Grimm V2.0

[Opening speech Kino-Eye 4: Screening Violence, Antwerp, September 29th 2000. Translation kindly provided by Maria Bank. ]

THE DEBATE ON VIOLENCE AND FILM never focuses on westerns, detective stories or war movies. The discussion is not about James Bond, Rambo or Dumb and Dumber. It is always about horror, thrillers and SF: about Chucky and Natural Born Killers. Aren’t we made insensitive to violence by such movies, people wonder with concern. Don’t such films put the wrong ideas into people’s heads? Aren’t these movies a sign of our culture’s sick fascination with violence? Shouldn’t we protect our young people from such evil influences?

 

Aantal reacties: 2

 1. Elmo ≡ 11 Feb 2012 ≡ 13:39

  “zomaar” tegen gekomen. en wat blijkt; kleine Elmo doet zich tegoed aan sprookjesverhalen en grote Elmo leest en kijkt voornamelijk SF en horror.

  chapeau Karin !

 2. Janus ≡ 30 Sep 2014 ≡ 19:03

  Ook ik ben hier nu bij toeval beland, net als goeie ouwe Elmo. Maar je note 8 klopt niet. Het was Roman Polanski die in 1967 de horrorparodie “The Fearless Vampire Killers” maakte. Daarin werd al dolle pret met crusifixen uitgehaald. En eigenlijk leuker: De vampier zei niks (belerends), maar grijnsde alleen vet. :)) O wacht, hij grijnsde vet. :)

  Als je die nog nooit gezien hebt: een must!

  J.

Schrijf een reactie

E-mail adressen worden niet getoond noch aan derden doorgegeven.
Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *