Ontroerend mooi

Abdel HalimEen van de liefdes die mijn vader en ik delen is die voor Arabische muziek. Zijn grote favoriet is Oum Kalsoum, de mijne Abdel Halim Hafez. Afgelopen week zag ik dat op de site van Abdel Halim allerlei oude video’s met live optredens stonden, waaronder ook mijn absolute favoriet Maddah el amar (torrent, 530 meg, 53 minuten). Opgehaald en opgeslagen.

Dus dit weekend keken we samen naar Abdel Halim, paps en ik. De opnames stammen ergens uit de jaren vijftig en zijn ontroerend ouderwets: twee camera’s die helemaal niks doen (geen zwenken, in- of uit zoomen; nergens een totaalshot, vergeten te focussen op muzikanten die een solo doen) en heel soms – oh moderniteit – twee in elkaar overvloeiende beelden. De orkestleden zijn ook zo fijn gedateerd: allemaal mannen met van die dikke zware hoornen brillen. En het is prachtig. Abdel Halim ziet eruit als de toenmalige ideale schoonzoon, zijn zachtmoedigheid straalt ervan af. We gingen er helemaal in op.

“Hee!” riepen we tegelijkertijd, toen Abdel Halim ergens halverwege zijn stem liet zakken terwijl we van de plaat wisten dat-ie daar omhoog zou gaan. “Hee, da’s anders!!” En we moesten lachen dat we dat nummer van bijna een uur kennelijk alletwee tot op de noot kenden.

Author: Spaink

beheerder / moderator

5 thoughts on “Ontroerend mooi”

  1. Ik heb ook zo’n vader. Een betere is er niet. Voor mij, dit is natuurlijk voor iedereen anders. Wij zijn samen eens naar een operette in de buitenlucht geweest en daarna uit eten bij de Chinees. Toen was ik 23. Vergeet ik nooit meer. Zo apart was dat.

  2. Mooi stukje over Abdel Halim Hafez. Jullie begrijpen zijn muziek en dat is mooi want wat die man zong kwam recht uit zijn hart.

  3. hallo dames, ik ben grote leggende Abdel Halim (de bruine nachtegaal), hij is echt een legende en voor milijoenen waaronder ik, zullen hem zien als the one and only heerlijke zanger. Weet iemand nog een site waar je ook zijn teksten an zijn liederen kan bekijken..
    gr

  4. excuus ik wilde zeggen aan het begin: ik ben een grote fan van de leggende abdel halim..(mocht ik willen dat ik hem was)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hou me per e-mail op de hoogte van nieuwe reacties op dit artikel.
      (U kunt zich hier abonneren zonder zelf te hoeven reageren.)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.