Statistiek

Comments Posted By Pietie

Displaying 481 To 510 Of 788 Comments

Lessen

Maar gelukkig kunnen wij zelf lezen en oordelen, en als we niet tevreden zijn een eigen krant of blog beginnen.

Lessen die ik ook leerde van de revolutie is dat demonstreren in Noord-Afrika vooral voor mannen is.
Hoe ongelijk is het daar eigenlijk? En zou ik daar willen wonen?

» Posted By Pietie On February 26, 2011 @ 10:41

herstel: als antisemitisme

» Posted By Pietie On February 25, 2011 @ 16:46

28
“De huidige islamofobie in het westen heeft dus geen basis in de realiteit en is het gevolg van ideologische propaganda.”

Ik vind het een beetje makkelijk om de kritiek af te doen als propaganda en islamofobie. Net als kritiek op agressie uit Israël meteen wordt afgedaan als antisemitische.
Realiteit? Vandaag in de Pers een interview met Sooreh Hera. Zij komt uit Iran en en wordt in Nederland de laatste drie jaar met de dood bedreigd vanwege haar (Islam-)kritische kunst. Zij zegt – en ze kan het weten!- dat de kloof met het Westen heel erg groot is. Bovendien worden Moslims hier woedend als hun geliefde boodschapper Mohamed wordt beledigd. Ze ziet hier jonge moslims die veel geloviger zijn dan in Iran en voelt zich als vrij mens en vooral als vrouw ernstig bedreigd. Vrouwen worden niet vergeven, vrouwen worden gestenigd. Religies zijn controle systemen van mannen, aldus Hera.
Zij denkt dat de islam veel beschaving, kunst en cultuur heeft verwoest. Als je de islam kent, zegt ze, weet je dat een moslim (ook de vrouwen met hoofddoekjes waar ze echt angstig van wordt) zijn geloof boven alles plaatst.

» Posted By Pietie On February 25, 2011 @ 15:34

Ik heb ook geleerd, samen met een hele nieuwe generatie Nederlanders die dat nog niet zo goed doorhadden, wat voor een gestoorde gekken er in het midden oosten aan de macht zijn.
Die Kadhafi (gister met zijn speech) lijkt alle kenmerken te hebben van een gevaarlijke narcist met een totaal verwrongen wereldbeeld. Helaas is zijn nageslacht ook misdadig.
Iedereen schreeuwt: help, Westen, VN, grijp in!

» Posted By Pietie On February 23, 2011 @ 11:06

Er gaat ook een lampje branden als ik de kerk van de Jehova’s zie vollopen op verschillende avonden in de week. En dat is in onze achtertuin! Verschillende religies en instituten maken allemaal gebruik van dezelfde technieken om mensen te manipuleren, het is universeel.
Maar dit is waarschijnlijk niet de plek om er over door te gaan. Zo schreef Karin ook stukken over Scientology bijvoorbeeld, elders op dit blog.

» Posted By Pietie On February 21, 2011 @ 21:31

Ik denk dat een discussie hier over religie (dat iets anders is dan geloof en bezinning of stil zijn, omdat religie voorschriften heeft die onvrij maken) hier misschien niet echt op z’n plaats is.
Maar, ik wilde nog wel even zeggen dat een (aanvankelijke) vrije keus ook kan resulteren in onderdrukking en uitbuiting. Sinds eeuw en dag wordt religie gebruikt om mensen te manipuleren en in het gareel te houden. Binnen veel religies is het onmogelijk om eigen keuzes te maken.
Er is één regel waar veel gebruik van wordt gemaakt: als je mensen kunt laten doen wat je wilt, kun je ze ook laten geloven wat je wilt.
Brrr.

» Posted By Pietie On February 21, 2011 @ 20:25

Zojuist op journaal: een heel Tahrirplein vol biddende mensen.
Ik wacht eigenlijk met smart op het moment dat religie voor goed wordt doorgeprikt en afgeschaft. Misschien ligt er een taak voor (ons) atheïsten om aan te tonen dat ook religie onvrij maakt. En om te demonstreren dat het leven zonder religie nog veel mooier, en vrijer en eerlijker en menselijker kan zijn dan met religie.
Want waar is religie nu eigenlijk goed voor? Wat is nu precies het doel van vijf keer per dag bidden en hoofddoekjes dragen? Of om in de katholieke kerk allerlei rituelen uit te voeren. Elke uitkomst van die vragen zou ik kunnen/willen weerleggen met een anti-religie gelijkgestemd doel. Er zijn vele wegen naar vrijheid/liefde/eenheid/goedheid. etc.
Laten we daar in vredesnaam ook het debat over aangaan, en blijven aangaan.

» Posted By Pietie On February 18, 2011 @ 18:23

Het wordt ook tijd dat er op scholen en in buurthuizen (en op internet e.d.) lessen komen over godsdienst. Waar komen overtuigingen en religies en theorieën en culturen vandaan? Van de menselijke behoefte aan overzicht en houvast? Terwijl er toch genoeg anderen manieren zijn om vastigheid te genereren.
Persoonlijk vind ik het stuitend om te zien dat in deze tijd nog zo in een keurslijf moet worden geleefd. En dan heb ik het vooral over de hoofddoeken. Het kledingvoorschrift voor de mannen is in Egypte al lang afgeschaft zo te zien, maar voor de vrouwen niet. Waarom?!

Openheid, begrip en transparantie hebben we nodig in deze tijd. Hoe en wat en waarom culturen ontstaan. Pas dan kan er heel langzaam een vrije keus groeien voor iedereen.
We hebben misschien veel geleerd, maar nog lang niet genoeg.

» Posted By Pietie On February 16, 2011 @ 16:49

Nu Iran nog, daar gun ik het de mensen ook zo! Schokkende beelden van het parlement op tv vandaag, waar werd opgeroepen om leden van de oppositie te executeren.
Oef, er moet nog veel gebeuren…
Laat Egypte een goed voorbeeld zijn straks, laten we hopen dat alles goed gaat werken.
Laten we ook hopen dat Tunesië wegen vindt om alles in goede banen te leiden, zodat alle vluchtelingen kunnen terugkeren.

» Posted By Pietie On February 15, 2011 @ 22:46

Valse argumenten

Goed stuk. Vaak erger ik me ook aan dit soort discussies. In de wetenschap kunnen ze er trouwens ook wat van.
Het lijkt erop dat mensen het liefst ontwijkend gedrag vertonen en juist bij pijnlijke constateringen geneigd zijn omtrekkende bewegingen te maken.
Enige remedie: vragen blijven stellen. Vooral jouw vragen Karin, want die raken telkens de essentie.

» Posted By Pietie On February 15, 2011 @ 12:09

Snackbar

Ben wel benieuwd naar het verslag van Pieter Hilhorst. Misschien wil/kan hij ook iets schrijven hier?

» Posted By Pietie On February 12, 2011 @ 17:47

Tranen! Het is waarschijnlijk ook omdat het een revolutie over/voor menselijkheid is. Vanochtend op de radio hoorde ik een journalist vertellen dat Egyptische ouderen (die eerst sceptisch en voorzichtig waren) de kinderen nu steunen en eren en zeggen: onze kinderen hebben ons onze ziel terug gegeven.
Dit is universeel natuurlijk, daarom leven we zo mee. Mooi verhaal Karin, mij had hetzelfde kunnen overkomen. Het is trouwens niet egoïstisch om een risico te nemen voor paal te komen staan, het is juist moedig.

» Posted By Pietie On February 12, 2011 @ 09:45

Media, modern en oud

6
Om (verplichte) hoofddoekjes te vergelijken met (vrijwillige) rokken, vind ik geen hout snijden. Tenzij je de rokken bedoelt die vrijzinnig christenen (of wie waren het ook weer) verplichten aan vrouwen.
Ik begrijp dat je met hoofddoek daar meer voor elkaar krijgt dan zonder hoofddoek, maar dat is nu juist het punt. Indien je anders denkt, dan word je op alle mogelijke manieren tegengewerkt. Men kan hier dus niet flexibel mee omgaan. Is overigens het kenmerk van elk geloof: die regels dienen houvast te geven.
Natuurlijk heb je in Nederland ook gebruiken en regels waar je je aan dient te houden als je carrière wilt maken. Maar ook daar schop ik tegen. Ik wil alles kunnen mogen bevragen, telkens opnieuw.

» Posted By Pietie On February 13, 2011 @ 10:30

Het enige waar ik me een beetje zorgen over maak, is dat ik geen enkele vrouw op het plein heb gezien zonder hoofddoek. Ik zou zo graag zien dat vrouwen met en zonder hoofddoek naast elkaar leven zonder angst. In Nederland zie je het heel soms samen gaan, maar meestal is het taboe voor beide partijen.
Hopelijk kunnen we denken: het komt later allemaal goed. Maar we moeten waarschijnlijk wel alert zijn en blijven. Want voordat je het weet, is er weer een bevolkingsgroep de dupe.
Wat ik verwerpelijk vind, is als mensen in een keurslijf geduwd worden. Dat kan makkelijk gebeuren binnen een cultuur, een religie, gezin, werk, instituten, landen. Het is zo gedaan.
Ik zou zo graag zien dat mensen flexibel zijn en open staan voor andere gebruiken en keuzen van individuen.

» Posted By Pietie On February 12, 2011 @ 23:04

Twee Mubaraks

Yeeeeeeaaaahhhhhhh! Eerst feest!
Dan hopelijk El Baradei weer in de picture. Op tv een tekst van hem: ‘dit is de mooiste dag van mijn leven’.

» Posted By Pietie On February 11, 2011 @ 17:41

Overzicht

Wow. Now it’s happening!

» Posted By Pietie On February 11, 2011 @ 23:23

Wat is er eigenlijk gebeurd met Mohamed El Baradei? Is hij vrijwillig uit beeld vertrokken? Heeft iemand info hierover?
Het lijkt erop dat Suleiman nu de macht krijgt, geen goed plan.

» Posted By Pietie On February 10, 2011 @ 17:17

Wael Ghonim

Ook (en vooral) zonder sentimentele muziek zeer aangrijpend.
What a waste, zulke moedige jongens, karakters die het land juist nodig heeft voor de toekomst.
Ik hoop dat Wael nu eerst 48 uur gaat slapen… bless him.

» Posted By Pietie On February 08, 2011 @ 14:37

Hartverscheurend.

» Posted By Pietie On February 08, 2011 @ 10:24

Toespraak

Ps: Mogen de Egyptische woorden erbij in de kleine woordenlijst? Ben wel benieuwd :-)

» Posted By Pietie On February 05, 2011 @ 21:19

Mooi! Ben trots op je Karin. En op al die moedige, volhoudende Egyptenaren. Dit was een goede boodschap: we sympathiseren en denken aan jullie.

» Posted By Pietie On February 05, 2011 @ 20:39

Demo dam

Heel veel succes, ik ga aan jullie denken! (heb verplichtingen elders in het land)
Misschien is er een blog of forum waar mensen ook steun kunnen betuigen?
Hopelijk krijgt Egypte onze steun goed te zien en te voelen.

» Posted By Pietie On February 05, 2011 @ 10:49

Departure day?

Net als in Marokko – over aandelen gesproken-. Vandaag een stuk daarover in De Pers. Die koning daar zit echt overal in met z’n familie, en is zelfs eigenaar van de belangrijkste supermarktketen in het land. Dat heb je met gretige dictators, blijkt. Brrr. Die moet je met wortel en al verwijderen, is inderdaad nog niet zo makkelijk.

» Posted By Pietie On February 04, 2011 @ 20:27

By the way. Zojuist op tv (Eenvandaag) door Nederlands/Egyptische politicologe: Moslim broederschap in Egypte is vóór hoofddoekjes en vóór stenigen van overspelige vrouwen.
Baradei voorlopig de beste optie dus?!

» Posted By Pietie On February 04, 2011 @ 19:39

Kleine woordenlijst

gevonden:
Allahuh akhbar (God is de grootste)
El Masr – ya habibi. (Egypt – my love one)

» Posted By Pietie On February 06, 2011 @ 00:02

In de toespraak van Karin vandaag:

Allahuh akhbar (?)
Kefaya. Erhal! (genoeg, ga weg / vertrek)
El Masr – ya habibi. (Egypte – ?)

» Posted By Pietie On February 05, 2011 @ 21:49

En wel hierom:

Zojuist bijval van Frans Timmermans in Pauw en Witteman. Hij is het eens dat Europa ernstig tekort schiet. Noemde Turkije als enig land die iets wijs’ had gezegd.

» Posted By Pietie On February 02, 2011 @ 00:40

“We will not be silenced, wether you’re a Christian, a Muslim, an atheist. We will have our rights, one way or the other. ”
Dat zijn mooie woorden.
Wel jammer van het sentimentele muziekje erbij (eerlijk gezegd).

» Posted By Pietie On February 01, 2011 @ 21:29

Stabiliteit

3 doden, 1500 gewonden. Hoe gaat het morgen worden…

» Posted By Pietie On February 03, 2011 @ 00:08

Laatste nieuws: demonstranten moeten vertrekken. Misschien vanavond nog worden leger en politie tegen hen ingezet. Wat een nachtmerrie.
Gister schreef ik: hou vol Egypte. Nu zou ik willen schrijven: pas op jullie zelf en op jullie gezinnen.
Mubarak is sowieso geschiedenis nu! De hele wereld heeft gezien wat voor een barbaarse tiran hij is. Hij laat gevangenen vrij en betaalt mensen om te vechten op het plein. Ga je zo om met je burgers? Die man verdient geen macht.

» Posted By Pietie On February 02, 2011 @ 22:53

«« Back To Stats Page