Marketing van kankermedicijnen

De New Scientist had vanmorgen een curieus bericht, dat neerkomt op absurde paniekzaaierij: Orale seks kan keelkanker veroorzaken:


People who have had more than five oral-sex partners in their lifetime are 250% more likely to have throat cancer than those who do not have oral sex, a new study suggests. The researchers believe this is because oral sex may transmit human papillomavirus (HPV), the virus implicated in the majority of cervical cancers. The new findings should encourage people to consistently use condoms during oral sex as this could protect against HPV, the team says. Other experts say that the results provide more reason for men to receive the new HPV vaccine.

Keelkanker komt buitengewoon weinig voor; volgens het Nederlands Kanker Instituut zijn er 400 gevallen per jaar. Da’s niks vergeleken bij borstkanker (circa 12.000 per jaar), darmkanker (10.000 gevallen per jaar) of longkanker (9000 gevallen per jaar). Een tweeëneenhalf maal hoger risico is derhalve nog steeds een erg laag risico.

Kort geleden is er een vaccin ontwikkeld tegen het HPV (human papillomavirus) dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken (circa 580 vrouwen per jaar). Bij de lancering van dat medicijn werd al gezegd dat het wellicht verstandig was alle vrouwen voortaan te vaccineren. Gezien de lage incidentie van baarmoederhalskanker was er niet echt enorme steun voor dat idee. Nu wordt datzelfde vaccin aangeraden ter preventie van keelkanker. Ik heb sterk het idee dat dit een geval is van een medicijn op zoek naar een probleem…

Author: Spaink

beheerder / moderator

17 thoughts on “Marketing van kankermedicijnen”

 1. Het medicijn is ontwikkeld en de kosten moeten toch opgebracht worden daarom zal het wel ter preventie gemarketeerd worden.

 2. ze verzinnen telkens iets nieuws..overigens komt hoofd-halskanker meestal voor bij mensen met een alcoholprobleem(70%).de vader van een goede vriendin van me is er vorig jaar aan overleden en ja hij was alcoholist..

 3. In Frankrijk, waar ik woon, is veel aandacht besteed aan het medicijn dat baarmoederhalskanker kan voorkomen. Maar er zijn veel maren. Allereerst is het een duur medicijn, dus kennelijk ‘only for the happy few’ die zich deze vaccinatie kunnen veroorloven. Daarnaast moet je er jong aan beginnen, als ik me niet vergis als je 14 of 15 bent.

 4. Dag Roos – dat je jong ingespoten moet worden met het HPV-vaccin klopt. De prijs is 250 euro per vaccinatie. Dat klinkt als doenlijk, ware het niet dat ‘t om een pleidooi gaat om alle meisjes te vaccineren (en deze onderzoekers pleiten er kennelijk voor om ook alle jongens te vaccineren). Dan heb je het ineens over enorme bedragen.

 5. Toch is HPV wél erg als je er last mee krijgt.

  “Ben jij wel ingeent tegen al die enge dingen in jou praktijk” zegt ze mij. Mijn partner én haar moeder hadden het beiden, de dochter één van eersten ingeent in Europa.

 6. De ‘paniekzaaierij’, zoals jij het noemt, was niet noodzakelijk bij om tot de overweging te komen om het vaccin op te nemen in het RijksVaccinatieProgramma (zie http://www.gr.nl/samenvatting.php?ID=1502 ). Interessant in dit verband is ook de FAQ-pagina van het RIVM over dit onderwerp: http://www.rivm.nl/cib/infectieziekten/humaan_papillomavirus/FAQ_humaan_papillomavirus.jsp

  Het feit dat andere vormen van kanker vaker voorkomen lijkt me op zich geen argument om (in ons land) minder voorkomende vormen minder te bestrijden.

 7. Henk, slechts 2 op de 10.000 mensen krijgen keelkanker. Dat is 0,002% kans. Heeft het bij een dergelijk lage incidentie werkelijk zin om _iedereen_ te vaccineren? Mij dunkt van niet.

 8. jammer hoor, die relatie…

  Maareh… alles is wel gerelateerd, en de uitkomst van relaties ligt eerder in de onderwerpen van onderzoek dan in de realiteit. Wetenschap is oeverloos. 0,002 procent kans. Wat een onzin.

  Ik heb geen fiductie in de wetenschap, daar ben ik te autonoom voor. Hou je liever bezig met wat je gelukkig en dus gezond maakt.

 9. Het is een prachtige vorm van gesloten economie dat reeksen en regimenten hulpverleners en verzorgers met ieder voor zich karrevrachten aan productiemedicijnen klaarstaan en staan te trappelen voor ieder mens die gesubsidieerd uit de algemene middelen zich ongegeneerd en ongeremd daardoor de meest horribele geperverteerde consumptievormen in de volle vrijheid van alle levensstijlen kan permitteren. – ‘\°_°/’ – Ik bedoel maar.

 10. PS In het artikeltje op de pagina van de ‘New Scientist’ staat zelfs:
  “Tonsil and throat cancers affect about two in every 100,000 adults in the US.”

  Tonsil and throat cancers… tsja…

 11. En trouwens: waar komt BK vandaan??? Ook onderzoeken bekend over dat onderwerp dat er rare virussen gevonden zijn.

  Vind dat Karin overigens veels te veel heen loopt over gevoelens en ellende van vrouwen met baarmoederhalskanker. Die vrouwen zie je even niet met halve vagina in Opzij toch???

  Toch zijn het de eerste vrouwen die kanker – virus relatie maar even moeten klaarboxen in geneeskunde en wetenschap.

 12. Karin, jij schrijft: “Bij de lancering van dat medicijn werd al gezegd dat het wellicht verstandig was alle vrouwen voortaan te vaccineren. Gezien de lage incidentie van baarmoederhalskanker was er niet echt enorme steun voor dat idee. ”

  De realiteit (onderstaand stukje heb ik maar even gekopiëerd van Medinews.be) :

  “Het vaccin betekent een revolutie in de strijd tegen baarmoederhalskanker, de belangrijkste kanker bij jonge vrouwen na borstkanker. Zelden keurden de gezondheidsdiensten een middel zo snel goed. De Europese dienst EMEA in Londen keurde het vaccin in negen maanden tijd goed. Normaal duurt dat twaalf tot vijftien maanden.

  In Europa is Oostenrijk het eerste land dat de volledige terugbetaling verzekert en ook in de toediening bij jongens voorziet om de kanker volledig uit te roeien. De kanker treft in Europa jaarlijks 35.500 mensen, van wie er 15.000 sterven.

  90 procent van de gevallen van baarmoederhalskanker komt in minder ontwikkelde landen als Uganda, Peru en India voor. Normaal duurt het 15 jaar voor topmiddelen ook daar verkrijgbaar zijn. ‘Wij willen die termijn beperken en werken samen met ontwikkelingsorganisaties’, zegt Margaret Mc Glynn, verantwoordelijk voor vaccins bij Merck & Co. Merck wil ook de prijs van het vaccin voor armere landen substantieel verlagen.

  Gardasil werkt in tegen vier varianten van het humane Papilloma-virus, dat verantwoordelijk is voor kanker aan de baarmoederhals. Dat virus telt tientallen varianten. Twee daarvan zijn verantwoordelijk voor bijna alle kankers aan de baarmoederhals en twee voor de helft van alle genitale wratten. Gardasil is actief tegen alle vier de varianten. Zo beschermt Gardasil ook tegen de meeste genitale wratten.”

  De 0,002 % slaat op aandeel in het totaal aantal sterfgevallen per jaar (en alleen op keelkanker). Bij ‘nieuwe gevallen’ (incidentie) plus baarmoederhalskanker kom je aan een veel hoger percentage… maar nogmaals, het feit dat andere vormen van kanker vaker voorkomen lijkt me op zich geen argument om (in ons land) minder voorkomende vormen minder te bestrijden.

  Ennuh… door de toegenomen macht van de ziektekostenverzekeraars hoeven we ons geen zorgen te maken over het feit dat kapitalen worden uitgegeven zonder dat daar goede redenen voor zijn. Zelfs wanneer die er zijn, zoals bij Herceptin, slaagde men er -door de 80/20-regel- in om het middel buiten het bereik van veel patiënten te houden (waardoor het vreemde verschijnsel ontstond dat Herceptin in de ene provincie aan 10 % en in een andere provincie aan 85 % van de patiënten werd aangeboden).

  Iedereen die een dierbare is kwijtgeraakt aan keel- of baarmoederhalskanker had dolgraag gezien dat het vaccin eerder was uitgevonden en verspreid. Temeer daar het hier niet gaat om een middel dat het bestaan met kanker menswaardiger maakt of zelfs geneest van kanker, maar kanker voorkomt.

 13. Pluim voor Henk’s analyse. Echt heel goed.

  Waar is nauurlijk ook dat nogal wat mensen, mannen én vrouwen, op enig moment van leven behept zijn met een papillomavirus. Dan heb je het al gauw over 30 à 40 procent. Slechts een klein percentage ontwikkeld ook een kanker op grond van virus. Andere omstandigheden moeten dus ook een rol spelen.

  JUZO’s kijk is zoals gewoonlijk dus weer volledig kort door de bocht.

  Mijn vrouw én haar moeder woonden in Oost-Duitsland naast een open liggende enorme berg lindaan naast het spoor waar men woonde. De broer is verd…. de zaadbal kwijt.

  Wetenschap weet twee dingen oorzakelijk heel goed. Vaccinatie voor virus vermijdt baarmoederhalskanker en op tijd met antibiotica de bacterie Myc.Pylori aanpakken is goed voor vermijding van al te veel ellende aan je maag.

  Nu nog long, borst en darm: op een dag blijft het er allemaal op en aan.

 14. Bijvoorbeeld: J.Exp.Clin.Cancer Research, 2006 Dec:25(4):515-21. Gumus M. et.al.

  In borstkankerweefsel wordt in dit onderzoek in 74% HPV-DNA gevonden tegen 32% in normaal borstweefsel. In borstkankerweefsel met HPV-verandering wordt 2 maal meer HPV 18 en 2 maal meer HPV 33 gevonden als in bovengenoemde normale weefsel.

  In http://www.pubmed.com ben ik maar gestopt te zoeken: type “virus breast cancer” in en je hebt een heleboel hits. Mijn god wat is iedereen, en Karin, hier ongenadig naief.

 15. Ik denk dat als je borst- , tong- , keel- , slokdarm- , genitalien- en baarmoederhalskanker ernstig vind je beter maar wel de weg van inenting tegen HPV-varianten op kunt als samenleving.

  En daar zijn jongens ook inderdaad niet van uitgesloten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hou me per e-mail op de hoogte van nieuwe reacties op dit artikel.
      (U kunt zich hier abonneren zonder zelf te hoeven reageren.)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.