Technologische dromen

Verscholen in onze dromen zit de technologie van onze tijd. Zelden zul je midden in de nacht in een paardenkoets stappen of met een tondeldoos vuur maken, terwijl onze opa’s en oma’s dat vast nog geregeld deden. In je slaap een koelkast hebben die zelfstandig de boodschappen afhandelt, is al evenzeer uitzondering en waarschijnlijk pas regel in de dromen van ons nageslacht. Maar iemand opbellen of de tv aanzetten in een droom is tegenwoordig heel gewoon, dat is na het ontwaken niet iets dat je raar of opmerkelijk vindt.

Dromen passen zich aldoor iets later aan veranderende omstandigheden aan dan wijzelf, is mijn ervaring: het duurde lang voor ik ook ’s nachts met een stok liep en nog steeds kan ik in mijn dromen soms rennen.

Wanneer zouden oudere generaties voor het eerst in hun dromen met iemand hebben getelefoneerd? Wanneer verschenen de radio, de televisie en het mobieltje in doorsnee dromen? Wanneer integreert een nieuwe technologie dusdanig dat je ‘m letterlijk slapend kunt gebruiken?

Ik herinner me de eerste keer dat ik in mijn slaap e-mailde. Het was ergens in 1994, ik zat met een paar maanden op internet en vond dat fascinerend. Het was ochtend, ik was in halfslaap. De wekker deed zijn best me naar de gewone wereld te rukken en ik wilde daar nog helemaal niet naartoe, ik wou koste wat kost blijven slapen. Zodat mijn hoofd een slimme wisseltruc deed: het geluid dat ik hoorde was helemaal niet van de wekker, ik kon dus rustig blijven slapen. Het was gewoon mijn e-mail die in de wekker aan ’t downloaden was en daar ging een wekker nu immers van piepen, net als mijn e-mail programma indertijd deed als ik nieuwe mail kreeg. (Daar moet ik heden ten dage niet aan denken, geluidjes bij nieuwe e-mail: het zou de hele dag lawaai zijn.)

Vorige week deed ik voor het eerst een vergelijkbare droomwisseltruc. Sinds een week of wat zit ik op Facebook, ondanks al mijn bedenkingen ertegen: ik wou nu wel eens zien wat er zo leuk aan was en waarom mensen er zo verslingerd aan raakten. En warempel, het is fascinerend. Facebook is technologisch gezien een subliem hoogstandje, en – al had ik dat niet verwacht – ik ontdek totaal nieuwe kanten van kennissen en vrienden. Zodat ik er geregeld kijk en post, en inmiddels vertrouwd ben met de mogelijkheden: commentaar geven op iemand berichten, een quasi-privé opmerking achterlaten op iemands homepage, aangeven dat je iemands berichten leuk vindt et cetera.

De wekker ging. Ik wou niet wakker worden. Met een slaapoog keek ik naar de hoekige rode cijfers op mijn wekker die opflikkerden en dacht: comment, like, share; poll, vote Op de display van de wekker verschenen de standaard Facebook-ikoontjes: een duim omhoog voor als je iets leuk vindt of je medeleven wilt uitdrukken. Ik zag de reacties van mensen die er ook een hekel aan hebben als hun wekker afgaat. Ik gaf een dreun op de repeteerknop van de wekker en binnen de korte keren ging-ie opnieuw af. Oh jee. Refresh. Three new beeps since your last visit.

Kennelijk begint mijn acceptatie van nieuwe techniek bij mijn wekker. Ik vrees de dag dat wekkers een nieuwe technologische stap maken: waar moet ik dan mijn dromen in opbergen?

Author: Spaink

beheerder / moderator

11 thoughts on “Technologische dromen”

 1. Nu ik er over denk droom ik eigenlijk vooral over reizen en oude treinen. Hoewel ik daar bijna nooit in zit. Ik kom op oude technologisch achterhaalde stations en met de jaren worden die stations ouderwetser. Gelukkig leef ik slechts in mijn dromen omgekeerd.

 2. Het Internet was kort geleden volledig dood.
  Er gebeurde niets.

  Toen vonden ze Facebook en nog wat van dergelijke olijke grapjasserijtjes uit en nou leeft het Internet weer in al zijn of haar voegen en gaten.

  Die slimme jongens van de verkooptruuks toch.

  ‘^_^/’

  Daar hebben wij geen lang genoege neus voor.
  En dan noem ik het maar even neus.

 3. Interessant… Laatst beweerde iemand dat men pas in kleur droomt sinds er kleurentelevisie bestaat, omdat ‘we vroeger alleen z/w televisie hadden’. Maar hoe zit het dan in de tijd voor de televisie?? Anyway, ik lees vaak dingen over dromen dat ik denk: ‘huh’ …

  Maar wees erg blij met de wijze waarop je droomt, want die zijn blijkbaar lucide en da’s altijd erg prettig… Ikzelf kan – als ik wil – lucide dromen, vooral in de ochtenduren, tussen het gesnooz van mijn wekker door :D

 4. Kitty, wat een rare redenering van die kennis. Alsof we alleen sinds de tv in kleur zien, en het zelf niet kunnen :)
  Mijn wekker is vaker een bron van vermaak – later, als ik eenmaal echt wakker ben, tegen wil en dank. Ik doe in mijn dromen van alles met het ding om maar niet te hoeven accepteren dat het heus een wekker is.

 5. Beste Karin ooit heb je gereageerd op de blog van weija siebe

  zij zat toen in een moeilijke periode en kon haar frustratie uiten op haar blog
  Helaas hebben wij afscheid moeten nemen,
  verwoord in een vers van haar dochter,
  zie haar blog

  mijn naam mag je niet vermelden maar ik moet dit even kwijt regelmatig lees ik uw kollums in het Parool.
  en vind U sterk en dapper evenals Weija

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hou me per e-mail op de hoogte van nieuwe reacties op dit artikel.
      (U kunt zich hier abonneren zonder zelf te hoeven reageren.)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.