Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /htdocs/www.spaink.net/wp-content/advanced-cache.php on line 489

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /htdocs/www.spaink.net/wp-content/advanced-cache.php on line 489
Karin Spaink - Gezond leven maakt gezondheidszorg duurder

Gezond leven maakt gezondheidszorg duurder

Altijd gedacht dat afvallen, sporten en stoppen met roken helpen om de kosten van de gezondheidszorg te beteugelen? Think again. Wie even nadacht wist al dat dit een drogredenering is. Langer leven is juist duurder: de gewonnen jaren worden gewoonlijk in afhankelijkheid en met veel gedokter doorgebracht. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bevestigde dat afgelopen week weer eens. Uit Medisch Contact van deze week:


Als van vandaag op morgen alle rokers stoppen, dan zullen de zorgkosten over een periode van 100 jaar stijgen met 6,2 procent. Het cijfer komt uit een rapport van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Uit datzelfde rapport blijkt ook dat de eliminatie van overgewicht en lichamelijke inactiviteit de zorgkosten doet stijgen, en wel met respectievelijk 2 en 2,1 procent. De stijging hangt samen met dure ouderdomsgerelateerde ziekten aan het eind van het leven.

Tegenover de stijgende kosten voor zorg staat een stijging van de gezonde levensverwachting. Zonder rokers stijgt de gemiddelde gezonde levensverwachting met 1,6 jaar. Het uitbannen van overgewicht levert 0,8 jaar op en het activeren van alle Nederlanders levert 0,4 jaar op.
– ‘Preventie doet zorgkosten stijgen’, Medisch Contact nr. 12 (23 maart 2007), p. 493.


Aantal reacties: 9

 1. url url'>Spaink ≡ 25 Mar 2007 ≡ 21:56

  Juzo: je hebt drie keer pal achter elkaar gereageerd op dit stukje. Het gaat er steeds meer op lijken dat je hier alles neerpleurt wat in je opkomt. ‘Oh ik heb nog een briljante gedachte, meteen even bij Spaink neerzetten!’ en vijf minuten verzin je alweer iets even briljants (kuch) dat hier ook onverwijld dient te worden meegedeeld.

  Ik heb je tweede en derde reactie weggehaald. Voortaan neem je beter even de tijd vooraleer je hier iets post. Denken is een vak, Juzo, en voor neerpleuren gebruik je je eigen blog maar.

 2. ≡ 25 Mar 2007 ≡ 21:56

  Jammer dat je de discussie uit de weg gaat, maar even goeie vrienden hoor.

  ‘\^_^/’

 3. ≡ 25 Mar 2007 ≡ 21:56

  aan roken ben ik gelukkig nooit begonnen en de rest doe ik respectievelijk teveel of te weinig..ach ze komen me toch wel halen als het m’n tijd is denk ik altijd maar.Kan het beste maar genieten van de tijd die me gegeven is.

 4. ≡ 25 Mar 2007 ≡ 21:57

  Ken die cijfers ook wel ongeveer, die zijn al langere tijd qua trend bekend. Toch is er naar mijn idee makkelijk een en ander aan te merken. Die gezonde extra jaren leveren ook weer een hoop economie op: dat moet je dan wel afzetten tegen de ongetwijfeld extra kosten voor zorg bij langer leven.

 5. ≡ 25 Mar 2007 ≡ 21:56

  De bedoeling is dat alle mensen zo kort mogelijk, eigenlijk helemaal niet, op deze aarde zijn.

  Dan houden we voor slechts heel weinigen, het meeste over.

  ‘\°_°/’

 6. ≡ 25 Mar 2007 ≡ 21:57

  Tijdens dat weghalen is mijn doordachte bijdrage dan kennelijk gesneuveld, want die bleef hangen terwijl ik de goede code had gebruikt. Het is er mij nooit om gegaan de kosten van de gezondheidszorg te drukken toen ik gaandeweg gezonder ging leven. Het ging mij om mijn eigen welbevinden, en – hoewel ik zeker nog wel eens ineens een pakje sigaretten leegrook als de avond zich ertoe leent – voel ik me toch veel prettiger en vooral ook vrolijker als ik niet rook, weinig drink, elke dag in elk geval wandel van mijn werk naar huis (nou is dat ook een erg leuke wandeling door het hart van Brussel), als ik de enkele keer dat ik vlees haal in elk geval biologisch vlees neem, zonder nare associaties aan die gruwelijke bio-industrie. Dus wat het persoonlijk welbevinden betreft ben ik helemaal voor gezond leven. Dat een hele bevolking wordt opgehitst met akelige teksten (in Belgie ook foto’s van stervende jonge mensen met slangetjes in hun neus) op pakjes sigaretten, dat na de strijd tegen het roken de vanzelfsprekende strijd tegen de obesitas niet kon uitblijven (je moet toch iéts met je vingers en je smaakpapillen die veel beter gaan werken) in het kader van het drukken van de kosten van de gezondheidszorg terwijl het ene uit het andere voortvloeit, tja. Het is nou eenmaal mode. Het is ‘not done’ meer om ongezond te leven. Dat het meer belastingopbrengsten uit accijnzen oplevert en een minder langdurig beroep op pensioenfondsen, AOW en de gezondheidszorg, daar hoef je bij de huidige ‘eigen verantwoordelijkheid’-stroming zeker niet mee aan te komen. Het lijkt me waarschijnlijker dat er een trend zal komen waarbij verstokte rokers en drinkers aan die lagere kosten tot hun dood zelf
  moeten gaan meebetalen. Al is dat weinig logisch.

 7. ≡ 26 Mar 2007 ≡ 21:57

  Achter het directe verband tussen langer leven en extra kosten is op z’n minst een vraagteken te zetten. Dure, ouderdomsgerelateerde ziekten aan het eind van het leven zouden de kosten opjagen. En het RIVM zet daar zelfs percentages achter…

  Het feit dat mensen gemiddeld ouder worden, staat volgens mij los van de lengte van de periode dat men afhankelijk is. De kosten zullen eerder omhoog gaan, omdat er meer wordt aangeboden ter voorkoming dat men afhankelijk wordt. En daarbij zal ongetwijfeld de vraag ontstaan welk deel van die kosten gezamenlijk zal moeten worden gedragen.

  Mijn, niet wetenschappelijk onderbouwde, voorspelling is dat het totaalbedrag dat aan gezondheidszorg wordt uitgegeven veel scherper zal stijgen dan de paar procenten die het RIVM noemt, maar dat die stijging zich voornamelijk buiten de ‘normale gezondheidszorg’ zal afspelen. In het schemergebied van de alternatieve ‘geneeskunde’, aan voedingssupplementen en dergelijke, cosmetische chirurgie…

  “Preventie doet zorgkosten stijgen” is een aardige, aansprekende kop, maar zoals je ongetwijfeld weet kun je met statistieken te vaak bewijzen wat je bewijzen wilt… En daarbij, de wetenschap staat niet stil, dus wat zou het bijvoorbeeld betekenen wanneer het aantal dementerenden zou kunnen worden teruggedrongen (nu een belangrijke kostenpost bij het stijgen van de gemiddelde levensverwachting) ? Technische en farmaceutische vernieuwingen bepalen veel meer wat gezondheidszorg meer gaat kosten dan het ouder worden van mensen die hun verslaving hebben afgezworen.

  De pensioenfondsen krijgen het moeilijk wanneer we allemaal 100 jaar worden… maar da’s een ander onderwerp.

 8. ≡ 26 Mar 2007 ≡ 21:57

  Je opmerking “de gewonnen worden gewoonlijk in afhankelijkheid doorgebracht” klopt niet helemaal. Immers, in het citaat staat: “Tegenover de stijgende kosten voor zorg staat een stijging van de gezonde levensverwachting.” De winst in gewonnen jaren levert dus ook verlengde gezonde levensduur op.

  Verder wordt het leven natuurlijk ook gerekt door de vorderingen in de gezondheidszorg. Alleen, de goedkope methodes om het leven te verlengen hebben we wel zo’n beetje gehad, en de nieuwe ontdekkingen zijn duur – nieuwe medicijnen met patenten, kwaliteitszorg door getrainde krachten, enzovoorts. Dus de kosten van de gezondheidszorg blijven sowieso stijgen.

 9. ≡ 30 Mar 2007 ≡ 21:57

  Op het thema van gezond leven moet ik de afgekickten van het roken trouwens waarschuwen. Heb zelf 4,5 jaar niet gerookt en voelde me daar prima bij, tot ik eind vorig jaar in een ontslagprocedure terecht kwam met een echt uiterst onaangename chef. Vroeg toen aan een collega één keer een sigaret. Tja.

Trackbacks & Pingbacks 1

 1. From Gezonder leven #1! | Elize's beauty blog! on 04 Oct 2012 at 06:24

  […] BRON […]

Schrijf een reactie

E-mail adressen worden niet getoond noch aan derden doorgegeven.
Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *