alle boeken

De man met de hamer


Toneelgroep Hollandia,
Holland Festival 1998
regie: Paul Koek en Johan Simons


Holland Festival affiche


Toneelgroep Hollandia (tegenwoordig: Zuidelijk Toneel Hollandia) organiseerde de slotavond van het Holland Festival in 1998 en gebruikte daarvoor Paradico, de Stadsschouwburg en de weg tussen die twee, en vulde daarmee acht uur met vertier en vermaak. Paul Koek - een van de artistiek leiders van Hollandia - vroeg mij om voor deze avond een kort essayistisch toneelstuk te schrijven over muziek, subsidies, smaken en culturele oordelen. Het werd een nogal slapstick-achtig stuk van ongeveer 45 minuten, dat uiteindelijk in de Stadsschouwburg werd gespeeld. (Geweldig, om daar keihard trance tussen het pluche en barokke meubilair te horen spelen ;-))

Het stuk zat vol samples uit de 'echte' wereld: variërend van muziekfragmenten - van Wagner tot Shiva Shida Pu - tot uitspraken uit kunstnota's, recensies en discussiestukken, met als aardig toeval dat een van de mensen wier teksten ik op de hak nam omdat-ie kunst alleen op zijn economische merites beoordeelde, een paar weken voor het stuk in première ging, staatssecretaris van Cultuur werd: Rick van der Ploeg.

Wat het stuk extra lastig om te schrijven maakte, is dat er een paar verplichte onderdelen in moesten: de tango uit de entr'acte, bijvoorbeeld. Ook de titel was gegeven. En oh ja, alle bezoekers hadden bij aankomst een vreemd gekleurd drankje gekregen. Ook dat komt terug in het stuk.


Introductie en eerste twee actes;
De derde en vierde acte;
De vijfde acte;
De zesde en zevende acte;
De achtste en negende acte;
De tiende en elfde acte;
De twaalfde (slot)acte.


Copyright Karin Spaink.
Deze tekst wordt uitsluitend
voor persoonlijk gebruik aangeboden.