Zaken doen

Pas afgelopen week daagde me waarom Rutte zo graag met Wilders in zee wilde. Door hun kabinet afhankelijk te maken van de gedoogsteun van de PVV leek me dat de VVD en het CDA zichzelf genadeloos in de klem zetten, terwijl ze Wilders vrij spel gaven.

Wilders is met deze constructie immers nergens aan gebonden. Hij hoeft geen handen uit de mouwen te steken, geen ministers of staatssecretarissen te leveren of anderszins verantwoordelijkheid te dragen. Wat hem aan het kabinetsbeleid bevalt kan-ie als zuivere winst voor de PVV opeisen. (‘Zonder onze steun was dit niet mogelijk geweest.’) Wat hem niet bevalt kan hij zonder repercussies afwijzen, toneelspelend dat-ie er niks mee te maken heeft. En terwijl de VVD en het CDA de PVV nooit voor het blok kunnen zetten, kan Wilders hun minderheidsregering makkelijk laten vallen. Het is een buitengewoon onevenwichtige, en voor Wilders een bijna per definitie profijtelijke machtsverhouding.

Waarom wilde de VVD dat wespennest zo hardnekkig tot stand brengen? Dat het CDA in hun keus meeging, is minder verrassend. De kaarten lagen nu eenmaal bij Rutte, dus die zouden ze volgen. Als zelfbenoemde rechterhand van God kunnen ze zich niet voorstellen níet in een kabinet te zitten – dat zou een religieus affront zijn, een teken van nationale goddeloosheid – en op grond van hun geloof achten ze hun deelname sowieso zalvend en heilzaam voor het volk.

Maar wat dacht de VVD te winnen bij een constructie waarin ze hun lot in handen legden van de PVV? Ik snapte het niet. Rutte wou dolgraag premier zijn, maar wat maakte deze hoge prijs acceptabel?

It’s the economy, stupid. Rutte heeft een heftig bezuinigingsplan ontworpen dat korte metten maakt met alles dat niet meteen rendabel is – inclusief ‘onrendabele’ mensen – en dat uitholt, afschaft, wegbezuinigt, verdacht maakt, onder druk zet en zwart verft. Hij heeft het idee van de BV Nederland tot leiddraad gemaakt: als het niks oplevert hebben we er dus niks aan. Renoveren, saneren, afstoten en ontslaan. Weg ermee!

Ik heb het altijd een onzindelijk gevonden de overheid voor te stellen als een bedrijf. Waar een bedrijf mensen kan ontslaan, opgekocht kan worden, failliet kan gaan, mensen en bezigheden kan afstoten, kan een staat dat allemaal juist niet. In tegendeel: de staat dient ervoor te zorgen dat de maatschappelijke en financiële troep die bedrijven al doende kunnen aanrichten enigszins beperkt blijft, en heeft voorts als taak om iedereen die buiten boord valt (of wordt gezet) een fatsoenlijke vangnet te bieden.

De overheid dient een algemeen belang: zelfzucht, winst en rendement zijn nooit haar enige ijkpunten. Sociale overwegingen benadrukken, burgerrechten implementeren en bewaken, denken op lange termijn, beschermen wat zwak of verdrukt is, investeren in verwaarloosde terreinen, zorgen dat risico’s gespreid en lasten verdeeld worden – dát is de taak van de overheid. Niet: winst maken en bonussen uitkeren aan de commissarissen of de raad van advies.

Mark Rutte wil Nederland omsmeden in een BV. Hij wil geen politiek bedrijven, hij wil zaken doen. Hij wil Nederland runnen. (Wanneer zelfs de overheid zich opstelt als een bedrijf, wie ruimt dan de resulterende troep op?)

Er is amper discussie geweest over die plannen. We hadden het allemaal veel te druk met Wilders en zijn verhouding tot het kabinet. Dat is waarom Rutte met de PVV in zee wou: Wilders is de perfecte bliksemafleider, terwijl hij Nederland verbouwt tot een BV.

Author: Spaink

beheerder / moderator

40 thoughts on “Zaken doen”

 1. De liberale kijk op ‘runnen’ zou zich toch moeten onderscheiden van de ‘maakbare samenleving’. Ik ben benieuwd.

 2. En in een bedrijf moeten mensen solliciteren en bewijzen dat ze capabel zijn, de juiste papieren hebben,
  in de politiek is het me vaak een raadsel op welke gronden iemand een
  ministerie toegewezen krijgt, in principe kan iedereen er komen te zitten,
  als je maar in een partij komt, en stemmen weet te verkrijgen

  ik hoop dat het kabinet snel valt op een manier waarop
  duidelijk naar voren komt waar iedereen voor staat,
  ook wilders, want nieuwe verkiezingen wat dan????
  wat komt daar weer uit…….

 3. Wel opvallend dan dat dat economische programma van de VVD in het uiteindelijke regeeraccoord vrijwel helemaal uitgekleed is. Waarschijnlijk sterk mede de PVV, wiens economische programma overgeschreven lijkt van de SP. Rutte had van dat economische programma zelfs in Paars+ nog meer kunnen redden, al had hij dan iets moeten doen aan de hypotheekrenteaftrek. Blijkbaar stond hem dat extreem tegen.

 4. En bij een bedrijf houdt men er dikwijls geen rekening mee dat het er over drie, vier generaties nog is. Maar bedachtzaamheid verkoopt niet. :(

 5. Kijk, dat er bezuinigd moet worden, dat wist iedereen. Al vanaf het jaar 1999 stonden alle signalen toeters en bellen van alle bedrijven en instanties op rood.

  Zo ging het niet meer. Iedereen voelde dat allang aan. Niemand zei of deed wat in de apres nous le deluge. Dus daar zijn we gauw over klaar al is het best leuk om er nog heel lang en van smogges vroeg tot savves laa over door te miezemauzen. Anders moeten we wat anders zoeken om over te miezemauzen. En dat is zogauw in de burenpraat nog niet eens niet niet gevonden. Niet niet.

  Dat er een ruk naar rechts kwam, onder leiding van Wilders, was ook dringend tot uiterst dringend gewenst op straat krijg je meteen een mes tussen de ribben al zei niemand wat. Iedereen stond met gebogen hoofd maar de mensen van boven de vijftig in Amstedam west durven bij donker de tuin niet meer in en het huis niet meer uit. Er komt dus ‘n morele herbewapening hoe je ‘t ook wendt of keert en he je dat noemt, maakt allemaal niet uit. De golfbeweging van de eeuwigheidsgeschiedenis.

  Wilders doet dat allemaal heel beheerst, rustig zelfverzekerd en niet meer terug te dringen. De anderen doen het hem allemaal al een heel klein beetje na. En als hij ‘t niet doet doen dat vijftig zetels die hij krijgt. Hij staat dus niet alleen en kennelijk, schijnt men dat te willen. Dat is heel andere koek.

  De laatste miezemauzers, die zal je altijd hebben van smogges vroeg tot savves laa in het wachthuisje van de Haagsche Tramweg Maatschappij de laatste miezemauzers,

  die hou’en over ‘n jaar of vijf dan ook wel eindelijk de mond.

  Laten we ‘t ‘ns gezellig over ‘t weer gaan zullen kunnen moeten willen mogen hebben.

  Of over de koetjes en de kalfjes de witte wolkjes in de blauwe lucht we hebben met z’n allen toch helemaal niets anders meer te doen dan te gaan zitten blijven kunnen duimen draaien.

  Het mooiste wat er is.

  Hoe zat dat met die uitkeringen?
  Werden die nou ingetrokken of niet.
  Ik geloof het niet maar ik denk het wel.

 6. Al dat gedoe over onveiligheid, ik geloof er eigenlijk niks van. Iedereen is bang voor mekaar, maar het is meestal nergens voor nodig.

  Juzo, welke uitkeringen precies? Zoekt u maar op “participatiewet”, met dank aan een VVD’er die de wet niet kent.

 7. zou het je bijna gunnen, dat je een uitkering nodig zou hebben,
  niet instaat te werken,
  ook al wil je nog zo graag,
  daar er uit gemikt,
  omdat je door de prikkels niet aan kan,
  en verdwijnt uit jezelf,
  als in trans niet meer aanspreekbaar bent,
  en sfschuwelijk dingen ziet en hoort in je hoofd,
  non-actief gezet, 40 jaar, niet meer mogen,
  al is het je houvast
  en alles op alles hebt gezet,
  vanaf mijn 15de

  dan zou je beseffen wat het doet,
  als je zo nonchalant opmerkingen maakt over uitkeringen ingetrokken,
  dat is mijn grootste nachtmerrie afhankelijk zijn,
  niet kunnen werken, geen werk kunnen vinden en
  al helemaal niet houden, kan niet aan de eisen voldoen

  als ik geen uitkering heb, (UWV, iva)
  zouden ze me gedwongen op moeten nemen,
  en dat kost nog eens geld,
  en uiteindelijk mijn leven

  van het geld dat gespaard is in de jaren dat ik wel werkte,
  voor een aow dat straks niet meer bestaat,
  zie ik nooit meer wat terug, so be het.

 8. Wat een belachelijk stuk tekst… Lekker afgeven op mensen die er iets van proberen te maken op een manier die jou niet zint. Zeg eens Karin, wat heb je zelf zoal gepresteerd???

 9. Rutte kan zich in deze constellatie voordoen als de ‘good cop’ terwijl Wilders de ‘bad cop’ is.
  De onveiligheid en onzekerheid die mensen voelen is een gevolg van het neoliberalisme dat ons de huidige crisis bezorgd heeft, dat verantwoordelijk is voor talloze maatschappelijke veranderingen, bedrijfssluitingen, ontslagen, ‘flexibiliteit’, bezuinigingen, stijgende kosten. Globalisering houdt armoede in de derde wereld stand, en zorgt voor emigratie naar welvarender landen. Hier aangekomen worden de immigranten nog eens flink aangepakt door volksmenners als Wilders die hen weer terug willen sturen. Cynisch en asociaal.

 10. Ik had een redelijke normale levenscyclus, qua politiek. Als puber en jongvolwassene zo rood als een kroot, later wat gematigder, wat meer naar het midden. Ben echter nooit verder dan D66 afgezakt. Ik volgde vandaag de Tweede Kamer met een half oog en oor, hoorde Pechtold, Halsema en Roemer én die vreselijke nieuwe voorman van de VVD, en besloot te verjongen.
  Ik kan het beeld van de wippende voet van Wilders niet van me afzetten, terwijl Rutte zijn entree als MP maakte. Je zag Geert denken: ‘Tja, Mark… nog ff…’
  En dat Karin, is tevens het antwoord op veel van je vragen. Ik weet wat Rutte bezielt.

 11. Wetenschappers presteren ook veel, leveren veel toegevoegde waarde, maar hebben (voor vele van hen en van ons gelukkig!) niet de tijd om dat voor een goed daglicht te brengen. Nobelprijzen zijn schaars maar doen me tegelijkertijd denken aan een schrijver naar wie onlangs een heel krap steegje zonder huisnummers naast de bibliotheek is vernoemd.
  En Karin kan uitstekend schrijven, maar ik ben het niet met alles eens. Gelukkig is er altijd en overal discussie!

 12. Goed stuk Karin!
  Wel jammer dat er nogal wat onderbuik langskomt op je schitterende Blog.

  Het idee van een maakbare samenleving is helemaal zo slecht nog niet. Het verheft ons uit de rimboe van de marktideologie. Als je Nederland zo inricht dat iedereen tot zijn recht komt bereik je meer dan het te beschouwen als een BV.

  De posten van Juzo zou ik beschouwen als spam. De één heeft een groot hart, de ander een enorme onderbuik. Beide hebben recht van spreken. Dat neemt niet weg dat enige onderbouwing op een kwaliteitsblog wel op zijn plaats is. Onder gelijkgestemden zou Juzo wellicht minder aandacht krijgen.
  Kijk, dat er bezuinigd moet worden, dat wist iedereen.Wat een suggestieve onzin. Nederland is al jaren het beste jongetje van de klas. we hebben de laagste werkloosheid en het laagste begrotingstekort van Europa. Onze criminaliteit daalt de laatste 5 jaar gestaag. De Juzo ’s in dit land spelen in op angst. Onderbouwen niets en roepen maar wat. We worden bang gemaakt door types als Wilders. 100 Marokkaanse schoffies zetten een hele politieke stroming op de kaart. Het is bijna niet te geloven maar het gebeurd.

  Het schitterende CDA congres met daarop de zaligverklaring van het regeerakkoord waren voor mij onvergetelijke politieke momenten. Democratie optima forma. Maar toch…
  CDA prominenten fungeerden als slingers op een feestje en doen inhoudelijk niet meer mee. Als je daarna de coryfeeën, waarvan er veel tijdens de strubbelingen rondom het CDA de partijlijn volgden, terugziet op het bordes voel je je bekocht. Het leek wel doorgestoken kaart allemaal.

  Even was de hoop gevestigd op de 2 dissidenten maar die liepen na een vingerknip weer in de maat. Ik heb altijd een weerzin gehad tegen principes maar verlangde er toen naar.

  De opkomst van het nationaalsocialisme in de jaren 30 vertoont opmerkelijke parallellen met de huidige tijd. Als je maar lang genoeg iets roept in het politieke zonnetje gaan de mensen je nog geloven ook. Het is ondoenlijk om types als Wilders te ontmaskeren. De rede heeft geen vat op ze. De Duits minister Karl-Theodor zu Guttenberg noemde Wilders terecht een charlatan.
  http://www.telegraaf.nl/binnenland/7823025/__Duitse_minister__Wilders_charlatan__.html

  Ik maak me echter meer zorgen om de anderhalf miljoen volgers die zich door hem gelegitimeerd weten. Over 50 jaar kijken we met schaamte terug op deze periode.

 13. Dank voor de bijval, Rob, en ja: ik ben ook erg ongerust – deze toon van politiek bedrijven bevalt me absoluut niet. Mensen beoordelen op hun ‘nut’ of op hun ‘loyaliteit’ leidt zelden tot goeds.

  Maar ook: JuZo als spam wegzetten is flauw; going for the easy kill. Ik vind dat-ie zijn zaak beter zou kunnen bepleiten / beargumenteren dan-ie nu doet, en zijn beroep op de status quo is niets anders dan een zwaktebod. Maar hij daagt wel uit tot antwoord. Voorts waardeer ik het dat hij een goed tegenargument gracieus kan accepteren: dat is niet iedereen gegeven. Nu nog een beetje minder arrogant en blasé worden en dan kan-ie zichzelf wellicht ooit opwerken tot een serieuze gesprekspartner :)

 14. Dat de PVV- leider momenteel de bliksemafleider is, daar steekt wel waarheid in. Wel jammer overigens dat dit welhaast zo hitleriaans verlopen moet met zo´n proces en zo. Maar dat kabinet wat wezenlijk anders doet dan wat in maatschappij gaande is geloof ik niet. Overal merk je toch een stevige verzakelijking.

  Het volk krijgt een koekje van eigen deeg. Wie oud is en in het karretje zit en naar buiten wil betaald per keer vertelde vorige week nog op televisie zo´n verpleegmevrouw in alle ernst. Youp heeft gelijk dat men geen stap te veel doet bij het aannemen van zelfs maar hulpdesktelefoon. Zelfs bij de tandartstelefoon kom je er niet doorheen. Zelfs de rechter doet zijn werk eerst in afspraak vooraf met getuige.

  Aleen JUZO schijnt nog tijd te hebben. Zijn reactie 5 is deze keer overigens best aardig geschreven.

 15. Zo’n vaart zal het m.i. allemaal niet lopen. Bedenk dat de echt belangrijke besluiten steeds (meer) in Brussel worden genomen.
  Het ‘gerommel in de marge’ mogen de jongens en meisjes in het Haagse proberen door hun ambtenarenapparaat uitgevoerd te krijgen.

 16. ‘Wie te veel gepluist of gebaggert en de boter en kaas te dik gesneden heeft.
  En zijt verzekert, dat deze Heeren, die Argus oogen hebben, wel ter deeg op het doen en laten van hare dienaren agten.’
  Ik bedoel, Nederland is toch al een BV sinds de VOC?

 17. Als (kleine) ondernemer langzaam aan te worden ingeblikt door een maakbare samenleving is geen pretje.

 18. De politiek heeft – hand in hand met welke godsdienst dan ook – alleen maar gefaald. Dus ook dit kabinet, en het volgende, volgende…

 19. Ben bang dat dit stuk een spijker op z’n kop is. Een BV Holland, waar alle oneffenheden en inefficiëntie wordt opgeruimd. Geen plek meer voor de zo menselijke imperfectie. Je zou sommige types bijna een hele grote tegenvaller toewensen in het leven, om er weer wat menselijkheid in te brengen.
  Waar ik me verder aan erger is die verwerpelijke graai, grijp- en harkcultuur in Nederland. Waarom moeten politici en managers zo ontzettend veel verdienen, ze werken echt niet zoveel harder dan jan modaal. En de verantwoordelijkheid die ze zouden moeten dragen nemen ze simpelweg niet. Soms denk ik: managers en politici afschaffen, want waar die ooit voor waren uitgevonden (bescherming, sturing) werkt allang niet meer. Het zijn onverschillige grootverdieners geworden die alleen maar ons geld opmaken.
  Dan willen ze 200 miljoen minder voor cultuur (dat wat een land beschaafd maakt), maar hoeveel kost de politiek zelf eigenlijk? (en het koningshuis, en defensie, en …) Als we dan toch een BV worden, dan moeten we het daar ook eens over hebben: wat vinden we eigenlijk belangrijk, eerlijk delen of ieder voor zich en god voor ons allen.

 20. Het kost wel allemaal heel veel, en de topbonsjes krijgen onnoemelijk veel eld, maar ze geven ‘t allemaal weer uit, aan een heleboel kleine smakkertjes, die er rondomheen staan met de handjes omhoog om ‘t op te vangen. De tuinman, de hofhouding, de chauffeur, de verzorgbedrijven, de leveranciers, de achternalopers, ‘t kleine krantbezorgertje, en ‘t nog veel kleinere schoenenpoetsersmakkertje.

  Allemaal houden ze bij de rijke dikke buiken de handjes op, en allemaal krijgen ze met z’n tienduizenden ‘n fooi als van ‘n rotschoffie.

  Neem je die dikke rijken hun welstand en onnoemelijke dikke kapitaal af, dan krijg’ helemáál niemand weer wat geen ene rotsent.

  Klaar bejje.
  Dán kun je beter kleine krabbelaar zain.
  En blaiven.

 21. Heb je weer te lang boven de lijmpot gehangen Juzo? Postzegels ingeplakt, of sigarenbandjes met van die mooie plaatjes?
  Waarom die polarisatie, dat denigrerende? Praat elke ‘kleine man’ in dialect, is iedereen die dialect spreekt een minkukel? Want zo komt het elke keer over.
  Het is verfrissend om een ander geluid te horen, ook op een blog als dit. Maar ik vind jouw bijdragen weinig toevoegen, jij voegt hooguit jeuk toe terwijl ik weet dat krabben geen zin heeft. En ik vermoed dat je beter kunt!
  Stap eens over je eigen schaduw heen en doe iets wezenlijks met je talenten. Dan houd ik er ook iets aan over. Behalve de kriebels… waant krabbûh doar houw ik niet fan.

 22. Juzo, je weet donders best dat bij mensen met veel centen grote bedragen afvloeien naar een klein aantal bedrijven. Bijv. elke drie jaar een nieuwe Audi is wel cashflow en leuk voor de schatkist, maar dat gaat wel ten koste van wat jij suggereert met de versplinterde kleinschaligere cashflow die koopkracht doorsluist naar waar het wat langer circuleert daar waar ‘t nodig is. Wat je zegt klopt wel, een beetje, maar is onvolledig. Jij hoort economie beter te snappen dan ik, put some effort in. :P

 23. Die lijmpot reactie 25 vind ik wel sterk. Maar neem het JUZO niet kwalijk, alles is toch in elkaar gelijmd in Nederland. En inderdaad gerommel in de marge.

 24. Alle angst ten spijt werd ik afgelopen week toch enigszinds gerustgesteld door de opiniepagina van het NRC.
  De strekking van het artikel was dat Nederland slechts 1 van de 27 EU-landen is. We worden dus netjes teruggefloten door de de anderen. Er zijn geen onafhankelijke staten meer in Europa en dat is een zegen in de strijd tegen de kortzichtige Wilders aanhang.
  Op termein zal iedereen onverschillig worden voor de waarschuwingen en angstmuziek uit die hoek. Een verdwaald pakketje in een vliegruig uit Jemen zal daar niets aan veranderen. Europa zegt dat Irakese vluchtelingen voorlopig niet terug kunnen. Recht spreken onttrekt zich zo aan het gesundes Folksempfinden :)

 25. Zolang je aan de ontvangende kant staat is het makkelijk klagen&zeuren.
  Maar als je alleen maar moet betalen en niet aan het overheidsinfuus ligt gaat het pas opvallen wat er mis is. Ik zie het dagelijk in onze ‘kenniseconomie’ in a’dam oost. Miljarden worden verspilt aan profiteurs: daarmee bedoel ik niet de werkelozen, maar juist de semi-overheid die wel telkens geld (van anderen) mag uitdelen, maar totaal niet beseft door wie het bij elkaar is verdiend en geen enkele verantwoordelijkheid wenst te dragen.
  Het is inderdaad The Economy, stupid; iemand zal het bij elkaar moeten sprokkelen, en dat is toch echt het bedrijfsleven. Zonder geolied bedrijfsleven is er geen cent voor de verzorgingsstaat. Maar ik heb zo’n vermoeden dat je alles met het woord ‘bedrijf’ vies vindt; dat vind ik een bijzonder egoistische kijk en een klap in het gezicht voor iedereen met een baan die iets van NL probeert te maken. bedankt :(

  “de staat dient ervoor te zorgen dat de maatschappelijke en financiële troep die bedrijven al doende kunnen aanrichten enigszins beperkt blijft”
  Zo te zien heb je nog nooit een bedrijf van binnen gezien; ik werk goddomme 60u p/w om mezelf een salaris te geven en mag ook nog een aantal ‘onrendabelen’ de kost geven (en kan nog niet eens een huis betalen). En jij vat dat samen als ‘maatschappelijke en financiële’ troep???
  Mens, hoe dom kun je zijn? het zijn juist dat soort opmerkingen waardoor men zo anti-links is geworden de afgelopen jaren… de afgunst, respectloosheid en ondankbaarheid is stuitend.

 26. Moose, welke afgunst? Wie is op wat (en van wie) precies jaloers?

  En dat met respect en dankbaarheid volg ik niet helemaal. Wie verdient er extra veel respect en dank voor het gewoon belasting betalen net zoals ieder ander?

 27. En heel eerlijk gezegd is overheid ook geen bedrijf. Het is een organisatie die de belangen van haar inwoners behartigt en vooruitgang van de menselijkheid een warm hart toedraagt. Dat is hun functie.

 28. Post 29 van Moose.

  Moose zei:

  “Miljarden worden verspilt aan profiteurs: daarmee bedoel ik niet de werkelozen, maar juist de semi-overheid die wel telkens geld (van anderen) mag uitdelen, maar totaal niet beseft door wie het bij elkaar is verdiend en geen enkele verantwoordelijkheid wenst te dragen”.

  Toevallig is die groep profiteurs significant toegenomen omdat de overheid zo nodig moest privatiseren en terugtreden…

  Men vergeet dan ALTIJD waarom gemeentelijke instellingen zijn ontstaan!

  Niemand neemt met 880 euro bijstand per maand genoegen als je niet anders kunt.

  Vergeet ook niet: De bijstand is uitsluitend ontstaan om maatschappelijke ontwrichting te voorkomen… Mensen opsluiten in de gevangenis is nog altijd vele malen duurder.

  Een land kunt je niet vergelijken met een bedrijf; als was het maar dat je “onrendabelen” niet kunt saneren…
  Tenzij je een regime wenst die dit wel doet; de geschiedenis heeft al geleerd hoe dat dan afloopt…

 29. Maurice ≡ 12 Nov 2010 ≡ 20:07 zei:

  “En terwijl er stilletjes paniek bij PVV & regering is (grin)…”.

  Laatste nieuws: Eric Lucassen blijft uiteraard lid van de Tweede Kamerfractie van de PVV…

  De regering in paniek…?!

  Kom, kom, Maurice, ik zie vele winnaars en slechts 1 echte verliezer!

  De PVV.

  Gewoon briljant gespeeld! :))

  In de komende tijd zul je meer van deze acties zien…

  Wat ik al eens eerder heb gezegd; deze mooi uitgevoerde opzet kun je gewoon terugvinden in de 36 strategemen. Sun Tzu zou trots zijn!

 30. Het theater, de strategie en de verschillende circusattracties hebben dan wel een hoog entertainment gehalte, het is zo jammer dat dat ten koste gaat van het land beter besturen.

 31. Het gaat erom dat de dreiging vanuit de PVV moet worden geneutraliseerd…

  En daar mag op korte termijn best wel wat politieke schade door worden geleden, zolang de tegenpartij (de PVV) maar veel meer schade oploopt en het niet of nauwelijks overleeft!

  Blijkbaar hebben politici wat geleerd door het geblunder bij Pim Fortuijn en luisteren nu wel goed naar o.a. Instituut Clingendael.

 32. Vergeet de gezamenlijke agenda van de veiligheidsstaat niet!

  En ja die is nodig om de bestaande maatschappelijke orde in stand te houden: het door laten draaien van het grote bedrijfsleven met hun maximale winsten.

  Ondertussen gaat de koningin gezellig naar haar vrienden van de BilderBerggroep: http://www.bilderbergmeetings.org/participants_2010.html
  NLD Netherlands, H.M. the Queen of the

  Niet om beleid te maken: bedoel vrienden zien en horen wel vaker van elkaar, maar kijk maar eens wie daar aanschuiven: ministers van buitenlandse zaken en Justitie, de Europese koninghuizen, bankdirecteuren, telecom-top, economische denktanks, Bill Gates, Jeroentje en andere directeuren vh grote bedrijfsleven, hoofdredacteuren van de Europees-Amerikaanse elite. Mensen met beslissingsmacht.

  Die willen deze regering ook want de bevolking moet blijven gehoorzamen hoor: om te blijven betalen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hou me per e-mail op de hoogte van nieuwe reacties op dit artikel.
      (U kunt zich hier abonneren zonder zelf te hoeven reageren.)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.