Steun Het nieuwe rijk!

Gisteren zijn in een aantal grote steden folders verspreid door Het Nieuwe Rijk. Het is een actie tegen de centrale opslag van de vingerafdrukken van alle Nederlanders. Het comité is buitengewoon ongerust over de toenemende privacy-schendingen door de overheid, en doet dat door middel van een – uitstekend geslaagde – parodie: ‘Laat je BSN op je arm tatoueren! Handig voor u als burger, handig voor ons als overheid!’

Binnenlandse Zaken is boos over de actie en beweert aangifte te hebben gedaan tegen de verspreiders van de folder. Op grond waarvan is geheel niet duidelijk…

De actie wordt publiekelijk gesteund door een aantal mensen, en ik ben trots dat ik daarbij hoor. Op de website kun je de folder plus een toelichting daarop vinden; er staat tevens een petitie die je kunt tekenen. Doen!

Meer lezen? Dat kan:

 • NRC weblog: Het nieuwe rijk
 • Webwereld: Ministerie pakt nepfolder vingerafdrukdatabase aan
 • Security.nl: Het Nieuwe Rijk niet bang voor aangifte Bijleveld
 • Solv: Het nieuwe rijk gaat verder dan u denkt
 • Bright: Rel rond actie tegen databank vingerafdrukken
 • NRC.next: Aangifte Bijleveld tegen tatoeagefolder
 • NRC.next: Ministerie waarschuwt voor folder over tatoeëren BSN
 • Security.nl: Folder Het Nieuwe Rijk in Nederland verspreid
 • Volkskrant: Tatoeagefolder is actie tegen vingerafdrukkendatabase
 • NRC Handelsblad: Nooit meer BSN vergeten
 • De Pers: Staatssecretaris vindt folderactie ‘smakeloos’
 • Trouw: Actiegroep tegen nieuw paspoort

Author: Spaink

beheerder / moderator

22 thoughts on “Steun Het nieuwe rijk!”

 1. Specialisten van de veiligheidsdiensten raden sinds de Tweede Wereldoorlog altijd iedereen af zich hoe dan ook en waar dan ook te laten tatoeëren.

  De kans dat men gepakt en herkend wordt als het ooit eens misgaat en men moet vluchten of onderduiken is door tatoeages veel te groot.

  In die situatie kan iedereen, hoe dan ook, komen te verkeren.

  Ik raad iedereen dan ook altijd af zich hoe en waar dan ook te laten tatoeëren.
  Uitsluitend in het belang van ieders persoonlijke veiligheid.

  ‘Ô_Ô/’

 2. Het is een geweldige reclame stunt, en ik ben eigenlijk razend benieuwd wie er daadwerkelijk zo’n tatoeage heeft laten zetten (er is vast wel iemand zo gek).

  Dat het idee sommige mensen met veels te nare herinneringen tegen de haren in strijkt was te verwachten, maar ze moeten niet overdrijven; (brand)merken gebeurt al veel langer en het is niet iets wat jodenvervolging-overlevenden zich exclusief toe kunnen eigenen. Zo’n soort parallel was (en is) overigens ook al te trekken met de identificatieplicht.

  Als iemand wil weten wie ik ben, kijken ze maar eerst naar die bol bovenop mijn nek. Documentatie en een vingerafdruk veranderen toch echt niks aan het feit dat ik ik ben.

  En documentatie en een vingerafdruk veranderen toch echt niks aan het feit dat sommige mensen gemene dingen willen doen. Vingerafdrukken zijn volgens mij ook veels te makkelijk te vervalsen; de serieuze boef draait er vast zijn hand niet voor om. Zo lullig voor de onschuldige stakkers wiens vingerafdrukken misbruikt gaan worden…

 3. Ik vroeg me ook af op grond waarvan de aangifte zou (kunnen) worden gedaan.
  Misschien een simpele copyright-kwestie? Voor het nabootsen van de visuele identiteit?
  Of iets in de richting van misleiding en nadoen van ambtelijk apparaat?

 4. Ik vind deze actie ook niet deugen, al ben ik het met de doelstelling wel eens. De insinuatie in de richting van nazi-praktijken die hier gebruikt wordt is een abjecte demagogische truc. Daar haal je zo’n actie eigenhandig compleet mee naar beneden. Nee, echt een misser.

 5. Elke actie die de discussie over privacy voedt en mensen laat nadenken over de ‘virtuele’ tatoeage die we feitelijk al hebben is een goede actie. Persoonlijk heb ik voor alle zekerheid het BSN-nummer van Balkenende op mijn pols laten ‘zetten’, om ‘de vijand’ op een dwaalspoor te brengen… Zo lang de overheid het eigendomsrecht van persoonlijke informatie niet erkent (maar wel zichzelf toe-eigend) is dat ook niet eens strafbaar.
  Met groet, Jan Peter.

 6. Goeie actie! Soms is het nodig te shockeren voordat mensen wakker worden. Heel goed ook dat de overheid aangifte doet, zo worden de officiële wegen ook gebruikt om hopelijk aan te tonen dat de overheid verkeerd bezig is. Nu ter Horst met Chinese politie gaat samenwerken stevenen we af op een politiestaat, met stasi-achtige taferelen zoals daar. Jonge mensen hebben geen idee, die zien het gevaar niet.
  Alles, alles moet uit de kast getrokken worden om de duur bevochte democratie te behouden.

 7. Prachtige actie. Het erbij slepen van auteurs/merkenrecht doet me denken aan de scientology zaken: als ze niet inhoudelijk wilden reageren kwamen ze daarmee aan. Met name het CDA is de laatste jaren bezig geweest structureel een controlestaat op te bouwen en we laten het gebeuren. Bij mijn volgende paspoort laver ik in ieder geval geen vingerafdrukken in: wat je niet hebt kun je niet afgeven, en vingerafdrukken zijn er wel af te schuren of te bijten met Formule W (een wrattenoplosser die bij de apotheek vrij te koop is).

 8. Janiek, denk je niet dat heel veel mensen al erg nare gevoelens kregen toen de overheid eiste dat we onze vingerafdrukken bij hen gingen achterlaten?

 9. Uitstekende actie !
  Waarom ?
  Omdat je er heel wat mensen, die anders niet geïnteresseerd zouden zijn in dit onderwerp, over laat nadenken.
  Ik hoop dat de aangifte tot een zaak leidt, maar ben bang dat men het zover niet wil laten komen.
  Mensen die zelf na gaan denken, zijn onze leiders een gruwel…

 10. Foute actie.
  Waarom?
  Omdat je mensen die niet goed nadenken, of niet goed kúnnen nadenken (dom zijn) of niet goed willen nadenken (gehaast, gestresst zijn) aanzet tot onverstandige gevaarlijke dingen.
  Die hun tot schade zullen zijn.

  Zo’n actie, die tot schade kan leiden, is altijd fout.

  In het landsgedeelte, waar de actie bedacht en gemaakt is, gehandhaafd en aanbeden wordt (een of andere stinkende kroeg Amsterdam), beschikt men niet over enig te waarderen gevoel voor humor, laat staan verantwoordelijkheid.

  Dat gedeelte, hoort dan ook niet bij Nederland.

  ‘Ô_Ô/’

 11. De actie is óók nog fout,

  omdat er ‘n element van “uitlachen, van andermans zwakheden” in zit.
  “Uitlachen”, nawijzen, uitjouwen, minderwaardig behandelen van medemensen is altijd fout en volslagen ongezond.

  Het is een uiting van mensen die zelf geen intelligentie, geen gevoel voor ethiek, en meestal veel onhygiënisch minderwaardigheidsgevoel hebben.

  In dit geval staan dezelfde mensen om ‘t hardst te roepen, als ze zelf eens een keer de politie, de opsporingsdiensten, het vervolgingsmechanisme, nodig denken te moeten hebben of kritiek daarop menen te moeten uiten.

  Opslag van persoonsgegevens is nu eenmaal een noodzakelijk werktuig. Of het nu heel erg kleinschalig en primitief, of naar de stand der techniek, en de noodzaak des tijds, geschiedt. De grenzen daarvan, worden voldoende beheerst.

  We leven nu eenmaal niet op ‘n onbewoond eiland ook al zouden die van Amstredam dat altijd maar weer opnieuw zo graag willen.

  Als de terreur-afdreiging en het misdaden-oplossingspercentage beneden minimaal zijn of blijven, zijn we met z’n allen verder van huis en staan we om ‘t hardst te gillen dat ‘t allemaal zo slecht en onbeholpen werkt.

  De actie is ‘n smakeloze draak, apelleert aan onjuiste sentimenten en bedient zich van onethisch-onesthetisch laakbare middelen als beeldmerkvervalsing en misbruik van vertrouwen.

  Het is ‘n draak, en ik word er dan ook in ijzingwekkend hoog tempo steeds gloeiender kwaaikoppig van.

  ‘Ô_Ô/’

  Dat is meestal niet zo mooi.
  Dat is meestal helemaal niet zo mooi.

 12. @ Juzo:

  Onverstandig zijn (uit onvermogen, uit luiheid of uit onverschilligheid) heeft niets met dom zijn te maken. Ik hoop voor je dat je niet in de waan leeft dat slimme mensen minder vaak stom zijn dan domme mensen. Maar dat is jouw keuze, uiteindelijk.

  Iedere actie, van wat voor aard en in wat voor vorm dan ook, kan tot schade leiden. Ik vind dat er bij deze folder-actie voldoende voorzorgsmaatregelen zijn genomen om het erg moeilijk te maken om daadwerkelijk tot de onverstandige handeling (de tattoeage uit onwetendheid laten zetten) te komen.

  1. Het voorgestelde is duidelijk ludiek, en wie dat niet doorheeft komt bij:
  2. Het spoort sterk aan tot het stellen van de vraag “wtf?!”, en daarna:
  3. Via een boel media kanalen wordt nog extra duidelijk gemaakt (inclusief reacties van de politiek) dat het voorgestelde ludiek is, en daarna:
  4. Mensen die, zonder vragen te stellen, toch nog de tattoeage willen laten zetten kunnen van naasten en tattoeerders te horen krijgen “Zou je dat wel doen? Je hebt die actie verkeerd begrepen”.

  De actie wordt overigens blijkbaar ook buiten Amsterdam gewaardeerd. ;)

 13. Karin, ik vind de keuze voor die tatoeage niet iets om goed te praten, laat staan met te wijzen op iets verkeerds wat een ander gedaan heeft.

  Voor mij is het gewoon iets om niet te doen.

  Bovendien gaat het niet alleen om de nare gevoelens van de mensen die zich de werkelijkheid herinneren waarnaar het beeld verwijst. Het gaat er ook om dat je je tegenstander impliciet met nazi-praktijken associëert. Dat dat gebeurt in situaties waarin woede en machteloosheid de overhand krijgen, kan ik begrijpen. Daar volgt dan meestal een ‘sorry’ op om weer in gesprek te komen.

  Maar als welbewuste boodschap vind ik het iets wat je gewoon niet doet.

 14. @Janiek: Het gaat er ook om dat je je tegenstander impliciet met nazi-praktijken associëert. Dat dat gebeurt in situaties waarin woede en machteloosheid de overhand krijgen

  Dat is precies hoe veel mensen zich nu voelen tegenover de huidige overheid. En de overheid lijkt niet echt van plan om in gesprek te komen, anders dan “om het nog een keer uit te leggen”.

 15. @ Johan: dingen die gedaan worden vanuit machteloze woede lopen zelden goed af en vragen meestal om reparaties achteraf. Deze actie lijkt me trouwens iets te overdacht om voor een wanhoopsdaad door te gaan.

  Ik word er altijd treurig van als ik zie dat een initiatief dat ik graag zou steunen zich bedient van middelen waar ik geen verantwoording voor zou willen nemen, maar eerder mijn spijt over zou willen tonen als het van mijzelf kwam. De petitie heb ik toch ondertekend, zij het dus met gemengde gevoelens.

 16. Ik vind de ophef ergens wel grappig. Kennelijk is het politiek incorrect om een folder te maken waarbij mensen associaties krijgen met de Holocaust.

  Maar consequent *beleid* maken dat die associaties oproept is geen probleem… Het gebrek aan historisch besef in dit land is stuitend.

  En daarbij: ik heb juist vernomen van mensen die de Holocaust ternauwernood overleefd hebben dat ze deze aktie een schot in de roos vinden. Dit legt precies de plek op de zere vinger: de Holocaust is indertijd een stuk makkelijker gemaakt door vergelijkbaar beleid in dit land.
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Jacobus_Lambertus_Lentz

 17. Machteloze woede? Welnee, gewoon een goeie, nodige actie, met genoeg reden. Vingerafdrukken, daar moest men in de oorlog ook mee rondlopen in het persoonsbewijs. Het is helemaal niet vreemd deze associatie, geheel niet. En heel goed voor de bewustwording van de onverschillige, nietsvermoedende, mens die misschien van goed vertrouwen is.
  Het blijft gewoon goed opletten en alert blijven, voor altijd, want de mens en de politiek is toch tot van alles in staat. Er worden beslissingen voor ons genomen die erg schadelijk kunnen zijn.
  En de schade die deze actie oplevert? Daar heb ik nog niemand specifiek over gehoord, nog geen enkel voorbeeld daarvan is voorbij gekomen, integendeel.

 18. We kunnen ons niet altijd laten gijzelen door de gevoeligheden van willekeurig welke groep mensen en in dit geval is de vergelijkingen die men trok met WOII volkomen terecht. Ik meen dat juist de mensen van wie men zegt dat ze in hun pijnlijke herinneringen geraakt worden, zouden moeten opstaan omdat juist zij weten wat de gevolgen zijn van registratie- en controle dwang bij een overheid. Hoewel er hier en daar in de commentaren op diverse websites wel een enkele oudere hier en daar goedkeuring uitspreekt, blijven die ‘zielige ouderen’ die nu via de rechter beschermd moeten worden in hun bejaardheid en afgeschermd dienen te worden klaarblijkelijk, erg stil. Zouden juist zij niet met hun rollators en in hun rolstoelen zo nodig moeten opmarcheren richting Den Haag?
  Ik meen dat bejaard zijn niet betekend dat zij geen verantwoordelijkheid meer dragen voor de toekomst van de samenleving of dat hun aandeel in het vechten voor vrede, vrijheid en mensenrechten, waaronder de elementaire noodzaak tot anonimiteit van de burger als onderdeel van de verhouding tussen overheid en burger vanwege een hoge leeftijd irrelevant zijn geworden. Laat de kwieken onder hen samen met jongere generaties het ongenoegen uiten op de wijze waarop repressie terug keert in alle aspecten van de samenleving.

  In dit land is een chronisch gebrek aan activisme en we kunnen een flinke dosis burgerlijke ongehoorzaamheid gebruiken. Waar we te veel van hebben is fatalisme dat daadkracht ondermijnt en naïviteit, maar ook gebrek aan technorealisme. Mensen snappen niet in welke mate de vrijheid en privacy van burgers samenhangen met de oprukkende technische mogelijkheden, die ook steeds vaker worden ingezet om te registeren en controleren maar die inherente gevoeligheden hebben tot misbruik en wat dat aangaat, op steeds grotere schaal wat betreft de gevolgen van dat misbruik.

  We hoeven geen luddieten te worden maar enig inzicht in de technische kant van de ‘vooruitgang’ zou een wetenschappelijk-ethisch debat goed doen.

  Helaas is de trend in de wereld nu een van onderdrukking, repressie en benepenheid. We zien dat als het gaat om het gedoogbeleid, het gebruik van paddo’s en n het algemeen wordt de burger alle verantwoordelijkheid ontnomen.

  Laten we daarom in discussie gaan met onze medemens en hen wijzen op het feit dat privacy en anonimiteit elementaire burgerrechten zijn en geen zaken die de overheid ons toestaat te hebben wanneer dat zo uitkomt.

  En we laten ons niet gijzelen door een vanuit de overheid geïndoctrineerde visie van oneindig polderen. Denk aan hoe toen Greenpeace stenen in zee dumpte men te Den Haag over elkaar heen buitelde om deze daad te veroordelen: ‘toch niet zó!’, en ‘we moeten om de tafel tot afspraken komen’. In Nederland is het uit de mond stoten van brood moreel verwerpelijker dan verkrachting blijkbaar en er wordt verwacht dat we eindeloos praten, terwijl krachtige lobbies de politiek beinvloeden ten gunste van de commerciele belangen van de groep die zij vertegenwoordigt.

  Maar wat we met ons allen vergeten zijn is dat elke levendige open en transparante democratie, activisme nodig heeft om gezond te blijven. Mensen moeten soms wakker geschud worden en mochten er mensen of groepen zijn die daardoor geraakt worden, van hen verwacht ik dat zij solidair zijn opdat hun punten van spanning ook solidair ondersteund worden door anderen. Echter hebben we ons laten verdelen en wordt er nu over ons geheerst. De macht ligt bij ons, maar we zijn dat vergeten.

  Ik roep op tot meer activisme in de samenleving en meer burgerlijke ongehoorzaamheid. Als we voor vrijheid zijn, voor privacy, voor burgerrechten – en vrijheden en ons niet willen laten inbinden door de angst doctrine van de overheid, die soms ontstaat doordat wij zelf blijk geven van een preferentie voor veiligheid boven privacy en de overheid die signalen geven op basis waarvan zij ons weer strakker in een ijzeren harnas van regelgeving sluit, dan dienen we niet slechts op internet onze gal te spuwen maar zichtbaar in de straten ons standpunt te vertegenwoordigen.

  Als wij dit niet doen dan zal de overheid steeds vaker in staat zijn tot het uitbreiden van de infrastructuur der onderdrukking, vaak ten koste van juist de veiligheid die zij beogen in de verantwoordelijkheidsloze samenleving waar burger niet alleen nog eufemistisch betutteld zal worden maar grofweg onderdrukt. Van jong tot oud dragen wij allen de verantwoordelijkheid van de staat van de samenleving en de wijze waarop wij bestuurd worden. Het bestuur van vandaag is niet langer gericht op vrijheid en de principes van een democratie. Het is de plicht van iedere burger om in opstand te komen om voor de toekomst de vrijheid en privacy en alle burgerrechten- en vrijheden te garanderen.

  Om als volk weer zelfbewust te worden is niet zo veel nodig. Je kunt simpelweg artikelen uitprinten en bij buren in de brievenbus deponeren, je kunt posters uitprinten en in bibliotheken en andere plaatsen ophangen. Wordt onderdeel van een grassroots beweging en wacht niet tot een ander iets doet. De meeste mensen wachten tot een perfecte dag om iets te doen. Maar kijk niet naar anderen. Het gaat niet om de ander maar om jezelf en de principes die je zelf hebt. In het leven kun je anderen niet dwingen actie te ondernemen. Je doet het zuiver en alleen voor jezelf. En dat is genoeg. Als iedereen voor zichzelf met een bord op het plein gaat staan, dan is dat genoeg. Je zult zien dat de volgende dag er twee staan en daarna meer en meer.
  Ga folderen, ga flyeren en durf eens een gesprek te beginnen met mensen en je zult zien dat er veel mensen zijn die het met je eens zijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hou me per e-mail op de hoogte van nieuwe reacties op dit artikel.
      (U kunt zich hier abonneren zonder zelf te hoeven reageren.)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.