Britannia rules

In Engeland is zojuist een coalitieregering aangetreden van de Conservatieven en de LibDems. Vice-premier Nick Clegg hield afgelopen woensdag zijn eerste grote toespraak en kondigde een indrukwekkende reeks initiatieven aan. Dat hij de kieswet wil herzien was te verwachten: de LibDems lijden al lang onder het districtenstelsel, waarbij alleen de stemmen tellen die naar de grootste partij gaan.

Onverwacht kondigde Clegg tevens een serie plannen aan om, zoals de Volkskrant hem samenvat, “de erfenis van Labour te ontmantelen op het gebied van burgerlijke vrijheden en overheidsbemoeienis. Volgens zowel Conservatieven als LibDems is het land veranderd in een Big Brother-staat.” De lijst die op de schop gaat is imposant:

 • Labours miljardenplan om een identiteitskaart voor alle Britten in te voeren, gaat in de prullenbak;
 • De aanleg van een centrale database voor alle Britten is van de baan;
 • De databank waarin alle Britse kinderen zouden worden opgenomen (vergelijkbaar met ons EKD), gaat niet door;
 • Er komt geen nieuwe generatie biometrisch paspoorten;
 • Onschuldige Britten hoeven niet langer te vrezen dat hun dna voor onbepaalde tijd wordt opgeslagen in een databank;
 • Er komen restricties aan het bewaren van internetgegevens van burgers (de bewaarplicht);
 • De miljoenen beveiligingscamera’s worden beter gereguleerd.

Wow. Dat is geweldig: Engeland geeft burgers (een deel) van hun rechten terug en beperkt de surveillancestaat. ik wou wel dat wij zulke LibDems hadden…

Uit dit rijtje valt tevens op te maken dat minder surveillance en meer burgerrechten een fikse bezuiniging opleveren. Ideetje voor onze politieke partijen?

Author: Spaink

beheerder / moderator

7 thoughts on “Britannia rules”

 1. Oh, tof. Maar: de punten in die lijst lijken me (vermeende) oplossingen voor het een en ander te zijn. Welke plaatsvervangende oplossingen zullen ze verzinnen?

 2. Engeland is onder Labour niet alleen een Big Brother state geworden, maar ook een Nanny state. De veiligheidsregels zijn soms zo ver doorgetrokken dat de leefbaarheid in het geding begint te komen. Ik denk, en hoop, dat de Britten ook daar schoon genoeg van hebben.
  Voor voorbeelden zie: http://nannyknowsbest.blogspot.com/

 3. Arend, de standpunten van de Piratenpartij zijn wel goed maar ik vermoed niet dat ze ook maar een enkele zetel halen.

 4. Nu maar hopen dat de Tory/LibDem coalitie het langer dan een paar maanden volhoudt om alles netjes wettelijk vast te leggen. De Tories zijn tenslotte een zeer rechtse partij. Remember Thatcher.

 5. zeggen dat je iets wil veranderen en werkelijk veranderen zijn twee verschillende zaken.

  daarnaast denk ik dat mensen zich best mogen beseffen dat Thatcher niet per se rechts was maar liberaal en zeer goed op dat vlak. ze heeft mogelijk veel mensen werkloos gemaakt maar dat was na 30 jaar ‘melkertstyle-werkplan dat alleen maar groeide. de werklozen kregen daarna een uitkering en de economie kwam direct tot bloei.
  zet thatcher hier neer en ik weet zeker dat de economie enorm groeit en we direct van alle nuttloze banen af zijn. daar heb ik best 10% extra werkloosheid voor over.

 6. Herstel. Ik heb de Piratenpartij afgelopen donderdag horen spreken en ik schrok me rot. Ondoordacht, cilichématig, onkundig. Ik zou er mijn stem niet aan verspillen als ik u was.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hou me per e-mail op de hoogte van nieuwe reacties op dit artikel.
      (U kunt zich hier abonneren zonder zelf te hoeven reageren.)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.