Rumoer rond Scientology

Het is onrustig rond Scientology. Een groep internetters heeft zich nogal boos gemaakt toen de sekte zich groot en boos maakte om een filmpje van Tom Cruise van het net af te krijgen. Het gaat om een negen minuten durend interview (‘Tom Cruise on Tom Cruise, Scientologist’) uit 2004, dat werd vertoond tijdens een bijeenkomst van de International Association of Scientologists (IAS) waarbij Cruise uit handen van David Miscavage,, de leider van Scientology, de ‘Freedom Medal of Valor’ kreeg uitgereikt. Miscavage noemde Cruise bij die gelegenheid ‘the most dedicated Scientologist in the world’.

Het filmpje is nog te zien op Gawker. Cruise ratelt, giechelt, bezweert, raakt dolenthousiast en zegt al die tijd niks, ja dat Scientology geweldig is, natuurlijk. Het is een vrij ontluisterend filmpje en persoonlijk word ik erg akelig van het holle taalgebruik, van de zelfopzweperij en van die priemende oogjes van hem.

Enfin. Scientology deed zijn best dat filmpje overal weg te krijgen en ineens was de maat kennelijk vol. er stond een collectief op dat zich ‘Anonymous’ noemde: ze organiseerden een DDoS waardoor de sites van CoS onderuit gingen (dom: als je verwijt is dat CoS critici de mond snoert, moet je CoS zelf vooral niet het woord ontnemen), lieten een intern handboek uitlekken (‘The auditor’s manual’) en organiseren nu een serie demonstraties in allerlei grote steden, waaronder Londen, Los Angelos en Amsterdam.

De Amsterdamse demonstratie is zondag 10 februari om 14:00, voor de Amsterdamse Org: Nieuwezijds Voorburgwal 116-118. Ik zal er denkelijk wel een kijkje gaan nemen. Voor wie ook wil gaan: bedenk dat Scientologen bij demonstraties wat raar gaan doen. Tegen je schreeuwen. Raar dichtbij je gaan staan. Foto’s van je maken. Misschien is het een idee om, net als bij deze demonstratie in Toronto, een carnavalsmasker te dragen. Het is immers die tijd van het jaar :)

Wat Anonymous betreft: ik heb sterk de indruk dat dit het werk is van een aantal ex-leden, en dat dat losgelaten filmpje van Cruise hun eerste actie was. Een intern handboek, een intern filmpje – spul waar je niet zo makkelijk aan komt.

Links:

Author: Spaink

beheerder / moderator

13 thoughts on “Rumoer rond Scientology”

 1. “dom: als je verwijt is dat CoS critici de mond snoert, moet je CoS zelf vooral niet het woord ontnemen.” Karin, dat is niet dom, dat is hoe onze generatie dat aanpakt. Jullie oude methodes van “alles rustig uitleggen voor de rechter” zijn duur, gedateerd en resultaatloos. Als het had geholpen waren we allang van $ci3ntolog! censuur op het internet af. Tijd om hardere middelen in te zetten. De urgentie van de actie zou eveneens een aanwijzing kunnen zijn dat het om ex-leden gaat: zij weten immers allang dat gelul geen zin heeft (en dat een DDoS goedkoper en effectiever is voor wie geen geld/tijd heeft voor rechtzaken).

  “Voor wie ook wil gaan: bedenk dat Scientologen bij demonstraties wat raar gaan doen. Tegen je schreeuwen. Raar dichtbij je gaan staan. Foto’s van je maken. ” voor wie ooit meegedaan heeft aan een demostratie, dit is hoe de pigs in Amsterdam zich standaard gedragen, dus what’s new here? Oh, $cient0l0g! immiteert hier zelf de methodes die we gewend zijn van de NL politiestaat, natuurlijk.

  Als die secte-leden tegen je gaan schreeuwen (goh wat erg zeg! ik heb wel eens ergere dingen gezien/meegemaakt!), dan neem je gewoon een luide megafoon mee en verras je ze door nog harder terug te schreeuwen!

 2. Alle Scientologisten terug sturen naar de planeet waar ze vandaan komen! Doe je ze nog een plezier mee ook ::vette knipoog::

 3. “als je verwijt is dat CoS critici de mond snoert, moet je CoS zelf vooral niet het woord ontnemen.”

  Een website platleggen voor een paar uur per dag is iets anders dan ‘het woord ontnemen’. CoS heeft en had alle mogelijkheid om vrijuit te spreken. Tot nog toe hebben ze niet van die mogelijkheid gebruik gemaakt en er is geen reactie te vinden op hun website.

  De DDoS is effectief geweest. Het resultaat van de acties is media-aandacht. Heel veel media-aandacht. Het gevolg hiervan is dat tienduizenden mensen zich nu verdiepen in de praktijken van CoS. Er zijn inmiddels meer dan 200 demonstraties gepland op 10 feb. Zonder de DDoS acties was dit nooit gebeurd.

 4. Anon en Grom: dat er veel aandacht van de pers is geweest voor de DDoS vind ik geen overtuigend argument: het doel heiligt de middelen wat mij betreft nooit.

 5. Voor de duidelijkheid: ik ben niet Anon, ik post hier altijd onder mijn eigen alias. Anon is dus iemand anders, niet ik, en in tegenstelling tot Anon, heb ik niet gezegd dat het feit dat de DDoS “veel aandacht kreeg in de pers” de reden is dat ik het persoonlijk goedkeur.

  Ikzelf keur de actie goed omdat een DDoS iets is waarvoor je geen dure advocaten alsook zeeen van tijd nodig voor hebt. Een DDoS is gewoon democratischer dan naar de rechter stappen en 10 jaar wachten op je gelijk.

  En “het doel heiligt de middelen niet” zou je eveneens kunnen toepassen op het dure stroperige rechtsproces hier te lande. Wat is het doel/effect van een rechtsproces dat alleen de rijkeren kunnen betalen (om ervan gebruik te mogen maken), en dat ook nog eens 10 jaar erover doet om met een uitspraak te komen in de trant van: “ja, deze site mag inderdaad online staan”? Dan maar een DDoS.

 6. Grom, ik nam niet aan dat jij en Anon dezelfde waren. Maar ik heb jullie argumenten inderdaad te makkelijk op één hoop gegooid. Mijn excuses daarvoor.

 7. Hoi Grom, een DDOS heeft natuurlijk helemaal niets met democratie te maken. Het is gewoon ‘mob justice’ oftewel Lynchen. http://nl.wikipedia.org/wiki/Lynchen

  Deze toevallig bij elkaar gekomen groep (hoe groot ook) is in het geheel geen afspiegeling van de maatschappij en vertegenwoordigt dus zeker niet een meerderheid van ‘het volk’. http://nl.wikipedia.org/wiki/Democratie

  het is een beetje jammer dat ol’ skool als ineffectief beschouwt wordt en dat er iemand is die het ene misdrijf met het andere denkt op te kunnen lossen. (2 wrong do NOT make a right)…

  Ik ga trouwens ook wel even kijken zondag (met feest vermomming… goeie tip ;-p)
  Ben benieuwd wat de verhouding MSN generatie ol’ skool uberhaupt zal zijn.

 8. “Een DDOS heeft natuurlijk helemaal niets met democratie te maken.” Ik weet allang wat een DDoS is (het heeft niets met mob rule te maken) en ik weet allang wat de def van democratie is. Ik gebruikte het woord niet letterlijk maar in spreekwoordelijke zin, “direct/snel”, “ongemedieerd” “gebruikersgericht”, geen dure advocaten nodig.

  Tien jaar wachten op een gelijk bij de rechter dat je alleen dankzij dure advocaten hebt weten te behalen, terwijl je in de tussen tijd, 10 jaar lang dus, op allerlei wijze door $sci-gie gestalked wordt, een sekte dat zelfs het OM weet in te zetten om een onaangekondigde huisdoorzoeking uit te voeren (zoals in Karins geval)… heeft dit alles volgens jou wel met democratie te maken?

  “het is een beetje jammer dat ol’ skool als ineffectief beschouwt wordt en dat er iemand is die het ene misdrijf met het andere denkt op te kunnen lossen. (2 wrong do NOT make a right)… ” Nogmaals: heiligen de nutteloze/ineffectieve middelen het NIET behalen van je doel? Als je middelen ineffectief zijn, dan wordt het misschien eens tijd voor nieuwe middelen.

  Als ik over een brug loop, wil ik aan de overkant komen, punt uit, en ik wil niet dat de brug onder mijn voeten in elkaar stort met de wetenschap: “Ik ga nu mijn ondergang tegemoet, maar ach, ze hadden het vast goed bedoeld met die brug.”. Als een middel burgerbraaf/bij-de-wet is maar verder totaal ineffectief is dan wordt het tijd voor een ander wat minder burgerbraaf middel.

 9. Rumoer? Dat geloof je toch zelf niet, man. We hebben hier nog altijd de Staatkundig, Gereformeerde, Partij, die het al bestiert, en als ‘t zover komt, met dat handjevol halve gare scientologisten, dan stoppen we die wel in ‘t gekkenhuis, dan zijn ze mooi en netjes opgeborgen. In Amsterdam lopen altijd wel een stel halve gare rare gekken met een spandoekje te demonstreren. Dat is doodnormaal. Daar hoeven we ons niets van aan te trekken, en gemakkelijk genoeg kijken we daar aan de wandel gewoon even de andere kant uit. Neeee….. wat dat betreft…. is ‘t allemaal heel goed geregeld, met vaste hand onwankelbaar bestierd, in dit kouwe drukte kikkerland. Maar dat er ‘ns ‘n paar gillen, dat is heel goed. Dan komen ze ‘ns goed los. Dan gaan ze daarna weer lekker slapen.

  ‘\^_^/’ – bejje be-laassud, joh. bejje be-laassud. maak me nie chek.

 10. Harde actie!

  Amsterdam, 11 febr. Enkele tientallen mensen hebben gisteren actie gevoerd tegen de Scientology Kerk. Ze deden dat voor het Amsterdamse pand van de beweging, in het kader van een wereldwijde actie.

 11. Wat ik verontrustend vindt is dat er nu een door scientology georganiseerde tentoonstelling is over hoe psychiatrie heeft geleidt tot dingen als de ku klux klan en de holocaust. In het stedelijk museum (CS) notabene!

 12. Karin, allereerst wil ik je nog even bedanken voor je aanwezigheid bij de actie van 10 feb. ! ik hoop dat je je net zo hebt vermaakt als wij. (en schrijf maar vast in je agenda: 15 maart, nz-voorburgwal, a’dam ;)
  Het was echt een leuke middag, en een zeer geslaagd wereldwijd protest:
  http://www.dailymotion.com/related/7313668/video/x4dcig_road-to-february-10-2008-final-vers_politics

  Xt, die ‘tentoonstelling’ is inderdaad verontrustend, maar het goede nieuws is dat het echt nauwelijks publiek trekt. hooguit 10 personen per dag, schat ik zo (ik ben er ruim een uur geweest, en heb slechts 1 bezoeker gezien). Verder stelt het als tentoonstelling ook bijzonder weinig voor; er zijn zo’n 10 beeldschermen met beelden van de de meest verschrikkelijke gevolgen van psychiatrie enzo. Niet echt indrukwekkend en erg doorzichtig, als je het mij vraagt. Wat ik wel jammer vind is dat bijna nergens te zien is dat het door CoS is georganiseerd, en ook in de media-aandacht die het heeft gehad wordt daar niet op gewezen :( (De video’s die ze daar vertonen zijn trouwens te vinden op internet.)

  Verder moet ik je even corrigeren, het is niet *in* het stedelijk museum, maar in het PostCS gebouw; daar zitten allerlei bedrijven, een aantal expositie-ruimtes en idd ook het Sted.Museum. de ingang van het Sted.Museum zit zelfs aan de andere kant van het gebouw.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hou me per e-mail op de hoogte van nieuwe reacties op dit artikel.
      (U kunt zich hier abonneren zonder zelf te hoeven reageren.)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.