De top van de ijsberg spuit

ZO’N ANDERHALF JAAR GELEDEN citeerde iemand in een stukje op de achterpagina van NRC Handelsblad uit allerlei pornografische boeken die uitgeverij het Artistiek Bureau tussen 1879 en 1900 uitgaf. De schrijver betoonde zich licht geamuseerd door het type beschrijving dat hij in die lectuur had aangetroffen: men scheen indertijd te geloven dat vrouwen zaad hadden en dat zij dat ejaculeerden bij het klaarkomen. Hij citeerde de ene frase na de andere uit obscure boekjes (“Haar sap spoot tevoorschijn”, “‘Ha! Nu, vriendlief!’ schreeuwde zij. ‘Ik loos al zaadvocht!'”), en las in die opeenstapeling van passages een symbolisch eerbetoon aan het vrouwelijk orgasme. Schattig vond hij het, en licht naïef.

Hij had ongelijk. Een van de beter bewaarde geheimen is dat vrouwen daadwerkelijk kunnen ejaculeren. Nee, er zit geen zaad in dat vocht en nee, het komt niet uit de pendant van de eikel, de klit, dus ja, die term ‘ejaculatie’ is wat eigenaardig in dit verband – maar spuiten en sprietsen kunnen we, wij dames. En hoe.

 

Aantal reacties: 10

 1. Lars ≡ 13 Nov 2008 ≡ 02:01

  Waar komt het ejaculaat eigenlijk vandaan?

 2. Richard ≡ 14 Apr 2009 ≡ 09:43

  Hallo,

  Ik vind dat u een een heel mooi stuk geschreven heeft!
  Mijn vrouw en ik zijn nu 5 jaar getrouwd. De sex is opzich heel goed, maar praten erover is nog wel een probleem! Ik ben op deze site terrecht gekomen, puur uit nieuwschierigheid en om er meer te weten over te komen hoe ik (eventueel) mijn vrouw een spuitend orgasme kan bezorgen! Ik zou dat heel opwindend vinden als ik dat een keer voor elkaar zou kunnen krijgen!
  Zij weet niet dat dit soort dingen door mijn hoofd spelen, en dat dit mij bezig houd! Praten over dit soort dingen vind ikzelf nogal een probleem! Puur schaamte denk ik.
  Heeft u misschien een goed advies om die taboe te doorboren?
  En, bij mannen is het normaal dat ze op een moment het klaarkomen niet meer kunnen tegenhouden! Is dat bij vrouwen ook zo? Of kunnen die het spuitend klaarkomen echt nog op het allerlaatste moment tegenhouden? Ik bedoel, Als ik de boel zo stimuleer als u bescheven heeft, en ze krijgt dat gevoel dat het gaat gebeuren, kan ze het spuiten tegenhouden en dan alleen een “normaal”orgasme krijgen?

  vriendelijke groeten,
  Richard

 3. Donata ≡ 27 May 2009 ≡ 15:12

  Bravo!!!!!

 4. K.Swart ≡ 04 Aug 2009 ≡ 17:45

  geachte mevr. Spaink,
  allereerst hoop ik dat het met uw gezondheid goed gaat ! gelezen uw bevindingen op sex gebied hoef ik niet zozeer te twijfen. Reeds heel lang was/ben ik verlefd op u. Uw openheid en oprechtheid uit uw geschriften bewonder ik in hoge mate.

  Mijn zwager is/waseen topgenacoloog. reeds lang geleden hebik met hem navraag gedaan naar spuitend klaarkomen van vrouwen en plompzakken.
  beide deedhij af als kroegpraatjes wrouwnw hebben geen ejaculerend vermogen het zijn net als onder deoksels zweetklieren die wel heftig kunnen zijn ! Bij zzer warm weer druppelt het ook wel eens onder mijnarmen het lijkt bijna op plassen maar het is geen ejaculeren.
  Voorts stelt hij dat er veel onderzoek naar is gedaan maar geen wetenchappelijkbewijs!Mijn oom zei vroeger als een eenvrouw spuitend klaar komt ben je met hermafrodiet bezig Als de clitoris groter is dan halve augurk met een travestiet ! graag uw commentaar met groet Klaas Swart

 5. M ≡ 28 Mar 2010 ≡ 13:14

  Hallo,

  Heerlijk om zo’n orgasme te hebben maar vraag me nog steeds af waar al dat vocht vandaan komt en is t slecht voor je gezondheid??? Kan er niks over vinden,ben wel bang dat je er van kan uitdrogen haha moet haast wel als je zoveel vocht spuit lijkt mij… Ben wel vermoeid de volgende dag x

 6. susie ≡ 27 May 2010 ≡ 19:52

  bedankt voor dit artikel
  ik ben 47 jaar en heb dit pas sinds kort ervaren!
  Zat er wel altijd dicht tegenaan maar iets hield me tegen.
  ik kan uit mijn ervaring vertellen dat het spuitend klaarkomen vooral te maken heeft met vertrouwen,…vooral in je partner,.. frappant is dat hij in ons bijna 25 jarig huwelijk sinds kort pas echt zijn gevoelens met mij kan delen, wat tot het verbluffende resultaat heeft geleid dat ik sindsdien kan ejaculeren,… ik wil deze ervaring nooit meer missen….. maar toch dacht ik dat ik gek was in eerste instantie,… blijkt nu na wat zoeken dus niet zo te zijn,… bedankt voor deze verheldering

 7. Gerda Post ≡ 03 Aug 2010 ≡ 18:41

  Hallo,
  Ik was op zoek naar een site die ging over sprietsen, omdat ik er nooit over hoor in mijn omgeving en ik dacht dat ik de enige was en heb met veel interesse dit bovenstaande zitten lezen.
  Ik behoor tot een van de gelukkige die vrouwen die veel en vaak spriets!
  Maar alleen bij mijn lief! Ik snap wel dat er niet zo vaak over gesproken wordt, alles heeft te maken met schaamtegevoel. Ik bof, ik mag en kan mij laten gaan zonder dat iemand dat raar of nog erger vies vindt!
  Wilde ik even kwijt.
  Liever niet met mijn echte naam, noem mij maar Aagje

 8. roeland ≡ 19 Jan 2012 ≡ 20:55

  lekker zoeken om de term “amrita”

 9. Danny ≡ 17 Mar 2012 ≡ 22:19

  Bedankt voor dit informatieve stuk, wilde eigenlijk alleen maar weten waarom vrouwen soms “sproeien” en of het dan urine was of niet. Ik vermoede al dat het geen urine kon zijn ^_^ PS @M het kan niet slecht zijn voor je gezondheid, en je droogt er ook niet van uit, anders zou het geen doodgewone lichaamsfunctie zijn, ik ben geen expert >_> maar dat lijkt mij het meest logish :)

 10. Klaas swart ≡ 15 Nov 2015 ≡ 06:31

  L[eve Mevrouw Spaink u kunt zien dat ik mij vroeger al afvroeg of vrouewn kunnen ejaculeren In de Kroeg zeggen heel veel mannen natuurlijk als ik ket maar goed zou doen! Mijn zwager is een Top Geanacoloog Mijn Zus een Sexsuologe Beide zeggen Kroegpraat een vrouw kan wel heel nat worden Zoals een vriendin zei ik loop te soppen in mijn schoenen Maar U weersprak dat ! en u gebruikte de Schitterde woorden De Nectar der Liefde.ik zou die wel willen proeven Maar die mooie benaming kon mijn zwager niet overtuigen Maar het is toch niet maar simpel urine maar wat is het dan wel Laten die Top Doktoren daar nu een maar echt onderzoek naar doen die kroegvrienden geloof ik niet Maar uw mooie bewoordigen van dit fenonomeen vindt ik zeer overtuigend !

Trackbacks & Pingbacks 1

 1. From Verse Wetenschap - » Ik weet even geen nette kop… on 28 May 2009 at 14:35

  […] dader is waarschijnlijk de vrouwelijke prostaat. Dat wist Karin Spaink nog niet toen ze in 2000 een persoonlijk gekleurd verhaal over deze kwestie schreef, maar het verbaast haar vast ook […]

Schrijf een reactie

E-mail adressen worden niet getoond noch aan derden doorgegeven.
Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *