Big Brother Awards

Vrijdagavond werden de Big Brother Awards 2009 uitgereikt. De grote zaal in De Balie zat bijna even vol als het programma zelf. Er werden zes prjzen uitgereikt, Renate Tromp vertelde hoe ze van haar bed werd gelicht vanwege identiteitsfraude (een gestolen paspoort volstond), Vincent Icke vertelde dat elke inbreuk op onze privacy op zich wellicht niet onoverkomelijk is, maar dat we uiteindelijk, als Gulliver in Lilliputland, door al die kleine draadjes die ons vastbinden totaal machteloos raken; Jeroen van Beek liet zien hoe je kunt voorkomen dat alle kaarten in je portemonnee (OV-chipkaart, paspoort, etc) permanent met de buitenwereld praten, en Christiaan Alberdingk Thijm presenteerde de avond gloedvol.

De prijzen van de BBA 2009 gingen naar:

 • Overheid/instellingen: het biometrisch paspoort met de centrale opslag van vingerafdrukken;
 • Personen: minister Guusje ter Horst, vanwege een scala van uitspraken en maatregelen:
  • ze stelt privacy permanent voor als de vijand van veiligheid;
  • ze heeft opdracht gegeven journalisten af te luisteren;
  • ze heeft de centrale opslag van onze vingerafdrukken verplicht gesteld, terwijl de EU-richtlijn dat helemaal niet vraagt;
  • toen bleek dat de politie illegaal alle gescande kentekens bewaarde, ook als het ‘no-hits’ waren, sprak ze de politie niet bestraffend toe maar meldde dat ze dan de wet wel zou veranderen;
  • ze besloot overhaast meer naaktscanners op Schiphol in te voeren.
 • Bedrijven: Vodafone en T-Mobile, die toen de AIVD vroeg om verkeersgegevens van smsjes ook maandenlang de inhoud van die berichten doorgaf;
 • Voorstellen: de politie Rotterdam-Rijnmond, die zowat daags nadat bekend werd dat er meer naaktscanners op Schiphol kwamen, aankondigde dat zij mobiele naaktscanners wilden hebben om die overal te kunnen inzetten;
 • Publieksprijs: het biometrisch paspoort.

Guusje ter Horst kreeg aldus bij elkaar maar liefst drie Big Brother Awards….

Daarnaast werd er een Winston uitgereikt, een positieve prijs voor iemand die zich juist heeft bekommerd om onze privacy. De Winston ging dit jaar naar Sophie in ‘t Veld, Europarlementariër voor D66.

Op de website van de Big Brother Awards kunt u alles nog eens nalezen. Daar is ook een video te zien van de avond, benevens het uitgebreide juryrapport, en de reactie van de winnaars. Voorts wijdde Nova er een item aan, dat hier is te zien (op ongeveer tweederde van de uitzending). In die uitzending: Ot van Daalen van Bits of Freedom, de organisator van de Big Brother Awards; Renate Tromp, en ik, omdat ik juryvoorzitter was. Meer pers over de BBA 2009 staat hier verzameld.

Author: Spaink

beheerder / moderator

38 thoughts on “Big Brother Awards”

 1. Wees maar voorzichtig met wat je zegt over de telefoon en in je huis Karin. Je bent nu officieel een vijand van de staat die de veiligheid en stabiliteit van het land in gevaar brengt.

  Juryvoorzitter, poeh zegt ter Horst! Ook dat lossen we samen wel op. ::belt AIVD::

 2. Ik ben zeer nieuwsgierig hoe we onze kaartjes en paspoort het kwebbelen kunnen verbieden.
  Kunnen we een uitleg of link hierover krijgen, want mijn paspoort in de magnetron is niet zo’n goed idee.

 3. En nu maar hopen dat ze er iets mee gaan doen. Ik vermoed dat de “winnaars” helemaal niets geleerd hebben en volgend jaar weer genomineerd kunnen worden.

  Maar gelukkig is BOF weer in volle sterkte, na en tijdje weggeweest te zijn.

 4. Als instrument, om de mensen inderdaad meer tot noodzakelijke hermetische data en privacy protectie en controle te brengen, is de BBA-publiciteitsstunt nuttig. Zonder meer. En daarom, felicitaties voor de geslaagde presentatie.

  Maar de algemene volks mentaliteits ombuiging daartoe, is helass nog niet eens begonnen.

  Terugtrekken van iedere kwetsbare uit de sociale netwerken, zal mede de consequentie zijn.

  Dat betekent, wegens misbruik, het einde van Facebook, LinkedIn, Xing en vele andere soortgelijke bekoorlijkheden van de twee en twintigste tot en met vijf en twintigste onbeschermde eeuw.

  Foto’s en geluidsfragment uit de Nova-uitzending tijdelijk op
  http://members.home.nl/juzo/juzo/select03/

 5. Max: stop je kaarten in een aluminium houder, dat blokkeert stopt het gekwebbel. Er zijn mooie doosjes voor visitekaartjs die van aluminium zijn gemaat. die zijn er perfect voor. Je paspoort is een andere kwestie, da’s te groot voor zo’n doosje.

 6. M’n paspoort is niet te groot voor de magnetron. Dat ik dan sommige landen niet inkom vind ik geen probleem, die landen wilde ik toch al niet binnen. En vingerafdrukken kun je afbijten, wat je niet hebt kun je ook niet afstaan.

 7. Ik bedoelde met afbijten chemisch afbijten: je vingertoppen er voor opofferen is toch iets meer dan ik er voor over heb om de overheid die informatie te onthouden.

 8. Dat vermogen moet ook ergens door opgenomen worden: dingen die geen stroom geleiden kunnen geen vermogen onttrekken aan microgolven en worden dus ook niet warm (stop maar eens droge macaroni vers uit het pak in de magnetron en probeer het op te warmen…). In het paspoort zit maar 1 ding dat stroom geleidt, die rfid chip. Die gaat er aan. Zolang ze er geen metalen strips of zo in stoppen, zoals bij de eurobiljetten denk ik dat het weinig kwaad kan.

  Maar ik zal het eens uittesten met een oud paspoort.

 9. @Spaink: Als ik niet al het vermogen nodig heb, zet ik er een glas water naast. Daar gaat dan de meeste energie in zitten.

 10. @Johan, 10:09 pm: Die vingerafdrukken kunnen je ook vrijspreken van een misdrijf. Als ze bijvoorbeeld de vingerafdrukken hebben van de dader. Kijk naar DNA bewijs!

  Probleem is wel dat dit zo-wie-zo al kan door de vingerafdrukken na de misdaad af te nemen.

  Verder ben je in het geval van identiteitsfaude blij dat je kunt bewijzen dat jouw vingerafdrukken kloppen met die in de database van de overheid.

  P.S. Metaal in de magnetron stoppen van mijn vorige post is natuurlijk niet zo slim. Misschien kan het paspoort waterdicht onderin een bak water in de Magnetron. YMMV!

 11. Mijn vriendin heeft vandaag haar identiteitsbewijs (met vingerafdrukken) afgehaald.

  Ze keken alleen naar de foto en vroegen om het afhaalformulier. Geen vingerafdrukken gecontroleerd bij haar.

  Ik vraag me af waarvoor ze dan dienen als ze zelfs bij afgifte van een identiteitsbewijs niet worden gecontroleerd! Je geeft die kaart toch niet af zonder controle van alles wat erop staat? Al was het maar om fouten te kunnen ontdekken voordat de kaart wordt meegegeven.

 12. De vingerafdrukken worden alleen gebruikt bij een vermoeden van schuld (verdenking) en anders niet. Dit om efficiëncy – redenen.

 13. @juzo: De verdenking berust hier op eenieder die zich kan uitgeven voor mijn vriendin met als doel haar identiteit te stelen.

 14. Dan kijken we naar ‘t fotootje en dan zeggen we dat ‘t klopt. Klaar. Volgende zaak. We moeten gene gek maken van St. Maarten.

 15. voor wie nog denk dat fingerafdrukken betrouwbaar zijn als identificatiemiddel:
  http://www.youtube.com/watch?v=MAfAVGES-Yc

  Ik was ook bij de uitreiking en het was erg vermakelijk en interessant.
  De prijs voor Sophie in ‘t Veld was ook zeer terecht.

  Na afloop las ik de spijkerharde taal op http://www.nu.nl/binnenland/2178481/big-brother-award-guusje-horst.html . prachtig.
  Ik hoorde dat mevrouw ter horst zich vandaag ziek had gemeld op het ministerie… (waar ik me best iets bij kan voorstellen… :)

 16. @Juzo, alsof ze die foto zo goed controleren. Doet me denken aan die student die een OV studentenkaart had op naam van O.B. Laden en ook een foto van die baardmans erop had staan, en dat daarna herhaalde met een foto van Koningin Beatrix.

  En Ter Dorst had zeker last van een kater…

 17. Ten Dorst zat toch ook lange tijd in de richting van dat rare Zuid- Limburg, alwaar ene JUZO en ene Wilders hun identiteit aan ontlenen.

  Er staat een interessant artikel in Der Spiegel van deze week over het russische platteland: het is daar alles weer zoals in de tijd van Napoleon.

  Dát zal de angst van Europa – en Zuid- Limburg – wel zijn. En met de financiele meltdown van Zuid- Europa én Ierland is daar inderdaad alle reden toe.

  Nu de 35 miljard per jaar bezuinigen van Nederland nog en de chaos is compleet. Dat hele indentificeren is een doekje voor het bloeden.

 18. Kan me niet schelen wat er gebeurt, als Amsterdam maar buiten Nederland en de wereld wordt geplaatst. Wat heb ik dáár toch ‘n broertje en ‘n zusje ‘an dood.

 19. Sjaak, egenwoordig loopt Rotterdam voorop als het om overheidsterreur tegen burgers gaat. En Ter Dorst was burgemeester in Nijmegen, dat ligt een heel stuk boven (Zuid) Limburg.

  En in Limburg hopen we juist dat we qua leefomgeving juist niet op de randstad gaan lijken. Dan liever afsplitsen en samen gaan met Vlaanderen.

 20. Alles wijst erop dat we hard op weg zijn een totalitaire staat te worden. Vandaag in ‘de wereld draait door’ Plasterk die Nederlanders wil voorschrijven hoe ze hun taal (die leeft en dus veranderlijk is) moeten gebruiken. Terechte vergelijking werd er gemaakt met China, waar sommige talen simpelweg genegeerd worden omdat ze niet mogen bestaan volgens de regering.
  Gelukkig hebben we taalkundigen die er anders over denken.
  Het wordt wel steeds enger hier. Stel dat het een soort 2e China wordt, nu dat land zo populair is gaat men in plaats van naar Amerika naar China kijken? Dat belooft nog wat!

 21. Plasje was gisteren niet erg in vorm denk ik zo. Taal is wat anders dan spelling. Dáármee had hij die mevrouw van universiteit makkelijk kunnen weerspreken. Kennelijk weet hij als minister dat toch niet goed?

  Tja, dat met Limburgje aan Vlaanderen is een goeie. Dáár gaat het de JUZOOTJES kennelijk om. Men wil dáárom maar niks weten van boven de rivieren?! Lol lol lol…

  Zo´n 26 procentjes straks onder water. Groningen straks bij Ostfriesland, Limburg bij Vlaanderen en Gelderland bij Nordrhein- Westfalen. En dan ben je nog een prins van helemaal niks meer.

  Het is weer goed ruzie in de tent. Straks allemaal Ostfriesisch, Kölsch en Vlaams praten. Plasje, Balkje, Willem III en Dorsje sturen wij naar Uruzgan? Kunnen zij daar de spelling invoeren. Heerlijk.

 22. @Elly, er zijn al genoeg oproepen gedaan in die richting (Walonie mag dan naar Frankrijk, als die er zin in hebben tenminste).

  Maar het is nog maar de vraag hoe lang de natiestaat nog veel uitmaakt. Haar invloed wordt zowel van onderaf (lokale overheden, regionale samenwerking, grote bedrijven) als van bovenaf (EU, VN, grote multinationals) aangetast. Het zou me niks verbazen als het de natiestaat over enkele eeuwen net zo vergaat als het leenstelsel na de middeleeuwen. Toen was centralisatie van de macht juist een oplossing voor contnue oorlogje voerende edelen, ik zie geen redenen waarom er niet iets in plaats van de natiestaat zou komen dat de problemen daarmee weer oplost.

 23. Democratie wil o.a. zeggen dat het volk vertegenwoordigers kiest. Het, ook hier, komisch geneuzel over en tegen die vertegenwordigers vraagt dus om een stapje terug te zetten. Stem/kies niet. Haal niet de enkeling, maar de massa volgelingen onderuit, gelijk het schoppen niet tegen de paus, Mohammed, Jezus, God/Allah, Hitler, Hoessein e.d. gekeerd moet zijn, maar tegen de schreeuwende volgelingen [om change]. Het volk dient [inzichtelijk] wijzer te worden omwille van democratie en dus niet te stemmen op wie hen onderdrukt, casu quo… heb geen leiding over je leven nodig. En wat vingerafdrukken betreft? Zo simpel. Binnen een minuut heb je ze niet meer wanneer je ze ‘even’ over een velletje fijnschuurpapier haalt.

 24. Andreas, democratie wil zeggen dat het volk het uiteindelijk voor het zeggen heeft. Dat dat perse indirect, via gekozen vertegenwoordigers, zou moeten is een fabel die de huidige politici graag in stand houden.

  De eerste democratische regeringsvormen, in sommige antieke Griekse steden, werkten met een directe democratie (alleen voor vrije mannen dan, maar dat was toch al beter dan een enkele dictator). Zwitserland geeft al eeuwen met referenda de burger zelf directe invloed, en met de moderne communicatiemiddelen zou dat in vrijwel geen enkel land nog een probleem mogen zijn. Maar dat gaat politici veel macht kosten dus daar wil men niet aan.

 25. Johan:
  Grieks: Dímos = gemeente = onderdeel van een staat, bestuurd door een gemeenteraad en een college van burgemeester en wethouders die weer uit náám van de gemeente = gemeenschap handelt.
  Grieks: Krátos = Staat, overheid, staatsmàcht; ook: ‘kracht’.
  Maar… het gaat hier niet om geschiedenis en wat in andere landen is. Wat blijft, zoals in Nederland, is dat het volk stemt en machthebbers zelf kiest en dat dáár – in aanvang – de oplossing ligt en niet in het klagen, lamenteren et cetera, dat achteraf is. Zo was in elk geval mijn bijdrage bedoeld.

 26. Doet allemaal niets meer ter zake. De Wilderscratie komt toch gewoon. De JUZOOITJES aan den macht. Provinciaal als nooit te voren en met een chaos zonder weerga. Want het is zeker dat 35 miljard EURO bezuinigen met die man beslist niet leuk wordt. Sterker nog: de schade wordt nog veel groter.

 27. @Andreas: veel meer dan klagen achteraf kunnen we nu ook niet, dat is juist eenn van de problemen met de indirecte democratie. En omdat iets in de 19e eeuw noodzakelijk was aan compromissen wegens technische beperkingen wil dat niet zeggen dat dat niet kan veranderen met het voortschreiden van de techniek. Extreem voorbeeld: de USA met haar kiesmannen. In de 19e eeuw, toen paard en wagen de standaard voor vervoer en telegrafie onbetrouwbaar was, noodzakelijk. Nu al lang niet meer, maar blijkbaar spelen er belangen waardoor niemand het stelsel kan veranderen.

 28. Johan: ‘Niemand’ begint bij de enkeling en hoe curieus het moge klinken ‘niets doen’ is het antwoordt. Wanneer ‘niemand’ iets doet, is het vrede; wanneer ‘iemand’ niets doet, komt hij van zijn verslaving af.
  Ons is ingepompt dat altijd de schouders eronder zouden moeten, dat eraan gewerkt moet worden om iets te bereiken, weet ik, maar zo onwaar.
  Zo is het de mens die, doordat hij aan de slag is gegaan, zijn lijden heeft gecreëerd, goden geschapen heeft. Zeg nu niet dat we het stelsel niet kunnen veranderen, want dat kunnen we wel. We zullen het echter niet in een groep[ering] vinden, maar in jou en mij. Of is jouw gulden regele niet ‘Geef nooit je verlangen op’?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hou me per e-mail op de hoogte van nieuwe reacties op dit artikel.
      (U kunt zich hier abonneren zonder zelf te hoeven reageren.)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.