Lijm

Dit is hopelijk de doodskus voor die hopeloos kapotte OV-chipkaart. Het ding is al van voren naar achteren en van links naar rechts gehackt en is een bewezen privacyramp. De overheid en de openbaar vervoerders staan er niettemin op ‘m te blijven gebruiken. Maar nu is de zoveelste hack ontdekt en hij is doodsimpel.

Reizersvereniging Rover heeft ontdekt dat als je een laagje cementlijm over de kaart smeert, de afboekfunctie wordt geblokkeerd. De poortjes gaan netjes open als je je ingesmeerde kaart erbij houdt, maar er wordt niks van je tegoed afgeschreven. Whoops. Oftewel: met dank aan wrakke technologie kunnen we nu allemaal gratis reizen. Is het niet tijd dat de overheid wat verstand krijgt van technologie?

Update: Het artikel waaruit ik deze informatie haalde is van nu.nl verwijderd; Rover heeft ‘t nog wel. Het zal het toch een vervroegde 1-aprilgrap zijn geweest… Jammer wel :) Maar ook een goede les voor mij. Informatie is soms onformatie.

Author: Spaink

beheerder / moderator

14 thoughts on “Lijm”

 1. Dat weet ik zo net nog niet.
  De conducteur zei iets vreemds toen ik er zondag jl. voor de 2e keer mee reisde.

  ” ‘t Zijn ondingen,” zei hij. Ik:”Hoezo.” Hij:”ze breken heel gemakkelijk. Zeker als wij ze in de kaartlezer doen”. Conducteurs zijn zeker wild geworden. Nou kende ik de man goed. Dus hij zei: “je kunt hem wat sterker maken. Door er wat lijm op te doen.” Ik dacht er lange tijd over na.

  Toen zei hij: “Da’s dan ‘n stuk goedkoper hè.”
  Nou begrijp ik ‘t pas.

  We zullen het eens even afwachten.

 2. nah, donderdag ontdek ik dat ik het winnende staatslot in bezit heb..
  lang leve mijn toverstokje ;-)

 3. Hé geweldig. Ik heb het net even uitgetest en het werkt ècht, niks afgeschreven. Ik had helaas geen cementlijm bij me, maar met houtlijm werkt het ook perfect. Houtlijm heb ik toch altijd op zak, omdat ik dat voorheen altijd gebruikte om strippenkaarten meermalen te kunnen gebruiken. Heel fijn dat er nu toch nog iets compatible blijkt te zijn tussen strippenkaart en ov chip.

 4. Ik googlede even cementlijm, want cement zelf is al een soort van lijm, en kwam twee artikelen tegen over deze scoop, en beide links (AT5 en nu.nl) eindigden in een 404. Dus ofwel de media zijn bang dat het een 1 April grap is (maar wel iets te vroeg) oftewel de OV Chipkaart NV heeft ze gevraagd weg te halen. 1 april is iets waarschijnlijker.

 5. Die hele OV Chipkaart is een vervroegde 1-April grap.
  En de bewindslieden die er aan hebben meegewerkt ook.

  Niemand snapt hem alleen :-(

 6. Het zal toch niet waar zijn?!

  Het afgelopen kabinet was óók een lijm. kabinet. Het was nooit echt wat en sterker nog, het volgende kabinet is/ wordt nóg meer gelijmd.

  Was daar die wonderboy Eurly niet voor verantwoordelijk?

 7. Terzijde: aprilgrappen zijn vooral practical jokes, dus die lanceer je vóór 1 april, ontketent actie als het goed is, en op 1april blijken de mensen gefopt.

 8. ha ja in de jaren tachtig hadden we wel een truuk die heel goed werkte

  dan thuis had je een strippenkaart en die smeerde je dan in met houlijm

  de houtlijm droogde dan op en dan zag je het niet meer zitten : het werd dus transparant

  dan kwam het leuke : de buschaufeur die stempelde af : en dan als je in de avond weer thuis was kon je met een wattenstaafje de inkt weer van de strippenkaar afhalen met een beetje water

  ha dus wij reisde in die tijd heel vaak gratis ( tenminste ik niet maar heb wel eens gezien dat mensen dat deden )

 9. Ik heb mijn OJEE shitkaart maar in een stukje alu folie gewikkeld, alleen het midden heb ik vrij gelaten.

  En wee o wee verbazing, na het reizen in de metro in Rtd, want a’dam zal nooit een metro krijgen, op de NOORD ZUID lijn!!, bleek bij thuiskomst en het scannen van mijn OJEE shitkaart dat ik er punten bij had gescoord.

  Dus zo blijkt maar dat wonderen de wereld niet uit zijn, en blijkbaar is dit de beste methode om GRATIS te reizen, alleen “Beam me up Scottie” is NOG goedkoper..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hou me per e-mail op de hoogte van nieuwe reacties op dit artikel.
      (U kunt zich hier abonneren zonder zelf te hoeven reageren.)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.