Poppers, of de behoudzucht der dames

DAT ZE AVONTUURLIJK WAS in seks wist ik uit ervaring, en aangezien ikzelf kort tevoren iets nieuws had geleerd op dat vlak leek het me vanzelfsprekend – en gepast plagend – om haar dat cadeau te doen, zodat mijn lief en ik vlak voordat we haar verjaarspartijtje zouden binnenstappen nog even inkopen deden. We slaagden. We arriveerden kort daarna op ‘t feest. Ik feliciteerde haar, stelde haar mijn lief voor, we kusten elkaar hartelijk, en ik liet het flesje in haar hand glijden. “Je cadeautje.” Ze opende haar hand en keek. “Poppers!” zei ze, aangenaam verrast. “Uh-uh,” knikte ik, “probeer maar.” Ze keek me recht in het gezicht en lachte pesterig terug.

Later belde ik haar voor alle zekerheid nog even op om de gebruiksaanwijzing te geven. Niet op je vel morsen, vlak onder je neus houden, de ene neusvleugel dichtduwen en via de ander een paar maal diep inhaleren, de dop er zo snel mogelijk weer op want het spul vervliegt in een tempo waar ether niets bij is en bovendien raak je, als je eenmaal een paar maal flink hebt geïnhaleerd geheid de tel en ook de rest van de wereld kwijt, en dan – dan – – hoe het effect van poppers te beschrijven?

Ze bleek ze te kennen en in een ver verleden daadwerkelijk gebruikt te hebben. Zij vergeleek het met stoned zijn, razend stoned, maar dan slechts een paar seconden lang. Ik ben zelden stoned dus ik vergelijk het liever met beginnende dronkenschap en met het kwadraat van de uitdagende roekeloosheid die je dan kunt ervaren, de wegvliedende wegspoedende lichtheid in je hoofd, het gevoel dat je lichaam alle kanten op kan vallen en dat dat niets geeft want je wilt alleen maar meer, méér, MEER, MÉÉR – en dat dan samengebald in een korte krachtige periode en uitsluitend bestaand uit geconcentreerde seks en opwinding en lust en geilheid die je meevoert en opneemt en buiten jezelf brengt en die nog heftiger wordt en ohgodikwil en ohgodjaaméér en oh en – en dat daarbuiten even niets bestaat, de wereld mag best vergaan, dat doet er niet toe, je bent blind en er zit een vlek middenin je hoofd, in je brein, en die vlek is gefocuste lust en je volgt hem en gaat erop weg en dat je zowat barst en dat wi­l je ook want er is niets buiten die allesoverweldigende alomvattende alles alles alles is geilheid geilheid geil… En dan klaarkomen, klaarkomen, klaarkomen…

Dat doen poppers met je.

‘t Is aan te bevelen. Nee, niet elke keer, maar voor zo nu en dan zijn ze niet te versmaden, en een tamelijk aardschokkende ervaring. Uitputtend ook, ja.

IN DE AFGELOPEN WEKEN heb ik ‘t er met nogal wat dames over gehad. Niemand bleek ze ooit gebruikt te hebben. Ieder van degenen die ik ondervroeg had dezelfde reactie als ik eerder onuitgesproken vertoonde: poppers, dat is toch iets voor homomeneren? En niet voor vrouwen, ook niet als ‘t damesdames zijn? Zelfs mevrouwen die ik als tamelijk ondernemend beschouw, bleken ze nooit gebruikt te hebben. Poppers horen in een ander circuit, dat niet het onze is noch daarmee kruist of raakvlakken heeft.

Een wondere wereld toch, die der dames. Een waarin externe stimulatie bij seks kennelijk niet hoort. Poppers vallen – net zoals naar porno kijken – voor dames nog altijd onder de verboden middelen. Het hoort allemaal ‘uit onszelf’ te komen, seks en lust en opwinding; iets met ‘eerlijk gevoel’ enzo waarin niet bemiddeld mag worden, het dient puur natuur te zijn, en daar mag je niet in sturen of aan bevorderen of in ingrijpen. Alsof tien borrels drinken je niet losser en vrijmoediger zou maken, en alsof parfum dragen zo natuurlijk is (wat toch dingen zijn die dames, en damesdames, wel doen en gebruiken, en die eveneens hoogst bevorderlijk kunnen zijn voor de seksuele aantrekkingskracht of de soepelheid waarmee men wint, verovert, zich geeft, neemt of overlevert). En vermoedelijk: alsof seks en geilheid nooit op zichzelf mogen staan en niet gecultiveerd mogen worden, altijd ingebed dienen te worden in liefde en houden van, en alsof de liefde voorts zo breekbaar is dat pure lust haar zonder meer aantasten en bezoedelen zal, haar onrein maakt of minder prachtvol.

Wie zo denkt, onderschat op paradoxale wijze de liefde en overschat het belang van seks.

Het moet gezegd, bij sommige dames gingen de oogjes spontaan glanzen toen ik vertelde van mijn ervaringen met poppers. Er is vooruitgang, heus. De komende maanden hoef ik derhalve niet lang na te denken over geschikte verjaarscadeautjes.

Hij van wie ik ze geleerd heb, had minder last van schotten in z’n hoofd dan de dames die ik sprak. Hij deed ze op en ging ermee experimenteren simpelweg omdat ze in sekswinkels te koop waren, en het gebruik ervan stond wat hem betreft geheel los van seksuele voorkeur. Je hoefde immers helemaal geen homo te zijn om poppers te proberen, vond hij. Noch man, zo leerde hij mij daarna. Wat ik uiteindelijk wel weer komisch vind is dat ik via hem, mijn heteroseksuele lief, nu mijn steentje bijdraag aan de ontwikkeling van het seksuele lesboleven en meewerk om poppers het damescircuit in te brengen.

U mag deze column dan ook gerust beschouwen als zendingsliteratuur.

Voetnoot: Wie een lage bloeddruk heeft wordt dringend afgeraden poppers te gebruiken.


Aantal reacties: 6