bicycle being taken off him ALL UNDER THE GUISE of help, providing assistance and aid.

  NOT UNLIKE THE BANKERS -and their non-corrupted government accomplices- OF LATE PRETENDED TO DO

  These stupid fucks have TV and Internet and know what’s going on in the modern day dog-eat-dog world, namely: “socialism for the rich; capitalism for the poor” and rob the vulnerable, for that is profitable.

  (barf)

 3. ≡ 13 Aug 2011 ≡ 11:25

  Als ik het goed begrijp is het dus zo dat degenen die een goed voorbeeld zouden kunnen/moeten geven (de leiders dus) door minder hebberig te zijn en meer vertrouwen te laten zien, dit niet doen.
  Met als gevolg dat iedereen denkt: het is ieder voor zich en god voor ons allen.
  Waar ken ik dit ook alweer van…
  (van de geschiedenis?)

 4. ≡ 13 Aug 2011 ≡ 17:14

  Dank weer Karin voor deze verwijzing. Voor een goede analyse van de achtergronden van dit ‘greed is good’ raad ik ‘De utopie van de vrije markt.’ Aan van Hans Achterhuis. Hij laat zien dat er een diep geloof is ontstaan in de vrije markt, een geloof gebaseerd op een ‘bijbel’; ‘Atlas Shrugged’ van Ayn Rand, het meest gelezen boek in de VS, op de bijbel na. In Europa wordt dit boek nauwelijks gelezen, maar dat betekent niet dat het neo-liberalisme hier geen voet aan de grond heeft gekregen. Onze samenlevingen zijn er inmiddels van doordrenkt geraakt. Hoewel de beperkingen van het neo-liberale denken mij al langer bekend waren, bood het boek van Achterhuis overtuigende nieuwe inzichten.

 5. ≡ 13 Aug 2011 ≡ 21:06

  The Daily Telegraph
  !
  http://blogs.telegraph.co.uk/news/peteroborne/100100708/the-moral-decay-of-our-society-is-as-bad-at-the-top-as-the-bottom/

 6. url url'>Spaink ≡ 13 Aug 2011 ≡ 22:38

  Dank voor die link, JPaul. Da’s een artikel da ik niet snel in The Daily Telegraph had verwacht.

 7. ≡ 14 Aug 2011 ≡ 18:40

  Heb ook wel eens gehoord dat UK gehttos gewoon asocialer en armer en dus ook veel “enger” zijn…dan die van Holland….. niet te vergelijken dus…..Gelukkig dus nog wat Pvda dingetjes in het verleden die goed geholpen hebben…. Subsidies voor buurthuizen…buurtfeesten gesubsideert….. kinder hobby plaatsen met curcusjes……enz enz enz

 8. ≡ 14 Aug 2011 ≡ 20:09

  Edwin,
  Helaas is de staats kas leeg, wat resulteerde in kortingen op uitkeringen.
  Werk is er bijna niet, en volwassenen in lincolnshire werken voor minimum loon als vak volwassen.
  De vorige regering heeft een hoop kapot gemaakt.
  Mvg,
  Arjan
  (die het met eigen ogen gezien heeft)

 9. ≡ 14 Aug 2011 ≡ 20:12

  Ja oke maar mr.wilbie?

  Een soort helend effect door mede Pvda die al 15 investeert in probleem wijken? Ja dat positieve effect dat dat heeft gehad dat verdwijnt heus niet acuut door een recessie dalletje … ( ja sorry ik geloof dat de ressesie tijdelijk is )

 10. ≡ 14 Aug 2011 ≡ 22:22

  in engeland zit er veel armoede.
  drug misbruik, criminaliteit door verveling.
  meisjes van 12 die sex hebben voor zakgeld of om de verveling tegen te gaan.
  de pvda heb ik in engeland nooit gezien, wel labour.
  resessie is tijdelijk, vele kunnen het einde ervan niet zien.

 11. url url'>juzo ≡ 14 Aug 2011 ≡ 23:51

  Vergis je niet. Exact hetzelfde als in Engeland gebeurt kan en gaat hier in Nederland zomaar ineens heel snel ook en nog veel erger in stads- of volkswijk gebeuren.

  Er zijn al samenscholingsverboden, avondklok in de wijk, zero tolerance van de ouderen en middenstanders, plunderingen brandstichtingen aan de orde van de dag en nu nog op kleine schaal. Dat gaat veranderen. Ik zit erop te wachten.

  Nederland pakt dit totaal verkeerd aan.
  Men heeft nog veel te leren en men kijkt niet naar het buitenland.

 12. ≡ 15 Aug 2011 ≡ 00:32

  bij ( in nederland) vandalisme aan mijn voertuigen, buurt bewoners feesten de hele nacht, sluiten het af met deoderant bommen. we hebben veel moslims in de buurt, en van hun geen last. het is nederlands tuig wat als hang jongere de boel verziekt. het is een kwestie van tijd voor europa brand, zoals Juzo aangeeft.

 13. ≡ 16 Aug 2011 ≡ 11:29

  @ Agnes

  Gevonden op Sargasso.nl:
  “Twee romans kunnen het leven van een veertienjarige boekenwurm veranderen: In de Ban van de Ring en Atlas Shrugged. Het ene boek is een kinderachtige fantasie die niet zelden een levenslange obsessie met zijn ongeloofwaardige helden verwekt, hetgeen leidt tot een emotioneel gefnuikte, sociaal kreupele volwassenheid, waarin men niet in staat is om te gaan met de echte wereld. Het andere boek heeft te maken met Orks.”

Schrijf een reactie

E-mail adressen worden niet getoond noch aan derden doorgegeven.
Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *