Maatschappelijke verantwoordelijkheid

Webwereld meldt vandaag dat staatssecretaris Huizinga van mening is dat de Radboud Universiteit, die de afgelopen maanden op verschillende manieren heeft aangetoond dat de OV-chipkaart buitengewoon onveilig is, voortaan haar mond moet houden over zulke zaken:


Staatssecretaris Tineke Huizinga reageerde dinsdag in een reactie op vragen van GroenLinks dat zij de universiteit op haar maatschappelijke verantwoordelijkheid wil wijzen. Ze is bang dat derden misbruik kunnen maken van de gepubliceerde gegevens. (..) Jacobs en Teepe (de betrokken onderzoekers, KS) hebben te horen gekregen dat vanwege de gevoeligheid is besloten tot “een strakkere regie”.

Wat nu? De NS mag een onveilige kaart ontwikkelen, de overheid mag op invoering ervan aandringen, maar wijzen op de onveiligheid van de gebruikte techniek zou moeten worden voorkomen onder het mom van ‘maatschappelijke verantwoordelijkheid’? Duh.

Author: Spaink

beheerder / moderator

12 thoughts on “Maatschappelijke verantwoordelijkheid”

 1. Dit is inderdaad absolute lariekoek. Een poging tot “security through obscurity” waar de honden geen brood van lusten en die terecht tot mislukken is gedoemd.

  Ik moet overigens nog maar zien dat Jacobs en Teepe zich op de wat langere termijn veel gelegen zullen laten liggen aan die zg. “strakkere regie”. Als ze ook maar een beetje pit hebben dan lappen ze dit gewoon aan hun laars.

 2. Protestanten hebben de overhand, hier in Nederland. Dit als anti-irrigatiedam tegen oprukkend muzelman- en -vrouwisme. Voorts denken Jacobs en Teepe aan hun raio-toekomstige livelyhood.

  ‘\Ô_Ô/’

  Heel sterk. En somber zwijgend starend in de uitzonderlijk wazige politieke verte.

 3. save de strippenkaart!! ;)
  of toen ik vroeger in de vorige eeuw met met vader naar adam een karonnen kaartje kreeg, waar een gaatje in geprikt werd door de conducteur met tang en pet.

 4. Zijn ze in de ministerraad niet gewoon bang dat Balkenende weer valt? Maar dit keer over de invoering van de OV-chip kaart?

  Als ze het nog even vol kunnen houden met de PvdA krijgen ze misschien het zoet na het zuur waar ze bij de formatie over onderhandeld hebben. Anders krijg je PvdA, SP, (D66) en GL! Dat nooit! Dan maar een slechte OV kaart! Als zij maar kunnen blijven zitten!

  Ik maak er trouwens een punt van de partij programma’s van CDA en CU niet te kennen. Dus misschien is het dit keer eens zuur na zoet maar dan zouden ze meteen moeten opdoeken.

 5. Ik gebruik nu twee weken de OV-chipkaart in Amsterdam (metro) en ik moet eerlijk toegeven dat het een heerlijke opluchting is. Geen geklooi meer met kleingeld en dan maar hopen dat de automaat het doet. Ik loop gewoon vrolijk door, dat ding zegt piep, en ik ben onderweg :-)

 6. Ha Ferie, ik wist niet dat je ‘m in Amsterdam al kon gebruiken… Ik dacht dat de proef alleen in Rotterdam werd gehouden. Maar dat een chipkaart gemakkelijk in het gebruik is, is niet zozeer het punt. Ik denk dat ook e onderzoekers dat met je eens zullen zijn. De problemen liggen elders:
  – hij doet afschrijvingen die niet altijd kloppen (al tijdens de gehele proef een probleem in Rotterdam)
  – de kaart is eenvoudig te klonen, zodat anderen op jouw kosten kunnen reizen of jj op andermens kosten)
  – de kaart houdt teveel gegevens bij over het reisgedrag van de houder.

 7. @Karin, En de kaart gebruikt dus RFID technologie.

  Ik heb Tanenbaum eens horen zeggen op tv dat als zo’n RFID tag in je onderbroek zit, iemand met een scanner kan zien welke kleur, merk en maat onderbroek je draagt. Idem voor de rest van je kleren.

  Als je dus snuffelpalen op elke straathoek zet kan je een verdachte heel makkelijk volgen. Je leest gewoon zijn RFID tags uit en je hoeft niet meer allemaal kleding te tonen op opsporing verzocht. Je zet gewoon de computer aan en gaat lekker koffie eten tot die hem gevonden heeft!

 8. Hoe de CU het begrip “onder strenge voorwaarden” uit die andere discussie van laatst nu ook weer uitlegd.

 9. Wat ik, als Rotterdamse, echt super irritant vind is dat ik nu al jaren lang me met alle mede-niet OVC’ers, en dat zijn er erg veel, door slechts 1 poortje moet zien te wurmen bij de metro omdat alle andere alleen toegankelijk zijn voor mensen met een OVC. Soms moet ik echt een stuk de andere kant oplopen om het te vinden. Het wekt agressie in de hand, dat ene poortje, en ik mis echt regelmatig m’n metro daardoor. Wat ik helemaal bizar vind is dat na al die jaren die andere poortjes zelfs NU nog niet zijn open gegooid, terwijl de staatssecretaris invoering van de OVC toch heeft uitgesteld totdat misschien ooit eindelijk de problemen zijn opgelost, in elk geval niet voor ergens ver in 2009.

  Als het ding ooit officieel wordt ingevoerd ga ik me er eens in verdiepen welke alternatieven er blijven. Nog afgezien van de mogelijkheid geld af te schrijven vind ik het een vervelend idee dat reisgedrag ook alweer bekend wordt bij een instantie en ik wil zo’n kaart dus nu niet en straks niet. Maar eerst die poortjes open!!!!!

 10. O, en wat Huizinga betreft, hopelijk geeft de kiezer zijn en haar mening over de regeringsdeelname van de CU bij de komende verkiezingen. Nog niet zozeer aan de CU zelf want de ware gelovigen zullen niet van mening veranderen. Hopelijk zullen de kiezers op de beide andere coalitiepartners zich eens bezinnen waar hun stem de volgende keer in potentie naar toe gaat.

 11. Ik heb het artikel nog niet gelezen, maar er staat iets over de OV Chipkaart in de C’T van deze vakantie: http://www.fnl.nl/ct/oude-nummers/nummer/toon/ct-nummer-20080708/terug-naar/ct-magazine-voor-computertechniek/

  En meer recent de uitspraak van de rechter natuurlijk: http://www.computable.nl/artikel/ict_topics/security/2646873/1276896/krakers-ovchipkaart-mogen-publiceren.html

  Ik ben eigenlijk wel heel blij met het broddelwerk van NXP (en het niet uitfaseren van de brakke technologie). Krijgen we eindelijk een OV Chipkaart waar ik mij niet mee bespied en gevolgd voel :-)

  De discussie die, tegen de wil van het kabinet, is ontstaan is goud waard voor de huidige samenleving en toekomstige generaties na ons! Goed werk NXP! Zo mag ik het graag zien!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hou me per e-mail op de hoogte van nieuwe reacties op dit artikel.
      (U kunt zich hier abonneren zonder zelf te hoeven reageren.)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.