Anti-privacy

Paul Vogel beschreef deze week op de mailinglist van Nettime-nl zijn grote zorgen over het Nederlandse anti-privacybeleid, en staafde zijn zorgen met een tamelijk benauwend overicht van enkele maatregelen van de afgelopen jaren.

Vanwege mijn column van vandaag over het enorme wantrouwen waarmee onze regering haar eigen burgers bejegent, vond ik het gepast Pauls overzicht hier te plaatsen.

Lees en huiver, en weet dat dit bepaald geen uitputtend overzicht is.

Overzicht anti-privacy maatregelen:

Author: Spaink

beheerder / moderator

18 thoughts on “Anti-privacy”

 1. Yiri, dank voor de tip. Ik heb die lijst indertijd wel gezien maar was ‘m vergeten, ik zal ze morgen samenvlechten en er een nieuw bericht van maken.

 2. En mede dankzij het BurgerServiceNummer kunnen steeds meer bestanden aan elkaar gekoppeld worden… uiteraard allemaal in ons eigen belang, voor onze eigen veiligheid.

  En wat worden de volgende ontwikkelingen ?
  Via nanotechnologie komen er ongetwijfeld weer nieuwe mogelijkheden beschikbaar, waar de burger weer veel plezier van kan beleven…

  Goed, om dit soort zaken eens op een rijtje te zetten!

 3. @Spaink: En ik moet de lijst alweer actualiseren omdat ik zie dat de laatste ontwikkelingen op gebied van opslaan DNA er nog niet goed in staan!

  Overigens is men weer bezig met het organiseren van een demonstratie. Dit keer op 12 september. Hopelijk met een minder controversieel programma als vorig jaar:
  http://nl.freedomnotfear2009.org/

 4. Wat ik wil, is dat de hele wereld anarchistisch wordt.

  Kunnen wij daar met z’n allen, in Broek-in-Waterland, Broek-op-Langendijk, en Oost- en Westmorra, mede zorg voor dragen?

  Ik dank u.

  ‘o_o/’

  Feestelijk.

 5. Beste Karin ,

  net was het 8 uur journaal en er kwam in voor het item over de veganist
  Ik weet zijn naam even niet .
  Hij word beschuldigd van een aanslag voorbereiden op de koningin .
  Maar mag dat zomaar op het nieuws ?is het bewezen?
  Hoe kan het dat het op de radio en de tv nieuws uitzendingen komt?

  Ook al is hij wel ergens op betrapt ,dan nog vind ik het raar dat het zo in het nieuws wordt verspreidt.

  Ik heb het gevoel dat er iets mis is in Nederland en het heeft met de overheid te maken.en onverschilligheid van de mensen.

  de vegan streaker ,ik heb er niks mee met dierenactivisten ,maar ik heb de indruk dat er iets niet klopt.

  En Karin bedankt dat je je zo inzet voor dit soort dingen.
  Of is het wel normaal?

  Ik weet het niet meer.

  met vriendelijk groet,

  Marita.

 6. met alle intussen verzamelde data kan – als de pvv gehoor vindt in het zoveelste absurde idee- makkelijk voor alle ministereis een kosten-batenanalyse worden uitgelezen betreffende ‘allochtonen’. Dan weten mijn buren (Chinees, Koreaans, Iraans) eindelijk eens wat ze waard zijn.
  Handig, zoveel gegevens. Niet alleen over mij – al gáát het natuurlijk niet over mij, zijnde spierwit- maar ook over alles wat vreemd en eng is en dus en per defiitie niks oplevert.

  Het wordt hoog tijd dat iets ergens helemaal spaak loopt. iets met kinderen en registratie bijvoorbeeld, want ‘kinderen’ spreekt het sjoemeldende, kankerende, provinciaalse deel der natie misschien nog aan. En van de heffe des volks moet je het tenslotte hebben.

  Als je alle sluipsgewijs ingevoerde regels en wetten bij elkaar optelt, en bedenkt wat er nog aan kan komen, dan ga je als weldenkend mens nu alvast je koffer pakken. Al wil ik níet naar noord-België. Teveel regen ;-)

 7. Allemaal onnodige bangmakerij.

  Het is puur de wet van economie: inkoop verkoop winst en dat laatste vooral heel veel.

  ‘o_o/’

  De tijd heeft sinds de stoommachine niet stilgestaan, en over 250 j. lachen ze ons allemaal uit.

 8. Misschien valt dit onder het stukje EPD maar vanaf 1 juni is een ieder die zich in het ziekenhuis laat behandelen verplicht om daar ook zijn BSN af te geven… in het ziekenhuis waar ik werk is men daar niet blij mee!

 9. en vandaag is een plan geoppert om alle fietsen van chips te voorzien, met uiteraard poortjes bij de fietsenstalling.

  Dus vervoer per OV wordt geregistreerd, evenals waar je auto zich bevind (ivm met het nieuwe systeem voor ‘parkeercontrole’) en straks dus ook de fiets…

  walgelijk dat dat we een kabinet hebben dat zo paranoide is
  (en een volk dat zo blind is)

 10. Kom kom kom kom kom kom kom kom kom kom niet zo somber.
  Ik heb graag dat alles wordt geregistreerd.
  Zodat er tenminste een beetje ordening kan zijn, en regelmaat.
  Dat geeft rust, en tevredenheid in ‘t land.

  Dus we zijn ermee bezig, om ervoor te zorgen, dat overal van iedereen niemand uitgezonderd wordt vastgelegd en gepland, waar hij zij zich bevindt, wat hij zij doet en niet doet, wanneer hij zij eet schijt en neukt, opdat krachtig en gemakkelijk snel van bovenaf ingegrepen kan worden als iets naar de mening van van bovenaf niet goed gaat.

  Daar ontkomen we nou eenmaal niet aan en het is ook veel beter zo.
  Tegen een grote golf die over ons heen komt is niemand opgewassen en we gaan er tenslotte allemaal, heel erg op vooruit.

  Nu even flink zijn en anders dan helpen wij je wel.

  Namens de regering.

  ‘^_^/’

  Proost.

 11. Gelukkig zijn wij, zolang we de wet naleven, en niets te verbergen hebben, veilig.

  Of toch niet?

  Privacy Matters: over alle aspecten van privacybeperkende maatregelen, van datamining tot beveiligingscameras, van loyalty cards tot identiteitsdiefstal.

  Interessant filmpje:

  http://www.youtube.com/watch?v=ytl9wANDX2Y

 12. Tsja, ik maak me al een paar jaar bezorgd om het gemak waarmee “De Nederlander” burgerrechten opoffert aan het “Algemeen Belang” en “Veiligheid”.
  Maar wat ik nog veel bedenkelijker vindt is het feit dat al deze maatregelen zo geluidloos kunnen worden ingevoerd in Nederland.
  Ik bedoel, je kunt veel kritiek hebben op de VS, maar daar zijn de burgerrechten toch net even wat beter vastgelegd in de constitutie.
  Het gemak waarmee hier in Nederland maatregelen worden toegepast omdat ze simpelweg technisch mogelijk zijn geworden door de voortgang van de techniek, zonder enige fundamentele discussie, is echt stuitend.

 13. Als ik donner zie en hoor, krijg ik de kriebels, doet mij denken aan die oostenrijkse schilder, die sergeant werd en uiteindelijk de verwoesting van europa teweeg bracht, gesteund door onze JPbakellende , en de anderen die het voorelkaar krijgen tafels telaten zweven zonder handen, wel met extra wijde broeken,voor een goed verstaander

 14. Big Brother bestaat al minstens een halve eeuw. Dit neemt niet weg dat het bestaan gerechtvaardigd is. Terrorisme is tegenwoordig het excuus om BB in actie te houden. Anderzijds, terrorisme is in nagenoeg alle gevallen door de overheden zelf in elkaar gemasterminded. Dus BB is in feite geen noodzaak. De behoefte aan privacy heeft niets te maken met het kunnen doen van stoute dingetjes. Het is simpelweg een stuk eigenwaarde dat niet hoeft te worden gedeeld met voyeurs (security agents). Het is inderdaad zo dat alles wat je doet kan worden nagegaan mbv BB tech. Het zal me dan ook niet verbazen dat het ons welbekende stopcontact als microfoon fungeert, aangezien dat technologisch allang kan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hou me per e-mail op de hoogte van nieuwe reacties op dit artikel.
      (U kunt zich hier abonneren zonder zelf te hoeven reageren.)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.