Betalen met je vingerafdruk

Vandaag op Nu.zakelijk:


Albert Heijn test betalen met vingerafdruk. De supermarkt laat klanten in een winkel in Breukelen zich eerst registeren met identiteitsbewijs en bankpas. De vingerafdruk kan ook gekoppeld worden aan de bonuskaart. Het systeem, Tip2Pay, is ontwikkelt in samenwerking met betalingsverwerker Equens. Albert Heijn wil de technologie gedurende zes maanden testen en onderzoeken wat de reacties van het publiek zijn. In Duitsland werkt supermarkt Edeka al ruim een jaar met een dergelijk systeem. De methode is daar al op zo’n honderd locaties ingevoerd.

Albert Heijn creĆ«ert op die manier een centrale vingerafdrukkendatabase – iets dat de overheid ook wil, maar niet mag. Me dunkt dat het College Bescherming Persoosngegevens zich daarover dient te buigen, temeer daar via de wet Mevis is geregeld dat elke politie-agent van alles mag opvragen bij bedrijven, zonder tussenkomst van de rechter-commissaris.


Aantal reacties: 44