Het zal mijn tijd wel duren?

Op de CCC, de jaarlijkse hackersconferentie in Berlijn, werd een lezing gehouden onder het motto ‘We have lost the war’. Geen opwekkende titel Rop Gonggrijp en Frank Rieger probeerden de politieke stand van zaken samen te vatten, en die is inderdaad niet vrolijk. Er komen ontzagwekkende problemen op ons af die zich wereldwijd zullen doen voelen, en niemand doet er eigenlijk iets aan.

Wanneer ‘peak oil’ zal plaatsvinden – het moment waarop we moeten constateren dat de olievoorraad niet meer in onze behoefte voorziet – weet niemand precies, maar het moment breekt ooit aan. Het enige dat het Westen doet is proberen voet aan de grond te krijgen in het Midden-Oosten om zich te verzekeren van toevoer, en de oude plannen voor kernenergie uit de kast halen. Het eerste zorgt voor een burgeroorlog en groeiend ressentiment jegens het Westen, het tweede is gevaarlijk en onvoldoende. Kernenergie kan hooguit onze behoefte aan elektriciteit stelpen, niet aan olie en benzine, en om kernenergie te produceren heb je ook olie nodig.

Het klimaat verandert. Op Nieuwjaarsdag zag ik in mijn tuintje leeuwenbekjes, fuchsia’s en een roos in bloei. In Amerika kunnen ze de orkanen niet meer op de letters van één alfabet tellen, Spanje is droger dan sinds mensenheugenis, het poolijs kalft dusdanig af dat de ijsberen agressief worden. De voorspellingen behelzen stormen, watervloeden en oprukkende woestijnen, en dus miljoenen vluchtelingen. Het Westen houdt haar grenzen sowieso al dicht maar zal dat des te ferventer willen doen, maar zelfs binnen Europa zal de klimaatsverandering naar verwachting voor enorme problemen zorgen.

Zo is er nog een handvol Grote Kwesties die op de achtergrond spelen maar zich gaandeweg naar voren forceren. Het Westen kent een groeiende en onoplosbaar stijgende werkloosheid, deels door toenemende automatisering, deels door het verplaatsen van werk naar landen waar arbeid goedkoper is. Democratie wordt steeds meer een farce: gekozen organen verliezen macht aan supranationale instanties (van Europese Commissie tot NAVO), en de lobbies van bedrijven hebben per definitie meer impact dan die van burgers. We rotzooien aan onze genen en die van andere soorten, zonder precies de consequenties te kunnen overzien. En als toetje lijkt de tijd rijp voor een pandemie, een snellere en desastreuzer dan aids.

Al deze problemen in ogenschouw nemend kun je alleen maar denken dat onze huidige obsessie met terrorisme niets anders is dan pathologische struisvogelpolitiek. Voor zover het Westen echt kampt met systematisch terrorisme – de kans te overlijden in het verkeer is nog altijd een stuk groter – is het een peulenschil in vergelijking met wat ons staat te wachten. We maken ons druk om de hondenpoep op straat terwijl de wereld onder vuil begraven dreigt te worden.

Zal het onze tijd inderdaad wel duren? Al was dat zo: het getuigt van grenzeloos egoïsme te denken dat de zondvloed na ons wel mag losbarsten. De ellende is dat overheden zich onvoldoende zorgen over deze grote kwesties lijken te maken, en voor zover ze wel iets doen, nemen ze de verkeerde maatregelen. Oorlog voeren om olie helpt niet heel erg, en grenzen dichtgooien gaat in de toekomst simpelweg niet meer werken. Ondertussen zijn de meeste burgers zich te machteloos gaan voelen om nog te zeggen: HEE! Word eens wakker! Kijk naar wat er echt gaande is! We moeten iets gaan doen! We maken de aarde en onszelf kapot.

Author: Spaink

beheerder / moderator

37 thoughts on “Het zal mijn tijd wel duren?”

 1. Tja dat gezeik van Wilders, Bush & zeker JAN PETER HONDELUL heeft MIJ zelfs zover gekregen dat ik op mijn eerst volgende feestdag [26 mei a.s.] als MENSCH opgegroeid in een GRISTELIJK land met al die teringchristenen die HET zo goed weten i.i.g. HET VATICAAN of welke christen dan ook voor de rechter te slepen, teneinde EEN cruciaal artikeltje uit de bijbel definitief te laten schrappen…

  Lieve, lieve aardbewoners…ik ben geen eens atheist !
  666

 2. Hated by many, disliked by some, wanted by plenty, confronted by NONE.

  Het wordt tijd voor wat tegengas Karin, je berichten stemmen me zo droevig.
  & dat nou net op de dag dat mijn engeltje op moeder AARDE neergedaald is naar de hel van linkedout om mij [& wie ben ik] bij te staan.
  Er is zo veel GOED nieuws beschikbaar, niet als GELOOF, maar als KENNIS.
  Zelfs dat het moeilijk is [zie mijn vorige commentaar] om wettelijk Romeinen 13 uit Den Heilige Schrift te laten verwijderen ervaar ik als UITERST positief.
  Laat ze maar aanrotzooien die ACHTERLIJKE Christenen met hun PEDOFIELE netwerken d’rbij. Doen zij het niet dan doen de POLITICI het wel. Mijn hart breekt bij het aanhoren van sommige verhalen op de kindertelefoon, maar in tegenstelling tot jouw titel: HET ZAL MIJN TIJD WEL DUREN zie ik het meer als: MIJN TIJD KOMT OOK NOG WEL.

  Tja dan moeder AARDE, wat gaan we tekeer he ?
  Denk je dat moeder AARDE het op enige wijze kan verrotten of WIJ het trekken of niet ?
  Zie jij moeder AARDE als een DEMOCRATISCH systeem ?
  Het is louter tirannie van haar kant.
  Repeat untill you fail.
  Wij bezitten moeder AARDE niet vanwege voorouders, politiek, religie, traditie of wat dan ook, we lenen HAAR van onze kinderen.

  DAT MOETEN DE MENSEN ZICH BEWUST WORDEN.
  Kakkerlakken & virussen doen niet aan politiek nog religie [hoop ik ;->].
  Toch zijn ze vele malen ouder dan de mens.

  By the way, laat ik ook eens een natuurrampje voorspellen.
  Die opwarming, nou ja.
  Maar wat ik zo GEHOORD heb, zullen de jaren 2010 t/m 2012 een STERKE daling in de neerslag van regen vertonen.

  Misschien niet OVERAL op moeder AARDE, maar misschien wel DAAR waar het het MEESTE zeer doet.

  Erwin Krol.

 3. goede tekst Karin,

  het effect is al lang merkbaar in de natuur,
  blijf me verwonderen over wat wanneer op komt,
  en wanneer rijp is.
  alles verschuift, meer stormen,

  door het smelten van het ijs blijft er minder europa over met de tijd,
  er is op vele plekken te zien dat het land afbrokkeld

  er wordt te weinig gedaan aan vervangende energie bronnen
  er is straks niemand weet over hoeveel jaar het op is,
  de aarde verzakt door alles wat er uitgehaald wordt,
  achteloos, of wij almachtig zijn,

  er verdwijnen steeds meer bossen,
  de boel wordt volgebouwd met steeds grotere
  en duurdere huizen, ieder open plekje kan nog wat bij,
  de carpool actie,s etc lijken afgelopen

  we hebben steeds hogere eisen
  en dan, als het niet meer kan?

 4. Hey Thian,

  De column was van 10 Januari 2006 ik hoop van harte dat Karin nu over bepaalde dingen anders denkt:

  Zoals het hardnekkige sprookje van de “Peak oil”.

  Deze leugen is in het leven geroepen door… de oliemaatschappijen!

  Dat een groot deel van de bevolking dit slikt als zoete (olie)koek is olieonwetend.

  Over 10 a 15 jaar is olie geheel passé en zal elektriciteit de olie en het gas vervangen hebben!

  Er zijn b.v. nu al zonnecellen met een rendement van meer dan 40%… Economisch veel goedkoper dan olie, gas of windenergie…
  Deze zonnecellen worden in het Westen niet of slechts beperkt toegepast omdat de oliemaatschappijen zeer actief lobbyen om dit tegen te houden.

  “Peak oil” is dus een flauwsprookje net zoals dat er een drinkwatertekort zal ontstaan in de toekomst.

  De golfstroom vertraagd door het afsmelten van ijs… Dit houdt in dat binnen een paar jaar onze winters langer en kouder zullen worden… Dus reken maar op een torenhoge energierekening…

 5. ik heb een van zichzelf warm huisje nu gelukig dan,
  want het vorige huis vrat energie met veel enkel glas

  had niet gezien dat het van zover terug was,
  heb nog wel er naar gekeken

  liefs thian

 6. @ Tartarus 6:

  Dat klopt niet. Aardolie heeft meer toepassingen dan alleen als grondstof voor brandstoffen te dienen, en ook al kan er nog steeds meer aardolie gevonden worden, de moeite (en energie) en risico’s die het winnen ervan zal kosten kan alleen maar toenemen.

  Toenemende energiebehoefte is een veel groter probleem, want aanhoudende toename – van wat dan ook – is niet vol te houden.

  Zonnecellen zijn een elegante en duurzamere manier om electriciteit op te wekken, maar stel zelfs al bedek je het hele aardoppervlak ermee, exponentiële groei van energiebehoefte blijft een tijdbom.

  (die ‘stel’ is natuurlijk maf, maar for argument’s sake een korte toelichting: de aarde in zonnecellen bedekken is een erg slecht plan want de straling van de zon houd de aarde leefbaar, die energie moet niet volledig aan het oppervlak aan stroom verkwanseld worden)

  De oliebedrijven zullen vast en zeker flink uit hun nek geluld hebben over voorraden en onrealistische voorspellingen hebben gedaan en geprobeerd er zoveel mogelijk geld aan te verdienen. Maar hoeveel ze ook liegen, er is geen oneindige voorraad olie en dat raakt een keer op.

  Dat er voorzichtige stapjes genomen zijn om beter met energie om te gaan bewijst niet “dat de eerdere bezorgdheid ongegrond was”, het bewijst alleen “dat er voorzichtige stapjes genomen zijn om beter met energie om te gaan” (en ongeacht de motieven ervoor, het is een verstandig begin).

 7. En nadat je die filmpjes gezien hebt weet je waarom mijn signature bij Treemagotchi is:

  duurzaam: je kunt het volhouden

  Die definitie is universeel. Het geldt in de zin van de toekomst van de maatschappij, het geldt inzake het UWV’s “duurzaam benutbare mogelijkheden”-motto, het geldt met betrekking tot Stephen Hawking’s schrikbeeld van nomadische buitenaardse beschavingen.

  (overigens één van de weinige dingen waarvan ik denk dat Hawking het mis heeft)

  Maar voordat ik helemaal afdwaal, leg de boodschap van deze column uit 2006 en begrip van duurzaamheid in maatschappelijke zin naast Karin’s recente column over de politieke situatie eind 2010: http://www.spaink.net/2010/10/26/zaken-doen/

  Juzo, jij bent goed met het economische big picture, hetzij ass-backwards verwoord like only you can. Your thoughts?

 8. De “Peak oil” is totaal arbitrair:

  Je hebt het zelf kunnen aanschouwen op 11 juli 2008, er werd een piek van USD 147, 27 per barrel bereikt uitsluitend veroorzaakt door speculatie en niet niet door schaarste.

  Mede door deze waanzinnige hoge olieprijs zakte de vraag dramatisch in en opeens was de “Peak oil” datum met tientallen jaren! verschoven in de toekomst.

  Nederland en haar energiebehoefte:

  Hoog rendement zonnecellen kunnen gewoon op daken van bebouwing worden gezet; tevens zal zonnecelfolie bereikbaar worden voor de consument en dan kun je er ook muren mee bekleden.
  Omdat het hoog rendement zonnecellen betreft, zal het totale oppervlak niet groter zijn dan een deel van de bebouwing in Nederland.

  Op dit moment schijnt er een probleem te zijn met de zogenaamde opwarming van de aarde: De meeste zonnecellen spiegelen en kunnen dus een overschot aan warmte terugkaatsen het heelal in.

  De olieboeren hebben niet alleen succesvolle leugens verspreid, ze hebben ook zeer actief -voor zover mogelijk- alle patenten van b.v. zonnecellen opgekocht. Waarom? Omdat zonnecellen niet rendabel zijn?

  Er is 1 probleem voor de olieboeren; China heeft nog niet de enorme olievoorraden voor haar kust ontgonnen door verschillende oorzaken, dus men zet daar voorlopig in op o.a. zonnecellen.

  Ik ben met je eens dat als de wereldbevolking zou blijven groeien wij op termijn een probleem zullen krijgen. Energiebesparing is altijd een goed idee.

  Dit is een aardige link over hoe snel wij geen druppel olie meer hebben.

  http://www.hoesnel.nl/energie_ontwikkeling/energiereserves-voorraden-aardolie-aardgas-steenkool.html

 9. P.S.

  Om kort af te dwalen:

  Net zoals “Peak oil” zou er ook het komende tekort aan drinkwater komen…

  Dat je zeewater kunt ontzilten is blijkbaar voor de gelovige van te weinig drinkwater onbekend:

  Zie dit low tech project eens; drinkwater en eten:

  http://www.oneworld.nl/index.php?page=1&articleId=11387

  Zowel in de Oosterse als Arabische wereld worden geregeld ontziltingsinstallaties opgeleverd.

 10. Maurice jij zei:

  “Het geldt met betrekking tot Stephen Hawking’s schrikbeeld van nomadische buitenaardse beschavingen.

  (overigens één van de weinige dingen waarvan ik denk dat Hawking het mis heeft)”.

  Waarom zou Hawking hiervoor waarschuwen…?! Misschien omdat hij meer weet?!

  Er zijn aanwijzingen dat wij niet alleen zijn; een beschaving die interstellair kan reizen zal ons (als wij pech hebben) beschouwen als onwetende en gevaarlijke parasieten.

 11. @ Tartarus 11:
  Er is niks arbitrairs aan het feit dat fossiele brandstoffen op gaan raken. Dat de markt schommelt op basis van giswerk is van ondergeschikt belang.

  Klimaatverandering proberen tegen te gaan door zonlicht te weren vind ik een erg slecht plan. We weten nog veel te weinig van onze klimaatsystemen. Iets verhoudingsgewijs simpels als lucht- en zeestromingen snappen we nauwelijks, beweging onder de aardkorst nog minder, we kunnen zelfs nog niet eens een betrouwbare weersvoorspelling van langer dan een week maken. Laten we aub met onze vingertjes van onze enige ster c.q. navelstreng afblijven totdat we weten waar we mee bezig zijn.

  @ 12:
  Qua zeewater behandelen tot drinkwater klopt wat je zegt technisch gezien, maar… dat is alleen practisch in kustgebieden.

  @ 13:
  De enige definitieve oplossing voor het menselijke energieprobleem goedschiks of kwaadschiks verduurzamen. Exponentiële groei in energiegebruik kan niet aanhouden. De wet van behoud van energie is erg duidelijk: er is maar een beperkte hoeveelheid energie voorhanden.

  Kernfusie is interessant. Met stabiel energiegebruik en als de optimistische voorspellingen over gecontroleerde fusie waarheid blijken, dan zou dat een methode kunnen zijn die wel aan het “dat zal onze tijd wel duren”-criterium voldoet. In andere woorden: dat de menselijke soort uitsterft voordat de energiebron z’n beste tijd gehad heeft. Maar optimisme is bedriegelijk, en stabilisatie van energiegebruik is toekomstmuziek.

  @ 14:
  De man is een briljant natuurkundige, maar experts op het gebied van buitenaardse beschavingen bestaan niet. Ik denk dat hij het met zijn doemscenario mis heeft.

  (Zijn doemscenario is een ruimtevarende beschaving die van sterrenstelsel naar sterrenstelsel migreert en roofbouw pleegt op de desbetreffende sterren: de ultieme vorm van niet-duurzaam gedrag.)

 12. “Laten we aub met onze vingertjes…”

  Ik ben ook één van die mensen die het niet verstandig vindt om onder een berg singulariteitjes te maken. De kans dat er wat mis gaat is niet groot, maar als shit+fan=true is het te laat om te zeggen “Hmm, misschien hadden we dat toch in de ruimte moeten doen, konden we het wegschieten om wat bedenktijd te krijgen.”

  Maar dat heeft niet meer direct met duurzaamheid te maken. Then again, bedachtzaamheid is wel de skill die goedschiks verduurzamen mogelijk maakt. Liever dat we zelf kiezen hoe we gaan verduurzamen dan dat de natuur het voor ons beslist.

 13. @ Maurice,

  Hey Maurice,

  Bedankt voor jouw gedachten>

  Jij zei: “Er is niks arbitrairs aan het feit dat fossiele brandstoffen op gaan raken. Dat de markt schommelt op basis van giswerk is van ondergeschikt belang”.

  EXACT!

  Kan het niet beter verwoorden: Met andere woorden; mensen die de “exacte” datum van de “Peak oil” al weten, kletsen.
  Dus NU al de olieprijs gaan verhogen omdat ooit een “Peak oil” zal ontstaan is… Oplichterij en pure speculatie.

  Jij zei: “Klimaatverandering proberen tegen te gaan door zonlicht te weren vind ik een erg slecht plan”.

  Flink wat vooraanstaande wetenschappers niet; er word zelfs gedacht aan spiegels in de ruimte…

  De vraag is of het wel wenselijk is om ver van drinkwater/voedsel af te gaan wonen. Wij mensen moeten leren dat alle vervoer kostbaar is; dus b.v. ophouden met woon-werk verkeer en gewoon groente en fruit eten van het seizoen en is die vakantie naar Thailand echt nodig.

  Kernfusie… Ik ben het met je eens.

  Maar denk ook eens 20 jaar terug. Er zijn nu dingen mogelijk die 20 jaar geleden niet voor mogelijk werden gehouden. Kijk b.v. eens naar je computer en mobieltje.

  Hoogrendement zonnecellen zouden de tijd naar kernfusie kunnen overbruggen.

  Jij zei:

  “De man is een briljant natuurkundige, maar experts op het gebied van buitenaardse beschavingen bestaan niet. Ik denk dat hij het met zijn doemscenario mis heeft”.

  Dat is een ongefundeerde aanname van jouw kant: Er zou o.a. wereldwijd onrust ontstaan als bekend zou worden dat er andere beschavingen zijn.

  Ben met je eens dat technologisch hoogstaande beschavingen waarschijnlijk weinig aan een stelletje apen en een klein planeetje zullen hebben; aangezien alle elementen op aarde ook op andere planeten te vinden zijn.

  Je weet het niet: misschien zijn wij wel een perfect oefenterrein voor nieuwe wapens…

 14. P.S.

  Vergat het belangrijkste:

  Als er een goed alternatief wordt gevonden voor olie, wat nu al denkbaar is, zal een “Peak oil” zelfs nooit ontstaan.

 15. *grin* je hebt in ieder geval goed gelezen *tipt z’n denkbeeldige hoed*

  Zo ongefundeerd is mijn aanname niet – maar ik heb bepaalde onderbouwing achterwege gelaten, dat wel. Bij dezen:

  Het al dan niet in de doofpot stoppen van het vinden van buitenaardse beschavingen speelt pas een rol ná het vraagstuk te beantwoorden: hoe waarschijnlijk is het dat er een buitenaardse beschaving dichtbij genoeg is qua tijd en afstand dat deze waargenomen kan worden. Als de kans op ze vinden verwaarloosbaar klein is (en m.i. is die verwaarloosbaar klein, want ze zullen zich aan dezelfde natuurkundige regeltjes moeten houden als wij, met alle gevolgen vandien), is de aanname dat ze niet nu in deze buurt zijn niet ongefundeerd, ook al biedt het geen zekerheid.

  De vooraanstaande wetenschappers die klimaatverandering willen tegen gaan door niet de oorzaak maar een gevolg aan te pakken door aan de levenslijn van de planeet en alles erop te prutsen, mogen wat mij betreft flink bekritiseerd worden. Vooraanstaand of niet, ik vind het een slecht plan.

  Jij schreef: “De vraag is of het wel wenselijk is om ver van drinkwater/voedsel af te gaan wonen. Wij mensen moeten leren dat alle vervoer kostbaar is; dus b.v. ophouden met woon-werk verkeer en gewoon groente en fruit eten van het seizoen en is die vakantie naar Thailand echt nodig.”

  Dat zijn toch ook stappen richting ‘verduurzamen’, op zoek naar gedrag wat vol te houden is?

  Etenstijd, dada!

 16. En je hebt een goed punt met: “De vraag is of het wel wenselijk is om ver van drinkwater/voedsel af te gaan wonen”.

  Het roept allerlei (hypothetische) vragen bij mij op, namelijk:
  Is er wel genoeg ruimte dichtbij drinkwater/voedsel voor iedereen? Zo ja, betekent dat dan bijv. dat we van mensen die in hartje Mongolië geboren zijn moeten verlangen dat ze verhuizen? Als ze niet weg willen, hebben ze dan pech gehad? Of als er niet genoeg ruimte voor iedereen is, wie ‘mag’ er wel bij gaan wonen en wie niet? etc.

 17. Die ‘waarschuwing’ van professor Hawking kwam uit de Channel4-serie Stephen Hawking’s Universe, maar was feitelijk geen waarschuwing, maar slechts een gedachte-oefening. Stephen Hawking speelde gewoon met wat mogelijkheden over hoe buitenaardse wezen eruit zouden kunnen zien, en hoe ze zich mogelijk zouden gedragen. In de pers is die gedachte-oefening een beetje naar buiten gebracht als een waarschuwing, alsof het een dringende kwestie zou zijn dus, maar dat is dus een vertekend beeld.

  Op Youtube is de aflevering over buitenaardse wezens ook te vinden, zie ik net, in vijf delen van tien minuten. Deel 1 (met een korte introductie) staat hier: http://www.youtube.com/watch?v=dRTLkGbJJ-I

  De hele serie is overigens leuk om te kijken, maar voor de buis hangen is leuker. Channel4 zond ‘m vorige maand of twee maanden geleden pas uit, dus Nederland 3 (of zo) zal nog wel volgen.

 18. HCMier ahhuh, is leuke serie (alleen te kort, snif). Dat doemscenario is inderdaad een voorbeeld (en de pers is wel vaker stom), maar volgens mij heeft hij meer dan eens de waarschuwing gegeven dat: ons bestaan en onze locatie bekendmaken niet zonder gevaar is, waarbij hij een parallel legt met ontdekkers c.q. veroveraars uit de menselijke geschiedenis.

  Ik vind z’n waarschuwing begrijpelijk, en vooral erg menselijk. Hij is een geweldig natuurkundige, maar een ET-socioloog kan hij niet zijn.

  Dat roofzuchtige volkje zouden wij kunnen wezen, maar ik hoop dat we ons voor die tijd pienterder gaan gedragen.

 19. Dat inpakken van een ster ter consumptie, er is een naam voor zo’n bouwwerk, maar ik weet ‘m niet meer.

  Duurzaam is het in ieder geval niet.

 20. Hey Maurice,

  Jij zei:

  “Hoe waarschijnlijk is het dat er een buitenaardse beschaving dichtbij genoeg is qua tijd en afstand dat deze waargenomen kan worden. Als de kans op ze vinden verwaarloosbaar klein is (en m.i. is die verwaarloosbaar klein, want ze zullen zich aan dezelfde natuurkundige regeltjes moeten houden als wij, met alle gevolgen vandien)”.

  Google voor de grap eens op: Einstein-Rosen bridges

  En b.v. deze link:

  http://www.slais.ubc.ca/courses/libr500/04-05-wt1/www/b_ballantyne/science_fold.htm

  Dan kan die beschaving toch wel eens dichterbij zijn dan wij denken…

  Ik verwacht niet dat een dergelijke hoogstaande beschaving contact met ons (erg nare apensoort) zou opnemen: Wat ik al zei, hoogstens om wat nieuwe (antimaterie?) wapens uit te testen. :)

  Verduurzamen is denk ik de toekomst; zolang wij ook de bevolkingsgroei in de hand kunnen houden; dan wel goedschiks of kwaadschiks.
  (Ik maak mij daar niet druk over als ik de Genetische-wapenrace zie; het is wachten op een foutje en dan is het probleem met de overbevolking meteen verholpen).

 21. Maurice zei:

  “Is er wel genoeg ruimte dichtbij drinkwater/voedsel voor iedereen?”.

  Ja, maar niet als je 20 miljard bewoners moet voeden.

  en:

  “Zo ja, betekent dat dan bijv. dat we van mensen die in hartje Mongolië geboren zijn moeten verlangen dat ze verhuizen? Als ze niet weg willen, hebben ze dan pech gehad?”.

  Door de afgelopen winter is het merendeel van de Mongoolse voedselvoorraad vernietigd; dan lost het probleem zich vanzelf op en gaat een slim mens op zoek naar een gebied wat beter bewoonbaar is.

 22. @26: Dat is bikkelhard, Tartarus.

  En ruimte krommen is mogelijk, maar (op basis van huidig inzichten) zeer onpractisch. Niet alle hypotheses zijn waarheid. En terug in de tijd reizen is volgens Stephen Hawking niet zozeer onmogelijk alswel dodelijk onpractisch (spul groter dan een halve foton zou desintegreren, stelt hij iirc; maar waarom dat zo is snap ik nog niet, ‘t staat op m’n privé uit-te-puzzelen todo lijstje).

  De ruimtewezentjes zijn een red herring geworden in deze thread, was mijn bedoeling niet. Idd terug naar duurzaamheid: Dat kan ook wel op meer humane wijze, nog wel. Afwachten tot de natuur op een brute ‘oplossing’ oplegt is niet nodig.

 23. Gruwelijk Off Topic dan maar:

  Terug in de tijd? Ik doelde meer op : Folding Space

  Als je in staat bent om Folding Space toe te passen; kun je in principe vele honderden en mogelijk duizenden lichtjaren overbruggen in een relatieve korte fysieke afstand…

  Onze apensoort is niet zo goed in anticiperen, meestal grijpen wij pas in als het te veel laat is: de Mongolen zijn een “goed” voorbeeld…

  Of onze vuilverbrandingsovens die nu ook (huis)vuil uit andere landen gaan verbranden… En het vervolgens raar vinden dat steeds meer Nederlanders kanker krijgen…

 24. Einstein had in sommige opzichten ook ongelijk. Hij was erg goed, niet alwetend. En je interpretatie lijkt niet te kloppen; ik zei dat ze waarschijnlijk niet bestaan, niet dat ze niet kunnen bestaan.

 25. Gelukkig, Nederland is weer wakker geworden (bedankt R)
  Laat de moderator mijn reacties 5 & 6 nu maar rustig door de plee trekken (zelfverheerlijking.), maar-eh die nummer 4 zou ik de MENSHEID graag eens willen laten lezen.

 26. De reportage van: Uitgesproken op 12 november 2010 over elektrische auto’s.

  http://www.uitgesproken.nl/

  In de reportage blijkt ook nu weer waarom elektrische vervoer jarenlang systematisch en vakkundig (ook in Nederland) wordt tegengewerkt:

  De belangen van de oliemaatschappijen!

  (Hoe kan het ook anders als zelfs de koningin een grootaandeelhouder van Schell is…)

  :) En ook waarom de oliemaatschappijen hier NU NIET in zullen slagen! :)

 27. Karin zei:

  “Wanneer ‘peak oil’ zal plaatsvinden – het moment waarop we moeten constateren dat de olievoorraad niet meer in onze behoefte voorziet – weet niemand precies, maar het moment breekt ooit aan”.

  Er zijn nieuwe omwikkelingen:

  Gezien de beperkte accuradius van de huidige accu’s, is een elektrische auto met Benzine/Diesel Range-extender de (tussen) oplossing:

  De Opel Ampera is daar een goed voorbeeld van; als je de technische gegevens mag geloven haalt deze Opel Ampera 40 kilometer uit 1 liter Benzine!

  http://www.opel.nl/showroom/files/pdf/nl/ampera_prijslijst.pdf

  Als dit waar is, ben ik benieuwd hoe “enthousiast” de oliemaatschappijen zullen reageren…

  De prijs van deze Opel is nog hoog:

  Het is te hopen dat andere grote autofabrikanten dit voorbeeld van Opel zullen volgen, waardoor de prijs van dit soort auto’s snel zal dalen.

 28. Het heeft even geduurd, maar is nu onomkeerbaar!

  Weer 1 van de vele feiten waaruit blijkt dat “peak oil” slechts en alleen is verzonnen door de oliemaatschappijen om de prijzen kunstmatig hoog te houden!

  Tevens wordt er ook definitief afgerekend met de leugen dat er ooit een drinkwatertekort zal ontstaan!

  http://tegenlicht.vpro.nl/afleveringen/2012-2013/overvloed.html

  Of via Google:

  Tegenlicht – Overvloed 01-04-2013

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hou me per e-mail op de hoogte van nieuwe reacties op dit artikel.
      (U kunt zich hier abonneren zonder zelf te hoeven reageren.)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.