Roken is goed voor de gezondheidszorg

[Overgenomen uit Het Parool van vandaag:]

‘Rokers goedkoper dan gezonde mensen’

Door te voorkomen dat mensen zwaarlijvig worden of gaan roken kunnen levens worden gered, maar geld levert het niet op. Dat hebben onderzoekers van het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vastgesteld. Gezonde mensen die lang leven zijn duurder dan ongezonde mensen die niet zo oud worden, zo blijkt uit het onderzoek. Doorgaans wordt aangenomen dat het voorkomen van bijvoorbeeld obesitas overheden miljoenen oplevert.

‘Het was een kleine verrassing’, zegt de leider van het onderzoek, Pieter van Baal, die als econoom aan het RIVM verbonden is. ‘Maar het is ook logisch. Als je langer leeft, kost je de gezondheidszorg meer.’

Dunne en gezonde mensen kosten de gezondheidszorg in hun volwassen leven volgens de onderzoekers dan ook meer dan dikke mensen en rokers. Van Baal en zijn collega’s brachten de medische kosten die drie groepen van duizend mensen in hun hele leven maken in kaart aan de hand van een door hen ontworpen model: een gezond levende groep (dunne niet-rokers), een groep zwaarlijvigen en een groep rokers. Het model is gebaseerd op de ziektekostencijfers en de kosten van ziektepreventie in Nederland uit 2003.

De onderzoekers stelden vast dat zwaarlijvigen in de leeftijd van 20 tot 56 de overheid het meeste geld kosten aan medische zorg. Maar omdat zowel rokers als zwaarlijvigen eerder doodgaan dan gezonde mensen, kosten zij de staat uiteindelijk minder geld.

Gezonde mensen worden gemiddeld 84 jaar, rokers 77 en dikke mensen 80. Rokers en zwaarlijvigen krijgen vaker een hartkwaal dan gezonde mensen. Kanker komt bij de drie groepen evenveel voor, als longkanker buiten beschouwing wordt gelaten. Suikerziekte komt het meest voor bij zwaarlijvigen en gezonde mensen krijgen het vaakst een beroerte. Uiteindelijk kosten dunne, gezonde mensen het meest: gerekend vanaf hun 20ste jaar 281.206 euro. De ziekte- en zorgkosten van zwaarlijvige mensen bedragen 250.185,45 euro en die van rokers 219.839 euro.

In het onderzoek, dat is betaald door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, is geen rekening gehouden met mogelijke bijkomende kosten door roken en zwaarlijvigheid, zoals kosten door verminderde productiviteit en sociale kosten. ‘We zeggen niet dat overheden niet langer moeten proberen zwaarlijvigheid te voorkomen’, zegt Van Baal, ‘maar ze zouden dat om de juiste redenen moeten doen.’ (AP)

Author: Spaink

beheerder / moderator

7 thoughts on “Roken is goed voor de gezondheidszorg”

 1. Dan zit het met de kosten van psychiatrisch patiënten (zoals ik) wel helemaal goed! 10% pleegt immers zelfmoord. Ik kost de samenleving geen geld, ik bespaar ze dit!

  Vergetend dat we haast allemaal overgewicht hebben door de medicijnen en roken als ketters :-)

 2. Toen ik geboren werd zou ik gemiddeld 76 worden. Nu rook ik als een schoorsteen en word ik 77. Dat was de bedoeling niet!

 3. Ik proef hier een beetje de doctrine van Kurt Vonnegut ”Roken is een respectabele manier om zelfmoord te plegen”. (De man overleed overigens pas ver in de tachtig, en niet aan z’n Pall Malls)…

  De statistieken, dat ik als roker ‘gemiddeld’ zo’n 77 jaar wordt, verbazen mij enigszins. Terwijl ik nog eens opsteek. (Shit! Nog zo’n 30 jaar te gaan!)

  Statistieken tellen alleen niet meer zo, als iemand (kostenverhogend of kostenverlagend) dood gaat. Dan gaat er namelijk een mèns dood. Of dat nou een niet-roker van 48 of een roker van 85 is…

  Ik vindt het gegeven wel grappig, maar word niet vrolijk van de prijskaartjes aan een mensenleven. Hoewel: als ik beloof nooit (Echt nooit! Eerlijk waar!!) meer naar de dokter te gaan, kan ik dan die 219.839 euro op mijn rekening gestort krijgen..??

 4. Kosten onderzoeken is een ding, maar wat zijn de opbrengsten? Als niet-rokers produktiever zijn (of juist niet zo creatief) scheelt dat zo 60000 euro over de hele levensduur.

 5. Page109 NOS-TT 109 vr 29 feb 10:12:27

  Speciale liijfrentepolis voor rokers

  Rokers kunnen vanaf vandaag een speciale lijfrentepolis afsluiten. Die is gebaseerd op het feit dat rokers gemiddeld korter leven dan niet-rokers. Daardoor kan er meer worden uitgekeerd dan bij polissen voor niet-rokers. Het verschil kan oplopen tot 16 procent, zeggen de twee initiatiefnemers: een verzekeraar uit Lelystad en de Stichting Rokersbelangen.

  Wie belangstelling heeft,moet wel eerst een verklarinng ondertekenen da hij de afgelopen vijf jaar zeker zes sigaren of tien sigaretten per dag heeft gerookt. Volgens de verzekeraar kan dat worden aangetoond met een urinetest.

  ===

  Het veel-roken is daardoor een mooi middel geworden tot het plegen van zelfmoord.

  ‘\°_°/’

  Heel mooi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hou me per e-mail op de hoogte van nieuwe reacties op dit artikel.
      (U kunt zich hier abonneren zonder zelf te hoeven reageren.)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.